Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Daudz mantas

 
Reitings 55
Reģ: 18.07.2023
Sveikas meitenes. Lieta tāda, ka mana māja pēdējo gadu laikā pārvērtusies par noliktavu ar ļoti daudz mantām,ļoti grūti visu menedžēt un sakārtot, tā lai būtu brīva vieta +visu varētu atrast. Esmu sevi pieķērusi pie aktīvas mantu iepirkšanas, veikalā daudzreiz, bet ne vienmēr ir grūti pajiet garām kādām sikumam, uzreiz gribas nopirkt. Cīnos ar pirkšanas atkarību, ja to tā var nosaukt. Vēlējos uzklausīt, kādus padomus vai ieteikumus saistībā ar mantu kārtošanu un atbrīvošanu. Kā jūs cīnāties ar daudz mantām. Zinu, ka vajag daudz ko mest ārā, ko jau sen nelietoju, bet tik un tā visu jau izmest nevar, tomēr pirkts par naudu. Liekas, ka mantas aug un aug un gala tam nav. Cenšos to visu ierobežot un bremzēt,bet lēni sanāk.
Varbūt kādai ir līdzīga problēma, kā man, kad dzīves vieta aizaug ar mantām un gribas nolaist rokas?😃Ilgu laiku biju tādā apātiskā /depresīvā stāvoklī, kad likās, ka nevaru /grūti ar to cīnīties. Varbūt tā ir depresijas pazīme,ka neko negribas kārtot. Nezinu, bet gribu atbrīvot māju no mantām. Kā lai to efektīvāk izdara. Ieejot istabās jūtu tādu smaguma sajūtu, kas viss ir noklāts ar mantām. Esmu pamatīgi ieaugusi kopā ar mantu kaudzi, domāju, kā lai es no tā izkāpju. Gribas iejiet tukšā un smukā mājā, kura nav aizbāzta. Padalieties ar ieteikumiem lūdzu, tās kuras ir saskārušās ar to.
Kas jūs iedvesmo veikt ģenerāltīrišanu, un vai piekopjat kādas tradīcijas attiecībā uz mājas tīrišanu.
03.09.2023 00:44 |
 
Reitings 10
Reģ: 13.08.2023
Vai tu viena dzīvo ?
03.09.2023 00:57 |
 
Reitings 4051
Reģ: 10.04.2023
Liekās mantas - pārdod, atdod draugiem/radiem vai ziedo labdarībai.Vai vienkārši 2x nedomājot met ārā, ja nav lietota pēdējā laika.Un pirms katras lietas pirkšanas kārtīgi pārdomāt vai tā lieta tev ir nepieciešama un kur tu to ikdienā lietosi, vai ierobežot to cik daudz naudu ņem līdzi uz veikalu, lai sanāk nopirkt tikai nepieciešamo.
Paskaties šovu par vācējiem un padomā vai līdz tam vēlies nonākt, jo tā ir tiešām smaga mentāla slimība.
Kā jau pati apgalvoji, ka pērc sīkumus, arī viņiem viss sākas ar to, ka nevar paiet garām krāmiem un no tā atbrīvoties, jo taču pirkts par naudu.
Galvenais, ka apzinies jau, ka ir problēma- atliek tikai rīkoties.
03.09.2023 01:29 |
 
Reitings 55
Reģ: 18.07.2023
ziedosaanna @ 03.09.2023 00:57
Vai tu viena dzīvo ?

Nē, ar ģimeni
03.09.2023 03:21 |
 
Patīk
Reitings 2690
Reģ: 08.05.2022
Tas ir ļoti labi, ka Tu pati to saproti. Tas jau ir solis uz priekšu. Nākamais solis ir sākt cīnīties ar sevi un būt spēcīgai, citiem tas liekas sīkums, bet esmu skatījusies visādus raidījumus un no malas saprotu, cik tas grūti varētu būt. Man mājās ir minimālisms, pati nevaru iedomaties, kā būtu nokrauties ar mantām. Aizbraucot pie mammas, kad viņa vēl nedzīvoja viena, bija pilns ar mantām, man uzreiz maz stresiņš sākās, jo kārtojot māju, nevarēju sakārtot pa savam, jo tīri fiziski nespēju katru putekli noslaucīt no tā daudzuma. Tev jāsāk šķirot kas ir noderīgs un vajadzīgs, ko Tu izmanto un ko nē. Ja kādu lietu, drēbi, neesi pielietojusi vai uzvilkusi gadu un vairāk, tad droši vari atvadīties no viņas. Viss jau arī nav jāmet arā, vari labas lietas likt kaut tajā pašā Andele Mandele un atgūt kādu kapeiku atapaļ vai atdot tiem, kam vairāk tas noderēs.
03.09.2023 08:14 |
 
Reitings 47
Reģ: 25.08.2023
Met ārā, maksimāli daudz. Ja regulāri nelieto, vienkārši met ārā. Un derīgi arī paskaitīt, cik naudas izmet miskastē. Nebūs patīkams process, bet ja visu turpināsi krāt, jo "nevar taču mest ārā, pirkts par naudu", tad tā arī turpināsi pirkt, jo nevajadzīgiem pirkumiem nav nekādu sliktu seku.
Neteikšu, ka man ar šo ir bijusi īpaši liela problēma, bet jaunākos gados ir bijuši brīži, kad nopērku apģērbu, ko nenēsāju, jo nav kam pieģērbt klāt, u.tml. Un dažu gadu laikā tādu var sakrāties kaudzīte. Kad paņem visas tās ne reizi neuzģērbtās drēbes un ar savām rokām izmet miskastē, labi saprotot, ka kopā tā ir savākušies daži simti eiro, ko veikalā samaksāji un faktiski tas viss iet pa taisno uz miskasti, tad nākamreiz ieejot veikalā jau jāpadomā divreiz, vai šī jaunā drēbe neies tieši tādu pašu ceļu.
03.09.2023 09:02 |
 
Reitings 336
Reģ: 29.07.2020
Liekās mantas - pārdod, atdod draugiem/radiem vai ziedo labdarībai.Vai vienkārši 2x nedomājot met ārā, ja nav lietota pēdējā laika.Un pirms katras lietas pirkšanas kārtīgi pārdomāt vai tā lieta tev ir nepieciešama un kur tu to ikdienā lietosi, vai ierobežot to cik daudz naudu ņem līdzi uz veikalu

+++
03.09.2023 09:14 |
 
Reitings 6969
Reģ: 16.02.2021
Pa vienam plauktam/skapim nedēļā kārto un sašķiro. Paskatieties tiktok/instagram reels par decluttering, tad algoritms Jums arvien tādus piedāvās un lēnām, neapzināti izmainīsiet mazliet apziņu, radīsies idejas. Ielieciet jau šodien Andelē 5 lietas. Ja nenopērk, metiet ārā, atdodiet. Pārdot un atdot ir čakars, jāmeklē lietai jauns saimnieks un tikmēr tas viss stāv Jums mājās. Piekrītu šeit minētajam, ka vajag varbūt bez žēlastības izmest, paskaitīt izmesto naudu un izdzīvot to slikto pirkšanas lēmumu sekas uz sevi, ka pirkt tomēr nav nekas nekaitīgs. Ko ģimene saka par daudzajām mantām? Iesaku padomāt par uzglabāšanas kastēm saskaņotām, tas arī rada mazāk haosa skapjos, plauktos, pasargā sīkumus no putekļiem.
03.09.2023 09:22 |
 
Reitings 6969
Reģ: 16.02.2021
Varbūt var palīdzēt iepirkšanās internetā tikai pēc saraksta 🤔 gan pārtiku, gan visu pārējo var saņemt uz māju, varbūt Jums tas palīdzētu, jo nevar veikalā dzīvē visu apskatīt, aptaustīt. Ir cilvēki, kuri tieši internetā iepērkoties neko lieku nesapērkas.
03.09.2023 09:38 |
 
10 gadi
Reitings 179
Reģ: 29.01.2009
Man šādi ir ar drēbēm. Zb. Skapis pilns, bet uzvilkt nav ko un tik pērku jaunas lietas,ko neizvilks,jo nepatīk 😢 bet pārdot arī žēl,jo tomēr tak kaut kad uzvilkšu 😅
03.09.2023 09:39 |
 
Reitings 10736
Reģ: 22.12.2022
Man patīk minimālisms. Visu, kas nav lietots vienu gadu un neredzu, ka tuvākā laikā sākšu lietot - ārā. Vai ir izmests kaut kas, kas pēc tam, pēc 5gadiem noderētu? 100% jā. Bet nu nekas, vismaz nopērc to ko vajag. Bet tādu lietu, kuras jāpērk otrreiz ir maz.
Par pirkšanu. Saistībā ar štruntu pirkšanu man bija šopaholisms. Varēju iztērēt visu algu vienā dienā nekur - visādos nevajadzīgos niekos. Tagad daru tā, ka eju uz veikalu ar sarakstu un spontānos pirkumus nepērku uzreiz - ja pēc nedēļas vēl joprojām to vajag, tad aizeju nopērku. Nekas, ka atlaides vairs nav - visbiežāk otrreiz neaizeju 😀 Pamazām tas ieradums pazuda. Vairs nemaz nestaigāju tā pa veikaliem un nemeklēju ko nopirkt.
03.09.2023 09:51 |
 
Reitings 10736
Reģ: 22.12.2022
Berry5 @ 03.09.2023 09:51
Man patīk minimālisms. Visu, kas nav lietots vienu gadu un neredzu, ka tuvākā laikā sākšu lietot - ārā. Vai ir izmests kaut kas, kas pēc tam, pēc 5gadiem noderētu? 100% jā. Bet nu nekas, vismaz nopērc to ko vajag. Bet tādu lietu, kuras jāpērk otrreiz ir maz.
Par pirkšanu. Saistībā ar štruntu pirkšanu man bija šopaholisms. Varēju iztērēt visu algu vienā dienā nekur - visādos nevajadzīgos niekos. Tagad daru tā, ka eju uz veikalu ar sarakstu un spontānos pirkumus nepērku uzreiz - ja pēc nedēļas vēl joprojām to vajag, tad aizeju nopērku. Nekas, ka atlaides vairs nav - visbiežāk otrreiz neaizeju ? Pamazām tas ieradums pazuda. Vairs nemaz nestaigāju tā pa veikaliem un nemeklēju ko nopirkt.

Varbūt ja lietas ir ļoti daudz, tad lai nesajuktu pavisam, labāk sākt lidināt ārā to kas nav lietots 3 vai 5 gadus.
03.09.2023 10:01 |
 
Reitings 47
Reģ: 25.08.2023
Mercury6 @ 03.09.2023 09:38
Varbūt var palīdzēt iepirkšanās internetā tikai pēc saraksta ? gan pārtiku, gan visu pārējo var saņemt uz māju, varbūt Jums tas palīdzētu, jo nevar veikalā dzīvē visu apskatīt, aptaustīt. Ir cilvēki, kuri tieši internetā iepērkoties neko lieku nesapērkas.

Internetā ir labi iepirkties, jo var visu salikt grāmatzīmēs un tad pēc kāda laika pārskatīt - vai tiešām tev to vajag. Pēc daudz kā pēc kāda laika vienkārši pazūd vēlēšanās. Jo pēc daudz kā jau sākotnēji nebija vēlēšanās, tikai - ieraudzīju, iepatikās, un tieši tajā brīdī šķita, ka vajag. Bet iepriekš nevajadzēja un ļoti bieži arī nākotnē vairs nevajadzēs.
Tomēr iepirkšanās internetā nav arī tik vienkārša un var sanākt nopirkt sliktākas, nekvalitatīvākas lietas tieši tāpēc, ka nevari klātienē apskatīt un aptaustīt. Es biju sākusi visu pirkt online, bet šī iemesla dēļ, ka pat preces rūpīgi pētot ik pa laikam tomēr sanāk iegrābties, tomēr atsāku biežāk iet uz veikaliem klātienē. Man ļoti nepatīk čakarēties ar atgriešanām, tāpēc man tas bija ļoti negatīvs aspekts.
Bet tā vispārīgi par tēmu runājot, man šķiet, ka cilvēki šopoholiķo tad, kad viņiem kaut kas trūkst, bet viņi nevar identificēt, kas tieši. Tad kaut ko haotiski pērk un ļoti bieži šauj greizi, nopirktās lietas tās problēmas nerisina. Un tad turpina šopoholiķot tālāk, jo problēma paliek. Atgriežoties pie tā paša apģērba, man tajā laikā arī bija sajūta, ka nav ko ģērbt, tāpēc kaut ko jānopērk, bet es vispār nebiju identificējusi kādās tieši situācijās man nav ko ģērbt, kādas drēbes tajās situācijās es ģērbtu (reālistiski, nevis fantāzijās par to kā es varētu ideālā gadījumā izskatīties), utt. Nu un tad turpini šopoholiķot, pirkt principā glītas drēbes, bet tāpat nekad nav ko ģērbt, jo ar 9 pirkumiem no 10 vienkārši nošauj greizi.
03.09.2023 10:07 |
 
Reitings 10736
Reģ: 22.12.2022
user983573 @ 03.09.2023 10:07

Internetā ir labi iepirkties, jo var visu salikt grāmatzīmēs un tad pēc kāda laika pārskatīt - vai tiešām tev to vajag. Pēc daudz kā pēc kāda laika vienkārši pazūd vēlēšanās. Jo pēc daudz kā jau sākotnēji nebija vēlēšanās, tikai - ieraudzīju, iepatikās, un tieši tajā brīdī šķita, ka vajag. Bet iepriekš nevajadzēja un ļoti bieži arī nākotnē vairs nevajadzēs.
Tomēr iepirkšanās internetā nav arī tik vienkārša un var sanākt nopirkt sliktākas, nekvalitatīvākas lietas tieši tāpēc, ka nevari klātienē apskatīt un aptaustīt. Es biju sākusi visu pirkt online, bet šī iemesla dēļ, ka pat preces rūpīgi pētot ik pa laikam tomēr sanāk iegrābties, tomēr atsāku biežāk iet uz veikaliem klātienē. Man ļoti nepatīk čakarēties ar atgriešanām, tāpēc man tas bija ļoti negatīvs aspekts.
Bet tā vispārīgi par tēmu runājot, man šķiet, ka cilvēki šopoholiķo tad, kad viņiem kaut kas trūkst, bet viņi nevar identificēt, kas tieši. Tad kaut ko haotiski pērk un ļoti bieži šauj greizi, nopirktās lietas tās problēmas nerisina. Un tad turpina šopoholiķot tālāk, jo problēma paliek. Atgriežoties pie tā paša apģērba, man tajā laikā arī bija sajūta, ka nav ko ģērbt, tāpēc kaut ko jānopērk, bet es vispār nebiju identificējusi kādās tieši situācijās man nav ko ģērbt, kādas drēbes tajās situācijās es ģērbtu (reālistiski, nevis fantāzijās par to kā es varētu ideālā gadījumā izskatīties), utt. Nu un tad turpini šopoholiķot, pirkt principā glītas drēbes, bet tāpat nekad nav ko ģērbt, jo ar 9 pirkumiem no 10 vienkārši nošauj greizi.

Es visu cenšos pirkt internetā un izņemt veikalā. Vai noskatu veikalā un pasūtu internetā. Tad var atgriezt 14dienas, ja kas neder tomēr. Nav jāizmet un nav lieks krāms mājās.
03.09.2023 10:13 |
 
Autorizēts lietotājsPatīk
Reitings 2134
Reģ: 02.01.2022
Man personīgi ļoti kaitina aizbāsta māja. Riebjas, ja nav normāli telpa kur eksistēt. Man mammai bija šitāds paradums sagrūzt visos stūros visu ko, jau kopš bērnības besija tās gadiem stāvošās mantas, kuras izmest nedrīkst, varbūt pēc 5 gadiem noderēs un beigās tāpat neviens viņas nelieto. Kautkādi jauni virtuves piederumi, kurus nedrīkst aiztikt. Komiskākais bija jaunības dienu kleitas, kuras vairs neder. Bet izmest nevar, skapis pārbāzsts.
Pati tagad vismaz reizi gadā taisu revīziju plauktiem. Visu ko neizmanto metu ārā. Nu tā ka tiešām visu ko nelieto.
Laikam jāsāk ar to, ka jāsamazina visādu hlamu iegāde. Ideālā variantā ja tev būtu mērķis kam sakrāt un tad arī negribētos to naudu tērēt, jo principā nozodz to naudu savam sapnim. Un sāc pa bišķim tīrīt, bez kaut kādas empātijas. Izmanto - atstāj. Neizmanto - met ārā. Arī nospiestā sajūta pazudīs, jo tīra vide sev apkārt veicina labu pašsajūtu. To es pēc pieredzes varu tev pateikt. Es esmu pasākusi pēc pamošanās no rīta saklāt gultu ja guļu viena, jo man darbs agri sākas. Atnākot mājās baigi labā sajūta ieiet guļamistabā, kurā viss smuks. Tāda svaigāka sajūta. Videi ir ļoti liela nozīme tajā, kā tu pats sevī jūties.
03.09.2023 11:13 |
 
Reitings 1961
Reģ: 22.02.2023
Man patīk minimālisms. Esmu pat gandrīz tikusi līdz kapsulas garderobei. Bet problēmas sagādā nesezonas lietas, ko lieto reti. Ja būtu pagrabs, vai bēniņi, es neuztrauktos, bet šobrīd tas aizņem vietu sienas skapī.
Piemēram. Kvalitatīvs, pamatīgs dūnu mētelis. Gandrīz pusi algas savulaik atdevu par viņu, bet pēdējos 5 gadus neesmu vilkusi. Andelē notirgotu par kapeikām, bet ja nu kādreiz nāk barga ziema un vajadzēs pašai?
Visādi eglīšu rotājumi, egles kāja, lampiņu virtenes, tematiskie spilveni un galdauti. Tiek lietoti 1x gadā, bet tiešām vajadzīgi un gaumīgi. Bet vietu aizņem.
Lielais konservēšanas katls, burkas, vāciņi...šis mani kaitina visvairāk, bet reizi 3 gados man uznāk lielā saimniekošanas mānija un tad viss noder!
Smalki izejamie tērpi. Neesmu vilkusi pēc kovida, diez vai uzvilkšu. Bet ja nu mani uzaicina uz balli pie Prezidenta?
Nu, jūs domu sapratāt. Lietas, ko vajag reti, bet vajag. Pirkt noliktavu šim visam - žēl naudas.
03.09.2023 12:41 |
 
Reitings 1787
Reģ: 11.10.2022
man loi nepatik daudz mantas,vispar labpratd zivotu istaba ar gultu un skapi..vieniga liea,ko daudz perku,tas ir apgerbs.Bet tam man ir liels,iebuvets skapis ka maza istabina,un tur ari sa;ieku visas citas mnatas,tad durvis ciet un istaba briva.Ideali.
03.09.2023 12:47 |
 
Reitings 1403
Reģ: 19.05.2016
Nepirkt jaunu junk man palīdz apziņa, ka tas agri vai vēlu beigs dzīvi izgāztuvē un tas spiež uz manas sirdsapziņas. Ļoti cenšos izvērtēt kvalitāti un nepieciešamību. Vai tas "sparks joy" un taml. Priekš sevis es arī esmu sapratusi, ka atvērtā tipa plaukti man palīdz sevi disciplinēt, jo aiz skapja durtiņam var nobāzt ļoti daudz sūdu, kuri nav acu priekšā un tiek tāpēc aizmirsti. Nedzīvot mantu kalnos man ir ļoti svarīgi, bet dzīvē bieži nesanāk, saprotu Tavu dillemmu.
03.09.2023 13:41 |
 
Reitings 686
Reģ: 23.03.2020
Ja tagad Tev ir tas moments,kad apriebušies tie krāmi,tad sāc šķirot un atdot/pārdot vai ziedot labdarībai. Man ar drēbēm ir kā ir,bet palīdzēja tas,ka atdevu lielus maisus ar drēbēm un sapratu kādu naudu izmetu vējā. Grūti iet ar tām drēbēm,jo tomēr Latvijā ir 4 gadalaiki,pat labi gribot nesanāks maz drēbju 😀
03.09.2023 14:07 |
 
Reitings 550
Reģ: 09.06.2023
Pašai nepatīk, kad ir daudz mantu un tā ir bijis vienmēr. Virtuvē atrodas tikai tas, kas tiek lietots ikdienā. Vannas istabā tas pats princips. Nepērku jaunu, kamēr nav izlietots vecais. Somas un apavus pērku tikai tad, kad vecais vairs nav aktuāls man - tad atdodu kādam citam uz labdarību, vai izmetu, ja nav lietojamas. Ja vēlos nopirkt ko jaunu, tad no kaut kā vecā atbrīvojos. Mantas, kas vajadzīgas “uz vienu dienu” pērku, un dodu tālāk, piemēram, grezna kleita uz pasākumu, nopērku, uzvelku - atdodu vai pārdodu. Mājas ir tikai tas, kas plānots lietot ikdienā. Sezonas dārgas bāzes lietas - kvalitatīvi ziemas apavi, mēteļi, somas tiek atstāti, ja tiek plānoti ģērbt tuvāko sezonu. Pie šī principa pieturos jau gadiem.
03.09.2023 15:04 |
 
Reitings 706
Reģ: 04.05.2015
Ja nav noslēpums, kāda veida mantas tieši?
03.09.2023 15:44 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits