Kā darāt Jūs?

Reitings 3450
Reģ: 06.06.2015
Meitenes mums katrai gan jau kaut reizi ir palikusi kāda zupa neapēsta vai kotletes, sautejums,bet žēl mest ārā ,jo nauda pa to maksāta un ēdienu arī nemet ārā. Vai mēdzat ielikt kāda traukā un ievietot saldētavā uz nebaltam dienām,kad būs slinkums,ko gatavot?
Pēdējā laikā ediens paliek pāri,jo vienu dienu gribu to, nākamjā vairs negribu. Vai var uznākt pēkšņas velmes , kad esmu to pagatavojusi ,vairāk negribas:-D
Protams es zinu ,kas pie vainas:-D
16.11.2016 18:56 |

Reitings 5119
Reģ: 29.01.2009
Vot nemest ēdamu ēdienu ārā noteikti nav kapeikpišana! nedusmojiet mani :D
17.11.2016 17:35 |

Reitings 638
Pēc saviem ieskatiem saldēju viskko uz urrā, un - piemēram - maizes šķēlei no saldētavas -> tosterī vai nesaldētai -> tosterī nekādu garšu pazeminošu atsķirību nejūtu. Saldēta pat patīk labāk, jo 'idealais' variants ir ārpusē nedaudz kraukšķīga, vidū mīksta, kas nereti neizdodas ar svaigo, ja paliek tikai kraukšķīga :D Vai tik tā nepatika lielā mērā nav galvā un vēlmē apliecināt sev, ka ja var atļauties izmest un rezultātā patērēt daudz, tad ir sasniegts kkāds konkrēts ekonomiskas labklājības līmenis?
Saldējot ir nedaudz jāieslēdz smadzene un jāsaprot, kas tā lieta ir pēc uzturvērtības proporcijām un sastāva. Šķiedrvielām bagāti un mitri produkti, atsaldējot, biezi maina struktūru, bet tā .. vieglāk nosaukt to, kas saldējas slikti nekā otrādi. Dzīvojo Dānijā, kas nebūt nav tā nabagākā valsts, esmu apguvusi viņu pārtikas uzglabāšanas un līdzi staipīšanas paradumus. Tostarp pārtikas jomā nešķērdēt līdzekļus. Nopērkot 500gr šampinjonus man ir skaidrs, ka mērcei 1 cilvēkam vajadzēs varbūt 150, bet pārejie nedēļas laikā kļūs mazāk pievilcīgi. Es drīzak uzreiz visus nomazgāju, sagriežu un sasaldeju, nevis pēc 4 dienām velku ārā jau apbrūnējušus un zīlēju, ir ēdami vai labāk nē un mest ārā, darot pāri videi un veicinot kultūru, kas ir pret manu iedeoloģiju. Tāpat 'batch cooking' ir lieliska lieta.
Darīt vai nē - tā ir brīva izvēle, bet ar nicinošiem komentāriem un salīzinājumeim nosodīt tos, kas to dara nav ne smuki, ne pieņemami. Tas ir sekli un liecina par šaurprātību vismaz šajā kontekstā.
'Stop Madspild' kampaņas šeit iet uz urrā, tās ietvaros produkti, kam drīz beigsies ieteicamas termiņš tiek tirgoti ar ieverojamu atlaidi. Tāpat ir arī dažādas 'tautas virtuves', kur cilveki sapulcējas un gatavo maltīti kopā no pārdeveju 'ziedotās' pārtikas, kas vairs nav realizējama. Mana vietejā virtuve gatavo veģetāru uzturu no organiskiem dārzeņiem, kas paliek pāri pēc sestdienas tirdziņa. Ne nu nabagi, ne bomži, profesijas respektablas un ienākumi ne mazāk. Tā lielā mērā ir 'social awareness' lieta, bet līdz tam, lai rūp kkas vairāk par savu degungalu, laikam jāizaug. Pazīstu arī vairākus cilvekus, kas nodarbojas ar 'dumpster diving' tīri ētiski, ne ekonomisku apsvērumu dēļ. Un nē, nav viņi netīri hipiji, no malas skatoties i nepateiksi.
17.11.2016 17:37 |

Reitings 408
Reģ: 29.09.2015
Pārdomām daži jautājumi:
1. Vai metat pārtiku ārā?
2. Cik daudz tērējat mēnesī pārtikai?
3. Cik daudz pārtikas (naudas izteiksmē) Jūs izmetat?
17.11.2016 17:40 |

Reitings 638
Mani izbrīna tas, ka veikalos saldētā produkcija (tās pašas maizes, zupas, lazanjas, zivis, gaļa, u.c.) ir ok, bet ja pats gatavo un sasaldē - tā ir bomžošana? WTF? :D
Es pati zupas un gatavas maltītes īsti nesaldēju, bet nu te - jebkurā bodē ieejot - ir gan krēmzupas, gan dzidrās zupas un arī tikai buljoni vien pieejami. Kas tur tik savāds> Saldējot jau ūdens daudzums tajā slēgtajā paciņā nepalielinās, lai tā pēkšņi kļūtu 'ūdeņaina'.
P.s.
Tām, kas ārvalstīs - kāruma sieriņi atsalstot ledusskapī ir identiski 'svaigajiem'. Secinājumi pēc reāla eksperimenta :D
17.11.2016 17:42 |

Reitings 43
Reģ: 09.11.2016
:-/ kāpēc defaultā pieņem, ka maizi visi ēd cepot tosterī? Es te runāju par svaigu maizes ēšanu.
17.11.2016 17:45 |

Reitings 1584
Reģ: 29.05.2016
Apple_pie tu tak piekritīsi, ka šajā forumā ļoti bieži parādās dīvaini apgalvojumi no vairākuma puses? Piemēram šajā pašā tēmā daudzas apgalvo, ka ja nemet laukā pārpalikušo ēdienu tad tā ir sīkumainība/skopums. Bet ja paskatās plašākā mērogā tad šādu uzskatu paudēji ir mazākumā. Tātad tāds savdabīgs comso standarts. Ne velti uz manu repliku par to, kas ir izšķērdīgs cilvēks ir klusums, jo labi pašas zina, ka tāda rīcība, kā laba ēdiena izmešana skaitās izšķērdība.
Bet kā iepriekš minēju tad palasiet vecās tēmas un redzēsiet, ka daudzās lietās kurās esmu šajā forumā mazākumā iepriekš bijušas vairākums. Nomainījušās lietotajās ar savādāku domāšanu.
.........
Bet ja kas tad piemēram šajā tēmā daudzi mani komentāri ir 50/50. 50 - nopietni domāts, 50 - ar ironiju.
.........
Rezumējums ir tāds, ka katrs var darīt ko grib, bet šī tēma ir kārtējais pierādījums par cosmo lietotāju dubultmorāli.
Lai vai kā prieks, ka vismaz daļa te ir saimnieciski noskaņotas sievietes. Viņu vīriem/draugiem paveicies:-)
17.11.2016 17:45 |

Reitings 81
Reģ: 10.11.2016
V.L.K
1.Loti reti.Jo gandrīz katru dienu ieperku svaigu un gatavojies tik cik tajā dienā apedisim.
2.Precizi neesmu rekinajusi .Varētu būt 300-350 .Divi pieaugušie un viens mazs,kuru var norēķināties,jo ēd pagaidām cāļa porcijas.
3.Gruti pateikt.Varbut 5-10 eiro ,bet var būt ,ka nemaz.Ka kuru mēnesi.
17.11.2016 17:47 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Atvaino, bet man apgrauzts un apkaltis ābols nešķiet labs ēdiens.
17.11.2016 17:48 |

Reitings 2872
Reģ: 26.10.2012
Nesaldēju gan neko, bet ēdienu ārā uzreiz nemetu, ja man vairāk negribas. Zupas u.c lieku ledusskapī. Ja negribas nākošajā dienā, tad 3. dienā ir jāgrib un viss :D Metu ārā tad, kad ir parādījies zaļš mētelis vai nepatīkams aromāts.
Bet nu cenšamies tādā armijas daudzumā neko netaisīt. Parasti otrajā vai 3. dienā uztaisītais ir noēsts.
17.11.2016 17:52 |

Reitings 12990
Un, jā, saldēt es nesaldēju neko, bet nemetu ārā, kartupeļus varu apcept, mērci uzsildīt.
17.11.2016 17:53 |

Reitings 803
Reģ: 15.12.2015
Pārsvarā gatavoju ēdienu vienai ēdienreizei vai tā, lai paliek vēl nākamajā dienā vakariņām/pusdienām. Retāk gadās uztaisīt kaut ko uz 3 dienām. Neko nesaldēju, jo gluži vienkārši visu apēdam laicīgi, tātad gatavoju arī tik, cik apēdam, lai pēc tam nebūtu ārā jāmet.
Šad tad sanāk izmest kaut kādus produktus - vecu krējumu, pusapēstu jogurtu vai ko tamlīdzīgu, bet tas parasti ir diezgan reti. Nepatīk izmest ēdienu, kkāda neforša sajūta, nemāku paskaidrot.
17.11.2016 17:55 |

Reitings 638
Apple_pie - piekritīšu, ka 'labs ēdiens' ir stipri subjektīvs jēdziens.
Un tomēr - kkādi vienoti, puslīz racionālos argumentos balstīti pieņēmumi, pastāv. Nav racināla pamata uzskatīt, ka atsaldēta zupa ir 'udeņaina', jo lai arī ūdens sasalstot izplešas, slēgtā iepakojumā tā daudzums, atgriežoties sākotnējā agregātstāvoklī, nav palielinājies.
Ok, es off. Salasījos cosmo pērles kārtējo reizi :D
17.11.2016 17:57 |

Reitings 12990
Bet es, piemēram, arī nesaldētu maizi, jo es vienkārši nekad nepērku tik daudz. Es pērku svaigu, bet biežāk. Kas tur slikts??
17.11.2016 17:58 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Te kā vienmēr dominē divas galējības un par to tad baigais kašķis... :-D
1.Neviens LABU ēdienu miskastē nemet!
2.Neviens neēd nedēļu vecu ēdienu (7 dienas ledusskapī), bet apmēram 3 dienas vecu, kas nav nemaz tik daudz, ja vēl parēķina, ka ēdiens ticis gatavots vakarā - tad tās ir apmēram 2,5 dienas tikai. Tas nekādā veidā neiespaido ēdiena kvalitāti un garšu, ja netiek n-tās reizes uzsildīts un atdzesēts viss katls/panna, bet tikai viena atsevišķa porcija.
Ja ņemtu vērā šīs divas lietas, varbūt tad neizskatīsies tā kopaina tik briesmīgi???
17.11.2016 17:58 |

Reitings 1584
Reģ: 29.05.2016
Kāpēc jāpērk lieli āboli ja zina, ka negribas ēst tik lielus?
....
Tā kā tu laikam esi pilsētniece tad paskaidrošu vienu elementāru lietu, ko zina katrs laucinieks, kam aug pašiem āboli.
Āboli agrāk vai vēlāk sāk bojāties. Tādas kā tu izmet laukā tādus ābolus, bet normāls cilvēks paņem nazi un apgriež bojātās vietas. Tādā veidā ābols ir ēdams.
...
Šajā gadījumā lai iekostu ābolu vnk izmestu vajag apgriezt un nekas tur nebūs apkaltis.
https://youtu.be/o_8uAAWSGc8
Iesaku noskatīties šo filmu. Varbūt tomēr kaut kas tev smadzenēs salēks pa pareizām vietām.
17.11.2016 18:00 |

Reitings 10185
Reģ: 19.11.2014
Šausmīgi bieži ievēroju, ka Beibe.Marta muld par to ko nezina.
Nu, ieliec to maizi saldētavā un atlaidini. Kurā pakaļā tev viņa slapja paliek?:-D
Dzīvojot ārzemēs bieži nākas sasaldēt no LV vesto maizi, bet slapju vēl nekad neesmu dabūjusi gatavu.
Esmu likusi tikai neatvērtus iepakojumus un tādus tos arī atstāju, kamēr maize nav gatava ēšanai. Par atsevišķi iemestām maizes šķēlēm neatbildu.
17.11.2016 18:00 |

Reitings 12990
Redzi, draudziņ, es neesmu pilsētniece, arī trūkumu esmu piedzīvojusi, bet es vienkārši neēdu apgrauztus ābolus. Redzi, kā jau lauciniece, es zinu, ka ābolu citreiz ir tik daudz, ka viņi vienkārši nokrīt un sapūst paši, jo nav iespējams apēst, pat nodarbojoties ar labdarību. ;)
Tāpēc beidz vienreiz runāt par lietām, par kurām pašam nav nekas skaidrs. Es vistām atdodu, nevis pati apēdu apgrauztos ābolus.
17.11.2016 18:04 |

Reitings 12990
Savā šaurajā prātiņā tu izdari savus secinājumus, redz, ja es metu ārā ābolus, tad esmu pilsētniece, kura neko nesaprot no trūkuma.. ja es pateikšu, ka man neliekas ok ēst sapuvušu ābolu, tad noteikti uzreiz es būšu tā, kura ir aprobežota, nepiekrīt tavai ģeniālajai idejai
17.11.2016 18:05 |

Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
..ka viņi vienkārši nokrīt un sapūst paši, jo nav iespējams apēst, pat nodarbojoties ar labdarību.

Buciņi neatteiktos no tā labuma. :-D Protams, ne visiem ir tie zvēri apkārt kam izdalīt arī.
Es pati ābolus ēdu ļoti reti, man pašlaik ir divi maisiņi ar āboliem un es domāju katru dienu ko var pagatavot no viņiem. Lieku klāt salātiem, ābolu pankūkas, putra ar āboliem utt.. Bet tā pat izskatās ka daļa vienkārši ies zudumā...
17.11.2016 18:09 |

Reitings 12990
Protams, vistas ēd, dodam visiem par brīvu maisiem - nāciet, lasiet! Bet liela daļa aiziet postā šā vai tā1
17.11.2016 18:10 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits