Gribēt bērnus

Patīk
Reitings 11059
Reģ: 01.10.2016
Šis būs tāds diezgan garš un filozofisks jautājums.
Ir tā, ka man nekad nav bijusi pārliecība, ka gribu bērnus. Zinu, ka daudzām sievitēm (un arī vīriešiem) ir tā vilkme, dziļa un pārliecinoša sajūta, ka, jā - bērni pavisam noteikti ir nākotnes plānos, nevaru savu dzīvi iedomāties citādāk.
Varbūt es tā jūtos tādēļ, ka mani vecāki izšķīrās, kad biju pavisam maza, bērnus asociēju ar lielām grūtībām ģimenē, ar to, ka cilvēks pazaudē sevi, attiecības tiek apgrūtinātas. Kā arī - sveši bērni man reti kad patīk. Tādēļ jūtos kaut kādā veidā "nepareiza", tā itkā kaut kas ar mani nebūtu kārtībā, jo visapkārt meitenes sajūsminās par bēbīšiem un plāno savas ģimenes, bet ar mani tā nav.
Toties, nu jau kādu pus gadu jūtos tā, ka vispār varētu gribēt bērnu. Ir parādījusies kaut kāda iekšēja sajūta, ka gribētu rūpēties par kādu, mācīt, audzināt.
Tas, ko gribu jautāt - vai šeit ir kāda meitene, kam arī par bērnu radīšanu nebija super pārliecināta, bet kaut kas mainījās? Un vai var būt tā, ka visu dzīvi nav bijis tāds izteikti mātišķš instinkts, bet ar saviem bērniem tas parādījās?
Man visvairāk ir bail no zīdaiņa perioda, ja nu neparādās tas instinkts, vai vel sliktāk - rodas depresija. Ja nu neparādās tas instinkts un neizdodas pareizi rūpēties par mazo?
Kā arī - nezinu kā justos, kad jābūt visu laiku mājās, bail sevi pazaudēt, zaudēt karjeru (esmu pašnodarbinātā un dekrēta laikā sanāk pazust no aprites). Toties rūpēšanās par lielāku mazo cilvēku asociējas ar ļoti pozitīvām sajūtām.
Vīrs ir ļoti par, mīl bērnus, patīk rūpēties.
17.04.2023 12:27 |

Reitings 1318
Reģ: 11.01.2023
Salidzinājumam. Šis izklausas pēc tā, ka cilvēks ir nodzīvojis līdz 30 gadiem, un nespēj pieņemt to, ka viņam patīk klasiskā muzika nevis popmūzika, kura patīk 90% no apkārtējiem cilvēkiem ko pazīst.
Vai to ka visi sajūsminās un pērk sev franču buldogus, bet tu gadiem ilgi jūties slikti un nepareizi, jo tomēr tev patīk zelta retrīvers vai labradors. 😀
17.04.2023 22:54 |

Reitings 3733
Reģ: 13.12.2022
Kurpīte @ 17.04.2023 22:48

To, ko noteikti nevajag ir līst ar savu viedokli, kur to nelūdz.
Ja tu esi tik dumja, ka pēc šāda “iedrošinājuma” skrietu taisīt bērnus, tas nenozīmē, ka autore tāda ir.
Ja, es palīdzēju kliedēt šaubas konkrētos jautājumos, man tikai prieks.

Oi, klasika. Bez personīgiem apvainojumiem nekādi 😂 Publiskā forumā kādi viedokļi ir lūgti un kādi nē. Ok 😂😂
17.04.2023 23:58 |

10 gadi
Reitings 4365
Reģ: 03.08.2009
Tas, ko Tu vari darīt ir izglītot sevi par attiecīgajiem jautājumiem, kas Tevi uztrauc, piemēram:
* par pēcdzemdību depresiju
* par pēcdzemdību periodu
* par vecumposma attīstības īpatnībām
* par bērna emocionālo audzināšanu.
Jāsaprot, ka nāksies upurēt savas vēlmes, savus darbus, savas intereses utt. Vismaz uz kādu laiku. Ja Tev ir atbalsta personas, piemēram, bērna vecvecāki utt., tad būs lielāka iespēja izrauties. Jo vairāk bērnu, jo mazāka iespēja patiešām plānot lietas tālu uz priekšu, jo vienmēr kāds var saslimt utt. Man ir 3 bērni vecumā no 1.5g -7g. Tas nav viegli, es regulāri esmu izdegusi, dusmojos, pārgurstu utt. Esmu savu karjeras kāpienu vairākas reizes atlikusi malā tāpat kā savas vēlmes apmeklēt pasākumus vai īstenot idejas. Prasmes jeb "mātes instinkti" nāk ar laiku. Neceri, ka Tu uzreiz zināsi, ko tas bēbis vai 2gadnieks, vai 4gadnieks no Tevis grib. Bērnu audzināšana ir ceļš. Grūts ceļš ja esi prasīgs pret sevi un Tev nav vienalga par saviem bērniem. Vnk nebūs viegli. Punkts.
18.04.2023 00:07 |

Patīk
Reitings 11513
Reģ: 18.09.2021
Aldis15 @ 17.04.2023 20:10
Kāpēc nav vīrieša?

Pilns ar vīriešiem, bet ir tik daudz lūzeru!!! Uzskatu, ka tā ir veiksme, ja satiec labu materiālu. Bet tas nav tikai par vīriešiem - vispār no manas pieredzes uztrāpīties uz cilvēku, ar kuru lielajos plānos sakrīt, galīgi nav tik daudz. Vismaz tādam, kam nevajag otru "pusi" vajadzēšanas pēc. Un bērni ir nākamā tēma. Latviešiem varbūt vajag vairoties, bet kopumā ir tik daudz tautu, kas vairojas nekontrolēti, tā ka drīzāk problēma ir otrāda (https://www.worldometers.info/world-population/). Attiecīgi individuālā līmenī tā ir absolūti brīva izvēle - taisīt bērnus vai nē. Un tam nevajadzētu būt izšķirošajam faktoram, ka kādai 70gadīgai omei no dzimtā pagasta liekas, ka OBLIGĀTI vajag un Tu jau visu esi nokavējusi 😀
18.04.2023 00:31 |

Reitings 416
Reģ: 29.01.2023
Man nepatika bērni, negribēju tos. Paliku stāvokli , ļoti pārdzīvoju ka esmu stāvokli, jo vispār nebiju tam gatava.
Es pat pēdējā diena kad varēja braucu uz Rīgu taisīt abortu , bet nespēju ieiet iekšā un baidījos ka pēc tam mazums nevarēšu palikt stāvokli.
Grūtniecības laikā viss bija labi (nebija slikti, nevēmu un viss pārējais)
Dzemdības bija briesmīgas, tāpēc nekad negribēšu vēl vienu.
Bērnam ir 1,5 gads, visi saka ka man paveicies ar tik loti mierīgu bērnu. Nav slimojis ar temperatūru , zobu nākšanu nevarēja tā pamanīt. Bet neesmu pusotru gadu normāli gulējusi , pēc kā ļoti ilgojos. (Ik pa laikam mostas jo nevar atrast pudeli un knupi)
Ļoti ilgojos pēc vienatnes, bezatbildības un brīvā laika.
Brīžiem arī pēc vecas dzīves (ballītes , ceļošana)
Tad kad ir bērns , izklaides un brīvo laiku sāc novērtēt daudz vairāk.
Protams ka nenožēloju ka man viņš ir , taču katra diena ir piepildīta un aktīva no kā reizēm nogurst
18.04.2023 01:01 |

10 gadi
Reitings 5450
Reģ: 29.01.2009
Zini kā, arī novilkt līdz ''pēdējam'', kad beidzot būsi gatava utt. neiesaku, jo var sanākt, ka mēģinat un nemaz nesanāk un tiek pazaudēts laiks. Var paiet pat vairāki gadi, lai sanāktu. Tas vairāk tām, kas domā, ka tad kad būs viss sakārtots, tad tik ''taisīšu augšā''.
18.04.2023 09:32 |

Reitings 752
Reģ: 03.01.2023
gii_star @ 18.04.2023 09:32
Zini kā, arī novilkt līdz ''pēdējam'', kad beidzot būsi gatava utt. neiesaku, jo var sanākt, ka mēģinat un nemaz nesanāk un tiek pazaudēts laiks. Var paiet pat vairāki gadi, lai sanāktu. Tas vairāk tām, kas domā, ka tad kad būs viss sakārtots, tad tik ''taisīšu augšā''.

Tas ir viens, bet cik arī nav dzirdēts, ka pēc pirmā bērna pāris saprata, ka gribētu vēl kādu, bet jau bija par vēlu.
18.04.2023 10:25 |

Reitings 327
Reģ: 15.08.2022
Mani uzskati mainījās no "bērnus nekad negribu" uz "vēl īsti neesmu gatava, bet nākotnē noteikti".
Bērnība kā tāda ilgi likās kaut kas drausmīgi grūts, jo pati savējo atceros kā nemitīgas vecāku ķildas, mammu visu laiku nomāktu, utt. Turklāt ar visu to, ka mamma esot ļoti, ļoti gribējusi bērnu - tāpat gāja grūti. Vēl nesen atradu vecas kasetes ar video no tiem laikiem, un visos tāda nomāktības aura - mamma izskatās norūpējusies, galīgi izsmelta, neapmierināta. Un būt kā viņai toreiz? Nē, nē, nē! Un sveši bērni man nekad nav patikuši..
Bet skats uz šo visu sāka mainīties, kad iepazinos ar tagadējo draugu - viņa brālim nesen piedzima meitiņa, un, ciemojoties pie viņiem, ir diametrāli pretēja gaisotne nekā iepriekšējā rindkopā aprakstītajam. Ar visu to, ka jaunie vecāki stāsta par negulētajām naktīm... Kaut arī šos cilvēkus iepazinu vien pirms pāris gadiem, viņu bērniņš šķiet kā pašas radinieks, ļoti mīlīga un patīkama meitenīte. Līdz ar to zinu, ka savējais reiz būs vēl jo mīļāks.
Tas viss man ir licis secināt, ka, ja blakus ir īstais partneris, tad viss būs kārtībā. Savā draugā 100% saskatu to cilvēku, kurš reiz būs superīgs tētis.
18.04.2023 15:54 |

Reitings 614
Reģ: 03.08.2022
Anne Shirley
Kāpēc jādzemdē trīs bērni un tāds upuris jānes? Nekad to mazohismu neesmu sapratusi, neviens tak pat paldies par to nepateiks.
Man ir divi bērni un nekad neesmu bērnu dēļ izdegusi vai līdz nemaņai nogurusi, tāpat savu darba dzīvi neesmu īpaši pauzējusi, tik cik uz bka laiku. Jā ir bijušas grūtas slimošanas pieredzes, bet tas ir uz brīdi un ātri pāriet. Pēc tava teksta bērnkopība liekas kas šausmīgs, man tieši pirmais gads ar mazuli likās visvieglākais.
18.04.2023 18:18 |

Reitings 2017
Reģ: 01.02.2023
Pilns ar vīriešiem, bet ir tik daudz lūzeru!!! Uzskatu, ka tā ir veiksme, ja satiec labu materiālu. Bet tas nav tikai par vīriešiem - vispār no manas pieredzes uztrāpīties uz cilvēku, ar kuru lielajos plānos sakrīt, galīgi nav tik daudz.

Un reizēm ir tā, ka ir satikts tas labais materiāls - izglītots, pastāvīgs, nav memmes dēliņš, salīdzinoši turīgs, visādas citādas labās potenciālā tēva īpašības - bet bams - viņš negrib bērnus..
Un tad atkal sāc no sākuma.. A gadi iet.. 🤦🏽‍♀️
18.04.2023 21:08 |

Reitings 8092
Reģ: 10.01.2023
Inna86 @ 18.04.2023 18:18
Anne Shirley
Kāpēc jādzemdē trīs bērni un tāds upuris jānes? Nekad to mazohismu neesmu sapratusi, neviens tak pat paldies par to nepateiks.
Man ir divi bērni un nekad neesmu bērnu dēļ izdegusi vai līdz nemaņai nogurusi, tāpat savu darba dzīvi neesmu īpaši pauzējusi, tik cik uz bka laiku. Jā ir bijušas grūtas slimošanas pieredzes, bet tas ir uz brīdi un ātri pāriet. Pēc tava teksta bērnkopība liekas kas šausmīgs, man tieši pirmais gads ar mazuli likās visvieglākais.
patiesībā man ar šķiet šausmīgi, lai gan ir doma, ka vajadzētu.
Tieši tā- vajadzētu, jo mūsdienu sabiedrība uzliek par pienākumu- dzemdēt. Plus vēl mācēt to darīt un saprast ko darīt.
Diemžēl….
19.04.2023 01:34 |

Reitings 1318
Reģ: 11.01.2023
Anne Shirley

Dažam patik to upuri, nest jo tad būs garants, ka varēs sedēt mājās ar 3 bērniem. Un nejiet uz darbu, nākamos 10 gadus,jo berni taçu regulāri slimo, jāmaca, utt. Nav jaskrien uz darbu un atpakaļ. Ērta un laba dzīve dažam labam
Un kad vecākie, bērni izvācās no mājām, tad jātaisa jauns vietā, lai neviens neskatās ar šķību aci par to,ka turpina sēdēt mājās.
19.04.2023 06:25 |

10 gadi
Reitings 4365
Anne Shirley

Pēc Tavas loģikas - ja Tev bija viegli un nebija nekādas savas karjeras/interešu lietas jāupurē, tad tā būs visiem? Es vienkārši uzrakstu kā var būt. Un nevienā brīdī nepozicionēju sevi kā upuri vai kā mazohisti. Es aprakstu realitāti. Sarakstīs te visas kkadu vienradžu pasauli un tad tām, kurām vēlāk izrādās, ka mātes loma pilnā izaicinājumu, liksies, ka tieši ar viņām kaut kas nav kārtībā.
19.04.2023 08:31 |

Reitings 614
Es tomēr palikšu pie uzskata, ka vienu bērnu var mierīgi izauklēt, ja blakus ir labs partneris, kas līdzvērtīgi uzņemas rūpes. Un trīs bērnu māmiņām nevajadzētu žēloties par karjeru, jo karjeristes vnk nerada lielas ģimenes.
19.04.2023 08:44 |

Reitings 614
Mans jautājums bija drīzāk, kāpēc sievietes apzināti rada vairākus bērnus ar mazu vecuma starpību, ja viņām tam nepietiek ne fizisku, ne emocionālu resursu? Kam tas vajadzīgs? Tas bija atsaucoties uz to izdegšanu un nogurumu un nespēju atrast laiku sev. Jā, man tas liekas mazohisms.
19.04.2023 08:49 |

Patīk
Reitings 1762
Reģ: 24.05.2019
Nezinu, no kurienes jūs rāvāt pārliecību, ka vairāku bērnu mātes nav karjeristes. Arī lielu uzņēmumu vadītājām (ar lielu domāju Latvijas mērogā - 100+ darbinieku), profesorēm, zinātniecēm, lielu saimniecību vadītājām Latvijā nereti ir 3 un vairāk bērnu (nesaku ka 3 bērni ir daudz, te vienkārši tiek apgalvots, ka tas ir daudz, kaut no demogrāfiskā viedokļa tas būtu pats minimums). Domājot par "lielām" priekšniecēm savā dzīvē, man pat grūti atcerēties kādu bez bērniem vai ar 1 bērnu. Bērni pieaugušiem cilvēkiem ir norma, patīk tas jums vai nē.
Un lai atkal netiktu pārprasta, es nevienu nespiežu dzemdēt un nedod dies apgalvoju, ka tas obligāti jādara, vienkārši mani kārtējo reizi šokē šejienes uzskati par cilvēkiem ar bērniem. Ja jūs uzturaties nelabvēlīgā vidē, tas nenozīmē, ka visi tādi ir.
19.04.2023 09:06 |

Autorizēts lietotājsPatīk
Reitings 2134
Reģ: 02.01.2022
Beverly Hilza @ 19.04.2023 06:25

Dažam patik to upuri, nest jo tad būs garants, ka varēs sedēt mājās ar 3 bērniem. Un nejiet uz darbu, nākamos 10 gadus,jo berni taçu regulāri slimo, jāmaca, utt. Nav jaskrien uz darbu un atpakaļ. Ērta un laba dzīve dažam labam
Un kad vecākie, bērni izvācās no mājām, tad jātaisa jauns vietā, lai neviens neskatās ar šķību aci par to,ka turpina sēdēt mājās.

Izklausās, ka tās, kuras sēž mājās un auklē bērnus 10 gadus izrāvušas tev zupas karoti no rokām vai vīrieti nocēlušas.
19.04.2023 09:25 |

10 gadi
Reitings 4365
Vai mēs, lūdzu, varētu normalizēt, kā arī vairāku bērnu mammām drīkst būt karjera un intereses? Un to, ka mammas drīkst pateikt, ka jūtas nogurušas vai izdegušas? Tas neatceļ mīlestību pret saviem bērniem un visu pārējo.
Par bērnu gadu starpību. Man todleris un bēbis liekas totali Hardcore, un priekš manis tas nebija variants. Bet citiem der, jo pēc pāris gadiem paliek vieglāk. Maniem bioloģiskajiem bērniem ir 6 gadu starpība, kas, manuprāt, ir ideāla. Trešo bērnu (pēc vecuma vidējo) mēs adoptējām, vadoties pēc uzskata, ka ikvienam bērnam jāaug ģimenē. Ar šo bērnu man nav bijis nekāds BKA, nekāda "mājās sēdēšana" kā dažas te izteicās. Bērnu slimošana ir normāla parādība un pozicionēt to kā iespēju "neiet uz darbu" ir vienkārši stulbi. Drīzāk sanāk tieši dubultā slodze ja strādā no mājām, bet pa vidu vēl slims bērns. Un tā arī mēdz būt realitāte.
19.04.2023 09:46 |

Reitings 1847
Reģ: 26.03.2020
Un reizēm ir tā, ka ir satikts tas labais materiāls - izglītots, pastāvīgs, nav memmes dēliņš, salīdzinoši turīgs, visādas citādas labās potenciālā tēva īpašības - bet bams - viņš negrib bērnus..
Un tad atkal sāc no sākuma.. A gadi iet..

Varbūt viņš vnk negrib ar tevi. Tā, starpcitu, vīrieši bieži saka, lai neaizskartu jūtas.
19.04.2023 10:06 |

Reitings 12040
Reģ: 05.03.2020
koks ar diviem galiem par to tekstu, ka labāk nevilkt garumā.
tas der tikai tām sievietēm, kas ir pārliecināties, ka kaut kad gribēs, bet tagad negrib.
tām, kas vispār šaubās, ka kādreiz gribēs, šis ieteikums nederēs, jo labāk tomēr nedzemdēt, kamēr nav mentāli/fiziski/materiāli un visādi citādi gatavas, nekā dzemdēt un tad, nedod dievs, nožēlot savu izvēli un padarīt bērna dzīvi neciešamu. tā tomēr ir izvēle, kas maina visu dzīvi un šeit variants - kā būs, tā būs - neliekas īsti vietā.
ir man pazīstāma tāda sieviete, kas 40+ gados uzskata, ka viņas dzīvi ir sabojājis bijušais vīrs un 15 gadus vecā meita. un jā, ar sabojāšanu viņa uzskata to, ka bērns vispār ir nācis šai saulē un no meitas šī atziņa netiek slēpta. nav brīnums, ka mātes tiesības šai noņemtas (lai gan vairāk kā 12 gadus meita nodzīvoja kopā ar viņu), tagad meitene dzīvo ar tēvu, bet nu fakts kā tāds, varbūt viņai tomēr nevajadzēja dzemdēt savulaik... jo varbūtība, ka bērns izaugs laimīgs un psiholoģiski vesels, tomēr būs augstāka, ka viņš piedzims morāli un visādi citādi nobriedušu cilvēku ģimenēs (ar galveno nosacījumu, ka bērns ir gribēts).
19.04.2023 10:12 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits