Jaunā gada izaicinājums - vegānisms!

Reitings 132
Reģ: 07.09.2015
Labs vakars! Beidzot nu sniegs ir! un var paņemt tasi kafijas un ielūkoties cosmo..

Šovakar vēlētos uzzināt jūsu viedokli par tēmu, kas pēdejās dienās visu laiku ir manā galvā. Tātad. Nesen ar draugu runāju par vegānismu un visu no tā izrietošā - esmu sapratusi, ka pat tagad ikdienā uzturā nelietoju gaļu,zivi,pienu un daudz ko citu un no tā atteikties - nebūtu žēl, bet pagrūti gan..
Ir doma nākamo gadu sāk pēc jaunas ēšanas programmas ( to sastādīšu ar dakteri :) ) un arī fiziski pilnveidot sevi.
Un vasarā pilnībā pāriet uz Veģetārismu, jo tajos mēnešos tas ir daudz vieglāk.

Tad gribu izlasīt jūsu viedokļus par šo no :
* filozofiskā skata punkta.
* Cik daudz uzturā lietojat ( gaļu,zvi,pienu,olas..)
* Vai atbalstas apģērbu no dzivniekiem? Un izklaides pasākumus ( Cirks )
* Ir bijusi pieredze? Draugu? ( Ļoti vēletos izlasīt!)
* Un vai Jūs pašas esat domājušas par šo un vēlējušās mainīt savu netikai ēdienkarti, bet arī skatu uz dzīvi? :)

Pāldies un jauku,siltu un smaidīgu vakaru vēlot -
Madara! (l)
28.12.2015 17:59 |

Reitings 796
Reģ: 09.08.2015
no tā atteikties - nebūtu žēl, bet pagrūti gan..

Manuprāt, šis viens vienīgais teikums autores tēmā jau parāda to, ka viņai to visu nevajag. Es, goda vārds, nekad nesapratīšu kāpēc sev kaut kas jāaizliedz, lai tikai ietilptu kaut kādā kategorijā. Nu ja tik un tā ikdienā neēd ne to gaļu, ne zivis milzu kvantumos, bet reizēm patīk apēst kūku un putukrējumu vai izdzert glāzi kefīra, priekš kam, tikai tādēļ, lai varētu sevi saukt par kārtīgu vegāni, sev liegt to, kas garšo?
Es pati savulaik neēdu gaļu gandrīz divus gadus. Vienkārši vienā dienā izlēmu, ka žēl dzīvniekus, pārtraucu ēst gaļu. Sākot dzīvot Rīgā un savu pirmo darba pieredzi sākot veidot uzņēmumā, kurā gatavoja arī burgerus, atsāku ēst, jo sapratu, ka lai cik ļoti mīlētu tos zvēriņus, nevēlos sev dzīvē kaut ko liegt, tādā veidā pati pret sevi izturoties ar necieņu. Tā nu tagad dzīvoju pēc principa, ka dzīve ir tikai viena un vairs neliedzu sev to, ko vēlos. Gribēšu gaļīgu karbonādi - nopirkšu, gribēšu to burgeru - apēdīšu, nemokoties ar sajūtu, kad iedomājoties par burgeru mutē siekalu jūra, bet, redz, nedrīkst. Kas tas ir par sadismu pašam pret sevi?
Teikšu tā, ka man personīgi ir uzskats, ka cilvēkam, kurš vēlas kļūt par veģetārieti vai vegānu, tas kļūst skaidrs pašam, viņš nejautās padomu citiem un nešaubīsies par savas izvēles pareizību. Attīrīt savu organismu ļoti labi var arī tāpat - nu padzīvo gavēnī kādas divas nedēļas, ja prasās. Nesaprotu kāpēc no kaut kā atteikties, tai pat laikā apgalvojot, ka tas būs pagrūti. Kāpēc sevi tā jāmoka?
29.12.2015 01:17 |

Reitings 312
Reģ: 22.07.2015
Atvainojos, visus komentārus neizlasīju, bet tomēr vēlējos izteikt savas domas.
Jau uzreiz teikšu/lūgšu neuzsākt strīdus utt., tikai vēlos izteikt savu viedokli, paturiet to prātā, lūdzu.

Man ļoti "iekrita acīs", kad rakstīji, ka visu gatavojies saskaņot/uztura plānu veidot ar ārstu. Tiešām? Ar to domāju, ir kāds ārsts, kurš savu pacientu ļoti atbalstīs šajā lēmumā, pakļaus iespējamiem riskiem veselībai ilgtermiņā? Nē, man, protams, liels prieks, ka vēsīsies pie ārsta, ja vien nejauc ārstu ar kādu "fancy" uztura speciālistu/dietalogu/citu, kas naudu pelna iesakot jaunas/jaunākās diētas utt.

Vēl vēlējos piebiedroties tiem, kas teica, - ne vienmēr sekot modei ir laba doma, - un jā, tagad populāri, būt svaigēdājam, veģetārietim, vegānam, kam tik vēl ne, - nav, protams, slikti, ēst veselīgi, domāt, cik pareizi tiek uzņemta pārtika, ja tas sagādā sirdsmieru vai ir nepieciešams, veselības uzlabošanai, piedomāt pie uztura, bet, ir daudzi "bet", - ir jāmāk domāt ilgtermiņā, vai organisms uzņem vajadzīgās uzturvielas, vai tiek apgādāts ar visu nepieciešamo (piemēram, ir vitamīni, kas ir tikai taukos šķīstoši un citi aspekti), vai mākat tik strukturēti kontrolēt situāciju, lai veselība neciestu (arī pēc gadiem)?
Nekad neaizmirsīšu, kā hematoloģijas nodaļas vadītāja teica, ka vīrietim vēl puslīdz sanāk saglabāt veselību (ja viņš ir "ar veselu organismu"), esot veģetārietis, ja to dara ļoti pareizi, bet sievietēm tas neizdodas, ilgtermiņā, - un viņa runāja tikai par veģetārismu, - par šo, arī, secinājumus variet izdarīt pašas, - domāju, ka viņa savā pieredzē ir redzējusi ļoti daudz "interesanto" gadījumu un stāstu.
Kas attiecas uz reāliem piemēriem, kad vegānisks dzīvesveids tiešām sagrāvis, vārda tiešākajā nozīmē, veselību - jā, esmu redzējusi arī tādu piemēru, - un tas bija vīrietis, kurš, pat ne uz savu galvu paļaujoties, ar laiku, no veģetārieša kļuva par vegānu, ar visādu tā saukto speciālistu veidotiem uztura plāniem, un ne jau tikai viena vien, - ņemot vērā, ka cilvēks arī bija kļuvis "apsēsts" ar šādu dzīvesveidu, gāja pie daudz un dažādiem "top" zinātājiem, - rezultāts - nu ļoti slikts, var jau būt, ka sākumā šāds dzīvesveids, liekas, dod kaut kādu papildu enerģiju, jo lieto daudz dārzeņu/augļu, kurus, varbūt, iepriekš tā nelietoja, bet ilgstoši?
Nu labi, saprotu, ka šī dzīvesveida piekritējiem, viss manis rakstītais liksies nepareizs un kāds tik vēl ne; es tikai tiešām ceru, ka Jūs esiet gatavi uzņemties atbildību par visu, ko organisam "dariet" un tiešām ceru, ka brīnumainā kārtā ar Jums viss būs kārtībā, nebūs dzelzs deficīta un visādu citu ar veselību saistītu problēmu. Lūdzu, tiešām apdomājiet, vai tas ir vajadzīgs. Paldies.
29.12.2015 01:18 |

10 gadi
Reitings 522
Reģ: 31.01.2009
Fantasy, intereses pec, ar kadam vel veselibas problemam, iznemot jau mineto dzelzs deficitu/anemiju, tavuprat (un, secigi, tev zinoso arstu viedoklis), sastopas vegetariesi un vegani? D vitamina trukums un B12? Un cik daudz dazadu veselibas problemu ir ierasta esanas veida piekritejiem tiesi uztura del?
29.12.2015 01:30 |

Reitings 1321
Reģ: 03.11.2015
Beidzot par vegānismu un veģetārismu kāds pateica kaut ko sakarīgu.
Milzīgs + no manis Fantasy007:-)
29.12.2015 01:31 |

Reitings 1321
AnneBelle, anēmija var būt arī no b12 deficīta. Un ticiet man, man ir abas, gan dzelzs trūkums, gan b12, kaut arī esmu gaļēdāja. Un tas nav pats patīkamākais, kas var notikt, veselība palika nu pavisam nekāda. Godīgi sakot, kopš pati sastapos ar šīm problēmām, ļoti skeptiski skatos uz veģetārismu, jo nespēju iedomāties, kā cilvēks var kompensēt gaļas trūkumu. Kaut arī ideja par dzīvnieku nemocīšanu man liekas jauka. Ja jau cilvēkam izdodas būt veselīgam un neēst gaļu, cepums viņam, bet es tiešām nespēju to iedomāties.
29.12.2015 01:36 |

Reitings 1321
Kursā ir meitene, kurai arī ir anēmija, bet nu pavisam traki viņai iet. Un par spīti tam viņa jau vismaz gadu ir vegāne. Ko es galīgi nesaprotu, jo cilvēks it kā medicīnu mācās un basic lietas par veselību jāzina un jārūpējas. :/
29.12.2015 01:38 |

10 gadi
Reitings 522
Reģ: 31.01.2009
Dianna, ja vien tev apaksa nav kada specifiska saslimsana, domaju, ka anemija tev ir tiesi no uztura, taja skaita galas esanas, kas loti piesarno organismu un rada taja skabu vidi.
Pec petijumiem veganiem ir labaki hemoglobina un feritina raditaji.
29.12.2015 01:51 |

Reitings 1321
Vai, ar manām attiecībām ar manām anēmijām tur jau īpašs stāsts. :D
29.12.2015 01:58 |

Reitings 312
AnneBelle
Nav vēlēšanās ielaisties dziļās diskusijās ar Tevi, bet runājot par veselības problēmām, - tās var būt daudz un dažādas - vairāku veidu/paveidu anēmijas, vitamīnu deficīts (a,k,e,d), minerālvielu deficīts (šo vairāk minu tādēļ, ka ne vienmēr cilvēki tik ļoti piedomā pie uztura) un visu, no tā izrietošo orgānu sistēmu bojājumi, atkarīgs, kāds/i deficīta paveids/i, citas, nesaistītas blakus saslimšanas utt. Ja ir izpratne par visiem organisma fizioloģiskajiem(patfizioloģiskajiem) procesiem, tad aptuveni var "iezīmēt", visas situācijas, kā var veidoties izteiktas veselības novirzes no normas, bet šeit tomēr nedomāju to visu mēģināt izklāstīt, šādas lietas var izlasīt, ja ļoti vēlas un meklē/ ir interese.
Kas attiecas uz pēdējo manis izlasīto, Tavu komentāru - lūdzu, pētījumus "studijā," ļoti interesanti būtu palasīt, jo šis "ferritīna un Hb rādītāji vegāniem ir labāki", tiešām?? Un ļoti ceru, ka neesi pārlasījusies tās ļoti modernās ph diētas, tiešām.
29.12.2015 02:11 |

Reitings 1321
galas esanas, kas loti piesarno organismu

Te laikam nav vērts iesaistīties diskusijā.
29.12.2015 02:18 |

10 gadi
Reitings 264
Reģ: 29.06.2014
Zinātniskie pētījumi atbalsta dzīvnieku produktu neēšnu:
Food as Medicine: Preventing and Treating the Most Common Diseases with Diet

Nemaz nerunājot par dzīvnieku produktu nelietošanas uzturā ietekmi uz vidi Cowpiracy
Un protams tiek izslēgtas pašu dzīvnieku ciešanas Earthlings
29.12.2015 02:42 |

Reitings 312
Aksioma, atvainojos, youtube.com video es, personīgi, neskatīšos, - manā izpratnē, pētījumi tiek publicēti pasaules atzītos veselības "saitos," ar atsaucēm, ar datu tabulām un tml., - jā, tas, protams, ir garlaicīgāk, "sausāk," ja tiek lasīts un skatīts tādejādi, bet bez pārsātinātām emocijām, subjektīva viedokļa "uzpeldēšanas" un ļoti, ļoti daudziem citiem faktoriem, kas ir, visticamāk, pārāk vienpusējā šķērsgriezumā, kā arī, bez atsaucēm, parasti.
Un vēlreiz, - youtube.com nepublicē atzītus pētījumus jeb pārfrāzējot, šī lapa, ir vairāk izklaides, nevis ar mērķi - uzrādīt jaunākās publikācijas.
29.12.2015 02:57 |

10 gadi
Reitings 264
Reģ: 29.06.2014
Fantasy007
Pirmajā video ir ārsta lekcija, kur apkopota informācija no zinātniskiem pētījumiem un video arī tieši tiek rādītas orģinālo pētījumu daļas un ārsta lapā arī atrodami visi minētie pētījumi. Nedomāju, ka, ja es tev iedotu lapu ar pāris simtiem pētījumu tu visiem gribētu iet cauri, bet video ir plašākai publikai saprotami izklāstīti pētjumi. http://nutritionfacts.org/video/food-as-medicine/
29.12.2015 03:06 |

Reitings 2836
Reģ: 18.10.2014
cormeum, kaa jau te rakstiju, vairs diskusijaa par sho aspektu negribu iesaistities, jo nevelos aizvainot kaadu, kuram shii parlieciba ir patiesa. Negatiivims man radies subjektivu iemeslu del, jo nacies saskarties ar t.s. modes sekotajiem, kuriem domas mainaas pa dienam, bet pa to laiku paspej otram atsutit sarakstu un vel noorganizte kazas ar rivetiem burkaniem. Godigi man pat vienalga, varu eest tos burkanus, keratiins veseliigs un varbut var nokert kaadu dzetlenbrunu pigmentu :D, bet kaadaa sakaraa man atsuta sararakstu, ja tapat gatavojot galdu vienmer padomaju par vegetariem edieniem? Un kapec citiem liek justies slikti? Diemzel ienakot shajaa diskusijaa man radaas taads pats viedoklis par autori, jo pat iisti neatshkira vegetarieshus no veganiem, un tam nav nekada sakara, ka sakumaa to var nezinat, neesmu ne vegetariete, ne vegane, bet atshkiribu zinaju veel skolaa ejot.
29.12.2015 09:01 |

Reitings 216
Reģ: 05.03.2015
Es personīgi nevarētu būt ne vegāns, ne veģetārietis, jo es nespēju sevi tik ļoti ierobežot un man būtu ārkārtīgi grūti plānot ko drīkst tagad ēst un ko nedrīkst.
Man paziņu lokā ir daži vegāni un daži veģetārieši un skatos,ka šiem iet diezgan labi,bet kas man visvairāk tracina ir tas,ka viņi to visu baigi sludina. Visu laiku aicina cilvēkus kļūt par vegāniem, veģetāriešiem un plus tam publicē visādus drausmīgus video un bildes,kur cieš dzīvnieki. Es zinu,ka tā visa ir realitāte un mēs pie gaļas nonākam tā rezultātā, bet es to vienkārši nevēlos redzēt, man tas ir ļoti nepatīkami un sāpīgi, bet pat tas faktors neiespaido mani un es nevaru atteikties no gaļas, piena produktiem u.c.
Runājot par apģērbiem,somām no īstās ādas - nē,man personīgi nav nekas no tā.
29.12.2015 09:02 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Un ko vegāniņš ēdīs ziemā Latvijas apstākļos? Grauzīs pesticīdu pilnos veikala augļus un dārzeņus? Un ko vegāniņš ēdis sabiedriskās vietās? Visur taču ļaunā majonēze, piena produkti, medus, olas, zivis, gaļas. Pat jogurtos jāskatās vai nav ļaunais želatīns iekšā, jo tas taču arī no dzīvnieku valsts. Praktiski neko no gatavās produkcijas nevar ēst.
29.12.2015 09:10 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Cilvēks var izvēlēties neēst kādu pārtikas grupu savu apsvērumu dēļ. Un ja gribas dzīvi padarīt sarežģītāku, tad var to darīt.
Estētiski iemesli ir saprotami, - dzīvniekus audzē kā uz konveijera tikai gaļai, pienam, vai olām.

Bet veselībai - nezinu kādas vainas nodara gaļa, piens vai olas, droši vien internetā var salasīt briesmu lietas.
Augu un dārzeņu virtuve ir veselīga + dažkārt dzīvnieku valsts produkti un viss būs labi. (Dietologi tā uzskata)

Lai nu kā, gaļu, olas un piena produktus cilvēki lieto daudzus tūkstošus gadu, ja tie tiešām būtu bijuši kaitīgi, tad cilvēce jau sen būtu izmirusi.
Un cilvēka gremošanas sistēma var labi pielāgoties, piemēram galējo ziemeļu iedzīvotāji vispār pārtiek gandrīz tikai no gaļas un zivīm. Un dzīvo tīri labi.
29.12.2015 09:11 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Hugya
Ādas soma/apavi dabai kaitē mazāk nekā tava plastmasas soma/apavi.
29.12.2015 09:13 |

Reitings 2836
Reģ: 18.10.2014

+++ tieshi, tas ko teicu.

Vegetaram dzivesveidam ir arii negativie aspekti, visu modificet saka tieshi taapec, piemeram.
29.12.2015 09:16 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012

Plastikāta ražošana ir ķīmija, arī ādas ģērēšana un apstrāde ir ļoti ķimikalizēta.
No jēlādas dabūt labu ādu ir jāiziet caur daudziem apstrādes procesi.
29.12.2015 09:26 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits