Vecāki pret studijām

Reitings 81
Reģ: 13.05.2018
Čau!
Pēc mazāk nekā mēneša absolvēju vidusskolu, kas nozīmē, ka jau septembrī uzsākšu studijas. Mana izvēle pašlaik šķiras starp programmēšanu un ārsta palīgiem. Abas universitātes atrodas pilsētā, kurā dzīvoju. Pašai vairāk gribētos iet studēt ārsta palīgus, jo man patīk medicīna, mīlu palīdzēt cilvēkiem. Par ārstu diemžēl nevaru iet finansiālo apstākļu dēļ + man nepatīk Rīga.
Tomēr sastopos ar nepatiku no vecāku puses, proti, mamma uzskata, ka ārsta palīgiem ir niecīgs atalgojums, ka es neesmu trīs liekus gadus gājusi vidusskolā, lai būtu tikai ārsta palīgs.
Zinu, ka programmētāji ir nākotnē pieprasīta un labi apmaksāta profesija, man patīk informātika, bet nezinu, vai visu atlikušo dzīvi vēlētos pavadīt biroja telpās pie datora (kaut gan kā jebkurš normāls vidusmēra jaunietis daudz laika pavadu soctīklos un internetā.) Arī ārsta palīgi būs vajadzīgi, jo cilvēki ir slimojuši, slimo un slimos. Jāpiezīmē, ka gribu studēt tikai Latvijā, ne ārzemēs.
Vai tā tiešām ir patiesība, ka ārsta palīgam ir knapi minimālā mēnešalga un ir ļoti grūti izdzīvot? Kā jūs rīkotos manā situācijā? Neziņa beidz nost.
14.05.2018 20:32 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
pec medskolas masa var iet augstako iegut un bus piem nodalas vecaka masa un ari ka saki komandet. Vari pie privata srta stradat, daudz ko var liela izvele, kamer arsta paligam?
14.05.2018 23:02 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Ārsta palīgs jau ir padziļināts medmāsas darbs.
tiesi ta, tikai...un talak?
14.05.2018 23:03 |

Reitings 81
Tu vispār iedod saviem vecākiem programmēšanas pamatu grāmatu palasīt, lai vecāki zina, kur viņi cenšas iebāzt savu meitu.

tā nebija manu vecāku ideja, bet gan mana kā rezerves alternatīva.
Un tiešām ir svarīgi, ka patīk savs darbs.
tas ir galvenais, ko saku vecākiem - ka gribu darīt to, kas man patīk.
Vari pie privata srta stradat, daudz ko var liela izvele, kamer arsta paligam?
Ārsta palīgi arī var strādāt kā slimnīcu uzņemšanās, tā privātklīnikās, arī pie ģim.ārstiem, NMP brigādēs, izejot sertifikācijas gadu tie kļūst par sertificētiem ārsta palīgiem ar lielāku atalgojumu, vairāk iespējām - proti, galvenais ārsta palīgs atbild par visu brigādi. ;-)
14.05.2018 23:07 |

Reitings 463
Reģ: 25.10.2012
Nu tālāk protams atkarīgs kur strādā. Vai privātajā vai valsts sektorā.
Varbūt var pamācīties kaut k ar laiku klāt, ja ir labāka situācija vai vispār studēt medicīnu.
Galvenais sākt studēt pareizajā nozarē. Tad ir vieglāk arī saprast, kas patīk un interesē un uz ko iet.
14.05.2018 23:12 |

Reitings 3665
Reģ: 23.06.2016
Senlivenial, izklausās, ka esi pat ļoti pārliecināta par ārsta palīga profesiju :-), ja tā, tad jau ieteiktu iet un mēģināt, lai pati pilnībā pārliecinātos par to, vai tas ir tas, ko tiešām vēlies, un varētu nenožēlot, ka nepamēģināji. Jo galu galā mūsdienās tiešām ir salīdzinoši daudz iespēju kā adaptēt un/vai mainīt profesiju, lai atrastu sev visērtāko variantu, ja būs vēlme, ko mainīt dzīvē.
14.05.2018 23:19 |

Reitings 3897
Reģ: 01.01.2017
tā nebija manu vecāku ideja, bet gan mana kā rezerves alternatīva.

OK. Pamēģini aiziet uz programmēšanas kursiem, tā tīri pamēģināt kā tas ir un kas tas ir, lai zinātu vai Tev tas derēs un patiks. ;-)
14.05.2018 23:26 |

10 gadi
Reitings 1747
Reģ: 18.11.2009
Bet programmēšanu diemžēl nevar salīdzināt ar vidusskolas informātiku :D ej kur pievelk un patīk!:-)
15.05.2018 00:24 |

Reitings 212
Reģ: 12.11.2017
Ej mācies par māsu. Tie paši 3 gadi.
Un pēc tam strādā slimnīcā. Ar visām piemaksām alga nav nemaz tik slikta.
Vari arī pēc tam papildināt zināšanas un būt par operāciju māsu. Tur būs vēl interesantāk.
15.05.2018 07:36 |

Reitings 212
Reģ: 12.11.2017
Vispirms aizej uz slimnīcu un pastrādā uzņemšanā.
Tur tu redzēsi pilnīgi visu un varēsi saprast vai tev to vajag.
15.05.2018 07:42 |

Reitings 806
Reģ: 18.01.2018
Gribētu gan precizēt autori, ka nevis finanses neļauj studēt ārstos, bet ambīcijas. Finanses ir atrisināmas un tāds piemērs, kā zobārsts, ātri atsit visus kredītus. Protams ķirurgam ir grūtāk, gadu gados sevi jāpierāda un daudzi gadi jāmācās, lai tiktu pie adekvātas samaksas.
Bet ja cilvēks vēlas par ārsta palīgu, uz priekšu. Kādam tak arī darbs ar zemu atalgojumu ir jādara. Un kas zin, varbūt dziļi nākotnē arī ārsta palīgiem, medmāsām un kam tik ne vēl slimnīcās, algas būs Eiropas līmenī.
15.05.2018 09:04 |

Reitings 463
Reģ: 25.10.2012
RedJasper zobārstiem nav nemaz tik viegli atsist visas finanses. Neviens zobārsts neko diži daudz nenopelna vismaz pirmos 2 gadus pēc studiju beigšanas. Un arī pēc tam labi pelna tikai tie, kas strādā specializētās privātklīnikās.
Ja netiek budžetā 11500 x 5 gadi= 57500 Eur plus procenti...
15.05.2018 10:12 |

Reitings 806
Reģ: 18.01.2018
11500 x 5 gadi= 57500 Eur plus procenti..

Jēziņ.....Tur jau algu vajag vismaz 1.5-2tk uz rokas, lai maksātu kredītu un pašai pietiktu.
Laikam mūsdienās zobārsta studijas ir tikai ar domu par bizsnesu, kad atverot savu praksi noslauc visu krējumu tikai sev.
15.05.2018 10:41 |

Reitings 933
Reģ: 25.09.2017
Ar ārsta palīgu ir tā, ka, jā, tu mācies 3 gadus un vari strādāt ne tikai NMPD, bet arī privātpraksēs (kur maksā diezgan labi) u.c. BET, tā kā tu iepriekš teici, ka būsi sertificēts ārsta palīgs un varēsi vadīt brigādi...lai to varētu darīt, tev būs jāmācās vēl 1 gads- sertifikācija. Kas tāpat ir Rīgā RSU. Profesija ir ļoti laba, jo var strādāt daudz un dažādās vietās. Lielākā daļa ārsta palīgu strādā vairākās darba vietās. Piemēram, NMPD un pasniedz kādus kursus, vai uzņemšanās, privātpraksēs pie ģimenes ārstiem, poliklīnikās pie ģimenes ārstiem utt. Iespēju ir daudz un tās var apvienot. Protams, to var darīt visa veida profesijās, arī programmēšanā. Bet, cik man ir zināmi ārsta palīgi, neviens slikti nedzīvo ;) Jādomā arī par to, ka, jā, ja tu strādā 1 slodzi tikai NMPD, tad izdzīvot Rīgā ir grūti, jo Rīgā izmaksas ir citas. Bet, ja tu dzīvo kādā mazākā pilsētā, tad tā alga ir ok. Piemēram, Rīgā par 500 uz rokas neviens negrib strādāt, jo tu tur par to naudu neko daudz nevari izdarīt. Bet, piemēram, kādā mazākā pilsētā, var ļoti labi ar to naudu dzīvot un tajā pilsētā tāda alga jau skaitās ļoti laba, jo vairums strādā par minimālo un attiecīgi izmaksas par dzīvošanu ir daudz mazākas.;-) Galvenais ir sevi pilnveidot, lai arī ko tu mācītos un, lai tev tas patiktu. Jo ilgi nenostrādāsi darbā, kas tev riebjas ;)
15.05.2018 11:44 |

Reitings 420
Reģ: 06.03.2016
Manuprāt, Tev jāpādomā labi. Abas profesijas nelīmējas kopā neatkarības-atkarības ziņā, arī ambīciju ziņā. Ja Tev pēdējās ir, vienmēr būsi zemāk nekā "ārsts" pastāvošo stereotipu dēļ, izņemot, ja kaut kas LV mainīsies.
A) programmētājs dara savu darbu, atkarībā no apstākļiem un darba organizācijas, bet ar milzu brīvību.
B) ārsta palīgam šī brīvība nav. Tu ļoti maz varēsi darīt pati. Palasi MK 268, no 7.2. - vai tas ir tas, ko vēlies? https://likumi.lv/doc.php?id=190610
15.05.2018 12:18 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Ārstiem, ārstu palīgiem nemaz nav tik slikti. Ietu tur, ja jau tas tevi saista un izskatās, ka pati tiešām arī vairāk gribi iet uz šo.
15.05.2018 12:29 |

Reitings 228
Reģ: 14.12.2017
Ļoti iesaku kritiski skatīties. Programmēšana ārpus skolas sola ir pavisam kas savādāks, nekā sēdēt naktīm, lai pildītu universitātes mājas darbus un pēc tam dzīvē, kur pārsvarā ir nestandarta situācijas un stresa pilni deadline, kā arī uzdoti uzdevumi, kur Tev pašam ir jārokās, lai saprastu, ko Tev patiešām uzdod (tas gan kā kurā darba vietā). Mēģini saprast, vai tas tiešām, ko Tu vēlies darīt. Algas ir lielas, pieprasījums ir normāls, jā taču parēķini arī nepieciešamo ieguldījumu - gan laika, gan veselības. Tas nav tā, ka aiziesi universitātē un pēkšņi sapratīsi programmēšanu. Zināšanas ir jāpilnveido arī pēc universitātes pabeigšanas, lai būtu labs programmētājs. Kā arī ir svaru zāles apmeklējums priekš Tavas veselības būtu arī jāizskata. Ir liela korelācija starp tiem, kas neapmeklē svaru zāli un sirgst ar muguras kaitēm, redzes pasliktināšanos, aptaukošanos, nelokanību, kas ietekmē ne tikai šos aspektus (lejupejoša spirāle).
.
Nebiedēju, tikai iesaku kritiski apdomāt savu izvēli.
15.05.2018 12:50 |

10 gadi
Reitings 44028
Reģ: 11.02.2015
Nevaru izsmeļoši komentēt praktisko pusi, minēt konkrētu atalgojumu, bet vīramāte strādā par medicīnas māsu ĢĀ praksē - vismaz viņa stāsta, ka ārste maksā normāli, vidējo mazpilsētas algu, jo, saprot, ka speciālists labs un pazaudēt nevēlas
--
Domāju, ka medicīnā darbu vienmēr atradīsi, speciālistu kļūst arvien mazāk, līdz ar to, pieļauju, attiecīgi samaksa tikai augs, lai šos speciālistus motivētu strādāt savā profesijā. Otra lieta - vienmēr vari izvēlēties darbu privātā klīnikā, tās LV kļūst arvien izplatītākas, arī ar to vari mammu nomierināt, ka tur pelna ļoti neslikti.
--
Tīri no filozofiskā viedokļa, es pati tagad ļoti nožēloju, ka savulaik arī klausījos vecākus - ka vajag izvēlēties tādas studijas, kas tobrīd ir aktuālas un kur šķietami pelnīsi lielo piķi. Es savā apgūtajā specialitātē nestrādāju, tā ka principā, zemē nomesti 4 gadi... Labprāt izmācītos profesiju pēc sākotnējās vēlmes, bet diemžēl nav vairs tādi dzīves apstākļi... protams, visu vienmēr var, ja labi grib, bet vismaz tuvākajā laikā man tas nespīd.
15.05.2018 13:35 |

Reitings 81
Bet programmēšanu diemžēl nevar salīdzināt ar vidusskolas informātiku
zinu, protams, tas kā diena pret nakti :D tomēr mēģinājām skolā taisīt arī mājaslapas, protams, tas nav tas pats, bet savā ziņā likās interesanti :) mājaslapu ar drausmīgām galvassāpēm no 3 dienā līdz 2 naktī izmocīju, bet pabeidzu :D
Ej mācies par māsu. Tie paši 3 gadi. Un pēc tam strādā slimnīcā. Ar visām piemaksām alga nav nemaz tik slikta.
Sertificētam palīgam nav augstāka alga?
Gribētu gan precizēt autori, ka nevis finanses neļauj studēt ārstos, bet ambīcijas. Finanses ir atrisināmas un tāds piemērs, kā zobārsts, ātri atsit visus kredītus.
pagrūti dabūt 18 000 +kredītprocentus + nodrošināt dzīvošanu, diemžēl vecākiem nav tik lielu iespēju man palīdzēt. :(
Kādam tak arī darbs ar zemu atalgojumu ir jādara.
kaut ko tādu apmēram saka arī mana mamma. Gribas darīt to, kas pašai patīk, bet negribas strīdēties ar vecākiem. :-|
15.05.2018 15:10 |

Reitings 1602
Reģ: 29.04.2017
tu esi atbildīga par savām izvēlēm.. ej mācies to, ko gribi!
galvenais, lai pēc tam nav jāiet uz darbu ar sakostiem zobiem, jādara tas, kas nepatīk un jāvaino vecāki!!!
15.05.2018 15:14 |

Reitings 81
Programmēšana ārpus skolas sola ir pavisam kas savādāks, nekā sēdēt naktīm, lai pildītu universitātes mājas darbus un pēc tam dzīvē, kur pārsvarā ir nestandarta situācijas un stresa pilni deadline, kā arī uzdoti uzdevumi, kur Tev pašam ir jārokās, lai saprastu, ko Tev patiešām uzdod (tas gan kā kurā darba vietā). Mēģini saprast, vai tas tiešām, ko Tu vēlies darīt.
par to arī es visvairāk šaubos. Esmu aktīvs cilvēks, kuram grūti visu laiku nosēdēt uz vietas, baidos, ka nemitīga sēdēšana birojā dienu no dienas, veroties datora ekrānā, nebūs man. Un tomēr par piemēru ņemu savu māsīcu - strādājot otrajā kursā, viņa pelna pie 700e, uztur sevi, bērnu, mājdzīvniekus, auto, dzīvoklis. Ir pagrūti, kā viņa stāstījusi, bet izturēt var.
15.05.2018 15:15 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits