Vai ar bērnu 2istabu dzīvoklī dzīvot ir ērti?

Reitings 1557
Reģ: 09.05.2013
Sveikas,
vēlos dzirdēt viedokļus, pieredzes, ieteikumus mājokļa jautājumā! :-)
Ar kung plānojam iegādāties dzīvokli. Resursi ir ierobežoti, piesaistīsim banku.
Dzīvokli pērkam, jo vēlamies ģimenes pieaugumu (1 bērnu, šobrīd 0), bet īrētos dzīvokļos ar bērnu dzīvot nevēlos.
Tad nu esam pārdomu priekšā. Sākotnēji vēlējāmies 3 istabu dzīvokli. Mūsu finanšu iespējam un plānojuma gaimei +/- atbilst 602. un 467. sērijas tipveida padomju mājas. Lielākoties dzīvokļiem nepieciešams kosmētiskais remonts kā minimums, bet toties tās ir trīs istabas - mums un bērnam katram sava guļamistaba. Ir arī balkons, kas mums ir ļoti svarīgi.
Bet ne mazāk saistoši estētiski, emocionāli un visādi citādi ir jaunie projekti. Viens no galvenajiem faktoriem ir kaimiņi! Tādos projektos gan varam atļauties vien divistabu dzīvokli, turklāt plānojumā dominē stulbais "virtuve apvienota ar viesistabu". Tādēļ sanāks, ka principā mēs dzīvosim virtuvē, bet bērns savā istabā. Meklējam tādu plānojumu, lai istabas vismaz nav caurstaigājamas vai var uztaisīt kā izolētas telpas. Šādi dzīvokļi ir savus 10-18K EUR dārgāki kā tipveida 3istabnieki, ko noskatījām, un attiecīgi lielāki ikmēneša maksājumi.
Jautājums jums - vai labāk ir mazāks, bet jauns vai tomēr lielāks, bet vecais projekts? Ja iepriekš rēķinājāmies ar ~60m2 platību 3 istabām, tad tagad platība sarūk uz 40-45m2 divu istabu dzīvokļos jaunajā projektā, ko varētu atļauties. Ne visos variantos ir arī balkoni
Man emocionāli saista jaunie projekti, bet vai mums būs vieta tik mazā dzīvoklī visiem trīs? :-/ Bet vecās mājās - vai viņas izturēs vēl vismaz 20 gadus?
09.04.2018 09:54 |

10 gadi
Reitings 2563
Reģ: 29.01.2009
Es noteikti tādā situācijā izvēlētos kaut vai vecākā ēkā, bet vismaz trīsistabu dzīvokli, jo nesaprotu kā var ar bērnu, nemaz nerunājot par vairākiem, dzīvot divistabu dzīvoklī, pie tam, ja viena no tām divām istabām ir caurstaigājama. Manuprāt tiešām briesmīgi pusdzīvi tā nodzīvot, tik saspiesti, bez jebkādas privātās telpas. Vēl pie tam, ja tik maza platība kā 40-45 m2, tur pat vienam cilvēkam ir par maz. Ir taču arī vecās mājas, kas izskatās tīri ok, ar izremontētām kāpņu telpām, un pat, ja nav izremontētas, gan jau laika gaitā tas tiks izdarīts.
10.04.2018 12:33 |

Reitings 3521
Reģ: 25.06.2017
Autorei vienkārši nekur nav labi, tāda sajūta. Tad jāpaliek, kur ir, un jākrāj vēl. Kaut kādu stereotipu atstāstīšana tik vien sanāk.
10.04.2018 12:35 |

Reitings 1557
Es neskatos caurstaigājamus divu istabu dzīvokļus!
10.04.2018 12:49 |

Reitings 1557
Autorei vienkārši nekur nav labi, tāda sajūta. Tad jāpaliek, kur ir, un jākrāj vēl.

nevis nekur nav labi, bet finanses ir ierobežotas un prātoju, kāds ir jēdzīgākais risinājums un pareizākais resursu ieguldījums. Šeit meitenes ir izteikušas ļoti daudz dažādus faktorus, par kuriem esmu domājusi, bet kad citi to pasaka, no malas tas izklausās citādāk un palīdz labāk izvērtēt par un pret. Esmu priecīga par katru komentāru un viedokli.
10.04.2018 12:51 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
. Ir taču arī vecās mājas, kas izskatās tīri ok, ar izremontētām kāpņu telpām,

Tādu māju ir ļoti maz. Protams, ka var fantazēt visu ko, bet tas realitāti nemaina.
un pat, ja nav izremontētas, gan jau laika gaitā tas tiks izdarīts.

Ja līdz šim nekas nav darīts, tad diez vai visi kaimiņi piekritīs maksāt par remontu. Un, jo ilgāk gaidīs, jo lielāki izdevumi būs, kā arī palielināsies iespēja, ka tā māja būs jājauc nost.
10.04.2018 13:03 |

Reitings 3647
Kaut kādu stereotipu atstāstīšana tik vien sanāk.

Njā, faktus var saukt arī par stereotipiem.
Bēda ir tajā, ka Latvijā laba kvalitāte celtnei ir ekstra, nevis ar likumu noteikta norma.
10.04.2018 13:06 |

Reitings 2258
Reģ: 21.02.2015
Par transportiem no Pierīgas, lūk, daži reāli piemēri:
1) Salaspils stacija - Origo- vidēji 25 min vilcienā
2) Ikšķiles stacija - Origo- vidēji 30 min vilcienā
3) Ikšķile - Vecrīga rīta stundās (8.00) un vakarā (18.00) ar auto vidēji 40 min
4) Jelgava - Origo - vidēji 50 min vilcienā
Savukārt Rīgas centrs - Teika trolejbusā pēc plkst.17.00 man ir aizņēmusi arī vairāk par stundu.
10.04.2018 13:18 |

Reitings 3521
raven, taču pilns ar tādiem, ''jaunās mājās tādas, vecās mājas šādas'' - nu tie ir stereotipi, skaties no kuras puses gribi.
10.04.2018 13:24 |

Reitings 3521
Un par sabiedrisko transportu piekrītu, pa Rīgu ilgi sanāk kulties, lai kaut kur nokļūtu, besī ārā. Ja vēl no rīta vai darba dienas beigās, labāk tad palikt darbā ilgāk.
10.04.2018 13:25 |

Reitings 3647
raven, taču pilns ar tādiem, ''jaunās mājās tādas, vecās mājas šādas'' - nu tie ir stereotipi, skaties no kuras puses gribi.

Biežāk tie ir novērojumi.
Jābūt reālam muļķim, lai ignorētu jauno projektu kvalitātes trūkumu, pērkot īpašumu. Likumdošana nav sakārtota. Ceļot māju zem apakšuzņēmumiem ir citi apakšuzņēmēji un galu galā māju ceļ alkoholiķi, vai izbijuši noziedzinieki bez jebkādiem drošības pasākumiem, būvdarbu vadītājs uz vietas neatrodas. Nesen cilvēku apraka dzīvu. Un būvvalde nepievērš uzmanību celtnes kvalitātei.
...
Daudzas vecās ēkas ir nokalpojušas savu laiku. Varbūt tās varētu kalpot ilgāk, ja tās būtu normāli uzturētas un aprūpētas visu laiku, negaidot, kad māja būs uz sabrukšanas robežas.
Dzīvojamo ēku standartiem vajadzētu mainīties. Ja māja vairs nav kvalitatīva, tā jājauc nost. Bet tā ir tāda latviešu domāšana - labāk gadiem ilgi lāpīt bedres, nevis uztaisīt labu ceļu. Tāda pati pieeja ir visam.
10.04.2018 13:33 |

Reitings 605
Reģ: 09.04.2009
Es īsti nezinu kā dzīvē izskatas tie 2 istabu dzīvokļi no minētās sērijas, bet varbūt, ka ir iespēja kadu sienu nojaukt (ja nav nesoša) un izveidot cita vietā? Mums arī bija divas izoletas istabas un atsevišķi virtuve. Tad tā siena, kas ir starp lielako istabu un virtuvi tika nojaukta un uztaisita jauna siena- sanak istaba tika samazinata un palika par nelielu guļamistabu, kas loti labi der vecakiem, kur vajag tikai gultu skapi/ kumodi un virtuve tika paplasināta un uztaisīta lai ir virtuve+ viesistaba. Otra istaba palika neskarta. Rezultatā 2 izoletas guļamistabas un viesistaba arpvienota ar virtuvi. Ļoti ērti.
10.04.2018 13:39 |

Reitings 1557
macaw - varbūt Tavā izpratnē tie ir stereotipi, bet citi ar tiem "stereotipiem" ikdienā saskaras. Un katram ir sava pieredze un viedoklis. Turklāt dzīvē ne viss vienmēr ir ļoti uz faktiem balstīts, daudz kas ir arī sajūtu līmenī. Tāpēc ļoti vērtīgi ir vecāku komentāri par to, kā viņi jūtas divistabu dzīvokļos, kā cilvēki jūtas jaunajos projektos, kā jūtas tie, kas dzīvo sakoptos vecajos projektos un kā tie, kas dzīvo nesakoptos. Pieredze ar dzīvošanu ārpus Rīgas un dažādi citi novērojumi un emocijas. Lēmumu galu galā pieņemsim mēs, bet šāds info ir ļoti gaidīts! Tas palīdz sakārtot domas! ;-)
10.04.2018 13:54 |

Reitings 525
Reģ: 05.01.2016
Te kada ieteica skatities 2ist dzivoklus jaunaja projekta un padomat ka tos var partaisit par 3ist. dzivokliem. Sis man liekas loti labs ieteikums!
Par kapnu telpam vecajos projektos- nav jau runa par to ka tur tikai jaiziet cauri. Ja visai majai ir plaisas, komunikacijas ir savu nolietojusas, kaimini kategoriski atsakas kaut ko lietas laba darit, jo tas viss maksa parak dargi, tad kada jega no super duper fancy eiroremonta, ja tai majai pasai par sevi nav lemts ilgs muzs. Te tiek biezi runats par to, ka ir velme atstat dzivokli berniem, vai dajebkam citam, nu prieks kam viniem tos dzivoklus tajas majas kas jau tagad ir dramatiska stavokli? Sanak izgazt naudu, lielai dalai ari maksat kreditu loti ilgu laiku, bet kada no ta sanak investicija nakotnei? Sobrid runaju tiesi par padomju laiku projektiem, ne par pirmskara ekam.
10.04.2018 14:01 |

Reitings 3647
Rīgu nepārzinu, tāpēc nezinu, vai šis ir labs rajons. Māja izskatās normāla. Žēl, ka kāpņutelpas foto nav. Un viena istaba izskatās pēc skapja. trūkst plānojuma.
https://www.city24.lv/lv/nekustamais-ipasums/pardod-dzivokli/Riga-Mangalu-pussala/2086350?selectedTabMenu=list#_
Ja kas, daudziem sludinājumiem trūkst informācijas. Ok, varbūt viņi grib, lai cilvēki dzīvē apskata šo objektu, bet, ja tas būs mēsls, fotogrāfiju vai plānojuma trūkums sludinājumā šo dzīvokli labāku nepadarīs. Nesaprotu loģiku.
10.04.2018 14:01 |

Reitings 951
Reģ: 16.12.2014
ar transportiem no Pierīgas, lūk, daži reāli piemēri:
1) Salaspils stacija - Origo- vidēji 25 min vilcienā
2) Ikšķiles stacija - Origo- vidēji 30 min vilcienā
3) Ikšķile - Vecrīga rīta stundās (8.00) un vakarā (18.00) ar auto vidēji 40 min
4) Jelgava - Origo - vidēji 50 min vilcienā

Tas jautājums par pavadīto laiku ceļā uz/no darba arī ir ĻOTI nosacīts. Protams, viena lieta ir transportlīdzeklī pavadītais laiks, cita lieta ir:
- laiks, ko pavadi, lai nokļūtu "no durvīm līdz durvīm";
- nepieciešamais transportlīdzekļu skaits/veids, lai nokļūtu tur, kur jānokļūst (pārsvarā ģimenēm ar bērniem te ir papildus vēl bērnu nogādāšana no/uz BD vai skolu, pulciņiem u.t.t.);
- transporta izmaksas mēneša griezumā.
Un tad, kad šos visus lielumus sasummē, tad beigās tā atšķirība, ieguvums vai tiesi pretēji ir ļoti no svara.
Es arī kādreiz gadiem braukāju katru dienu no Jelgavas uz Rīgu un man tas šķita o.k. Ir bijis, kad ceļā pavadu tikai tās 50 min (*2) + 20 min (no mājām uz transportu un tad līdz darbam un attiecīgi atpakaļ), kas kopā ir 2,5h, BET bija periods, kad tās bija 3,5h dienā! 3,5h + vēl transporta izmaksas. Tagad man tās ir tieši 20 minūtes dienā un izmaksas ir krieeeetni mazākas. Jā, par dzīvesvietu maksāju NEDAUDZ vairāk, kā dzīvojot Jelgavā, bet ieguvums laikā un ceļā patērētajos līdzekļos šo kompensē pilnībā.
10.04.2018 14:11 |

Reitings 1180
Reģ: 21.02.2018
Ja runājam tieši par sabiedrisko transportu, tad ļoti daudzus gadus braukāju no Jelgavas uz Rīgu (centru, no origo ceļu turpināju ar kājām kādas 10min) un tagad braucu no kāda Rīgas gala uz to pašu centru - nu, ar vilcienu ir ātrāk. Jo īpaši, ja brauc ar dīzeļvilcieniem, kas ceļu mēro lielākais 30 minūtēs. Ar Rīgas sabiedrisko ir kā ar bitēm, te viņš nāk, te nenāk, kā arī esmu šī pusgada laikā palikusi vismaz 3x pusceļā, jo avarējis kāds cits transports un nav iespējams pabraukt garām (nebraucu ar tramvaju, ja kas) un cilvēki izkāpj pusceļā, jo šoferis attaisījis durvis ceļa vidū un saka, ka gaidīt aizņems ilgāk nekā tikt pašiem. OK, ja saule spīd un laistās, bet tumšajā, sniegainā ziemas rītā tas nav forši. Nu un kad ir intensīva satiksme, tad ceļš aizņem 35min,kaut normāli tam būtu jāaizņem 10min. Ar vilcienu tādu problēmu nav.
Protams, ja ir vilciens + pēc tam cits transports, tad jāvērtē citādāk.
10.04.2018 14:40 |

Reitings 1180
Reģ: 21.02.2018
+ ar vilcienu praktiski nepārvietojas bomzi, ir tīrs, nesmird. Ļoti reti gadījumi ir bijusi pretēji. Rīgas satiksme ir bomzu paradize toties.
10.04.2018 14:44 |

Reitings 1557
Man negribas īsti koncentrēties uz Rīgas apkārtni, jo visas bankas, kurās biju (SEB, Swed, Luminor) teica, ka ārpus Rīgas īpašumus īpaši negrib finansēt. Ja kādam ir nesena pieredze ar hipo kredītu DZĪVOKĻIEM ārpus Rīgas - priecāšos par atsauksmēm!
10.04.2018 15:10 |

Reitings 2258
Mani atkal beidz nost Rīgas sastrēgumi. Esmu braukusi no Vecrīgas līdz Alfai apmēram 2 stundas, kas man liekas vājprāts (pēc 18.00, pirmssvētku laikā). :-/ Ok, tas tāds ekstrēms piemērs, bet ikdienā bieži gadās avārijas un sastrēgumi uz Rīgas ceļiem.
Reāli izbaudu, ka no sava Vecrīgas darba līdz Pierīgas mājām varu tikt 40 minūtēs. Ar vilcienu tās būtu apmēram 50 minūtes (30 min vilcienā, 20 min lēna pastaiga līdz Origo). Man, protams, paveicies ar stāvvietu. Ja tās nebūtu, tad brauktu ar vilcienu.
Ja jāizvēlas dzīvot šaurā dzīvoklī Rīgā vai plašā dzīvoklī Pierīgā par to pašu summu, es noteikti izvēlētos Pierīgu, taču katram, protams, der savs. Vienkārši iesaku padomāt mazliet ārpus rāmjiem un neieciklēties uz vienu variantu. :-)
10.04.2018 15:13 |

Reitings 2258
Man negribas īsti koncentrēties uz Rīgas apkārtni, jo visas bankas, kurās biju (SEB, Swed, Luminor) teica, ka ārpus Rīgas īpašumus īpaši negrib finansēt. Ja kādam ir nesena pieredze ar hipo kredītu DZĪVOKĻIEM ārpus Rīgas - priecāšos par atsauksmēm!

Tiešām nesaprotu, no kurienes tāda pieredze. :-O Man vairāki pazīstamie nesen ir veiksmīgi iegādājušies īpašumus ārpus Rīgas - gan dzīvokļus, gan privātmājas. Rīga pamazām paliek par šauru. Pierīgas reģioni attīstās, un tur NĪ nevis zaudē vērtību, bet to tikai iegūst. Tās ir vietas ar potenciālu, un bankām, protams, ir interesanti finansēt tādus objektus.
10.04.2018 15:19 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits