Man sametās dusmas. Tik aprobežota diskusija.
1) Nevajag iet studēt kaut kādās kreisajās universitātēs, kur tā izglītība tiešām ir apšaubāmas kvalitātes un kur apšaubāms ir ik vārds studenta virzienā.
2) Kredīta ņemšana, neņemšana ir atkarīgs no studenta slinkuma pakāpes:
- ir variants vasaras periodā doties uz ārzemēm - piemēram, Dānijā vai Norvēģijā pietiek ar mēneša, pusotra darbu, lai segtu studiju maksu gadam un vēl kāds bišķīts pāri paliktu. Nevēlies smērēt rociņas un liek muguriņu, pajautā sev vai vispār vēlies mācīties.
- ir vēl variants. Apvienot darbu ar studijām. Izdali semestra maksu uz mēnešu skaitu un parēķini, cik katru mēnesi ir nepieciešams ieskaitīt universitātei. Varbūt, nenopirksi sev kruto kosmētiku vai dabūsi gadu nēsāt vienas drēbes, bez īpašiem papildinājumiem, bet vismaz iegūsi izglītību un parādā neko nepaliksi.
- protams, ir arī variants, ka iestājoties augstskolā nomaksā pirmo gadu un tad tiešām reāli arī mācies, jo cik es zinu - tad katrā NORMĀLĀ augstskolā katru gadu notiek rotācija budžetam. Negribi mācīties, tad maksā. Ne visi var - kā jau šeit viena meitene teica - būt doktora grāda īpašnieki.
3) Kas attiecās uz to, ka Latvijā būtu nekompetenti pasniedzēji - viss atkarīgs no fakultātes. Piemēram, savā fakultātē nevienā novirzienā neesmu sastapusi pasniedzēju, kurš būtu garlaicīgs, nekompetents vai neprastu angļu valodu. Labi, iespējams - ir liels akcents un brīžiem sanāk neskaidri kaut ko izrunāt. Bet, nebūsim aprobežoti - cik sen Latvijā ir reāla nepieciešamība pēc angļu valodas kā tādas?! Vajag arī domāt ar galvu, pirms celt galdā kādus apvainojumus.
4) Kas attiecās uz studijām ārvalstīs. Nenoliedzami, ir labākas un sliktākas universitātes. Tomēr, es gan nezinu, cik labu izglītību var iegūt, neko par to nemaksājot. Nezinu, kā vidējais latvietis ir iedomājies ar savām ūber augstajām prasībām attiecībā pret savu dzīves līmeni, ir iedomājies izdzīvot ārzemēs studējot. Tiešām nezinu. Bez tam, ir dzirdēti ļoti daudzi studenti, kas atgriežoties - arī no tādām valstīm kā Vācija, nožēlo notrallināto laiku. Zāļe ir zaļāka Kembridžā, nevis Āfrikā.
5) Un, ja nu tomēr - kāds ņem šo kredītu. Iesaku izlasīt VISU līgumu. Reāli, lielākā daļa no Jums, varu derēt - nav pat ar vienu aci iešķielējusi. Jo reāli, trīs gadus aktīvi sekoju līdzi visiem piedāvatajiem studiju kredīta variantiem. Atvieglojumi ir un, manuprāt, pietiekoši.
6) Un, es - oponēju viedoklim, ka Latvijā ir nekvalitatīva izglītība. Iespējams, dažos novirzienos tā tiek monotoni pasniegta, bet pārsvarā tas ir profesijās, kur monotons ir pats darbs. Galu galā, viss atkarīgs arī no paša studenta iniciatīvas - ko Jūs gaidījāt? Ka pasniedzējs savos cienījamos gados Jums klauno auditorijas priekšātēlos, lēkājot uz vienas kājas??? Ir studijas ir darbs, ko tu ieguldi. Nevis tas, ko tev pasniedz uz paplātītes.
NEGRIBIET MĀCĪTIES, NEVAJAG - bet beidziet meklēt attaisnojumus savam slinkumam.
Man vajadzēs arī kādu, kas pagalmu slauka.