Minimālā alga

Reitings 1550
Reģ: 29.03.2010

Meitenes, ko jūs domājat par minimālo algas likmi 1,18 stundā? Manuprāt, tas galīgi nav adekvāti un atbilstoši cenām pārtikai, apģērbam, apaviem, īres maksai 100ls + komunālie, kas ziemā sastāda vairāk nekā 200ls. Labi, lielāko tiesu tādu samaksu saņem vienkāršo darbu darītāji, bet vai viņiem nav tiesību dzīvot kā cilvēkiem - būt paēdušiem, apgērbtiem un siltumā? Tās ir elementārākās cilvēka vajadzības! OK, es saprotu, arī uzņēmējiem ir grūti laiki un kaut kā jānoturās virs ūdens, bet tā kā neesmu tajā visā iekšā, tad mans viedoklis ir tāds, ka uzņēmēji tikai izmanto situāciju, kad cilvēki ir ar mieru darīt visu, lai tikai būtu darbs! Un vēl tā tendence, ka sievietēm maksā mazāk, jo redziet vīrietim ir jābūt tam, kurš uztur ģimeni. Bet kāpēc no vīriešiem tik bieži var sajust alkohola dvingu katru dienu braucot ar vilcienu? 200ls - 400Ls sievietei (pārdevējas, sekretāres, apkopējas, pakotājas) un 400 un uz augšu vīrietim (krāvējs, palīgstrādnieks un it kā celtnieks ar septiņu klaš izglītību - piekrītu, darbs ir smagāks). Pensiju arī tu saņemsi kādus 50 latus, ja visu mūžu būsi nostrādājis par minimālo algu. Tas taču nav normāli! Kur virs zemes ir taisnība? Vienkārši uzsita dusmu diskusija par minimālo algu likmi (e) ! Kā jums pašām liekas, kādai ir jābūt minimālajai algai cilvēkam, kas dzīvo Latvijā?

16.11.2011 22:28 |

Reitings 10475
Reģ: 01.08.2010
Puķu meiten, sētnieks nesaņems tikpat cik skolotājs? Zini, mūsu valstī ir iespējams gan! Skolotāja likme uz papīra 255Ls.
16.11.2011 23:25 |

Reitings 1383
Reģ: 03.10.2010
varbuut izklausaas smiekliigi, bet viena man paziistama sieviete straadaa pansionaataa vienaa, vadiitaajas amataa, uz rokas sanjem, 180ls meenesii ;) tad nu domaajat pashas, kas ir godiigi un kas nee, kas ir pienemami un kas nee, par ko valsts piedomaa un par ko nee.
16.11.2011 23:31 |

Reitings 5115
Reģ: 03.06.2011
Protams, ka ar minimālo algu nevar uzturēt ģimeni.
Bet es uzskatu, ka dažas nosauktās profesijas patiesībā ir vairāk jauniešu/studentu darbiņi kā pirmās darba pieredzes, nevis mūža darbs. Es arī esmu strādājusi veikalā. Toreiz minimālā alga bija (negribas sameloties, bet man liekas) zem 100 Ls. Nekas dižs, bet man kā jaunietei bija ok. Protams, ka visi nevar būt vadītāji, bet attīstīties tik tālu, lai nepelnītu tos 200 Ls bruto gan, manuprāt, var visi.
16.11.2011 23:32 |

Reitings 1402
Reģ: 17.10.2010
"izsisties" ir viens, taču salīdzinājumam - tajā pašā UK ar minimālo algu var apmaksāt īri par vismaz istabu, paēst un kādu biksi nopirkt...
Ja gribi dzīvot labāk, tad cīnies, bet minimums taču būtu jānodrošina.
16.11.2011 23:32 |

10 gadi
Reitings 3987
Reģ: 02.02.2011
No vienas puses, jā, tas ir diezgan pabriesmīgi, bet no otras puses, ir kas par tādu naudu strādā... Ai. nezinu, nu nav šis atrisināms jautājums. Te ir tik daudz aspektu, kur es redzu vainu gan pašos cilvēkos, gan uzņēmējos, gan valdībā. Vajadzētu Latviju restartēt un sākt jaunu, skaistu dzīvi.
16.11.2011 23:33 |

Reitings 5115
Bet reāli, meitenes, no kā to nodrošināt? :) Kam valsts nogriezīs, lai minimālās algas paceltu? Pensijas? Jau tā smieklīgos bērnu pabalstus?
16.11.2011 23:34 |

Reitings 1550
Nu šī brīža Latvijas situācijā, kad domas dalās par to, kā vēl samazināt bezdarbnieku pabalstus un vai gadījumā atkal nepieķerties klāt pensionāriem un kā tikt vaļā no melnās, 39% lielās ekonomikas, ir vairāk nekā problemātiski. Progresīvais nodoklis? Atkal lielāka ēnu ekonomika. Nu bet kā tādā gadījumā lai situācija tepat Latvijā uzlabojas? Noteikti ir iespējams darīt kaut ko lietas labā.
16.11.2011 23:37 |

Reitings 1550
Ā, un vēl - kā tā var būt, ka šeit ir tik augsts cenu līmenis attiecībā pret dzīves līmeni Latvijā? Salīdzinot UK, kur minimālā likme ir 6 reizes lielāka un LV, cenas ir ļoti līdzīgas! Nu ir jau tas pamatojums, ka sakarā ar to, ka šeit dzīvo tik maz cilvēku, cenas ir tādas kādas ir...
16.11.2011 23:43 |

10 gadi
Reitings 3987
Nu, pagaidiet. privātuzņēmumā strādājošā minimālo algu maksā nevis valsts, bet pats uzņēmums. vienīgi valsts budžeta iestādēs maksa valsts...
vispār te var sākt rēķināt, domāt, cik ļoti tas patukšotu budžeti, bet kādi būtu ieguvumi. Vai, ja valsts paceltu minimālo par kaut kādiem paŗdesmit latiem, kā tas ietekmētu to pašu veselības jomu. Vai tad, piemēram, ģimene varētu atļauties labāku pārtiku, siltākus apavus, kādas izklaides (lai uzabotos arī tik svarīgais morālais stāvoklis), vai līdz ar to bērni slimotu mazāk un retāk izmantotu ārstu pakalpojumus... Vai uzlabotos dzimstība, vai samazinātos noziedzības līmenis... |-)

Vēl viena lieta - ir atšķirība - saņemt minimālo, dzīvojot Rīgā vai dzīvojot citur.
16.11.2011 23:44 |

Reitings 1867
Reģ: 14.07.2011
UK cenas ir līdzīgas LV cenām? Tu esi pārliecināta? Man gan tā nemaz neliekas. Tur algas ir lielākas, bet dzīve arī maksā dārgāk.
16.11.2011 23:45 |

Reitings 1383
baac, nu meitenes, juus tachu visu ljoti labi saprotat kaa uzlabot :D visas ruupniicas, visi ties saucamie vecie kolhozi utml lietas ir ciet. Ja agraak bija taa, ka cilveekiem katraa pilseetaa bija ko dariit un kur straadaat, tad tagad tikai un vieniigi lielakajaas pilseetaas un Riigaa. Iedomaajaties vien, ja taa pati cukurfabrika, taa pati papiirfabrika, taa pati velo ruupniica un veel daudz kas cits buutu valjaa...cilveekiem buutu darbs! padomaajiet ko dariit tiem cilveekiem, kas savulaik straadaaju kolhozaa un kuri bija maaciijushies par zootehnikiem, tiem cilveekiem tagad ir jaaknapinaas, jo vinji nekam nav deriigi, jo nekas tamliidziigs vars nav. Ljoti daudzas lietas vareetu atrisinaat, ja vien mees, kaa valsts, nebuutu jau sen kaadam "nopaardoti"
16.11.2011 23:45 |

10 gadi
Reitings 3007
Reģ: 29.01.2009
naudai LV nav vērtības, bet UK ir.
vispār, nekur nav zelta bedre- ne UK, kur ir augsts bezdarbs, ne LV, kur ir pakaļā :-D
dzīve ir netaisnīga un pie pilnīgas taisnības nekad nenonāksim.
16.11.2011 23:46 |

Reitings 60
Reģ: 29.01.2009
Es domāju, ka Latvijai jau sen būtu laiks ieiestprogresīvo nodokli, jo ir pārāk liela atšķirība starp sabiedrības slāņiem Latvijā.
Otrais aspekts - Latvijā arī ir ļoti liels dempings attiecībā tieši uz samaksu par darbu. Piemēram, konkrēts piemērs no dzīves - piesakās 2 firmas uz ES projektu, kur paredzēta arī samaksa darbiniekiem. Otrā firma nodempingo pirmo un tagad par to pašu darbu maksās par trešdaļu mazāk dariniekiem. Un tas, ņemot vērā faktu, ka finansējums ir ES un bija iespējams nodrošināt cilvēkiem tiešām normālu samaksu. Paši citreiz sevi arī nostādam muļķa lomā.
16.11.2011 23:49 |

10 gadi
Reitings 3987
Nu, nu, kas tad par apgalovojumu, ka naudai LV nav vērtības. |-) Vot, Zimbabvē gan pirms pāris gadiem ar triljoniem varēja dibenu slaucīt :-D
16.11.2011 23:50 |

Reitings 5115
Es arī neteiktu, ka ārzemēs ir baigi līdzīgas cenas. protams, mums kā tūristiem redzamās cenas ir labas (Supernetto tipa veikali pārtikai ir, drēbes un citas veikalu preces ir labās cenās), un tad nu domājam, cik ārzemēs izdevīgi dzīvot. Bet tā ir tikai aisberga redzamā daļa...Īres cenas, apdrošināšana vairs nebūt nav tādās cenās kā LV. ASV augstākā izglītība vispār - paši amerikāņi visu bērnu mūžu krāj naudu, lai varētu izskolot. Godīgi sakot, nezinu, cik daudzas latviešu ģimenes krāj 18 gadus, lai bērns varētu iet Latvijas Universitātē.
16.11.2011 23:50 |

Reitings 1402
Reģ: 17.10.2010
Nikolette, es kaut kā ar visām tām UK cenām tur normāli izdzīvot varēju un vēl mājās atbrasukt ar lielu drēbju koferi un riepu uz vēdera :)
16.11.2011 23:51 |

10 gadi
Reitings 3987
Dorota, tad atkal jautājums, vai naudā ir laime, un vai tā riepa Tevi tiešām tik ļoti sajūsmināja :D
Ak, jē, šis ir neizrunājams jautājums... (t) :-)
16.11.2011 23:52 |

Reitings 1867
Reģ: 14.07.2011
Nu te laikam atkal ir jādiskutē par to, kas kuram ir normāla dzīvošana. Man Londonā likās dārga dzīvošana. Pārtikas veikalā, bez 20 mārciņām normālām vakariņām, pat meklēt nav ko. Latvijā tas noteikti izmaksā lētāk.
16.11.2011 23:55 |

Reitings 1550
Domāju, ka UK bezdarbs ir zemāks nekā Latvijā. Protams, UK dzīve ir dārgāka, bet ar visu to, cilvēks ar minimālo algu tur var dzīvot cilvēcīgi! Es nerunāju par ekstrām ceļošana, krutie veikali un vēl nezin kas. Man gan izskatās tā, ka LV pati algu sistēma ir sviestā, jo tas nav normāli, ka iztikas minimums ir lielāks, nekā minimālā alga.
16.11.2011 23:57 |

Reitings 1383
switched on - vot tas ir tas, par ko mineeju shiis diskusijas saakumaa, ka iespeejams, kaadai, nauda nav taa lielaakaa veertiiba dziivee, varbuut gimene ir taa lielaaka veertiiba un laime, bet straadaajot savu "melno" darbu, kas iespeejams, cilveekam patiik, ir jaatliidzina jebkura gadiijuma, taa lai speej cilveeki dziivot, nevis izdziivot. Bet manupraat, valsts viiri zin, ko dariit lietas labaa, tikai tik daudzi ir dziljaa pakaljaa, ka vnk megina glaabt tos, kurus nemaz nevajadzeetu glaabt un arii jaunos cilveekus nelaiz pie shprices. Ja pat esot kaadas komisijas augshgalaa tev ir jaamaksaa par to, lai buutu augshgalaa, tad varat iedomaaties, kas notiek ikdienaa valdiibaa! ai, negribas pat par to runaat........
16.11.2011 23:58 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits