vai no izglītības ir jēga?

Reitings 39
Reģ: 29.01.2009

Cilvēki mācās, iegūst izglītību, samaksā naudu, bet visbiežāk nonāk pie tā, ka nestrādā savā profesijā, jeb nevar vispār atrast jelkādu darbu. Vēl citi strādā tā arī mazkvalificētu darbiņu par viesmīli vai veikala pārdevēju.

Kad pirms diviem gadiem beidzu augstskolu, profesijā no aptuveni 50 cilvēkiem, kas bijām, attiecīgajā profesijā strādāja tikai divi, viena, jo viņai mamma ir šajā profesijā un otra tādēļ, ka iekārtoja pazīstams.

Tas liek padomāt, bet reāli- kāda ir jēga no studijām, no izmestās naudas, ja visbiežākais variants ir diploma uzkāršana uz nagliņas, jo reāli praktiskas zināšanas tas vairākumā gadījumu nesniedz?

29.06.2011 20:29 |

10 gadi
Reitings 6339
Reģ: 01.04.2009
Līdzīgi kā autore domāju pēc pirmā bakalaura iegūšanas, jo ieguvu to sociālajā zinātnē, kur ir speciālistu pārprodukcija. Gadu pēc tam tiešām jutos izniekojusi savu laiku, jo darbu neatradu, strādāju par apkopēju ar visu savu augstāko izglītību:D Tad nolēmu iegūt bakalauru jomā, kas tiešām interesē un pēc laika atsaucos darba piedāvājumam, kurš bija atsūtīts uz kursa kopīgo e - pastu. Darbā mani pieņēma, jo man vienīgajai no pretendentēm jau bija augstākā izglītība ( tā pati, par kuru domāju, ka tai nav jēgas), un pēc gada jau būs otrs bakalaurs. Varbūt veiksme, bet varbūt likumsakarība. Protams, ja iegūsi izglītību "populārajās" jomās, tad vienmēr būs grūtāk atrast pēc tam darbu.
30.06.2011 00:52 |

Reitings 1720
Manā gadījumā nav jēgas! Ja vien neizdomāšu mācīties vēl kaut ko citu. Drīz jau grāds būs kabatā, bet nejūtos ne par gramu gudrāka vai zinošāka. Protams, liela nozīme ir tam, ka kārtīgi nepārdomāju savu izvēli un aizgāju mācīties ko tādu, kas galīgi man nav piemērots. Ja varētu laiku pagriezt atpakaļ, pēc vidusskolas gaidītu kaut vai gadus 3 vai 5, kamēr kārtīgi neizdomātu, kur ieguldīt savu dārgo laiku, naudu un nervus.
30.06.2011 01:12 |

Reitings 1083
Reģ: 11.09.2009
Man izglītība patiešām noderēja, BET kā jau minēju zinu daudzus cilvēkus, kuriem izglītība un patreizējā darba joma ir pilnīgi pretējas ;-) Tā tas bija domāts....
30.06.2011 01:14 |

Reitings 7596
neesmu skolu vel pabeigusi bet jau daljeeji maacos par to ko stradaju :-) zinu ko veelos maaciities un darbs pats uzrodas liidz ar to ;-)
30.06.2011 01:14 |

Reitings 9561
Reģ: 12.04.2009
No izglītības ir jēga, jo kādu dienu vari aprauties savu sapņu priekšā izglītības dokumenta trūkuma dēļ, jebkurā gadījumā tās ir zināšanas un tā ir investīcija.
Protams varu minēt kad izglītība nespēlē nekādu lomu, piemēram bizness, tur vienkārši ir jābūt fiškai, ja tādas nav tad var būt kaut zinātniskais grāds. :-)
30.06.2011 02:09 |

Reitings 9
Es studēju UN strādāju savā jomā, lai gan diploms nav vēl.
Tas, ko es ieteiktu - izvērtēt, kādas ir darba iespējas, kad iet studēt. Piemēram, pēdējais, par ko diskutēju - LJA ir tāda programma kā ostu administrācija (vai kkas tamlīdzīgs), turklāt maksas, bez budžeta. Emmm.... nu par ko tas cilvēks kļūs? Visām ostām jau ir vadītāji, un nu nav vajadzīgi n-tie! Ok, pāris cilvēkiem paveiksies, a pārējiem? Strādās par sekretārēm par 200ls.
30.06.2011 05:21 |

Reitings 66
Reģ: 12.06.2011
IR JĀIET MĀCĪTIES!!!! - ne gluži uz dullo, bet padomājot par to kas tevi interesē, jo, ja cilvēks pats grib viņš atrod sev darbu un vēl, reti kad tu uzreiz tiec savā profesijā, iesākumā sāc kā šīs profesijas amata asistents un tamlīdzīgi.
Turklāt mācoties mēs attīstāmies.

Bieži pati redzu, ka sarunāties ar cilvēkiem, kuri ir mācījušies un studējuši ir daudz vieglāk un interesantāk. Viņiem ir citādāks redzesloks un uztvere.
Es arī nesaku, ka tie, kuriem ir plika vidusskola ir pilnībā nolīdzināmi, jo ir arī cilvēki, kuri paši ar sevi daudz strādā un pilnveido.
Bet nu tā vienkārši es redzu..
30.06.2011 23:04 |

Reitings 2643
Reģ: 06.01.2011
zinu cilvēku, kuram nebija izglītība, bet viņš tagad sēž pietiekoši augstā amatā un ļoti labi nopelna.. viss kas viņam tur palīdzēja tikt ir galva, apgriezieni un pazīšanās... (l) prieks par tādiem... (l)
30.06.2011 23:06 |

Reitings 10475
Reģ: 01.08.2010
Nu ja izvēlas bezjēdzīgas studijas, tad tā arī sanāk, pašam reāli jādomā, kur pēc tam varēsi strādāt.
30.06.2011 23:10 |

Reitings 1402
Reģ: 17.10.2010
neizglītota cilvēka jautājums.
30.06.2011 23:23 |

Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
Es gan uzskatu, ka studijas mēdz būt ļoti bezjēdzīgas. Ja reiz patiešām tik ļoti paplašinātu cilvēku redzesloku un padarītu tos inteliģentus, tad apkārt būtu vesela armija gudru cilvēku. Bet tā nav - nezinu nevienu cilvēku, kurš pirms iestāšanās augstskolā nebija nekāds intelektuālis un drīzāk tieši pretēji, bet pēc tās pabeigšanas par tādu kļuva. Akadēmiskā izglītība nav tā, kas pārveido cilvēka dvēseli, prātu un padara viņu par intelektuāli attīstītu. Ģēniji pasaules vēsturē nekļuva par tādiem tad, kad ieguva izglītību universitātē, ja vispār bija tādu beiguši. Protams, es neaicinu sevi šobrīd pasludināt par ģēniju, mūsdienās lielākajai daļai cilvēku IR vajadzīga augstākā izglītība, jo tādu, kuri ir gaiši prāti paši par sevi ir ļoti, ļoti maz.
01.07.2011 00:38 |

Reitings 3216
Reģ: 12.01.2010
vajag izvēlēties pareizi izglītību. ja lielākā daļa iet uz ekonomistiem un juristiem, tad tam īpaši jēgas nav.

bet ja kaut vai kādu ķīmijas fakultāti pabeidz - padomā, cik daudz iespēju |-)
01.07.2011 01:06 |

Reitings 9561
Reģ: 12.04.2009
Pakalns, interesanti ir tas, ka draugam visi tie paziņas kas ir juristi ir bagāti cilvēki, pelna ļoti labi, viens ir miljonārs, jo ir maksātnespējas administrators, viena sieviete ir ar juridisko izglītību A/S padomē un tā varu turpināt. Ja cilvēkam ir iekšas tajās lietās, tad juridiskā izglītība ir ļoti veiksmīga izvēle, jo tā ir ļoti universāla izglītība, īpaši ja vēlies ieņemt vadošus amatus!
01.07.2011 01:32 |

Reitings 1550
Reģ: 29.03.2010
Ir vērts mācīties, ja mācies sevis dēļ un tā pilnveido sevi, nevis tikai papīra dēļ. Ja nebūs drosmes un nemācēsi sevi pasniegt, arī ar desmit grādiem varēsi strādāt par apkopēju vai nestrādāt vispār.
01.07.2011 02:03 |

Reitings 996
Reģ: 07.05.2011
Protams, ka ir jēga! Bet nevajag jau arī paļauties, ka diploms ir brīnumnūjiņa, kas atvērs visas durvis un dzīve būs skaista. Ir jāpieliek arī kaut kas no sevis. ;-)
01.07.2011 02:04 |

Reitings 243
Reģ: 02.08.2010
godīgi sakot, es īsti neuztveru nopietni cilvēkus bez izglītības, vai, kas nekur nemācās ..
01.07.2011 03:16 |

Reitings 159
Izglītība- ieguldījums nākotnē!
01.07.2011 13:51 |

Reitings 2494
viennozīmīgi atbilde - izglītība ir jēga!!!

Es to uzskatu kā sava veida pārbaudījumu - ja Tu to paveici- esi spējīgs paveikt arī darbā dažādas lietas. Ja pat augstāko vai profesionālo vidējo neesi ieguvis - tad ko varēsi darbā pierādīt (protams, kā vienmēr - ir izņēmumi).. kaut ko apgūsti - atver plašāku uzskatu pasauli - tas ir sevis pilnveidošanas paņēmieniem.. es strādāju savā sfērā.. bet tas nenozīmē, ka mana izglītība man deva visas nepieciešamās zināšanas - man būtu jāpabeidz vēl jurisprudence, grāmatvedība, papildus jāapgūst valodas, vadībzinātnes un vēl būvniecība, lai es 100% būtu apguvusi to, ko šobrīd esmu apguvusi savā darba ar metodi "learning by doing"'!

Tā kā atslābsti un augstākās izglītības papīrs vienmēr noder.. lai arī ko esi beidzis - ja Tev ir izglītība, darba devējs Tevi novērtēs pēc paveiktā.. savādāk Tev būs otrā "starta" pozīcija un būs jāmēģina pierādīt savas zināšanas
01.07.2011 13:57 |

Reitings 563
Reģ: 17.02.2011
Vai izglītībai ir jēga? Jēgu kaut kam Tu piešķir pati :-) Vai dzīvošanai pašai par sevi ir kāda jēga? Tu pati izvēlies virzienu, kurā iet un ar ko piepildīt savu dzīvi.
Izglītība ir būtiska, lai virzītos uz savu mērķu sasniegšanu, taču tā arī negarantē 100% panākumus un izdošanos. Daudz ir atkarīgs arī no Tevis pašas, ko Tu esi darījusi un joprojām dari,lai sevi pilnveidotu. Augstākā izglītība Tevi automātiski nepadara par izglītotu cilvēku un tik vērtīgu darbinieku, ka darba piedāvājumus Tev metīs pakaļ. Zinu kaudzēm cilvēku ar grādiem, kuri manā skatījumā nav izglītoti un kur nu vēl gudri. ;-) Lai kaut ko iegūtu, ir jāpieliek zināmas pūles un savs ieguldījums. Astora,lai Tev patiešām veicas! :-)
01.07.2011 16:31 |

10 gadi
Reitings 1698
ir jēga viennozīmīgi ;)

un kaut arī bieži vien, kā kates gadījumā, liekas, ka neesi kļuvusi ne bpa grammu gudrāka, īstenībā tā nav. mācīšanas process atstāj savas pēdas, un pat, ja nestrādā savā profesijā, iegūta izglītība viennozīmīgi pilnveido tevi kā personību :-) turklāt, nekad nevar zināt, kā dzīve iegriezīsies un kurā vietā tā izglītība noderēs :)

nerunājot jau par to, ka cilvēkus ar augstāko tomēr uztver nopietnāk, kā parro bija minējusi :)
07.07.2011 15:03 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits