Sporta stundas skolā

Reitings 4298
Reģ: 29.01.2009
Ārkārtīgi uzrunāja šis raksts:
http://sportacentrs.com/efektivie_trenini/28042015-blogs_sausmas_sporta_stunda

Vienmēr esmu domājusi, ka sporta stundās vispār nevajadzētu skolēniem likt atzīmes. Šīs stundas ir ļoti svarīgas un noderīgas un tās varētu būt pat biežāk kā 2x nedēļā pa 40 minūtēm, bet atzīmju likšana ir ļoti diskriminējoša. Pati esmu savulaik ļoti pārdzīvojusi par to, ka skriešanā nevaru nopelnīt vairāk par 6, kaut arī biju volejboliste un visās ar volejbolu saistītajās disciplīnās man vienmēr bija 10, bet vidējo rezultātu tie sešinieki tāpat vienmēr pabojāja.

Kādi jūsu viedokļi?
29.04.2015 21:35 |

Reitings 5629
Reģ: 20.06.2010
kabans, nav jau runa par to kas patiik vai nee. Bet gan par to, ka te mineeja, ka visi beerniibaa aktiivi utt. tad tas beerninjs ,kurs bijis neaktiivaaks, logiski, nevar tik daudz izdariit uzreiz kaa tas, kurs visu beerniibu noskraidijis kkur ar vecaaakiem, draugiem.
Es, piemeram, arii nebiju iisti aktiivs beerns, es dziivoju laukos un man apkaart nebija neviena mana vecuma beerna, arii vecaaki ar mani nenodarbojaas, pirmaa iistaa saskarsme ar sportu man bija tikai skolaa. Man padevaas skrieshana un lekshana, bet viss kur iesaistiitas rokas un bumba galiigi nee. un tas, ka skolotaaja bljaava, neviss mieriigi paraadija kaa un paskaidroja neko labu nedeva. Veelaak man pat bija neerti ar draugiem kkur iet uzspeeleet volejbolu pludmalee vai ko, jo man bija iedziits,ka es tak esmu tik tizla.
30.04.2015 08:39 |

10 gadi
Reitings 4443
Reģ: 30.09.2013
Manuprāt vēl milzigaka problema par sporta neadekvatumu ir tas ko pamatskolas berni eed pusdienaas.... loti daudzi berni need pusdienas skolas ednica abet gan jozz uz veikaliem pakalj bulkcinjaam un sulaam.... vienu dienu stavot rindaa pirms manis staveja 4 jauniesi kuri acimredzami atskrejusi no tuvejas skolas pec pusdienaam .... 3 rokas bija bulcinju maiss + kola un vienam no salatu baara saalsiti saalati, ola, garneles utt + avota udens... viens no tiem 3 tam 1 teica " viena raidijuma redzeju ka kiniesi stance tos salatus - nekad tadus sudus needishu" - gribejas pateikt lai pats apskataas ko eed
30.04.2015 08:39 |

Reitings 2425
Reģ: 17.02.2015
stiprais_dzimums, ne visiem arī patīk zīmēt un dziedāt, kādēļ par šiem priekšmetiem neviena neko nesaka? Es negribu būt tas ļaunais, kas maisa gaisu, bet nu atļaušos pateikt vēlreiz, ka skolas sporta normatīvi ir pavisam izpildāmi un relatīvi vienkārši. Nu nevajag tur pat nekādu baigāgo zināšanu un prakses līmeni, lai tos izpildītu. Es pat kā šodien atceros, kaut kādā 7. klasē aizlecu 3,56 un tas bija jau uz 8 vai 9. Un tas bija skrienot pa asfaltu un lecot pustukšā smilšukastē. Tāpat arī bija jāskrien sprints pa stadionu - 30, 60, 100 un 200 metri. Arī pa asfaltu. Nu skrēju, visi skrēja! Un kaut kā neatceros, ka kāds baigi nebūtu bijis spējīgs izskriet tādu distanci. Tas jau nav vairāk jautājums "vai tev patīk vai nepatīk", bet gan vienkārši tas IR jādara - cik bērniem skolas sporta nodarbības ir vienīgais izkustēšanās laiks pa visu nedēļu? Cik bērnu skolas sporta nodarbībās atklāj kaut kādu talantu (mans un noteikti daudzu citu gadījums, piemēram), kuru pēctam attīsta sporta skolā? Cik bērnu iemācās koordināciju, darbu grupā komandas sporta veidos, iemācas peldēt un tā joprojām? Sports skolās ir ne tikai vajadzīgs, bet gan to sporta stundu skaitu ir jāpalielina vismaz vēl uz pusi, lai bērni reāli arī kustas, attīsta (sāksim jau ar to, ka atrod) kaut kādus talantus.

Es vispār nevaru iztēloties bērnību bez sporta un tie pašu bērnu/jauniešu, kā arī viņu vecāku izdomātie attaisnojumi, ka tas jau par grūtu, tas ir traumatiski utt, tas ir pilnīgs murgs un tizluma attaisnošana.
30.04.2015 08:40 |

Reitings 2425
Anna Shirley, tu tiešām nesaprati kādēļ tev jātaisa tiltiņs, jo tev neviens nav parādījis KAS IR TILTIŅŠ un KĀ TAS JĀTAISA? Ei...tu...nost.... man nav ko pateikt :D
30.04.2015 08:41 |

10 gadi
Reitings 4443
stiprais_dzimums
jau zemaak rakstiju kadel butiba ta ir... iznemot kliegsanu.. loti sarezgiti butu izstradaat kadas vadlionijas ka katru verteet ja nav lidzvertiga sagatavotiba... un nereti vienkarsi skolotajam trukst ta laika lai katram vel radiitu...
30.04.2015 08:41 |

Reitings 5629
meooooww, es tak nesakju, ka nevajaga to sportu. protams, vajaga, bet taa sisteema peec kuras maaca ir galiigi garaaam. Kapeec matemaatikaa vai fizikaa skolotaja vareja skaidrot un skaidrot, bet sportaa beernus pazemo visu priekshaa?
30.04.2015 08:43 |

10 gadi
Reitings 4443
man pasam skolas laiak bija lietas kas nepadevaas.. piemeram volejbols... pec volejbola ieskaites kur knapi izvilku sekmigu .. man pirksti bija ili un aiz naga asinis...
Pat kad stajos Sporta akademijaa.... manuprat bija samera liela bezjedziiba... pilnigi visiem sporta parstavjiem bija jakarto vienadi iestajparbaudijumi pec vienadas merauklas.... iedomajaties ka 130kg svarcelajs ar lielu vederu un rumpi lec uz ieskaiti augstlegsanu un skrien 3km krosu uz laiku.... un taipasa laikaa 55kg smags maratonists uz atzimi cel svarabumbas un stieni gulus uz max svaru
30.04.2015 08:47 |

10 gadi
Reitings 4443
un bija pat ta ja neieklaujies kada minimalaja limita - taa automatiski esi jau atskaitits .... nevis dabu vienkarsi nesekmigu atzimi
30.04.2015 08:51 |

Reitings 2425
Palasīju arī to rakstu.. pāris citātus pakomentēšu

Kāpēc ir jāmet uz atzīmi basketbola soda metieni? Šakils O’Nīls bija izcils NBA spēlētājs, bet galīgi nevarēja iemest sodiņus. Kāpēc uz atzīmi ir ar kāju jādriblē futbola bumba? Kam šīs specifiskās iemaņas ir vajadzīgas? Futbolisti to tāpat dara treniņos, pārējiem – vienkārši pamēģināt un viss. Lai zina tādu elementu. Volejbola augšējās un apakšējās piespēles ir liela problēma daudziem. Rokas un pirksti ir par vājiem, lai vispār tehniski to izdarītu.

Viņš jau pats min to, ka futbola bumbas driblēšana vai soda metienu mešana ir, lai pamēģinātu un apzinātu tādu elementu. Daudzi šādā veidā tieši atklāj savu talantu vai patiku pret sporta veidu. Par to Šakilu vispār fufelis. Kā jau minēju vairākus komentārus augstāk, tieši par basketbolu - tas nav tikai sodiņu mešanas sporta veids, bet tas sevī iekļauj daudz dažādus elementus, kā arī uz laukuma ir dažādas poziīcijas. Nezinu nevienu basketbolistu, kuram padotos it viss - uzbrukums, aizsardzība, zem groza, sodiņi, stratēģiskā domāšana utt.

Sporta stundu skaits ir nepietiekams, lai labā kvalitātē iemācītu skolēnam sarežģītus sporta elementus. Un jautājums ir – vai sporta skolotājs var iemācīt, nodemonstrēt, izstāstīt līdz pēdējiem sīkumiem visu apmācāmo sporta veidu visu sarežģīto tehnisko elementu nianses?

Jā, sporta stundu skaits nav pietiekams, taču skolas sporta līmenim un normatīviem ir pietiekams. Sporta stundās iespējams iemācīties vienkāršāko tehniku un nianses, bet tās ir visas iespējas pilnveidot arī ārpus sporta nodarbībām. Un atkal jau... skolas sportā NAV sarežģītu sporta elementu. Bumbas mešana grozā? Tas pats tiltiņš? Tāllēkšana? Skriešana? Oh please...

Sarežģīts jautājums ir bērna atgriešanās sporta nodarbībās pēc slimošanas. Kā ar slodzes dozēšanu, individualizāciju? Kā ar pakāpenisku sportiskās formas atgūšanu? Viņam, novārgušam tagad ir daudz intensīvākā režīmā jānokārto sporta parādi, citādi dabūs nesekmīgu atzīmi. Vai tas šķiet adekvāti? Kurš sporta skolotājs teiks, ka tas ir veselību un attīstību veicinoši?

Par to ir jādomā vecākiem. Pirmkārt, pēc slimošanas, man vienmēr ĢĀ izrakstīja zīmi ar atbrīvojumu no sporta uz 2-4 nedēļām. Otrkārt, atveseļojoties bērnam, vecākiem jau vajadzētu piedomāt par to, ka bērnu vajag atkal pamazām noslogot. Sekot līdzi viņa veselībai un progresam. Lūdzu - ej ar bērnu uz mežu, uz stadionu. Paskrienat kopā! Aizejat uz baseinu reizi nedēļā papeldēt, te arī pamazām slodzi var uzsist augšā atkal. Kārtējā žēlošanās un attaisnojumu meklēšana.

Tavam bērnam IR vajadzīga vispārējā fiziskā sagatavotība. Taču adekvāta viņa spējām. Procesam ir jābūt patīkamam, prieku radošam, un piepūle nedrīkst kļūt par pārpūli. Un tavam bērnam noteikti NAV vajadzīga vispārējā fiziskā kropļošana.

Atkal jau miljono reizi minēšu to, ka skolas sporta normatīvi nav neizpildāmi un pat uz 10 tie ir izpildāmi ne sportistam. Tie, kuri nevar izpildīt uz 10, izpilda uz 7 nu vai jebkuru citu atzīmi... sorry, bet uz 7 jau nu gan teju visi normatīvi ir izpildāmi bez pamatīgas piepūles. Un 7 nav slikta atzīme. Tiem, kam nepadodas, kam nepatīk - tā nav slikta atzīme par relatīvi nelielu piepūli.

Nesen vieglatlētikas manēžā novēroju situāciju. Šķiet, kādas arodskolas audzēknes gatavojās skriet atspoles skrējienu 10x10m. Skolotāja viņām lika kārtīgi iesildīt ceļus. Un kas notika? Meitenēm, protams, nebija ne jausmas, kā to izdarīt, savukārt skolotāja bija aizņemta ar puišu skrējieniem. Tā arī viņas pēc tam skrēja nesagatavojušās.

Vai tiešam sporta skolotājam ir jārāda kā iesildīties pirms KATRAS nodarbības? Esmu vairāk kā parliecināta, ka bērniem vismaz reizes 5 tiek pastāstīts un parādīts iesildīšanās process. Vai viņi to izpilda/atcerās vai nē, jau nav skolotāja vai sistēmas vaina.

Varbūt es dramatizēju, varbūt man ir arī pārspīlēti augsti standarti.

Jā, viņš pārspīlē...
30.04.2015 08:59 |

Reitings 9561
Reģ: 12.04.2009
meoooow, tad nosaucu vai parādi saiti kur var apskatīt vidusskolas un pamatskolas sporta normatīvus. Man pašai kurai sports ir dzīvesveids, būtu interesanti paskatīties.
Es personīgi arī skolā necietu sportu, man nepatika, tas ko lika darīt, un nē, es neatceros grūtības skriet vai izpildīt kādu vingrojumu, bet pēc būtības man nepatika tas kā to pasniedz, lai gan fiziski augu labā vidē, man bija velosipēds, aktivitātes, dzīvoju privātmājā ārpus pilsētas, labi peldēju, ko pirms kāda laika pārbaudīju baseinā un atkāju pati sev, ka labi peldu, par spīti tam ka nekad neesmu trennējusies peldēšanā, takā ne vienam vien tā ir bijis. Tad kur ir problēma?
Varbūt ka pašos pamatos vajag strādāt, nevis virzīties tikai uz kaut kādu normatīvu izpildi, kas nav izskaidrota, saprotama, un kuru pēkšņi noliek fakta priekšā.
30.04.2015 09:05 |

Reitings 2425
gurri1, lūdzu internets taču tev ir, visas iespējas sameklēt normatīvus arī! ;)

Varbūt ka pašos pamatos vajag strādāt, nevis virzīties tikai uz kaut kādu normatīvu izpildi, kas nav izskaidrota, saprotama, un kuru pēkšņi noliek fakta priekšā

normatīvi skolās arī ir paši pamati. Atvaino, bet nu it jābūt kaut kādiem veidiem kā mērīt - kam kas padodas, kam nepadodas. Ja gribas ko darīt prieka pēc, tad jāiet ir uz ārpusskolas nodarbībām, kurās tev atzīmes neviens neliek. Sports pats par sevi ir viss tendēts uz normatīviem, uz kaut kā sasniegšanu. Ja tev vienkārši pateiks - lec ar lecamauklu, cik tev sanāk... nu cik daudzi vispār kaut ko darīs skolās?
30.04.2015 09:09 |

Reitings 5629
jaaa, viss tik viegli, tikai kapeec tad daudzi beerni daudz ko nespeeja izpildiit?!
30.04.2015 09:12 |

10 gadi
Reitings 4443
Reku piemēram minimālās prasības armijai;

* skrējiens
- vīrieši: 3000m - 14:00 min.;
- sievietes: 1500m - 9:30 min.
* ķermeņa augšdaļas pacelšana/nolaišana (vēdera preses vingrinājums)
- vīrieši - 50 reizes 2 minūšu laikā;
- sievietes - 30 reizes 2 minūšu laikā.
*roku saliekšana/iztaisnošana balstā guļus
- vīrieši - 30 reizes 2 minūšu laikā;
- sievietes - 10 reizes 2 minūšu laikā.

Ipaso uzdevumu vienība;

Atspiesties balstā guļus 60 reizes ne ilgāk kā 2 minūtēs
Veikt vēdera preses vingrinājumu - 60 atkārtojumi ne ilgāk kā 2 minūtēs
Pievilkties pie stieņa bez laika kontroles vienā piegājienā 14 reizes
Nopeldēt 1,5 kilometrus ne ilgāk kā 50 minūtēs
Noskriet 10 kilometrus ne ilgāk kā 50 minūtēs
Veikt 20 kilometru pārgājienu ne ilgāk kā 3 stundās un 20 minūtēs
30.04.2015 09:13 |

Reitings 5629
armijaa gan es mieriigi vareetu iestaaties :D
30.04.2015 09:19 |

Reitings 2425
jaaa, viss tik viegli, tikai kapeec tad daudzi beerni daudz ko nespeeja izpildiit?!

tapēc, ka negrib, kautrējas kaut ko darīt citu priekšā, slinko, neinteresē utml. Nu beidz... rekur kabans uzrakstīja par prasībām armijai. Pumpēšanās 10x 2 minūšu laikā... tas ir izsmiekls. Man pat grupu nodarbībā sporta zālē ir vairāk reižu jāpiepumpējas īsākā laikā.
30.04.2015 09:21 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Nu nezinu meitenes, es arī nemācēju skriet , bet tāllēkšanā un bumbiņas mešanā man vienmēr bija 9-10. Faktiski pateicoties sporta, mūzikai , viz. Mākslai , majturibas stundām varēju tikt pie normālas vidējās atzīmes.
Ne visi saprot algebru , bet tas taču nenozīmē , ka tur nav jāliek atzīmes . Domāju, ka tie kas ir tik tizli ,ka nevar dabūt 4 sportā, tāpat ir atbrīvoti .
30.04.2015 09:21 |

Reitings 7827
Reģ: 17.05.2012
Labi, ka man bija atbrīvojums no sporta stundām :D neko dzīvē nejūtos pazaudējusi ar nopirkto ārsta zīmi :D
Daudzas te salīdzina ar zīmēšanu un mūziku.. nu nez, mums mūzikas stundā nevērtēja balsi vai pareizo pirkstu izvietojumu spēlējot gammu, lai gan varētu, jo tā ir tāda pati tehnika kā sportā, vēl varētu likt arī spēlēt etīdes un citus skaņdarbus, lai pietuvinātos sporta normatīviem. Mūzikā vērtēja dziesmu vārdu un nošu zināšanu un visiem bija labas atzīmes - gan tiem, kas gāja mūzikas skolā, gan tiem, kas klavieres nebija iepriekš redzējuši.
Zīmēšanas stundā arī nebija grūti dabūt 8-9 un es biju tālu no skaistās zīmēšanas. Zīmēšanā lika atzīmi par centību, nevis par to cik laba tehnika un pareizie izliekumi, lai gan to arī varētu vērtēt, līdzīgi kā sportā.
30.04.2015 09:23 |

Reitings 2425
un par to priekšmetu salīdzināšanu... kādēļ lai nevarētu salīdzināt matemātiku ar sportu? Ok, traumas es saprotu, bet ja paņemam divus puslīdz līdzīgus bērnus, kuriem jāizpilda elementāri normatīvi... sāksies - vienam nav izturības, otram tas, trešajam šitas. Bet arī matemātikā - vienam nav attīstīta loģiskā domāšana, citam atmiņa, citam grūtības skaitīt, citas vēl kas. Tad jau arī nav godīgi visus vērtēt pēc 1 skalas ;)
30.04.2015 09:25 |

10 gadi
Reitings 4443
stiprais_dzimums
ņem vērā ka tās ir minimālās prasības..... ko var izpildit bat dalja jaunsargi... varētu teikt lai vispār būtu sekmīgs
30.04.2015 09:26 |

10 gadi
Reitings 4443
ja kadam interese varu pameginat atrast sportaa kademijas iestajparbaudijumu normativus
30.04.2015 09:31 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits