Krievu valoda.

Reitings 515
Reģ: 04.03.2016
Tā vien arvien vairākos un vairākos darbos (it īpaši Rīgā) tiek likti sludinājumi, kur jābūt perfektām angļu valodas, krievu un latviešu valodas zināšanām. Apmēram, ja nezini krievu valodu, Tev darbs nespīd. Tad nu vēršos pie jums, kā jūs iemācījāties krievu valodu? Es perfekti runāju angliski un latviešu valoda ir mana dzimtā valoda, taču ar krievu valodu es galīgi netieku galā, putrojos un ļoti daudz vārdu nezinu.
Esmu izmisumā, reāli, gribu labu darbu, bet tieši tie, kuri mani piesaista prasa no manis ļoti labu krievu valodu, kas pat ir saprotami, jo tā ir apkalpojošā sfēra.
14.03.2018 10:52 |

Reitings 30
Reģ: 25.02.2018
Tā kā ukrianies atņem un atņem darbu latviešiem, kas tā arī ir bez valsts valodu zināšanām.
15.03.2018 15:35 |

Reitings 933
Reģ: 25.09.2017
Tā kā mana ģimene ir pus krievu, pus latviešu, tad krievu valodu esmu zinājusi kopš sevi atceros. Bet manam vīram agrāk ar krievu valodu bija pašvakāk. Saprast vēl saprata, bet runāt bija dikti grūti. Bet tagad jau runā kā lielais. Palīdzēja filmas, nevis krievu, bet tās, kuras tulkotas, dublētas krievu valodā. Kā arī sāka mazāk baidīties runāt, jo iepriekš baidījās, ka kādu vārdu ne tā pateiks, vai izruna slikta. Atmeta kaunu pie malas un murmulēja, kā mācēja. Beigās murmulēšana pārvērtās sakarīgā runā. ;-)
15.03.2018 15:50 |

Reitings 478
Reģ: 24.01.2014
Man tāds prieks, ka pēdējos gados no latviešu puses mazliet vairāk jūtams, ka pamazām sāk aizdomāties, ka tomēr mums ir tikai 1 valoda un krievu valoda nav un nevar būt tā obligātā svešvaloda, ko visiem bez izņēmuma būtu jāzina . Uzskatu, ka absolūti normāli ir pārvaldīt valsts valodu + priekš visiem tūristiem un ''tūristiem'' (ar šo domāts vairākas paaudzes lv esošie krievi) runāt angļu valodā.
Valodas zināt ir bagātība, bet cepuri nost tiem, kas principa pēc ar LV dzīvojošajiem RUS komunicē valsts valodā. Tikai ar tādu attieksmi ir cerība, ka nākotnē valsts valoda nostiprināsies, kā tam jau būtu bijis loģiski jābūt. Krievi joprojām uzkundzējas mums, jo latvietis ir tik mīksts, ka vienmēr izdabā, izpatīk, pāriet uz citu valodu utt
Es strādāju veikalā, bet runāju latviski. Viņi saprot. Tikai spīta un principa pēc sēž uz savas valodas. Kādi 95% pat paši pāriet uz valsts valodu. Kas izrādas tūrists, ar to angliski saprotamies.
Par krievu valodu - saprotu gandrīz kā dzimto. Iemācījos no video kasetēm, jo visas multenes bija krieviski :-) krievu valodu zināt ir ļoti vērtīgi, jo ir daudz labu filmu, seriālu, mūzikas. Bet mans viedoklis ir, ka LV teritorijā ar vietējiem ''krieviem'' labāk neizrādīt šīs valodas zināšanas, citādi mums nekad nekas nemainīsies :-D visa cerība uz jauno paaudzi, kas rus nepārvalda un drīz ienāks darba tirgū :-) jo krievi saprot un prot runāt, ja pretī cilvēks runā valsts valodā, viņi arī pāries uz valsts valodu. Mums jau tā valsts ir tik maza, valoda tik skaista. Kas vēl sargās mūsu valodu , ja ne mēs paši :-)
16.03.2018 10:16 |

Reitings 3897
Reģ: 01.01.2017
Mincija
cepuri nost tiem, kas principa pēc ar LV dzīvojošajiem RUS komunicē valsts valodā.

Ir pat grūti iedomāties kā tas varētu izskatīties, jo no vienas puses tādi "principiāli" ir redzami pa gabalu, bet no otras puses ar vienu īsu dialogu krievam pietiks, lai vairāk nekomunicētu ar tādu "principiālo" cilvēku. Tāpēc domāju ka te principā nevar būt komunikācija, viena saruna un viss.
Es strādāju veikalā, bet runāju latviski. Viņi saprot. Tikai spīta un principa pēc sēž uz savas valodas.

Spīta un principa pēc? Hm, es vēl saprotu ka parastajā dzīvē Tev ir šāda pozīcija un ar vietējiem krieviem Tu komunicē latviski. Bet darba vide ir pavisam kas cits. Un ko par tādu Tavu pozīciju saka priekšniecība? Man ir aizdomas ka viņiem varētu būt pavisam citas domas. Esmu dzirdējis par kaut kādu krogu Daugavpilī, kur īpašnieki un personāls komunicē tikai latviski principa pēc, bet tas arī viss. Man piemēram nebūtu grūti piezvanīt Tava uzņēmuma šefiem vai pa uzziņu telefonu un pajautāt vai mani apkalpos nelatviski piemēram angļu vai krievu valodā. Varu derēt ka ar 90% varbūtību man teiktu ka apkalpos mani gan krievu, gan angļu valodā. Un vot, ja es atnākšu uz to Tavu veikalu, Tu "ieslēgsi" savu principialitāti, tad man būs opcija piezvanīt Tavai priekšniecībai un par Tavu nostāju painformēt. Domāju ka priekšniecībai būs ko Tev pateikt. Nesenais Maxima piemērs, kur Maximas apsardzes darbiniece uzbļāva ārzemniekam jau sen zināmo "Te ir Latvija! Runā latviski!", kur šis viss tika nofilmēts un vēlāk arī Maximas pārstāvija publiski atvainojās sabiedrībai un arī lūdza sniegt paskaidrojumus apsardes firmai, kura apkalpo Maxima. Ir jāsaprot ka nav ne spīta, ne principa, ir biznesa pasaule ar saviem noteikumiem un tos ir jāievēro. Nevienu neinteresē ko saki, domā un kādi ir Tavi principi, galvenais kādas ir Tavas vadības domas un uzņēmuma politika.
visa cerība uz jauno paaudzi, kas rus nepārvalda un drīz ienāks darba tirgū

un ar pauri skaļi atsitīsies pret darba tirgus durvīm. :-D Jau kādu laiku valsts līmenī tiek runāts ka latviešiem ir problēmas ar darbā iekārtošanos, jo redz zina tikai latviešu valodu, pieņema pat likumus, kuriem it kā būtu jānovērš šādas te problēmas, bet īsti nekāda efekta nav un tas arī ir saprotams.
01.04.2018 22:19 |

10 gadi
Reitings 3734
Reģ: 09.02.2014
Jau kādu laiku valsts līmenī tiek runāts ka latviešiem ir problēmas ar darbā iekārtošanos, jo redz zina tikai latviešu valodu
Būtu labi, ja tā "Latvijas Republika" ātrāk pazustu no pasaules. Un neesmu pillā, un arī nenorādu ne uz vienu konkrēti, bet runāju par visu tautu kopumā, kura iznīcina pati sevi, jo tie darbā nepieņēmēji paši arī ir tikai "latvieši". Un latviešu valodas nezināšana nav vienīgais "netikums". Ir pilns ar spējīgiem cilvēkiem, kuri bijuši spiesti aizbēgt no šīs "brīvās" zemes savu pašu "tautiešu" dēļ. Nožēlojamāku tautu grūti atrast.
01.04.2018 22:35 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Man tēvs bija krievs. Tad nu no dzimšanas atrados divvalodīgā vidē. Vēlāk daudzi draugi bija krievvalodīgie, tagad vīrs - krievvalodīgais. Latviešu un krievu valodas man vienādā līmenī - abas valodas pārvaldu perfekti (saprast, runāt, rakstīt un lasīt).
Un īpaši krievu valodu ļoti novērtēju ārzemēs, jo tieši krievvalodīgo biedrības, veikali, komūnas un visādi pasākumi, grupas būs sastopami biežāk, nekā jebkas latviešu valodā. Angļu valoda man nekad nebūs dzimtā, līdz ar to, lai cik labi es to zinātu - tāpat “savējā” un “kā mājās” jutīšos drīzāk starp krievvalodīgajiem. Arī kultūras dēļ...
Par mācīšanos - vnk jābūt tajā vidē ar visu galvu. ;-)
01.04.2018 23:07 |

Reitings 741
Reģ: 11.08.2015
Pat policistiem un dakteriem mūsdienās nav jāprot krievu valodu! Vienreiz godīgi gribējās uzšaut pa seju krievietei, kas ieņirdza par latviešu kasieres kļūdām krieviski.. Tā krievu vecene teica "tev, strādājot šajā veikalā, nu gan būtu jāmāk runāt krieviski". Es ļoti atvainojos tai pārdevējai, kuru tajā dienā neaizstāvēju..(t)
01.04.2018 23:20 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Dažu indivīdu komentārus gan kaut kā šķebīgi pretīgi lasīt.
01.04.2018 23:26 |

Reitings 1180
Reģ: 21.02.2018
Nesaprotu cilvēkus, kas spīta dēļ nerunā krieviski. Valodas ir bagātības, ja kāds lielās ar to, ka nezina krievu valodu, es lieku vienādības zīmi ar to, ka cilvēks lielās ar savu grūto galvu un nespēju iemācīties jaunas prasmes.
Tāpat tālāk tiks tas cilvēks, kas prot iemācīties un kuram ir spējas pielāgoties. Daudzi krievi ir labākā situācijā nekā latvieši, jo viņi prot vairāk valodu nekā latvieši un bieži vien tieši gados jaunie krievu tautības cilvēki daudz labāk pārvalda latviešu valodas gramatiku un interpunkciju nekā paši latvieši. Latvieši raksta latviešu valodā ar kļūdām, nereti iebāž vēl kādu angļu izteicienu un ar savām knapajām zināšanām abās valodās uzskata, ka ir pārāki par krievu, kas zina labākā līmenī vairāk valodu. Lai veicas!
01.04.2018 23:56 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Protams, visu var pagriezt tik amizanti kā Dārta. Žēl gan, ka attālināti no kreivu cilvēku totāla vairākuma.
02.04.2018 01:24 |

Reitings 1724
Reģ: 01.02.2013
Es saprotu, ka zināt valodu ir vērtība, bet es tāpat izvēlos nelietot to.
Es zinu labi angļu valodu, krievu valodu tik, cik skolā mācīts, papildus mācos augstā līmen;i divas valodas, kuras Latvijā reti kurš zina, kas rada man labas iespējas nākotnei.
Ok, krievu valodu saprotu, kaut ko pateikt varu. Bet. Pirmkārt, Latvijā vienmēr izvēlos runāt latviski, netaisos kādam pielāgoties. Tūristi ir cita lieta, iedzīvotāji jau pavisam kas cits. Otrkārt, mani nesaista krievu kultūra un man tā valoda nešķiet simpātiski, taču šie faktori man ir ļoti svarīgi mācoties valodu. Respektīvi, jā, es varu noskatīties filmu krieviski vai izlasīt kādu rakstu un es to sapratīšu, bet man nav intereses mācīties padziļināti. Un mācīties valodu IR ļoti grūti. Tieši tāpēc es savu laiku pavadu mācoties valodas, kuras man patīk. Kuru skanējums man patīk, vai kuras valsts kultūra man patīk, vai vieta utt., daudz citi faktori. Nevienam no šiem neatbilst krievu valoda. Tāpēc man bieži šis argmuments, ka zināt valodu ir vērtība, šķiet muļķīgs. Jā, ir, tikai visi šo argumentu izmanto tieši Latvijas- Krievijas kontekstā, nevis Latvijas - Igaunijas/Zviedrijas/Spānijas/Lietuvas/Vācijas utt. kontekstā. Krievu valoda nav vienīgā valoda uz pasaules, starp citu. Es smagi strādāju, lai iemācītos šīs citas sevis izvēlētās valodas un piedodiet, atvainojiet, es negribu tērēt laiku mācoties valodu, kas man nepatīk.
02.04.2018 02:25 |

10 gadi
Reitings 3734
Reģ: 09.02.2014
Daudzi krievi ir labākā situācijā nekā latvieši, jo viņi prot vairāk valodu nekā latvieši un bieži vien tieši gados jaunie krievu tautības cilvēki daudz labāk pārvalda latviešu valodas gramatiku un interpunkciju nekā paši latvieši.
Cilvēki ir dažādi visā pasaulē. Apskatieties, kā raksta attīstītāko valstu jaunieši. Viņi lielā nopietnībā uzrakstīs sliktāk nekā Kubiete lielā nenopietnībā.
02.04.2018 02:32 |

10 gadi
Reitings 2326
Reģ: 14.07.2011
Daudzi krievi ir labākā situācijā nekā latvieši, jo viņi prot vairāk valodu nekā latvieši un bieži vien tieši gados jaunie krievu tautības cilvēki daudz labāk pārvalda latviešu valodas gramatiku un interpunkciju nekā paši latvieši.

Latvieši principa pēc nemācās krievu valodu, bet angļu, vācu un citas Eiropas valodas. Un pareizi arī dara. Pašreizējā politiskā situācija arī parāda Krievijai, ka šitā mazo tautu apspiešana ilgi vairs neturpināsies!
02.04.2018 06:09 |

Reitings 237
Reģ: 17.03.2018
Bāc. Par darba iespējām un valodu zināšanu likumsakarībām nejūtos kompetenta komentēt, beeeet nu FUJ no manis puses visiem cilvēku dalītājiem grupās pēc visādiem rādītājiem. Teikt, ka viena valoda sliktāka par otru vai, ka vienas valodas lietotåjs ir sliktāks par otru ir reāli briesmīgi. Ļoti stipri oż pēc visiem stulbajiem rasismiem, homofobijām u.c. dalīšanām. Katra valoda IR vērtība. Krievu valoda ir ļoti skaista. Nesodiet viņu pasaules politisko intrigu dēļ. Tāpat kā cilvēkus, kas viņu prot.
02.04.2018 06:47 |

Reitings 354
Reģ: 29.12.2013
Krievu valoda man nav labā līmenī. Jā, sanāk lietot darbā katru dienu, bet apzinos, ka nerunāju gramatiski pareizi. Lielākoties saprotos, bet ir gadījumi, kad ļoti nesmuki par mani tiek pasmiets. Tad gan ir sāpīgi, jo es tak tā cilvēka dēļ cenšos, tikpat labi varētu arī latviski runāt.
Bet ir dienas, kad esmu galīgi pārstrādājusies un valodas sajūk, un tad dabūju iekšā no latviešiem, ka valsts valodu nemāku. Mhm, es tiešām nemāku ;-)
02.04.2018 08:57 |

Reitings 1180
Nightberri, būsim godīgi, tie kuri principa pēc nemācās krievu valodu, nemācās arī vācu vai kādu citu valodu, jo viņi vienkārši ir tupi.
02.04.2018 10:48 |

Reitings 1180
Es nezinu, kā var būt grūti iemācīties krievu valodu Latvijā. Cik es atceros no skolas laikiem, krievu valodu nemācēja tie, kuri bija ar attieksmi "nahuj man šo valodu" un kuri arī citos priekšmetos, tsk latviešu valodā, īsti nevilka līdzi teicamniekiem. Cita lieta, ja cilvēks skolā bija izvēlējies citu valodu un nav mācījies krievu valodu vispār, taču, ja viņam skolā daudzus gadus bija šis priekšmets, tad nezināšanai nav attaisnojuma.
02.04.2018 10:55 |

10 gadi
Reitings 2326
Dārta. Būsim reāli, tie latvieši, kuri ir uzauguši šajā 27 gadus pārkrievotajā valstī saprot, ka Krievija jau no laika gala ir bijusi mazo tautu apspiedēja (un nejauc to ar komunisma laikiem, tas krieviem bija pirms komunisma asinīs). Rezultātu tu redzi tagad, neviena ES valsts vai arī Rietumvalsts necieš Krieviju, un ar pašreizējo krievu attieksmi pret citām tautām/ kaimiņvalstīm, situācija tikai pasliktināsies.
02.04.2018 11:00 |

Reitings 1180
Nezinu, kāpēc tu iepin politikas jautājumus ar valodu. Nez, kādēļ tu proti angliski? Atbalsi ASV iejaukšanos citu valsts iekšpolitikā? Atbalsti to, ka Sīrijā mirst cilvēki tieši šobrīd? Atbalsti Trampu? Mācoties vācu valodu, runāsim par vēstures notikumiem, atbalsti holokaustu un Hitleru? Utt.
Starp citu, esi informēta, ka krieviski runā ne tikai Krievijā? Tavā prātā kaut k noziegusies arī Baltkrievija un Ukraina? Azerbaidžāna utt.? Es, piemēram, skatos krievu kontenta youtubi, tai pašā laikā tie kanāli nepieder krieviem. Krievu valoda, tāpat kā angļu, saista dažādu valstu iedzīvotājus.
Fakts ir tāds, ka cilvēki, kuri ir tik stulbi, lai nespētu iemācīties valodu sāks vainot visu un visus pie tā - politiku, skolotājas, kuras neko neiemācīja utt.
Es nesaku, ka visiem ir jāmāk visas valodas - protams, nē. Bet ir svarīgi, kā cilvēks komunicē to skaidrojot, ja saka, ka visa sāls ir politikas jautājumos, tad nekas gudrs tur nevar būt.
02.04.2018 11:11 |

10 gadi
Reitings 2326
Nezinu kāda velna pēc tu te piesauc holokaustu, ņemot vērā it īpaši to, ka man pašai ir ebreju izcelsmes radinieki, kuri dzīvo ASV un ebreju asinis no vectēva puses. Es pārvaldu brīvi angļu, vācu, krievu, kā arī franču valodu. Un paralēli apgūstu arī vairākas āzijas valodas. Tas, ka es zinu krievu valodu, nemaina manu nostāju pret Krieviju kā valsti, kas ir reāls drauds mazajām nācijām!
02.04.2018 11:38 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits