Esmu par. Vienīgi esmu pārliecināta, ka visinteresantākais no turienes jau ir izrevidēts.
.
Pati personīgi pazīstu tikai no VDK cietušos, ziņotājus laikam īsti ne. Rumpumpele jau pareizi saka, ka daudzi tur tika vervēti pret savu gribu, ar māņiem, ultimātiem un šantāžu. Kaut gan tikpat daudzi to noteikti arī izbaudīja.
.
Pagājušgad runājos ar vienu vecu sievieti. Viņas tēvs starpkaru posmā bija Latvijas armijas virsnieks, bet pēc atvaļināšanas vēl arī lielsaimnieks (tātad, budzis). Par to viņš tika izsūtīts pat 2x, otro reizi jau kopā ar ģimeni. Viņa bērniem pēc tam dzīvē daudz nācās ciest. Šī kundze vēlāk kļuva par skolotāju, bet čeka visu dzīvi lika sprunguļus spieķos. Daudzreiz sauca uz pratināšanu, jo kāds bija noziņojis, ka viņa iet tur vai citur. Regulāri piesējās pie visa, ko viņa darīja, nemaz jau nerunājot par to, ka nepalaida ekskursijā uz ārzemēm, jo viņas tēvam esot bijusi apkaunojoša biogrāfija. Un tad jau vecumā kāds kungs no viņas miesta, neilgi pirms savas nāves, esot atzinies, ka viņš esot bijis viņai pieliktais ziņotājs. Pati kundze stāstīja, ka viņa savam stukačam ir piedevusi. Es nezinu, vai es varētu.