Kāzas un to plānošana

Reitings 404
Reģ: 07.07.2020
Cerams, ka nenolinčos par to, ka tādas diskusijas jau ir bijušas un lai lasu vecās, bet man interesē viss par un ap kāzām (cik laicīgi plānojāt, cik cilvēki bija un kādas izmaksas, kur bija kāzu ceremonija u.c.). Tā kā plānojam septembrī/oktobrī precēties, noderēs arī speciālistu/pakalpojumu sniedzēju ieteikumi. :)
+ vai jūsu prāt ir nozīme tam ko domā līgavas un līgavaiņa vecāki? Tam kā viņi redz kāzas?
Mums šajā ziņā ir krasi atšķirīgas domas. Mēs gribam laulāties skaistā, senlaicīgā muižā, pieaicinot dzimtsarakstu nodaļas darbinieku ceremonijai. No manas puses vecāki ietiepās, ka obligāti jābūt baznīcai(lai gan reliģiozi viņi nav) vai arī viņi nebrauks uz kāzām. No līgavaiņa vecāku puses savukārt ir pretenzijas par viesu sarakstu. Vienojāmies par 30 visiem, bet viņiem tas šķiet pat maz, jo visi radi nav aptverti. Bez maz vai ultimāts, ka ja nauzaicinasiet vēl, tad varat nevienu neaicināt.
Esmu tuvu izmisumam un domājot par kāzām gribas raudāt - saprotu, ka mūsu diena, bet sanāk, ka visu nosaka un izplāno vecāki. Ja nedarīsim pa viņu prātam - varam neprecēties
15.03.2025 12:35 |

Reitings 1580
Reģ: 07.12.2024
Vai topošais vīrs, tas kura vecākiem 30 viesu kāzas neiespējami mazas šķiet, ir no Latgales? Jautāju, jo pirms kāda laika mana radiniece apprecēja latgali un viņiem tik mazs viesu skaits sanāca tikai tamdēļ, ka bija Covid liegumi... Jo tur uz kāzām esot pieņemts aicināt paplašināto ģimeni (t.i.māsīcas, brālēni, tantes un tēvoči)...un tad tie 30 viesi, kas būtībā ir 15 pāri, tātad +/- pa septiņiem no katras puses ir maz. ..
Manis minētais pāris šo jautājumu "sakārtoja" vīra dzimtas saietā (kas notika pāris mēnešus pēc kāzām) uzorganizējot vakarā ballīti (bet neko sīkāk par šo es nemācētu pateikt).
Par tiem nereliģiozajiem vecākiem, kas par varītēm grib, lai laulājieties baznīcā gan nesaprotu.... Tā kā lietots termins "baznīca", pieļauju, ka viņi iedomājas kādu no kristīgajām konfesijām....bet, vai tādā gadījumā, viņi zin, ka jums ar vīru abiem ir jābūt kristītiem un iesvētītiem, lai vispār varētu to izdarīt? Jo ja jau viņi nav reliģiozi- tad līgava neko no ši nav darījusi...
Nezinu kā citviet, bet katoļiem pirms tam (bez jau iepriekš minētā) ir arī pirmslaulību "apmācības".... Tas taču nav izdarāms līdz šai vasarai/rudenim.
Mjā, jāatzīst , ka šī "prasība" man, kā reliģiozam cilvēkam, vispār liekas absurda, ņemot vērā, ka jaunais pāris nav ticīgi.
16.03.2025 21:43 |

Reitings 404
Dziedviendziesmiņa @ 16.03.2025 21:43
Vai topošais vīrs, tas kura vecākiem 30 viesu kāzas neiespējami mazas šķiet, ir no Latgales? Jautāju, jo pirms kāda laika mana radiniece apprecēja latgali un viņiem tik mazs viesu skaits sanāca tikai tamdēļ, ka bija Covid liegumi... Jo tur uz kāzām esot pieņemts aicināt paplašināto ģimeni (t.i.māsīcas, brālēni, tantes un tēvoči)...un tad tie 30 viesi, kas būtībā ir 15 pāri, tātad +/- pa septiņiem no katras puses ir maz. ..
Manis minētais pāris šo jautājumu "sakārtoja" vīra dzimtas saietā (kas notika pāris mēnešus pēc kāzām) uzorganizējot vakarā ballīti (bet neko sīkāk par šo es nemācētu pateikt).
Par tiem nereliģiozajiem vecākiem, kas par varītēm grib, lai laulājieties baznīcā gan nesaprotu.... Tā kā lietots termins "baznīca", pieļauju, ka viņi iedomājas kādu no kristīgajām konfesijām....bet, vai tādā gadījumā, viņi zin, ka jums ar vīru abiem ir jābūt kristītiem un iesvētītiem, lai vispār varētu to izdarīt? Jo ja jau viņi nav reliģiozi- tad līgava neko no ši nav darījusi...
Nezinu kā citviet, bet katoļiem pirms tam (bez jau iepriekš minētā) ir arī pirmslaulību "apmācības".... Tas taču nav izdarāms līdz šai vasarai/rudenim.
Mjā, jāatzīst , ka šī "prasība" man, kā reliģiozam cilvēkam, vispār liekas absurda, ņemot vērā, ka jaunais pāris nav ticīgi.

Es esmu kristīta un iesvētīta. Vecvecāko bija ticīgi, mani vecāki iet uz baznīcu tikai svētkos - lieldienās, ziemassvētkos. Līgavainis tikai kristīts un no tā visa svešs.
16.03.2025 21:53 |

Reitings 1580
Stjuarte @ 16.03.2025 21:53

Es esmu kristīta un iesvētīta. Vecvecāko bija ticīgi, mani vecāki iet uz baznīcu tikai svētkos - lieldienās, ziemassvētkos. Līgavainis tikai kristīts un no tā visa svešs.

Ak...svētku kristieši ...nu, labi- tad es uzklausītu vecāku argumentus- kam viņiem to vajag...ja tas ir ar domu, lai laulība būtu svētīta- nu tas tā mīļi no viņu puses...tiesa gan - ja pati nebūtu ticīga tas manu viedokli par precēšanos ārpus baznīcas nemainītu...
Ja nu vajag kompromisu (neesmu kristiete, varu kļūdīties), bet vai mācītāji nebrauc laulāt arī ārpus baznīcām? Bet tas derēs tikai tad ja pats rituāls jums abiem ir pieņemams....
Vispār neforša situācija..diez kas sāksies pie mazbērniem...
16.03.2025 22:03 |

Reitings 3842
Reģ: 18.01.2025
Cik jums gadi, ka vecākiem tik liela ietekme jūsu dzīvēs?
Iesaku nospraust robežas, galu galā jūs būsiet ģimene, un nevis viņi.
16.03.2025 22:17 |

Reitings 404
BURUNDUKS iignais @ 16.03.2025 22:17
Cik jums gadi, ka vecākiem tik liela ietekme jūsu dzīvēs?
Iesaku nospraust robežas, galu galā jūs būsiet ģimene, un nevis viņi.

25 un 26 gadi :)
Piekrītu par robežām, bet nu grūti, grūti, kad tiek pielietota šantāža.
16.03.2025 22:25 |

Reitings 2505
Reģ: 09.06.2024
patroneses @ 16.03.2025 00:08
Es šādien senčiem pateiktu, ka lai visu saplāno un saorganizē kā šiem patīk, bet es tā kā ieradīšos uz pašu notikumu. Lai tikai pasaka cikos un kāds deskods.
Tad bail padomāt ko tie senči sačubinās😂🙈
16.03.2025 22:25 |

Patīk
Reitings 2897
Reģ: 03.11.2023
Stjuarte @ 16.03.2025 22:25

Jēziņ, nu tad tiešām lai nenāk uz tām kāzām :D
16.03.2025 22:27 |

Reitings 6134
Reģ: 22.03.2024

Nu ja šantāža ir “neieradisimies uz kāzām”, tad nu lai neierodas. Zaudētāji būs viņi nevis Jūs.
16.03.2025 22:30 |

Reitings 404
Dziedviendziesmiņa @ 16.03.2025 22:03

Ak...svētku kristieši ...nu, labi- tad es uzklausītu vecāku argumentus- kam viņiem to vajag...ja tas ir ar domu, lai laulība būtu svētīta- nu tas tā mīļi no viņu puses...tiesa gan - ja pati nebūtu ticīga tas manu viedokli par precēšanos ārpus baznīcas nemainītu...
Ja nu vajag kompromisu (neesmu kristiete, varu kļūdīties), bet vai mācītāji nebrauc laulāt arī ārpus baznīcām? Bet tas derēs tikai tad ja pats rituāls jums abiem ir pieņemams....
Vispār neforša situācija..diez kas sāksies pie mazbērniem...

Nelaulā ārpus baznīcas. Vismaz tik cik esam painteresējušies un google saka.
No manas puses vecāku arguments, ka bērnus pēc tam jākristī un ja vecāki nav laulājušies baznīcā, tad tas ir problemātiski.
Man nav tā, ka esmu galīgi pret baznīcu, bet līgavainis vispār no tā svešs un man pašai nav tik būtiski baznīcā precēties. Līgavainis nokristīts tika, bet tas arī viss. To visu tik īsā laika posmā viņam samācīt un man atsvaidzināt būtu sarežģītāk nekā izvēlēties dzimtsarakstu pārstāvi un laulāties pilī/muižā. Draudzene nesen tieši apprecējās Bīriņu pilī, man patika. Bija zolīdas kāzas un skaisti. Kaut ko līdzīgu arī gribu. Vienīgais varbūt citur, tuvāk turpmāko svinību vietai, ko esam noskatījuši.
16.03.2025 22:31 |

Reitings 3842
Reģ: 18.01.2025

uztaisītu sapulci un tā arī pieklājīgi pateiktu, ka esi izaugusi un tevi sāpina vecāku izturēšanās un ultimāti. Ka tev ir savas robežas un tu vēlies, lai tās tiek respektētas.
Jums bērnu vēl nemaz nav, cik saprotu, jauki, ka vecāki jau ir izplānojuši, ka viņus vajadzēs kristīt.
16.03.2025 22:55 |

Reitings 2505
Dziedviendziesmiņa @ 16.03.2025 21:43
Par to Baznīcu Tu visu pilnīgi pareizi saki👌 Es tā vecāku iespaidā pirmo reizi baznīcā dabūju salaulāties🙈 Tagad nezinu kā izšķirt baznīcā laulību. Iespējams jau tas ir, bet Katoļiem nav tik vienkārši. Cīnos tagad pateicoties vecākiem. Man toreiz pat domas nebija par baznīcu, bet pakļāvāmies viņu gribai😢 Tagad ar citu vīrieti mēs gribam tās kāzas baznīca, bet gribam mēs abi ne vecāki. Tagad tik tiem maniem labvēļiem atliek paldies pateikt.
16.03.2025 22:57 |

Reitings 2505

Lai viņi to šantāžu pakaļā iebāž! Ar tādu attieksmi sačekarēsiet tikai savus svētkus. Ar baznīcu vispār nekur nav jāsteidzās.
16.03.2025 23:00 |

Reitings 2505
Džinga @ 16.03.2025 22:27

Jēziņ, nu tad tiešām lai nenāk uz tām kāzām :D
Pilnīgi pareizi!
16.03.2025 23:01 |

Reitings 180
Reģ: 28.01.2025
Dovana @ 16.03.2025 22:25
Tad bail padomāt ko tie senči sačubinās??

Neko senči nespēs sačubināt. Bet ja nu sačubinās - būs forši..
17.03.2025 12:04 |

Reitings 1205
Reģ: 13.12.2023
Pirmkārt, kurš maksās par kāzām? Ja jūs paši, tad neredzu iemeslu kādam čīkstēt par viesu skaitu. Un nedomāju, ka kādam ir tiesības ierasties kāzās tikai tāpēc, ka ir piedzimis jaunā pāra paplašinātajā ģimenē, bet acīmredzot ģimenes funkciju nepilda, ja jau nav tuvāko cilvēku obligātajā sarakstā.
Otrkārt, kas tie par vecākiem, kuri uzstāda kaut kādus vēl ultimātus. Jā, vari iedot padomu, dalīties pieredzē, utt. Bet nejau dzīt jauno pāri izmisumā.
Kopumā - atslābsti. Vecāki tāpat ieradīsies kaut, ja precēsies maximā. Vienkārši saprot, ka tūlīt aiziesi tautiņās un zināmā mērā zaudēs kontroli pār tevi. Tas ir stress, nekas vairāk. ✌️
17.03.2025 12:15 |

Reitings 601
Reģ: 17.06.2024
Es nesaportu šitos cilvēkus, kuri ka tikai izdabāt visiem un aizmirst par sevi. Gribi, lai topošā vīra vecāki turpina ietekmēt dzīvi arī pēc kāzām, uz priekšu, ļaujies, lai šī diena tiek organizēta pēc viņu prāta.
Negribi? Tad paliec pie sava viedokļa.
17.03.2025 12:25 |

Reitings 2505
patroneses @ 17.03.2025 12:04

Neko senči nespēs sačubināt. Bet ja nu sačubinās - būs forši..
Kas tur forši būs? Manuprāt tikai briesmas sanāks
17.03.2025 12:35 |

Patīk
Reitings 2897
Reģ: 03.11.2023
smūtijs @ 17.03.2025 12:25
Es nesaportu šitos cilvēkus, kuri ka tikai izdabāt visiem un aizmirst par sevi. Gribi, lai topošā vīra vecāki turpina ietekmēt dzīvi arī pēc kāzām, uz priekšu, ļaujies, lai šī diena tiek organizēta pēc viņu prāta.
Negribi? Tad paliec pie sava viedokļa.

Pēc garas diskusijas šeit pat forumā (par attiecībām ar vīra radiem), esmu secinājusi, ka iespringt par viņu viedokli, principā, nevajag vispār. :D Ļoti iespējams, tagad izdabāsi un pēc kāzām izrādīsies, ka viņiem par tevi un tavām vēlmēm ir vienalga.
17.03.2025 13:24 |

Reitings 180
Reģ: 28.01.2025
Dovana @ 17.03.2025 12:35
Kas tur forši būs? Manuprāt tikai briesmas sanāks

Forši būs tas ka nevajadzēs iespringt par gatavošanos, organizēšanu un finansēšanu.
Nekādas briesmas tur nevar būt principā.
17.03.2025 13:29 |

Reitings 1580
patroneses @ 17.03.2025 13:29

Forši būs tas ka nevajadzēs iespringt par gatavošanos, organizēšanu un finansēšanu.
Nekādas briesmas tur nevar būt principā.

Forši var sanākt tikai tad ja ar organizējošajiem vecākiem ir vienots viedoklis par foršumu...ja man kāzas rīkotu vīra vecāki - tad tā būtu ballīte ar skaļiem šlāgeriem, karbonādi un šņabi..man tas neliktos forši.
17.03.2025 14:19 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits