Vīrietis dzemdībās esot ārzemēs.. jūsu pieredze, viedoklis?

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Sveikas meitenes!

Šis būs ļoti garš jautājums, ceru, ka neliksies garlaicīgs.

Pirms tēmas izveides izpētīju vecākas sarunas, bet vienīgais, ko atradu bija pieredze Latvijā.
Tā ir sanācis, ka plānoju bērnu Norvēģijā. Valodu nedaudz zinu, kā arī daudzi runā angļu valodā, bet tik un tā – pie ārsta doties vienai pašai svešā valsti nešķiet kā kaut kas patīkams. It īpaši manā gadījumā.

Iepriekšējās sarunās tika apspriests, vai vīrietim vajadzētu būt klāt USG, ārstu apmeklējumos, dzemdībās kontrakciju vai pašu dzemdību laikā. Manā gadījumā ir nedaudz citādāk. Pastāstīšu, kāpēc...

Iepriekšējās grūtniecības laikā biju viena, jo puisis atradās Norvēģijā. Viena gāju uz USG, devos uz amniocentēzi, kā arī biju viena, kad atklājās, ka bērnam ir 13 trisomija un nācās pārtraukt grūtniecību, pirms kuras tika veikta atkārtota amniocentēze mazuļa asinīm. Tas viss notika grūtniecības 20. nedēļā. Šī otrā amniocentēze bija sāpīgāka, jo ārsts nevarēja trāpīt nabassaitē un, lai mani vēl ilgāk nemocītu, viņš asinis ņēma tieši no bērna sirds.

Jau tas bija briesmīgi, bet tas, kas sekoja tam Rīgas Dzemdību Namā bija neaptverami. Lai gan mana attieksme bija pieklājīga, ne reizi pat nepacēlu balsi, vecmāte pret mani izturējās kā pret priekšmetu (dažreiz var noteikt, ka cilvēks ir rupjš, neizglītots, vulgārs). Varbūt viņa manā pieklājībā juta vājumu un tāpēc domāja, ka pa mani var staigāt kā pa paklāju?

Pēc tam, kad bērns piedzima, ieradās ārsts (vīrietis), kas veica tīrīšanu, lai pārbaudītu, vai nekas nav palicis pāri no placentas. Tas bija ļoti sāpīgs process, bet vecmāte nelikās ne zinis.. ārsts pat pateica, „beidziet taču mocīt šo meiteni” un paprasīja māsiņu iedot man pretsāpju zāles.
Pēc visa notikušā man parādījās piens. Vienīgais, ko vecmātes man teica – gaidi. Tas nekas, ka krūtis ļoti sāpēja un bija karstas. Vienīgais, kas palīdzēja bija meklēt caur telefonu internetā informaciju. Aizgāju līdz veikalam pēc kāpostiem. Tas uz mirkli nedaudz mazināja karstumu (kāpostu turēju ledusskapī un regulāri mainīju). Tikai tad, kad pēc nedēļas tiku prom no slimnīcas, pie savas fantastiskās ginekoloģes, viņa man izrakstīja divas tabletes, kas dienas laikā visu novērsa. Reāli Rīgas Dzemdību Namā man to varēja pateikt. Bet nē!

Tā kā nākamajā grūtniecībā man būs ne tikai USG, bet arī amniocentēze, uz kuru viena vairs doties nevēlētos. Kā arī, dzemdēt, kad apkārt ir tikai svešinieki, kas runā svešā valodā.. nezinu, ko domāt.
Pārlasot visus komentārus iepriekšējās sarunās jāsecina, ka, ja puisis būs kopā ar mani dzemdībās, es viņam vairs neinteresēšu kā sieviete, bet vai es viena svešumā to izturēšu, nezinu.

Vai tiešām šie iespaidi no dzemdībām vīriešiem ir tik briesmīgi?

Jāatceras, ka Latvijā ar bērnu un mātas mirstību nav tik labi kā gribētos un tādēļ, lai aizņemtā un nomocītā personāla dēļ nevajadzētu zaudēt vēl kādu dzīvību, ir labi, ja kāds atrodas blakus un brīdī, kad pati esi vāja un neko ietekmēt nevari, ir kāds, kas aizstāvēs tavas intereses un darīs visu, lai tev būtu labi. Vai tad tā nav? Par Norvēģiju man informācijas nav.
15.05.2015 11:25 |

Reitings 942
Reģ: 04.11.2014
Biju stāvoklī, zināju, ka vīrieti blakus negribu un arī dzemdībās domas nemainīju. Katra sieviete šajā ziņā ir savādāka, vienai vajag kādu blakus, citai nē.
15.05.2015 13:27 |

Reitings 1519
Reģ: 30.04.2010
Nordic, kā to saprast?
15.05.2015 13:28 |

10 gadi
Reitings 10290
Reģ: 29.01.2009
Nezinu NEVIENU veci, kurš būtu no dzemdībām traumēts.

Ja es dzemdētu, piemēram, 12 stundas, es gan gribētu viņu līdzi, jo es tak viena varētu sajukt prātā tik ilgi.

Un uz izstumšanas brīdi taču viņš var iziet ārā, kā arī diezin vai vaiņš galvu bāzīs apakšgalā un skatīsies, kā bērns nāk ārā.

Tikai vajag viņam pareizi pastāstīt procesu.
15.05.2015 13:30 |

Reitings 8407
Un ja pašas nezināt kā vīrietis var palīdzēt dzemdībās tad slikti jums. Kontrakciju pārvarēšanā un ērtāku pozu atrašanā vīrietis ir ļoti liels palīgs.

Man arī roku turēja, jo gultā varēju ieķerties tikai ar vienu roku, ar otru spiedu vīrieša roku un man tā bija daudz vieglāk.
15.05.2015 13:31 |

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
Saproti to tā, ka cik var tos slimos suņa murgus atgremot! Ja tu tam tici, tad man nav ticības tavām intelektuālajām spējām. Now you got it?
15.05.2015 13:33 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Manuprāt, ir galīgi gļēvi no vīrieša (?) puses atstāt sievietu vienu dzemdību laikā svešā valstī. Bail? Kas tas par argumentu?

Ir cilvēki, kuriem, piemēram, nelabi paliek no asinīm.. Es domāju, ka tādam vīrietim nebūtu forši atrasties dzemdību zālē :)

Nu ja uz to skatās tā un gatavojies tur galus atdot , tad interesanti kā vīrietis glābs tavu dzīvību , viņš ir ārsts vai diktēs ārstiem ko viņaprāt ar tevi darīt ?
+++

Es gan uzskatu,ka otra viedoklis ir jāņem vērā...Kura māte būs ieguvēja no tā,ka būs reāli piespiedusi veci nāk līdzi? Vai tām ir kaut kāda veida gandarījums,ka būs piespiedusi?
Es runāju par gadījumiem,kad sieviete uzstāj, bet vīrietis atzīst,ka labprātāk nepiedalītos.
Man liekas,ka attiecības sastāv no 2 pusēm un ja viens uzspiež savu un otrs nerēķinās ar otra viedokli, tad tās nav nekādas attiecības un otra respektēšana. jebkurā situācijā

+++
15.05.2015 13:34 |

Reitings 1519
Ak jā, un to 13 stundu laikā vecmāte ierādīja arī dažādas pozas un tādus kā vingrojumus, lai vieglāk paciest kontrakcijas. Tos viena pati nevarētu izpildīt. Un vispār vai tad morāls atbalsts neko nenozīmē? Ģimenei jābūt kopā brīdī kad tā izveidojas.
Bet manis pēc protams katrs dara kā grib.
15.05.2015 13:34 |

Reitings 20
Reģ: 07.05.2015
pirms dzemdibam domaju, ka negribu lai vins ir klat dzemdibas, mocijos 23h, tagat kad 4 gadi pagajusi domas neesmu mainijusi, lidz tam bridim jaa, bet pasas dzemdibas nee !
15.05.2015 13:35 |

Reitings 1519
Nordic, šis nav vienīgais informācijas avots ar līdzīgu informāciju. Varbūt ne visam, bet lielai daļai ticu gan.
15.05.2015 13:36 |

Reitings 208
Reģ: 28.11.2014
Agrāk kaut kā nebija vajadzības vīrietim palīdzēt sievietei dzemdībās un atrasties kopā ģimenes veidošanas brīdī. Tagad gan sievietes tādas vārgules palikušas, ka bez muguras masāžas un rokas turēšanas bērnu laist pasaulē vairs nevar.
15.05.2015 13:39 |

Reitings 8407
schogetten

Piedzemdē un parunāsim. ;)

Ja es dzemdētu 36h, tad jau tā fakta dēļ vien negribētu viena būt.
15.05.2015 13:43 |

Reitings 16391
Mana mamma ir dzemdējusi, bet viņa ir diezgan kategoriska.. uzskata, ka vīrietim nav jābūt klāt dzemdībās :)

Ar draugu filozofēdami (kā darīsim, kad darīsim..) izlēmām, ka būs man blakus, bet izstumšanas periodu, lai pārdzīvo aiz durvīm :D :D
15.05.2015 13:46 |

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
Chuksene, nu tad pārstāj ticēt, jo tā nav taisnība. Norvēģiem pašiem tas lielākoties šķiet ļoti smieklīgi, bet man gan parasti kauns par maniem lētticīgajiem tautiešiem. Tas ir no tās pašas sērijas, ka krievus Latvijā uz ielām sit. Ar nūjām, baros. Tieši tikpat ticami un tikpat daudzi sazombētie tam arī tic :-D
15.05.2015 13:47 |

Reitings 8407
Nesaku, ka visām vajag blakus,bet tāpēc nevajag nolikt to visu.

Agrāk viss bija savādāk. Pat atsāpināšanas iespējas vai dzemdēja pirtī, ko tad tagad uz slimnīcām braucat.

Ārzemēs es viena tiešām nedzemdētu, vīrietim arī tas jāspēj saprast. Kaut vai lai uz izspiešanu iet ārā.
15.05.2015 13:48 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Agrāk kaut kā nebija vajadzības vīrietim palīdzēt sievietei dzemdībās un atrasties kopā ģimenes veidošanas brīdī. Tagad gan sievietes tādas vārgules palikušas, ka bez muguras masāžas un rokas turēšanas bērnu laist pasaulē vairs nevar.

Un cik daudzas sievietes senāk mira dzemdībās? Diemžēl Latvijā ar šo statistiku labi nav. Vismaz mani mierina doma, ka Norvēģijā ir daudz labāki skaitļi sakarā ar bērnu un mātes mirstību dzemdībās.
15.05.2015 14:08 |

Reitings 1208
Reģ: 10.12.2013
Īstenībā nezinu, ko būtu darījusi visas tās murga stundas, ja vīrs nebūtu bijis blakus.
Dienā, kad dzemdēju, nodaļa bija pilna. Vecmāte tik ik pa retai reizei ienāca paskatīties, kas notiek. Bet beigās es biju gandrīz atslēgusies, tā, ka par iedomāties nevarēju, kā pati varētu, piemēram,padzerties. Vīrs lika uz sejas mitrus dvieļus, mainījām pozu, palīdzēja tikt dušā utt. Jau nākamajā rītā viņš man teica, cik ļoti apbrīno mani un visas mammas.
Es jutos pilnīgi bezspēcīga un, tas, ka Tev blakus atrodas Tavs tuvākais cilvēks ir milzīgs atbalsts.
15.05.2015 14:14 |

Reitings 11162
Sievietei vienai nav viss smagums jānes, kamēr princis dzīvo sapņu pasaulē.

Nu redz dabā ir iekārtots ka dzemdē sieviete. Tiešām neviss vīrieši ir varguļi, bet princeses kuras pašas pat bērnu izspiest nevar.
cita lieta ,ja vecis pats grib, bet nu es domāju, ka reti kurš grib, tas nav normāli.
15.05.2015 14:17 |

Reitings 208
raven, kursos mums teica, ka dzemdības parasti notiek tā, kā sieviete pati sevi noskaņo. Ja taisies iet dzemdēt ar domu, ka tur būs jāmirst, tad neko labu negaidi. Un pat ja dzemdībās kaut kas notiks, kā vīrs var palīdzēt? Sadot ārstiem pa mizu? :-D Ar tādu nostāju, tad arī apendicīts jāgriež ārā, esot vīram blakus, jo jebkas var notikt. :-D Konkrēti tavā situācijā ņemtu vīru līdzi tikai tad, ja es nezinātu valodu, bet viņš gan. Vienīgi uz izstumšanas brīdi tāpat dzītu laukā.

Reitings 16391
Un cik daudzas sievietes senāk mira dzemdībās?
Šaubos, ka mīļotā vīrieša klātbūtne palīdzēs apturēt, piemēram, smagu dzemdību asiņošanu..
Bett par to mirstību.. tagad jau modē mājdzemdības, atgriežamies pie senajām ''tradīcijām''..:-/

10 gadi
Reitings 13809
Man bija blakus, tāpat arī visas dienas un naktis bija blakus līdz pat izrakstīšanai. Un tas ir nenovērtējami!

Attiecības mums ir palikušas tieši mīļākas un labākas, kā arī neesmu jutusi, ka būtu kļuvusi mazāk iekārojama.
15.05.2015 14:20 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits