Pēc saviem ieskatiem saldēju viskko uz urrā, un - piemēram - maizes šķēlei no saldētavas -> tosterī vai nesaldētai -> tosterī nekādu garšu pazeminošu atsķirību nejūtu. Saldēta pat patīk labāk, jo 'idealais' variants ir ārpusē nedaudz kraukšķīga, vidū mīksta, kas nereti neizdodas ar svaigo, ja paliek tikai kraukšķīga :D Vai tik tā nepatika lielā mērā nav galvā un vēlmē apliecināt sev, ka ja var atļauties izmest un rezultātā patērēt daudz, tad ir sasniegts kkāds konkrēts ekonomiskas labklājības līmenis?
Saldējot ir nedaudz jāieslēdz smadzene un jāsaprot, kas tā lieta ir pēc uzturvērtības proporcijām un sastāva. Šķiedrvielām bagāti un mitri produkti, atsaldējot, biezi maina struktūru, bet tā .. vieglāk nosaukt to, kas saldējas slikti nekā otrādi. Dzīvojo Dānijā, kas nebūt nav tā nabagākā valsts, esmu apguvusi viņu pārtikas uzglabāšanas un līdzi staipīšanas paradumus. Tostarp pārtikas jomā nešķērdēt līdzekļus. Nopērkot 500gr šampinjonus man ir skaidrs, ka mērcei 1 cilvēkam vajadzēs varbūt 150, bet pārejie nedēļas laikā kļūs mazāk pievilcīgi. Es drīzak uzreiz visus nomazgāju, sagriežu un sasaldeju, nevis pēc 4 dienām velku ārā jau apbrūnējušus un zīlēju, ir ēdami vai labāk nē un mest ārā, darot pāri videi un veicinot kultūru, kas ir pret manu iedeoloģiju. Tāpat 'batch cooking' ir lieliska lieta.
Darīt vai nē - tā ir brīva izvēle, bet ar nicinošiem komentāriem un salīzinājumeim nosodīt tos, kas to dara nav ne smuki, ne pieņemami. Tas ir sekli un liecina par šaurprātību vismaz šajā kontekstā.
'Stop Madspild' kampaņas šeit iet uz urrā, tās ietvaros produkti, kam drīz beigsies ieteicamas termiņš tiek tirgoti ar ieverojamu atlaidi. Tāpat ir arī dažādas 'tautas virtuves', kur cilveki sapulcējas un gatavo maltīti kopā no pārdeveju 'ziedotās' pārtikas, kas vairs nav realizējama. Mana vietejā virtuve gatavo veģetāru uzturu no organiskiem dārzeņiem, kas paliek pāri pēc sestdienas tirdziņa. Ne nu nabagi, ne bomži, profesijas respektablas un ienākumi ne mazāk. Tā lielā mērā ir 'social awareness' lieta, bet līdz tam, lai rūp kkas vairāk par savu degungalu, laikam jāizaug. Pazīstu arī vairākus cilvekus, kas nodarbojas ar 'dumpster diving' tīri ētiski, ne ekonomisku apsvērumu dēļ. Un nē, nav viņi netīri hipiji, no malas skatoties i nepateiksi.