Par citiem cilvēkiem man nav daļas, ja kāds jautā padomu, neatsaku, bet citu makos pati nelienu un pamācības nedāļāju.
Tā kā šeit tika jautāts, kā ir man, atbildu- es esmu krājēja, bet es neesmu taupītāja. Man patīk arī "dzīvot šodien". Mans krāšanas algoritms:
1) Atlikt 10% krājkontā no jebkāda veida ienākumiem uzreiz (nu, pēc iespējas ātrāk) pēc to ienākšanas kontā. (10% pēc gudru finanšu cilvēku domām ir tā summa, kas notērējas nemanot visādos sīkumos, līdz ar to, tā trūkumu nejutīs; uzreiz - jo pēc tam arī var iztērēties nemanot).
Tādā veidā iekrāj "drošības spilventiņu" vismaz 6 mēnešu obligāto maksājumu apmērā "nebaltām dienām". Tas ir ārkārtas fonds, tiešām ārkārtas gadījumiem, kad nav pietiekamu ienākumu.
2) Atlikt 10% krājkontā visādiem lielākiem pirkumiem un/vai ceļojumiem, atvaļinājumiem. Ja vajadzība nespiež, tad lieki tur iekšā nelienu.
3) Man vēl atsevišķi ir izdalīts, cik man katru mēnesi ir jāatliek dzīvokļa pirmajai iemaksai, ja pēc noteikta laika gribu to iegādāties, tas arī ir mēneša obligātais maksājums, kas tiek veikts pirmām kārtām tāpat kā komunālie un 10% uzkrājums.
4) Nu un pārējo naudu tērēju pēc nepieciešamības - daļa obligātie maksājumi, daļa izklaidēm, apģērbam utt. Apmēram pēc konta atlikuma redzu, cik un ko šomēnes varu atļauties un ko nē. Ierobežota nejūtos, apzinos, kuras ir tās pozīcijas, kuras varu ierobežot, nepieciešamības gadījumā. Bet prātā arī paturu, kuros mēnešos ir iespēja, ka būs lielāki tēriņi (tehniskā apskate + auto apdrošināšana, ārsta apmeklējums ar iespējamu tālāku ārstēšanu, piemēram, zobārsts, Ziemassvētki, Jaunais gads, Jāņi utt.), līdz ar to nav tā, ka pēc obligātajiem maksājumiem iztīru kontu pa tīro :D
Bet jā, pats labākais ieteikums, ko esmu lasījusi un praktiski pielietoju - 10%, pirmkārt, samaksā pats sev (t.i., atliec iekrājumos).