Lustrācija

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Šorīt izlasīju delfos rakstu ar dzejnieka Jāņa Rokpeļņa atzīšanos:
http://www.delfi.lv/news/national/politics/dzejnieks-janis-rokpelnis-atzist-sadarbibu-ar-ceku.d?id=49586949
Kādas ir jūsu domas par lustrāciju, atbalstāt vai neatbalstāt? Vai personīgi pazīstat kādu, kas bija "stukačs"? Man no personīgi pazīstamajiem laikam nāk prātā tikai viens cilvēks, manā skolā viena skolotāja (labi, vismaz viena) bija stukačs un visi to zināja.
27.12.2017 11:19 |

Reitings 5884
Vjeta teorēma, man arī ļoti ļoti patika "Sarkanais Dzīvsudrabs" un pārējās XX gadsimta sērijas grāmatas. Ļoti patika "Virsnieku sievas". Ko Tu man vari ieteikt no tās sērijas?
27.12.2017 22:27 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Kur pazuda cormeum un icecream komentāri vai es tikai pamanīju, ka izdzēsa? Arī citās diskusijās iztrūkst pēdējie. :D
27.12.2017 22:27 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Duuja... laikam pārāk provokatīvu informāciju sniedzu :-D
27.12.2017 22:30 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
cormeum, nu bija riktīgi apdraudējoši. :D
27.12.2017 22:32 |

Reitings 16391
Tagad to vairs neredzēt kā čekas maisu saturu :-D
27.12.2017 22:35 |

Reitings 273
Reģ: 29.01.2009
Daenerys, super, paldies, man tieši stāv plauktiņā nopirkta "Virsnieku sievas", bet vēl neesmu pieķērusies izlasīt. Vēl varu ieteikt Ikstenas "Mātes pienu", Repšes "Bogeni", protams, arī Māra Bērziņa "Svina garšu". Lasījusi vēl neesmu, bet grāmatnīcā pašķirstīju Laimas Kotas "Istabu", noteikti nopirkšu, tai arī vajadzētu būt ļoti labai. Man vēl plauktiņā stāv Sanitas Reinsones "Meža meitas", šī no citas sērijas, bet noteikti arī interesanta :-) Ko Tu labu vēl esi lasījusi?
27.12.2017 22:35 |

Reitings 5884
Duuja, es arī uzrakstīju komentāru Vjeta teorēmai un tas pazuda. Tāpēc rakstīju vēl vienu.
27.12.2017 22:38 |

Reitings 5884
Esmu lasījui Noras Ikstenis "Mātes pienu", tieši ar to sāku, biju sajūsmā par to grāmatu.
Uz Laimas Kotas Istabu stāvu rindā, svaine solīja iedot izlasīt. Vēl izlasīju N.Ikstenas "Trīs", tur ir 3 darbi iekšā. "Jaunavas mācība" bija ļoti laba, noteikti izlasi, ja patika "Mātes piens".
No mūsdienu latviešiem vēl dažas labas esmu lasījusi, bet tās laikam vairs nav XX gadsimta sērijā. P.Bankovskis "Trakie veči", S.Kuzmins "Pilsētas Šamaņi".
P.S., Vjeta teorēma, man ļoti patīk Tavs niks :-D
27.12.2017 22:44 |

Reitings 211
Reģ: 29.11.2015
Es gan saprotu. Ļoti labi saprotu. Kad sities un peries pa dzīvi kā māki, dzen kandžu pagrabā, gadiem staigā caurās kurpēs, vari atļauties ēst tikai kartupeļus un pēc tiem pašiem 3 stundas rindā jāstāv, cilvēkam tiešām ieslēdzas pilnīgs pofigisms uz to, ko izsūtīs un ko nē.

Un tev nešķiet, ka ir kaut kāda robeža, kuru tu nepārkāptu pat apstākļos, ja 3 gadus jāstaigā ar caurām kurpēm? Man tas šķiet visai triviāls iemesls, lai kādu izsūtītu. Jā, nav ko ēst, dzīve ir šausmīga, bet tas nav attaisnojošs iemesls. Turklāt man ir aizdomas, ka tik traģiskos apstākļos dzīvoja tikai ļoti neliela daļa Latvijas stučītāju.
Mūsdienās jau notiek tas pats, paskatieties uz nodokļu nemaksātājiem, kontrabandas tirgotājiem.

Tam es piekrītu. Turklāt nupat riņķoja apkārt aptauja, kurā ES valstīs Latvijas iedzīvotājiem izrādījās visaugstākā tolerance pret korupciju. Varbūt tad arī nav pārsteidzoši, ka tāpat kā tolaik daudziem morāle bija ''visi tā dara, tātad ir normāli!'' arī mūsdienās daudziem pieeja ētikas jautājumiem ir ''kā dara visi citi, tā arī ir pareizi!''
27.12.2017 22:49 |

Reitings 5884
Un tev nešķiet, ka ir kaut kāda robeža, kuru tu nepārkāptu pat apstākļos, ja 3 gadus jāstaigā ar caurām kurpēm?

Man pašai personīgi šī robeža ir, turkāt pat ļoti piezemēta, bet lieliski apzinos, ka cilvēki ir atšķirīgi un varu iejusties viņu ādā un saprast, ka viņiem tas nelikās nekas īpašs. Visi cilvēki nav tik empātiski. Es pati arī neesmu nekāda svētā, man nav žēl bomžu, narkomānu, kas mētājas vārtrūmēs, bet zinu cilvēkus, kuri raud, ko tādu redzot un pārmet man "nu kā tev var nebūt žēl?"
27.12.2017 23:00 |

Reitings 16391
Varēja diezgan Ok dzīvot un nebūt stukačs (no vecāku teiktā)..
Kā iepriekš rakstīju - manuprāt, tautai ir vērts uzzināt savus varoņus. Tas ir pamācoši arī sabiedrībai..ka lietas var nakt gaismā.. satura turēšana noslēpumā ir kā netiešs atbalsts šādai stučīšanai.
Vienīgi nomācoši būtu lasīt intervijas ar attaisnojumiem vai pat varonstastiem (kas visus gadus tika cītīgi noklusēti).
27.12.2017 23:02 |

10 gadi
Reitings 4608
Kur pazuda cormeum un icecream komentāri vai es tikai pamanīju, ka izdzēsa? Arī citās diskusijās iztrūkst pēdējie

Interesanti gan :D
27.12.2017 23:11 |

Reitings 3897
Reģ: 01.01.2017
Es uzskatu, ka čekas maisi ir jāver vaļā, tautai ir jāzina savi varoņi! Īpaši jau pirms vēlēšanām.

++
Arī piekrītu ka čekas maisus ir jāver vaļā un nevis pēc vēlēšanām vai kaut kad vēlāk, bet tieši pirms vēlēšanām. Bet pats saprotu ka tas nenotiks, jo ja tos maisus atvērt, pēkšņi pajuks daudzu partiju ideoloģija. Un piemēram var noskaidroties ka kādam ļoti patriotiski nosakņotam politiķim radi/vecāki/māsas/brāļi ir bijuši aktīvi stukači, bet vecāki vispār bijuši komunistiskās partijas biedri. Līdz ar maisu atvēršanu daudzu politiķu karjerām pienāks gals un to viņi nekādā gadījumā nepieļaus. Drīzāk Latvijā legalizēs prostitūciju vai narkotiku tirdzniecību, nekā atvērs tos maisus.
27.12.2017 23:20 |

Reitings 211
Reģ: 29.11.2015
Daenerys, manuprāt, izlemjošais tomēr nav tas, vai cilvēkam personiski ir kāda žēl vai nav. Tev nav žēl narkomānu (man arī nē), bet ko tu domātu par cilvēku, kurš iet garām vārtrūmē guļošam narkomānam un vienkārši iesper viņam? Nav jābūt nekādam īpašam žēlumam, lai šī cilvēka rīcību uzskatītu par zemisku. Es saprastu tos stukačus, kuru ģimenes dzīvības ir bijušas reālās briesmās, bet arī nosacīti. Ja viņš pats nebūtu gatavs upurēt savu dzīvību, lai izglābtu kādu ģimeni, viņš nevar izlemt upurēt kādu citu savas ģimenes labā. No empātijas viedokļa šādu rīcību ir iespējams nosacīti saprast, bet drīzāk kā afekta stāvoklī pieļautu kļūdu u.tml. Bet tāda ikdienas stučīšana ikdienišķam pašlabumam norāda tikai uz to, cik cilvēks var būt zemisks.
27.12.2017 23:25 |

Reitings 388
Reģ: 19.12.2017
Teica, ka tusiņš.
Tusiņs arī bija.
Ugunskuri, dziesmas, reizēm bija diezgan jautri.
Līdz 22.00 viss vēl bija mierīgāk, bet tad aizgaja...
Nu skaidrā bija maz, vismaz Vecrīgā.
Vecmīlgrāvī bija rāmāk, jo uz 20 cilvēkiem bija mazāk alko.
Man bija 17
Un vēsturi labi atceros.
mes pret metro bija 1988 gada ..oj ja tad esi vecaks par mani...izradas

Manam tetim 1991.g. barikazu laika bija 37 gadi. Un saka to pasu, ko Dionysus.
27.12.2017 23:33 |

Reitings 388
Tos, kuri bija gatavi citus pakļaut pat izsūtīšanas riskam, jo tādējādi atlektu kāds gabals karjerā, empātiskā līmenī vismaz man saprast nav iespējams

Es vispar saja jautajuma neesmu kategoriska. Man loti, loti gruti iedomaties sevi tada situacija, lai spriestu, ka es rikotos.
Tacu pagatne ir tada,kada ta ir un jocigi, ka dalu no tas vienkarsi noslepj.
27.12.2017 23:36 |

10 gadi
Reitings 4608
apartheid
Nu pārstāj taču skatīties uz to visu ar šodienas cilvēka acīm. Cilvēki, kas tika zombēti no dzimšanas, nekā nebija ļaunāka par pastāvošās iekārtas ienaidnieku. Kāda empātija pret tādu? Par Pavļiku Morozovu esi dzirdējusi?
27.12.2017 23:39 |

10 gadi
Reitings 13809
Nu, es domāju, ka gan jau tajos čekas maisos jau sen nav to cilvēku vārdu, kuriem tur nav izdevīgi būt.
--
Un vispār tam visam, manuprāt, nav jēgas, jo liela daļa to, kas cīnījās pat neatkarības atgūšanu, kad tas bija viņiem izdevīgi, atbalstīja komunismu. Tāpēc es cienu Rubiku, jo viņš nemainīja savu pārliecību tikai tāpēc, ka tā iegūtu vairāk.
--
Mans pirmais mūzikas skolotājs bija arī manu vecāku skolotājs. Padomju laikos stāvēja pie baznīcas un vaktēja, kas ierodas uz misi, plēsa bērniem kristiņus no kakla, bet brīvajā Latvijā jau mācīja ticības mācību. Lūk, tas ir nožēlojami!
27.12.2017 23:43 |

Reitings 3665
Reģ: 23.06.2016
satura turēšana noslēpumā ir kā netiešs atbalsts šādai stučīšanai.

Es neatbalstu stučīšanu (šajā kontekstā), bet man personīgi nepatīk arī “linča tiesas”, kas ir ļoti bieži sastopamas šāda tipa gadījumos. Līdz ar to, man personīgi nav viennozīmīgs viedoklis par vai pret čekas maisu atvēršanu, bet tajā pašā es, kā jau minēju, neatbalstu stučīšanu, kur nu vēl cilvēku izsūtīšanu utmldz.
27.12.2017 23:46 |

Reitings 388
Rīdziniece, nesaprotu, kur tava problēma. Kāds gadsimts šķir? Piemēram, Latvijas tautas fronte bija aktīva sākot ar 88.gadu.
27.12.2017 23:50 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits