Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Vai vajag?

 
Reitings 89
Reģ: 06.04.2020
Esmu mēģinājusi iepriekš studēt (3 augstskolas/studiju programmas) nevarēju klātieni pavilkt, jo vajadzēja strādāt, lai būtu par ko dzīvot. Tagad 2 gadus pēc pēdējā mēģinājuma skatos atkal studiju virzienā, saproru, ka vislabāk man būtu studijas tiešsaistē, jo dzīvoju patālu no augstskolām vai to filiālēm (~4h nāktos pavadīt braucot turp un atpakaļ ja augstskola rīgā klātienē, līdzīgi arī ar citām augstskolām).
Un tad psiholoģiski atduros pret studiju maksas apjomu - tālmācība 1200 - 1800 pa gadu, bet ja esmu tālmācībā principā visu man ir jāapgūst pastāvīgi, tāpēc nespēju sevi pārliecināt, ka ir vērts tādu summu maksāt. Pašlaik pelnu labi it īpaši savam vecumam, bet ir sajūta, ka lai būtu ar mieru maksāt tādu summu par studijām kur pievienotā vērtība no augstskolas puses būs neliela, man vajadzētu pelnīt par vismaz 500 eiro vairāk, un tad vēl nezinu vai to gribētu.
Protams, varu nestudēt, bet ir sajūta, ka bez diploma esmu nepilnvērtīga salīdzinot ar citiem. Zinu, ka tā nav, bet tas ka vajag ddiplomu citādāk tu būsi neveiksminieks un neko nesasniegsi dzīvē ir tik ļoti iesēdies smadzenēs, ka jau atkal apsveru domu par studijām...
Nezinu ko lai ar sevi iesāk, varbūt ir kāds padoms no pieredzes? Varbūt vienkārši jāiet studēt? Ehhh...
09.04.2024 09:38 |
 
Reitings 1339
Reģ: 03.11.2023
Nu, zemtekstā noprotu, ka studijām jēgu īsti neredzi un arī negribi studēt, liekas, ka gaidi iedrošinājumu to nedarīt. Ja tā, tad jau viss skaidrs. :) Neko nav jādara obligāti
09.04.2024 09:40 |
 
Reitings 985
Reģ: 13.12.2023
Un tad psiholoģiski atduros pret studiju maksas apjomu - tālmācība 1200 - 1800 pa gadu

Pašlaik pelnu labi it īpaši savam vecumam, bet ir sajūta, ka lai būtu ar mieru maksāt tādu summu par studijām kur pievienotā vērtība no augstskolas puses būs neliela, man vajadzētu pelnīt par vismaz 500 eiro vairāk, un tad vēl nezinu vai to gribētu.

Nu tas būtu vismaz 350 eur ieguvums mēnesī, jeb ap 4K gadā. Man jau liekas tā vērts, un nekad nezini, kā dzīve iegrozīsies. Katrā ziņā labāk, nekā sēdēt uz pakaļas un skatīties, kā citi ceļas un dara. Kaut kas jau tev niez, ja jau šāda tēma tevi nomoka.
09.04.2024 10:12 |
 
10 gadiPatīk
Reitings 4282
Reģ: 31.10.2010
Izklausās, ka studijām ir nepārvarami šķēršļi - ne klātiene, ne neklātiene neder, mācību maksa par lielu. Jo vairāk sevi salīdzināsi ar to, kas ir vai nav citiem, jo nelaimīgāka būsi. Ja reiz labi pelni, tātad kaut ko jau esi sasniegusi.
09.04.2024 10:25 |
 
Reitings 718
Reģ: 28.01.2023
Pašlaik tu pelni labi, bet kas perspektīvā? Vai zaudējot šo darbu, būs iespēja strādāt citur un arī pelnīt labi? Vai citā vietā tevi pieņems arī bez izglītības?, ja jā, tad tas nav vajadzīgs un ja pietiek tikai ar pieredzi, bet daudz kur jau prasa kādu diplomu, ja tā ir specifiska nozare.
Ja pašai nav nekāda vēlme to darīt, tad tas nav vajadzīgs. Es atkal nespēju sevi iedomāties, ja kaut ko nemācos, neeju uz kursiem/semināriem/lekcijām, tā liekas tāda iestāvēšanās vienā vietā un redzesloka nepaplašināšana.
Varbūt tavā sferā pietiek tikai ar dažādiem kursiem kur var dabūt kādus sertifikātus utt., grūti jau spriest, ja nezina par kādu sfēru iet runa
09.04.2024 16:48 |
 
Reitings 1356
Reģ: 27.05.2023
Piekrītu tam, ka izklausās, ka meklē atļauju to nedarīt. Jo ja tiešām gribētu un vajadzētu, varētu nokārtot bez problēmām.
Mans ieteikums ir tāds - atceries, ka tas laiks paies tāpat un arī tā nauda pa to laiku iztērēsies tāpat. Izvērtē ko tu vēlies pēc šī laika perioda un kur vēlies būt savā dzīvē.
Arī es esmu izlēmusi par labu jaunām studijām pēc gada. Manā gadījumā tie ir 3000 eiro par vienu mācību gadu. Jā, tā ir liela nauda, bet sadalot pa mēnešiem, tas ir pavelkams un to naudu tāpat kaut kā iztērēšu, tik pat labi tā var būt studiju maksa. Un tie 3,5 gadi tāpat paies, vismaz man būs zināšanas vēlamajā jomā, pieredze, prasmes un pie sienas pieliekams papīrs.
Ja tava joma ir vieta, kur bez izglītības tu nevari neko darīt, tad gribi vai nē, kaut kā tā lieta ir jādabuj. Un ir cilvēki kas arī 40 gados iet augstskolā mainot karjeru un tas ir ļoti labi. Apsveicami pat.
Ja savā jomā vari iztikt bez izglītības, tad vari mēģināt. Un tomēr, ja ir sajūta, ka uz tevi skatās zemāk vai pat pati domā zemāk par sevi, jo izglītības tomēr nav... nu tur arī atbilde ir skaidra.
09.04.2024 18:41 |
 
Reitings 8
Reģ: 08.05.2022
Manuprāt, nav nekā vērtīgāka, kur ieguldīt naudu, kā savā izglītībā un attīstībā, kas bagātinās tevi un paliks uz visiem laikiem. Ja vēlies studēt, tad domāju, ka vajag izvēlēties programmu, kas tevi visvairāk personīgi interesē, neatkarīgi no tava darba. Manuprāt, nevajadzētu studēt tikai papīra dēļ, bet to, ko tu vēlies un kas visvairāk interesē pašai. Jebkura izglītība ir vērtība, pat, ja pašlaik liekas, ka varbūt nav tajā jomā, kur darbs. Ieteiktu pārvākties uz pilsētu, kurā ir tieši tā universitāte, vai filiāle, kurā vēlies studēt. Ieteiktu studēt klātienē, iepazīties ar jauniem cilvēkiem, nodibināt kontaktus. Un tālāk jau nevar zināt, kur dzīve aiznesīs! Arī man šķiet, ka jābūt drosmīgai domāt pāri šķēršļiem, iet savu ceļu, un tad iespējas atradīsies, problēmas atrisināsies.
09.04.2024 19:33 |
 
Reitings 196
Reģ: 11.02.2024
Pats uzskatu, ka izglītība ir pārvērtēta un nekādīgi nenosaka cilvēka spējas dzīvē, taču domāju, ka to papīru iegūt par sliktu nenāk.
09.04.2024 22:48 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits