Cik daudz ES varu līdzēt šajā situācijā?

Reitings 793
Reģ: 15.09.2013
Labrīt!
.
Tāds, ne īpaši labs rīts man sanācis. Domāju jums uzrakstīt, pajautāt pēc padoma kārtējo reizi.
.
Ir tā, ka jau kādu labu laiku manam patēvam ir ļoti slikti ar veselību. Viņš vairs nestrādā, visu laiku ārstējas, nesen atbrauca no slimnīcas, kur pabija mēnesi. Tad gāja visādi, tad labi, tad sliktāk.. Pēdējo reizi, kad apciemoju viņu slimnīcā, viņš jau tāds možāks, runātīgāks, kustīgāks, un šķita, ka atkal viss būs labi! Patēvam ir (ja nemaldos) 59 gadi, jau pieauguši bērni, jau cik mazbērni. Galīgi kustīgs, skaļu balsi, valdonīgs, nu tāds kādu mēs viņu visi zinām. Bet tā kaite, kas viņam ir (un kaites kā pa ķēdīti iet viena otrai līdzi) šobrīd galīgi viņu ir nomocījusi.
.
Vakar sazvanījos ar mammu, prasīju, kā viņam klājas. Viņa saka, ka pavisam slikti. Aizvakar jau esot bijis jau galīgi slikti, ka nu pavisam. Viņš ir novārdzis, knapi runā, guļ daudz un vēl pie tā visa saaukstējies. Pirms tam, kad viņam bija labāk, viņš gan mašīnu paremontēja, gan izbrauca ārpus pilsētas, gan dārzā abi parušinājās. Laikam mazlietiņ atkal pārpūlējās un nu rezultāts atkal bēdīgs. Vakardienas telefonsarunā ja es mammu kaut kā iepriecināju ar saviem notikumiem un stāstiem, tad mamma mani saskumdināja.
.
Lai kā man negribētos, ir tomēr jāiedomājas par to ļaunāko.. a ja nu.. Arī man ir stress par to, arī es uztraucos, domāju, BAIDOS! Zinu jau, ka tas notiek ar katru un jebkurā laikā.
.
Bet mans jautājums būs vairāk par to, ko REĀLI ES, kā meita varu darīt, ja viss ir tomēr slikti?
Man pašai ir 25 gadi, tūlīt palikšu bez darba. Pati sevi par 100% uzturēt nespēju arī tad, kad man bija darbs. Vecākiem mazlietiņ bija jāpiepalīdz tieši nomaksāt īri. Daudz jau neko viņiem nebija man jāsūta, taču tas mazumiņš man ļoti palīdzēja. Pati esmu tādā „nezinu, ko darīt ar savu dzivi tagad” stāvoklī. No vienas puses esmu excited, ka atpūtīšos vasarā un sazin ko izdomāšu darīt, no otras puses bailes būt bez darba. Nekad tā speciāli neesmu bijusi bez darba, uzreiz kaut ko esmu meklējusi, kad gāju prom no iepriekšējā darba. Neesmu bijusi šādā situācijā un termins „bezdarbnieka pabalsts” man ir svešs.
.
Reāli, ko ES tāda varu darīt lietas labā, ja piepildās ļaunākais? Ja kaut kas notiek, mana mamma paliek mājās mazpilsētā viena pati lielā divstāvu privātmājā ar suni un kaķi! Un dārzu un mauriņu, un savu darbu! Es pati neesmu gatava (tas nebūtu tas īstais vārds – negribu!) pārcelties uz mājām atpakaļ! Arī tā doma mani pašu satrauc, ka būs jādzīvo savā mazpilsētā, kur man apnīk jau otrajā dienā. Tas man uzdzen atkal stresu. Labi, es jau gluži neesmu viena, ir arī mammas māsa un citi tuvinieki, un gan jau kopā mēs visu spētu! Taču man tāds ieradums visu uz saviem pleciem uzkraut (es pati, es pati, es pati) un daudz par to domāt pašai.
.
Kāda ir bijusi jūsu pieredze, ko jūs darītu manā vietā un ko ieteiktu?
.
Zinu, ka varbūt mazliet par ātru par ko tādu domāt, taču „uzliku uz papīra” kaut vai lai vieglāk paliek.
.
Paldies!
23.06.2017 09:21 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Tu noteikti vari palīdzēt ne tikai morāli, bet tieši ar to, ka esi blakus un padari darbus saimniecībā, lai mammai vieglāk un patēvs var nerauties, bet veseļoties. Un tev kā reiz būs laiks tādai palīdzībai.;-) Pie tam, ja būsi blakus - tas jūs stiprinās, satuvinās un palīdzēs visiem nostāties uz kājām.
23.06.2017 19:04 |

Reitings 1270
Reģ: 23.05.2014
SunInMyHair, kā tavs patēvs attiecas pret biežām ciemošanās reizēm un zvaniem? Esi mēģinājusi viņam jautāt, ko tu vari izdarīt tādu, lai viņam palīdzētu vai viņu iepriecinātu?
Nezinu, kā ir tad, kad ir problēmas ar kuņģi un C hepatītu, bet man viena no problēmām ir problēmas ar zarnām. Kad man ir grūtās dienas, tad negribu ne ar vienu runāt un ne ar vienu tikties. Gribu, lai visi man liek mieru un ļauj atpūsties. Es domāju, ka ir svarīgi likt manīt, ka tev rūp, kas ar viņu notiek, ka tu esi gatava atbalstīt viņu jebkurā brīdī, bet ir jādod vieta atelpai, jo tā ir ļoti, ļoti nepieciešama atveseļošanās procesā.
23.06.2017 19:08 |

Reitings 793
Kristīne, es jau, man šķiet, ka viņu iepriecināju ar to, ka apciemoju slimnīcā. :) Bet tā jau laikam, ja brauktu mājās un palīdzētu darbos, tad arī viņš būtu priecīgs. Nav jau tā, ka mums tu plaši lauki ir. Nu ir mauriņš, pāris dobītes, siltumnīca. Tā jau darīt ir ko.
.
Man nav īsti viegli ar saviem tuviniekiem par kaut ko tādu runāt (ļoti reti), bet vienreiz mēs abi ar patēvu stāvējām virtuvē un gāja runa par viņa veselību.. Es nezināju, ko teikt, un vienkārši piegāju viņam klāt un viņu apskāvu. Es tā nevaru izrunāt, labāk tad neko nesaku, bet vienkārši daru.
.
Nu viņš tagad arī guļ gultā un īpaši nerunā, mamma noteikti arī viņu liek mierā, taču galvenais, lai kāds ir mājās ar viņu, lai viņš nejūtas viens. Slimnīcā jau arī vismaz palātas biedri bija un ārsti blakus. A tā mamma aizbrauc uz darbu (un ja vēl uz citu pilsētu jābrauc), domāju, ka arī viņam ir stress par to, ka viņš viens mājās paliek.
.
Kad viņš bija slimnīcā, lieki viņam nezvanīju, tikai, ja gatavojos iet ciemos, pajautāju, ko vajag aiznest. Es kaut kā gribēju, lai viņš saprot, ka es tepat vien esmu. Teicu, lai man zvana jebkurā laikā, braucu pie viņa pēc nakts maiņām, resp., biju tuvumā un sasniedzama visu laiku, kad viņš bija slimnīcā. Ar to man bija tāda doma, ka viņš saprot, ka man rūp.
23.06.2017 20:19 |

Reitings 1270
Reģ: 23.05.2014
Es nezināju, ko teikt, un vienkārši piegāju viņam klāt un viņu apskāvu.

Tas arī ir labākais, ko varēji izdarīt :)
Novēlu tev un tavai ģimenei izturību! Un, tiešām, nebaidies koncentrēties arī uz savu dzīvi! Ja gribi paņemt vasaru brīvu no darba un pienākumiem, tad paņem! Tava laime sniegs laimi arī taviem vecākiem. (l)
23.06.2017 21:01 |

Reitings 793
Kristīne, paldies! :-)
.
Paldies visiem/visām!
23.06.2017 21:49 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
SunInMyHair, lai izdodas! :-)
25.06.2017 00:06 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Saprotu, ka gribas sevi pažēlot par spīti visai smagajai situācijai. Bet nu tagad vajag vienkārši sakost zobus un saņemties.. gaidītās atpūtas vietā.
Es droši vien padzīvotu pie vecākiem, censtos tur uz kādu laiciņu atrast kādu darbiņu. Tādejādi, materiāli būtu spožāk un, galvenais, būtu blakus ģimenei grūtībās.. viņiem šobrīd Tu tiesām esi vajadzīga!
26.06.2017 07:53 |

Reitings 1832
Reģ: 27.12.2012
Es arī savu vienu vasaru "ziedoju" (kaut pati nekad to tā nesaucu) vecāku labā, lai viss sakārtotos. Dzīvoju laukos, un tā kā TIEŠĀM LAUKOS, kamēr mamma strādāja divos darbos, tētis bija ārzemēs. Nebija tik slikti, un tagad ir vēl daudz daudz daaaaudzas reizes labāk. Vasaras nekur nepazudīs, bet vecāki gan. Tāpēc ej un dari visu, pat to, kas pašai nepatīk, ko vien vari iedomāties, palīdzi mammai kaut vai fiziski, ja nevari materiāli.
Saprotu, ka gribas sevi pažēlot par spīti visai smagajai situācijai. Bet nu tagad vajag vienkārši sakost zobus un saņemties.. gaidītās atpūtas vietā.
26.06.2017 10:04 |

Reitings 793
Runāju ar mammu un teicu, ka tomēr meklēšu darbu. Tagad sanāks gan bezdarbniekos pieteikties, bet tas uz mazu laiciņu. Patēvam tagad nu jau mazliet labāk, taču priecāties vēl par ātru. Bet par to pašu mazumiņu arī prieks.
.
Ja man sanāks kaut vai to nedēļu, divas atpūsties, arī būs labi. Galvenais, ka mani tagad neviens neraustīs ar dienas/nakts maiņām.
.
Būs labi. :)
26.06.2017 10:23 |

Reitings 132
Reģ: 04.03.2015
nesen lasīju grāmatu par nāves nometnē nonākušu ģimeni. Tēvs palika kopā ar dēlu.. Dēls viņu visu laiku stiepa, stutēja, palīdzēja. Līdz momentam, kad tēvs vispār jau bija nevarīgs un uz riska bija abu dzīvības, tad tajā visā dūmu murskulī, dēls atskārta, ka viņam pašam laiks tagad cīnīties pašam par savu dzīvību un dzīvi.. tad arī, ja vēlies, lai tev paliek mazliet labāk, tad katram cilvēkam ir SAVA dzīve, SAVAS izvēles.. tu tagad uztraucies un meklēsi labi apmaksātu darbu utt., bet no otras puses mammai savā dzīvē jau vajadzēja nodrošināties šādam gadījumam.
es pati esmu uztaisījusi pati savu karjeru pašu spēkiem, nomaksājusi visus mācību kredītus un palīdzu ģimenei gan finansiāli , gan morāli..
taču vienmēr jāatceras ka tā ir TAVA dzīve.. tu nodzīvosi līdz 70 gadiem un Tevis vairs nebūs
26.06.2017 10:36 |

Reitings 793
ievulis4, nu tur jau mazliet arī pats patēvs ir "pie vainas", jo viņš arī visu laiku strādāja, pie ārstiem negāja ("man taču nevajag tos ārstus!"), ielaida visu un tagad ir sliktāk. Un tikai tagad viņš saprot, cik tie ārsti tomēri ir vajadzīgi un kā viņi var palīdzēt. Nu neviens jau nedomāja, ka tas viss pasliktināsies tik traki un ātri, un viss vienā reizē. Un pamēģini savam "stiprajam plecam" kādreiz pateikt kaut ko pretī un nedod Dievs, sūtīt pie kaut kādiem ārstiem. :) Tevī neklausīsies, līdz būs jau gandrīz par vēlu.
.
Es jau saprotu, ka man ir sava dzīve un vecākiem sava un vecvecākiem sava, taču ir tā līdzpārdzīvošana un tā tomēr ir mana ģimene, mana "komanda", manējie, un ieslēdzas tā vēlme palīdzēt tagad tā, kā viņi palīdzējuši man.
26.06.2017 11:12 |

Reitings 793
Saprotu, jau, ka ir jau stulbi kaut kādu baigo palīgu tēlot, ja pati vēl neesmu uz savām abām kājām nostājusies. Jūs man devāt padomus, kā savādāk palīdzēt un to ļoti novērtēju.
26.06.2017 11:20 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits