Visions, un Tu nopietni gribi teikt, ka mūsu valsts "pagrimumā" ir vainojama skolu izglītības "nesakārtotā programma"? Manuprat, tā ir nevis cēlonis un visa ļaunuma sakne, bet tieši otrādi - tā ir viena no sekām absolūti bezzobainai, korumpētai un neadekvāti domājošai valsts pārvaldes rīcībai un es nedomāju, ka tā bija skola, kas "izaudzināja" mūsu politisko "eliti", bet gan pilnīgi sašķobītie principi, domāšanas veids un skatījums uz lietām kā tādām.
bla bla bla
Es nopietni gribu teikt, ka izglītība ir vainīga nevis pagrimumā, bet cilvēku nespējā no šī pagrimuma izrauties, pēc izglītības iegūšanas sākt normālu darbību savā jomā un to attīstīt. Jā, mums ir šādi tādi sasniegumi, notiek šis tas. Par to jau visu laiku ir runa. Izglītība ir viduvēja, tas noved pie viduvējiem rezultātiem, bet pagrimušā valstī par viduvējībām būt ir izsmiekls!
Pietiks malt par to naudu. Naudas nav ne jau tāpēc, ka politiķi visu nozog, bet tāpēc, ka pilsoņi nav spējīgi naudu pelnīt, radīt biznesus, sākt ražot, piedāvāt pakalpojumus. Citās valstīs politiķi zinātni nefinansē no personīgajām kabatām, bet tāpat kā šeit - no pilsoņu sastrādātās naudas. Un tāpat tie finansējumi ir nelieli un konkurence milzīga.
Ir simtiem profesiju, kur nav vajadzīgs milzu kapitāls darbam, kā tas ir zinātnē.
Iesaku paskatīties kaut vai uz LV 'inteliģences' portāliem un presi. Cilvēki, kas ir profesori un pētnieki, raksta esejas, kas ir galvas tiesu zemākas par kaut kādu Oksbridžas baķa studentu esejām. Skaidrs, no vienas puses problēma nāk no tā, ka LV intliģencei vienkārši nav auditorijas, general publika ir neizglītota, tādēļ var rakstīt tikai par populāriem jautājumiem un obligāti jāizsakās tā, lai katram pamuļķim saprotams. Bet daļa problēmas nāk arī no pašām universitātēm, kas šo inteliģenci skolo slikti. To var redzēt kaut vai konferencēs, uz kurām nāk tikai speciālisti un lielākoties nodarbojas ar laisku pagrābstīšanos ap jautājumiem, nevis normālu pētniecību. Iemesls? Jo ar viduvēju darbu pietiek, lai būtu vadošs pētnieks LV mērogā. Priekš kam censties? Konkurences tāpat nav.
Tas, ka man te nosauc dažus atklājumus un skaita zvaigznes tikai parāda, ka cilvēks neizprot lietas būtību. Izglītības kvalitātes rezultāts ir sistemātiskums labos rezultātos, vidējā pilsoņa sasniegumi, nevis 1 veiksmes drupača šeit, otra tur. Es varu derēt, ka LV gadījumā lielāku lomu spēlē pētnieku personīgā motivācija un prāts, nevis LV saņemtā
izcilā izglītība.
Marre reitingu tabulu atradi, apsveicu.
viss, jāved suns ārā