Kā darāt Jūs?

Reitings 3450
Reģ: 06.06.2015
Meitenes mums katrai gan jau kaut reizi ir palikusi kāda zupa neapēsta vai kotletes, sautejums,bet žēl mest ārā ,jo nauda pa to maksāta un ēdienu arī nemet ārā. Vai mēdzat ielikt kāda traukā un ievietot saldētavā uz nebaltam dienām,kad būs slinkums,ko gatavot?
Pēdējā laikā ediens paliek pāri,jo vienu dienu gribu to, nākamjā vairs negribu. Vai var uznākt pēkšņas velmes , kad esmu to pagatavojusi ,vairāk negribas:-D
Protams es zinu ,kas pie vainas:-D
16.11.2016 18:56 |

Reitings 2104
Reģ: 22.03.2015
Preci, kurai tūlīt beigsies derīguma termiņš, izliek ar domu, ka cilvēki nopirks ar atlaidi un apēdīs tajā pašā dienā, nevis vēl nedēļu marinēs ledusskapī. (t)
17.11.2016 14:04 |

10 gadi
Reitings 3675
Reģ: 24.09.2012
Nūuu nezinu.. vairākus gadus, dzīvojot Dānijā, redzēju, ka pie lielveikalu miskastēm met ārā banānus, kas tikko sāk palikt brūni (manuprāt, garšīgākie ), kāpostus, ice berg salātus ar vienu iedzeltējušu lapiņu, kā arī salātlapas, kas ir safasētas, pilnīgi normālas, bet beidzies derīguma termiņš. Zinu, ka daudzi studenti arī ņēma to visu, kas ir miskastēs pie lielveikaliem.

Jap, man viena kursabiedrene tagad Norvēģijā Erasmusā mācās un stāsta, ka viņas studentu kompānija ik pa laikam dodas reidā (:D) uz lielveikalu atkritumu konteineriem un dabū labu labās lietas (pārtiku). :)
17.11.2016 14:17 |

Reitings 1832
Reģ: 27.12.2012
Vispār jau šos produktus ar rītdienas termiņu netirgo ar baigo filozofisko domāšanu, bet gan tāpēc, ka veikals zaudē naudu, izmetot produktu. Pārdodot to ar zemāku uzcenojumu, tā tik un tā ir peļņa :D
Un produktu tirgošanai veikalā, kuriem drīz beigsies derīguma termiņš, ir mazs sakars ar pieminēto "batch cooking". Saldētavā neliek ēdienu, kurš tūliņ tūliņ saskābs, vai apkaltušus makaronus. Saldēts tiek svaigi gatavots ēdiens (vismaz tā būtu jābūt), kas nav sācis bojāties vai stāvējis piecas dienas ledusskapī. Piemērs, 13:00 Anna pabeidz vārīt zupu, 13:30 viņas ģimene šo zupu ir pabeigusi ēst, 14:00 Anna atdzesētu zupu liek saldētavā. Pēc komentāriem rodas priekšstats, ka daudziem šķiet, ka saldētavā liek tādu ēdienu, kurš jau ir saskābis vai tūdaļ saskābs.
Bet, ja par tēmu, tad es nesaldēju gatavus ēdienus, jo man vienkārši nepatīk to garša. Es vienkārši negatavoju tādus ēdienus, kurus nevaru apēst vienā dienā. Izņēmums ir atsevišķas zupas - pārsvarā dzidrās zupas, kuras sildu nākamajā dienā, pa nakti ieliekot ledusskapī. Man vienkārši nepatīk sildīta ēdiena garša.
17.11.2016 14:19 |

Reitings 5119
Reģ: 29.01.2009
saldēt nesaldēju, bet ielieku ledusskapī gan. man draugs diezgan daudz ēd, tāpēc parasti tādu problēmu nav :D bet, ja kādu laiku esmu viena un paliek kkas pāri, es vai nu vnk apēdu nākamajā, aiznākamajā dienā vai kaut kā sakombinēju ar jauno ēdienu. ļoti nepatīk mest ārā ēdienu, pārāk asociējas ar Štatiem un amerikāņu "pareizo" dzīvesveidu, kura sekas izjūtam arī mēs..
17.11.2016 14:21 |

Reitings 5119
Kāpēc jums žēl pārtiku mest ārā?

Ļoti interesants jautājums. Vai atbilde neienāk pašai prātā? :)
17.11.2016 14:22 |

Reitings 2104
Nu jā, un galvenais jau ir lepoties, ka ēdienu izvelk no smirdīgām miskastēm, kur ložņā tārpi, vairojas mušas, un siro putni un dzīvnieki. Izcils reids! :-D
Nezinu kā citām, bet man rakāšanās par miskasti liekas zemākais punkts, kur cilvēks var krist. Nu labi, sliktāk ir tikai sēdēt uz ielas ar piemēslotām biksēm. Aptuveni viens līmenis.
17.11.2016 14:25 |

Reitings 5119
kurš rakņājas pa miskastēm?? :-O
es te tik vienu lapu atpakaļ palasīju, tur nekas tāds nebija :D
17.11.2016 14:33 |

Reitings 2104
Kaķis, un ko tavā izpratnē nozīmē ''doties reidā uz atkritumu konteineriem''?
17.11.2016 14:35 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Neuzskatu cilvēkus, kas saldē pārtiku, par kapeikpisējiem. TRY jau pareizi teica, ka netiek saldēta veca pārtika ar domu to refrešot :D Mūsmājām saldējam tikai sēnes, ogas, dilles, gaļu/zivis. Tas laikam arī viss.
Zupas nekad nesaldētu, bet tā ir mana trauma - zupas ciest nevaru un dzīvojot Spānijā, ERASMUS laikos ar spāni vienā mājā, viņam mamma katrai nedēļas dienai gatavoja zupu, salēja pa maisiņiem un deva līdzi. Mums visa saldētava bija pārbāzta ar tām aizdomīga paskata zupām :D Pilnīgi pretīgi atcerēties.. Un šamais vispār tos neēda, tikai kolekcionēja
Man kaut kā vienmēr sanāk pagatavot tā, lai varu max tikai 2 dienas pēc kārtas ēst. Mani, savukārt, izbrīna tās meitenes, kuras apzinās, ka regulāri ēdiens jāmet ārā/paliek, tāpat gatavo daudz. Nu, tas ir kā kāpt uz vieniem un tiem pašiem grābekļiem ikdienā. Nu labāk lai ir mazāk, nekā vairāk (saprāta robežās, protams)..
Un dīvainiem kišmišā apceptie makaroni ar kartupeļiem - vispār no comments, labāk tiešām izmest
17.11.2016 14:35 |

Reitings 5261
Reģ: 27.03.2009
Ies
17.11.2016 14:38 |

Reitings 408
Reģ: 29.09.2015
Gatavoju tā, lai ēdiens pietiktu divām ēdiena reizēm. Tik traki mūsmājās nav, ka nevar paciesties vienu dienu pēc cita kārotā ēdiena :-D Drīzāk ir otrādi, žēl ka zupa tik ātri beigusies :D
Nemetu ārā ēdienu un nesaldēju arī.
17.11.2016 14:39 |

Reitings 5261
Reģ: 27.03.2009
Iesaku YouTube pameklèt video,kur speciàli!!!!!!!! GATAVO pártiku uz visu nedèlju un pat saliek pa traucinjiem visu, lai var visu nedelju negatavot, tur pat tajà vienà dienà mazgaja un grieza augljus visai nedeljai!!! Un nesaldeja,bet tureja vnk ledusskapí. Un tas izrádàs populári.... es gan nedaudz noŝokējos par nedèlju vecas galjas èšanu, bet nu katrs dara ká grib
17.11.2016 14:42 |

Reitings 15092
Man ļoti, ļoti nepatīk mest ārā pārtiku. Retu reizi nākas izmest iepelējušu maizi, kādu mazliet par ilgu nostāvējušu desu vai pienu.
Zupas, sautējumus un mērces gatavoju lielajā katlā, kas, atkarībā no apaetītes, tukšojas 2-4 dienu laikā. Tā kā pa dienu maltītes ieturam ārpus mājas, tad pāris dienas viens un tas pats ēdiens netraucē ne man, ne vīram. Un lielākā daļa zupu, jo ilgāk pastāv, jo kļūst garšīgākas. Nevarētu laikam dzīvot ar kādu, kuram būtu problēmas ēst uzsildītu zupu vai saceptus iepriekš vārītos kartupeļus.
Ja būtu vajadzība, mēģinātu saldēt ēdienus, bet mēs kaut kā forši visu apēdam tāpat.
Saldēju svaigas gaļas krājumus, ogas, sēnes, buljonus.
17.11.2016 14:44 |

Reitings 5119
Kaķis, un ko tavā izpratnē nozīmē ''doties reidā uz atkritumu konteineriem''?

oooo to palaidu garām. nu tas jau ir next level :D es esmu par savu ēdienu apēšanu, ne citu atkritumu ēšanu :D bet nu....lai jau cilvēki dara, kā vēlas. sliktāk no tā man nepaliek :D
17.11.2016 14:45 |

Reitings 43
Reģ: 09.11.2016
Kaķis.
Man tiešām neienāk prātā.
Ir dzirdēts, ka nedrīkst mest pārtiku ārā, jo citiem nav ko ēst. Kuram bada cietējam kļūs labāk, ja tu piestumsies ar ēdienu? Aizej atdod ēdienu viņam.
Ekoloģiskais, saimnieciskais, naudas taupīšanas aspekts, ir pirkt tieši to, ko ēdīsi un gatavot tieši tik daudz, cik ēdīsi.
Es pieturos pie tā, ja sanāk par daudz nopirkt, metu ārā, man nav žēl. Laika taupīšana - laiks, kas aiziet sautējuma saldēšanai un sildīšanai vai kā lv iesaka no jauna gatavošanā (pankūkas ar makaroniem (t)), ir vienāds ar laiku, kurā pagatavo jaunu ēdienu.
Tā ka jā, es nesaprotu.
17.11.2016 14:45 |

Reitings 5119
Zakji
Nevarētu laikam dzīvot ar kādu, kuram būtu problēmas ēst uzsildītu zupu vai saceptus iepriekš vārītos kartupeļus.

man draugs kko nesen tā ieminējās, ka viņam ne pārāk garšo. es teicu, ka man ne sevišķi interesē :DDDD jo, manuprāt, nereti tas viss ir vnk galvā. ja to cilvēks nezina un viņam pasniedz šādu sildītu ēdienu un ēdienam viss ok (nav sabojājies), nekādu atšķirību ēdot nejutīs. Vairumam ēdienu, gan jau ir daži, kam var just kaut kā īpaši...
17.11.2016 14:46 |

Reitings 5119
ArtaV
Kuram bada cietējam kļūs labāk, ja tu piestumsies ar ēdienu? Aizej atdod ēdienu viņam.
Tā jau nav mešana ārā. Ja met ārā, tad nevienam nav labums, tikai sliktums velti izniekoto resursu dēļ, kas izmantoti pārtikas pagatavošanai un plusā vēl rada jaunus atkritumus (īpaši iepakojumi)
Ekoloģiskais, saimnieciskais, naudas taupīšanas aspekts, ir pirkt tieši to, ko ēdīsi un gatavot tieši tik daudz, cik ēdīsi.
Es pieturos pie tā, ja sanāk par daudz nopirkt, metu ārā, man nav žēl.

Jap, tāpēc jau arī vajag pirkt tik, cik apēd, lai nesanāk nopirkt par daudz.
Laika taupīšana - laiks, kas aiziet sautējuma saldēšanai un sildīšanai vai kā lv iesaka no jauna gatavošanā (pankūkas ar makaroniem ), ir vienāds ar laiku, kurā pagatavo jaunu ēdienu.

Tu domā, ka jāsaldē pašai ar lāsteku? :D taču vnk ieliek saldētavā un pats sasalst. Nekādi tas nevar būt tikpat ilgi kā gatavot jaunu ēdienu :D
17.11.2016 14:50 |

Reitings 5119
ui, šim bij jābūt citātā:
Kuram bada cietējam kļūs labāk, ja tu piestumsies ar ēdienu? Aizej atdod ēdienu viņam.
17.11.2016 14:51 |

Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010

Nu ja runa ir tikai par sevi, tad tas ir ļoti reāli, bet ja ir ģimene, tad nevar vienmēr paredzēt cik tiks apēsts, tikai aptuveni. Reizēm pat tā, ka drusku pietrūkts vai arī tā, ka paliek pāri bļodiņa zupas vai rīsu paciņa/puse paciņas. Nu negribās mest uzreiz ēdienu laukā, ja vel var to izmantot nākamajā dienā kaut vai uzsildot.
17.11.2016 14:52 |

Reitings 1584
Reģ: 29.05.2016
Kā rīkojas izšķērdīgi cilvēki ar ēdienu pārpalikumiem?

Skatos, ka neviens atklāti negrib atbildēt, tad pats atbildēšu.
Izšķērdīgs cilvēks pārtiku kura paliek pāri no ēdienreizēm vai tuvojas derīguma termiņš izmet miskastē. Domājams ar to viss pateikts.
http://www.vardnica.lv/svesvardu-vardnica/i/izskerdiba
Šeit par cosmiešu galveno problēmu:
http://webpark.lv/ka-sadzivot-taupigajam-ar-izskerdigo/
http://www.la.lv/taupigi-vai-izskerdigi -deriguma-termini/
Sarmīte Kalniņa Rīgā: “Dzīvot izšķērdīgi, neko netaupot, – šis netikums lielākoties piemīt jauniem cilvēkiem. Tie, kuri dzīvojuši trūkumā, ir iemācījušies gan taupīt, gan lietderīgi izmantot visus pārtikas pārpalikumus

Uzgāju par šo tēmu cosmo arhīvā līdzīgu diskusiju:-D
http://cosmo.lv/forums/topic/119599-parpalikusais-ediens/?sort=ASC&pnr=1
Patīk šis komentārs
Tie cilvēki, kuri regulāri met ēdienu ārā ir debili. Vienkārši debili. Es nesaprotu kā tā var darīt.

Vispār interesanti kā pa gadiem mainījies cosmo kontingents. Bieži palasot vecās tēmas liekas, ka tad bijušas krietni krietni saturīgākas foruma dalībnieces, tagad te vairākums izlepušas.
Ātri pārskrienot pāri tai tēmai, tad tur sanāk, ka vairākums ir pret mešanu, bet šajā tēmā par mešanu. Pasaule iet uz galu...
17.11.2016 15:11 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits