Vīrietis dzemdībās esot ārzemēs.. jūsu pieredze, viedoklis?

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Sveikas meitenes!

Šis būs ļoti garš jautājums, ceru, ka neliksies garlaicīgs.

Pirms tēmas izveides izpētīju vecākas sarunas, bet vienīgais, ko atradu bija pieredze Latvijā.
Tā ir sanācis, ka plānoju bērnu Norvēģijā. Valodu nedaudz zinu, kā arī daudzi runā angļu valodā, bet tik un tā – pie ārsta doties vienai pašai svešā valsti nešķiet kā kaut kas patīkams. It īpaši manā gadījumā.

Iepriekšējās sarunās tika apspriests, vai vīrietim vajadzētu būt klāt USG, ārstu apmeklējumos, dzemdībās kontrakciju vai pašu dzemdību laikā. Manā gadījumā ir nedaudz citādāk. Pastāstīšu, kāpēc...

Iepriekšējās grūtniecības laikā biju viena, jo puisis atradās Norvēģijā. Viena gāju uz USG, devos uz amniocentēzi, kā arī biju viena, kad atklājās, ka bērnam ir 13 trisomija un nācās pārtraukt grūtniecību, pirms kuras tika veikta atkārtota amniocentēze mazuļa asinīm. Tas viss notika grūtniecības 20. nedēļā. Šī otrā amniocentēze bija sāpīgāka, jo ārsts nevarēja trāpīt nabassaitē un, lai mani vēl ilgāk nemocītu, viņš asinis ņēma tieši no bērna sirds.

Jau tas bija briesmīgi, bet tas, kas sekoja tam Rīgas Dzemdību Namā bija neaptverami. Lai gan mana attieksme bija pieklājīga, ne reizi pat nepacēlu balsi, vecmāte pret mani izturējās kā pret priekšmetu (dažreiz var noteikt, ka cilvēks ir rupjš, neizglītots, vulgārs). Varbūt viņa manā pieklājībā juta vājumu un tāpēc domāja, ka pa mani var staigāt kā pa paklāju?

Pēc tam, kad bērns piedzima, ieradās ārsts (vīrietis), kas veica tīrīšanu, lai pārbaudītu, vai nekas nav palicis pāri no placentas. Tas bija ļoti sāpīgs process, bet vecmāte nelikās ne zinis.. ārsts pat pateica, „beidziet taču mocīt šo meiteni” un paprasīja māsiņu iedot man pretsāpju zāles.
Pēc visa notikušā man parādījās piens. Vienīgais, ko vecmātes man teica – gaidi. Tas nekas, ka krūtis ļoti sāpēja un bija karstas. Vienīgais, kas palīdzēja bija meklēt caur telefonu internetā informaciju. Aizgāju līdz veikalam pēc kāpostiem. Tas uz mirkli nedaudz mazināja karstumu (kāpostu turēju ledusskapī un regulāri mainīju). Tikai tad, kad pēc nedēļas tiku prom no slimnīcas, pie savas fantastiskās ginekoloģes, viņa man izrakstīja divas tabletes, kas dienas laikā visu novērsa. Reāli Rīgas Dzemdību Namā man to varēja pateikt. Bet nē!

Tā kā nākamajā grūtniecībā man būs ne tikai USG, bet arī amniocentēze, uz kuru viena vairs doties nevēlētos. Kā arī, dzemdēt, kad apkārt ir tikai svešinieki, kas runā svešā valodā.. nezinu, ko domāt.
Pārlasot visus komentārus iepriekšējās sarunās jāsecina, ka, ja puisis būs kopā ar mani dzemdībās, es viņam vairs neinteresēšu kā sieviete, bet vai es viena svešumā to izturēšu, nezinu.

Vai tiešām šie iespaidi no dzemdībām vīriešiem ir tik briesmīgi?

Jāatceras, ka Latvijā ar bērnu un mātas mirstību nav tik labi kā gribētos un tādēļ, lai aizņemtā un nomocītā personāla dēļ nevajadzētu zaudēt vēl kādu dzīvību, ir labi, ja kāds atrodas blakus un brīdī, kad pati esi vāja un neko ietekmēt nevari, ir kāds, kas aizstāvēs tavas intereses un darīs visu, lai tev būtu labi. Vai tad tā nav? Par Norvēģiju man informācijas nav.
15.05.2015 11:25 |

Reitings 391
Reģ: 29.01.2009
Dzemdējusi neesmu un stāvoklī arī ne, taču esmu pabijusi pie ārstiem ārzemēs un pilnībā saprotu nevēlēšanos tos apmeklēt vienai, īpaši, ja valodas zināšanas nav īpaši labas.
Kad tikko pārcēlos uz dzīvi Francijā un valodu vēl nepavisam nezināju, man sanāca nokļūt slimnīcā un manu draugu nelaida tālāk par uzgaidāmo telpu. Neviena no manām māsiņām angliski nerunāja un arī ārsts, kā vēlāk izrādījās, spēja izdvest tikai dažas pamatfrāzes. Rezultātā es no "palātas" zvanīju pa telefonu puisim, kas bija uzgaidāmajā telpā, un tad nu viņš mums tulkoja sarunu ar telefona starpniecību, wtf? Bet nu labi, tā ir Francija :-D Vienkārši valodas nezināšana var būt stresaina, jo es neko nesapratu no tā, kas notiek man apkārt, un puiša klātbūtne man būtu bijusi mierinoša.
Norvēģijā vienreiz biju pie ārstes, kas labi runāja angliski, taču toreiz man nebija nekādas īpašas problēmas. Otrreiz situācija bija nopietna; ārsts angliski runāja, taču, kad redzēju, ka viņam ir problēmas izteikties un pārgāju uz norvēģu valodu, ieguvu daudz izsmeļošāku informāciju. Līdz ar to, ja Tavs vīrietis runā norvēģiski vai vismaz ļoti labi angliski, tas varētu būt ļoti liels atspaids.
Par vīrieša piedalīšanos dzemdībās kā tādās - kā jau minēju, pati vēl ar to neesmu saskārusies, tāpēc arī viedoklis nav īsti skaidrs. Bet nu vīrietis jau var arī sēdēt gultas galvgalī, un tad neko īpašu viņš neredzēs.
15.05.2015 14:22 |

Reitings 935
Reģ: 20.02.2015
Vīrietis un dzemdības - pilnīgi divas pretdabiskas un nesavienojamas lietas.
Ja vīrietis gribētu es pateiktu kategorisku - NĒ.
Lai iet kaut vai makšķerēt vai dzert. 8-)

Reitings 3647
Vēl palasīju viena vīrieša ginekologa par šo viedokli.. Tas gan liekas nākam no padomju laikiem un šķiet absurds.

* Lai atbildētu uz jautājumu, vai esmu bijis klāt savu bērnu dzemdībās, vienmēr stāstu piemēru par Āfriku - kad tur sievietei tuvojas dzemdības, tiek uzbūvētas divas teltis. Vienā no teltīm atrodas dzemdētāja un bērna ķērēja, otrā - vīrs. Kad tiek dota zīme par dzemdību sākumu, vīrs skaļi kliedz. To es saprotu, jo, manuprāt, šāda vīra reakcija sievai dod gandarījumu un atbalstu; viņas sāpes psiholoģiski mazinās, un viss it kā ir kārtībā.Taču es palieku pie uzskata - vīram dzemdībās kāt nav jābūt!

* Ja vīrietis sievieti mīl un nevienu citu neredz, tad ir absolūti vienalga, kas ar sievieti noticis dzemdību brīdī. Taču, ja es būtu sieviete, es gan negribētu, ka vīrs mani redz šādā brīdī. Es viņa acīs gribētu būt stipra, izturīga, varoša, un - man vīra klātbūtne nav vajadzīga!

*Tas, ko vīrs redz dzemdībās, var viņu padarīt par sievas gūstekni. Jo pēc tam sieva var teikt: man galu galā bija tik grūti un smagi, es pārcietu tādas mokas! Vai tad tu neredzēji?! Un tagad tu sev esi noskatījis to garkājaino...

Ļoti patika sekojošie konemtāri:

tie viriesi kuru sievas dzemdeja 20-30 gadus atpakal,dzemdibas nepiedalijas,bet tad kapec visi tagad pamet sievas un mekle citas?vai tad piedalisanas vai nepiedalisanas ir vainiga,ja gaajejs,tad aizies jebkuraa gadijumaa,vai bija klat,vai nebija dzemdibaas.Un cik gimenu,tik viedoklu,negribat nepiedalaties,kas gribes tas piedalisies,un nav ko te uzspiest savu viedokli.

un ķipa tām kuras dzemdējušas vienas,neviens vīrs nav nekur pamucis...aprobežoti...

Reitings 3647
Tas, ka sieviei jābūt stiprai un jātiek ar visu galā tas vienkārši ir apsurts. Mēs tik ļoti esam pieraduši pie tā ka sievietēm jāuzņemas atbildība par bērnu, un es domāju, ka tas jau sākas paša sākumā, kad bērns tiek gaidīts. Sieviete iet pie ārsta viena, visu info. par grūtniecības procesu saņem viena u.tt. Kad bērni iet skolā aizejiet uz vecāku sapulcēm un paskatieties, kas ir bērnu vecāki? 85 % no visiem vecākiem ir sievietes. Rodas jautājums kādēļ tā? Bet dažkārt mēs pašas turam tos večus pa gabalnu no visa kas saistīts ar bērnu.
15.05.2015 14:26 |

Reitings 19
Reģ: 15.05.2015
Ja godīgi, ar tādu nostāju, kāda ir raven, es bērnu vispār neieņemtu. Pēc apraksta spriežot, viens jau ir, bet otram gatavojoties raven sevi gatavo nāvei. Nu tad priekš kam tas viss? Tāds negatīvisms, nav bail pašai piesaukt sev sliktus notikumus jau priekšlaicīgi gatavojoties vissliktākajam?
15.05.2015 14:28 |

Reitings 556
Reģ: 27.09.2012
Es dzemdēju Lv, bet abas reizes vīrs piedalījās dzemdībās. Izstumšanas posmā es viņu ''izdzinu'' no zāles, bet uzreiz kā bērni bija ārā, saucu atpakaļ.
Pēc 1.dzemdībām gan teica, ka juties šausmīgi, jo nevarējis man palīdzēt.
Tā kā ES nospriedu, ka viņš negrib piedalīties nākamajās dzemdībās, nemaz nejautāju, gatavojos būt viena, bet viņš uzstāja, ka vēlas būt klāt, jo uzskata to par pašsaprotamu lietu .:)
Personīgi man ir ļoti svarīgs morālais atbalsts, lai zinu, ka ir uz ko paļauties, ja gadījumā rodas kādi sarežģījumi.
Man gan vīrs noderēja arī fiziski, jo viņš visu laiku ''kursēja'' un nesa man ūdeni, pati nevarētu visu kontrakciju laiku staigāt pa gaiteni pēc ūdens, jo slāpa ļoti .
Raven, Tev ieteiktu izrunāties ar draugu(par to, kā jūties pēc 1.dzemdībām, raizēm).Galvenais jau tas, ka izspiešanas laikā viņš var iziet, nav jāskatās un jāšausminās.
15.05.2015 14:29 |

Reitings 19
Reģ: 15.05.2015
Un cik gimenu,tik viedoklu,negribat nepiedalaties,kas gribes tas piedalisies,un nav ko te uzspiest savu viedokli.

Vislielākā sava viedokļa uzspiešana ir no tām sievietēm, kas uzskata, ka "vīrietis, kurš nepiedalās/atsakās piedalīties dzemdībās ir memļaks". Un tādi viedokļi nāk jau no pirmajām diskusijām lapām, pirmajiem komentāriem, šķiet, ka arī pati autore tā domā. Manuprāt, tas ir tāpat kā pateikt "vīrieši neraud". Drausmīga standartu uzspiešana.
15.05.2015 14:31 |

Reitings 3647
Ja godīgi, ar tādu nostāju, kāda ir raven, es bērnu vispār neieņemtu. Pēc apraksta spriežot, viens jau ir, bet otram gatavojoties raven sevi gatavo nāvei. Nu tad priekš kam tas viss? Tāds negatīvisms, nav bail pašai piesaukt sev sliktus notikumus jau priekšlaicīgi gatavojoties vissliktākajam?

Es labāk esmu gatava visiem scenārijiem. Nevis, esot ļoti pozitīvai tikt atstātai vienai mocīties. Jā, statistika nav jauka lieta. Tā parāda realitāti par spīti visai pozitīvajai domāšanai. Tas, ka būsi ārkārtīgi pozitīva nepalīdzēs, ja ārsts būs pārstrādājies un neuzmanīgs.
15.05.2015 14:34 |

10 gadi
Reitings 3675
Reģ: 24.09.2012
kas uzskata, ka "vīrietis, kurš nepiedalās/atsakās piedalīties dzemdībās ir memļaks". Un tādi viedokļi nāk jau no pirmajām diskusijām lapām, pirmajiem komentāriem, šķiet, ka arī pati autore tā domā. Manuprāt, tas ir tāpat kā pateikt "vīrieši neraud". Drausmīga standartu uzspiešana.

Ok, ja vēl atsakās, jo ģībst no asinīm - tas ir normāli. Bet ar pamatojumu, ka nespēs uz sava bērna māti vairs skatīties kā uz sievieti - nu, vīrietis tas noteikti nav ;)
15.05.2015 14:38 |

Reitings 10333
Reģ: 21.07.2011
Man bija blakus, tāpat arī visas dienas un naktis bija blakus līdz pat izrakstīšanai. Un tas ir nenovērtējami!

+++
Mans vīrs bija no klāt no A-Z un esmu viņam par to pateicīga, bez viņa atbalsta nezinu kā būtu bijis. Un attiecības nav mainījušās, ir palikušas ciešākas, mīļākas un seksa jomā viss ir vislabākajā kārtībā.
Un pirmās meitas dzīves dienas tieši viņš bija tas, kas rūpējas par viņu, ģērba, mainīja pamperus, u.t.t., es tikai baroju. Mans viedoklis ir tāds, kopā radīja dzīvību, kopā jāsagaida.
Un viņš arī tagad var gan pabarot bērnu, gan apģērbt, gan pamperu nomainīt, gan padzīvoties ar viņu,kamēr esmu prom savās darīšanās. Ja ar mani kādreiz kaut kas notiktu tad zinu, ka viņš ir spējīgs 100% parūpēties par savu bērnu, bez viebšanās.
,ja vecis pats grib, bet nu es domāju, ka reti kurš grib, tas nav normāli.

Tas IR normāli un tā vajadzētu būt, nevis vecis kaut kur notinas dzert. Protams, tagad normāls vecis ir tāds, kurš iet uz solāriju, iet uz manikīru, taisa selfijus un kačājās 24/7 sporta zālē.
15.05.2015 14:43 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Jocīgi sanāk , te tā palasot, tās kas dzemdēja ar vīriem dzemdēja ntas stundas, varētu padalīties tās kuras dzemdēja vienas un bija pozitivi noskaņotas, cik Jums bija ilgas dzemdības?
15.05.2015 14:45 |

10 gadi
Reitings 13520
Ja negribi dzemdēt tieši LV slimnīcā, var dzemdēt Igaunijā (Valgā), vismaz esmu dzirdējusi nu ļoti labas atsauksmes.
Pati dzemdējusi neesmu, bet pazīstamie vīriešu kārtas pārstāvji, kuri bijuši līdzās draudzenēm/sievām līdzi, bijuši baigi lepni par to, ka piedalījās dzemdībās un pat pārgrieza nabassaiti! :) (l) Neviens nekādu šoku vai "negribuli" nav dabūjis, manuprāt šādu mītu izdomā pašas sievietes...(t)
Pārlasot visus komentārus iepriekšējās sarunās jāsecina, ka, ja puisis būs kopā ar mani dzemdībās, es viņam vairs neinteresēšu kā sieviete, bet vai es viena svešumā to izturēšu, nezinu.

Mazāk lasi komentārus, tas viss ir bullshits. Man ir viens draugs, kuram ir 3 bērni un visās dzemdībās bija klāt, viņam reālā ņirga nāk par šitiem tekstiņiem! :D Tas jau nav īsts vīrietis un nekad tāds nav bijis, kurš pēkšņi paliks impotents pēc sievas dzemdībām! :D
15.05.2015 14:47 |

Reitings 11162
Tas IR normāli un tā vajadzētu būt,

nu nav tas normāli un arī mans vīrs var sagerbt , mainīt pamperu un dzivoties ar meitu kamēr neesmu mājās , tam nav sakara ar piedalīšanos vai nepiedalīšanos dzemdībās.
15.05.2015 14:48 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Manuprāt, ir muļķīgi kaut ko tādu uzspiest 2. cilvēkam.. Galu galā dzemdībās būs vecmāte/ārsts.. kas parasti ir šajās lietās zinošāki nekā dzemdētāja un vīrs kopā :)
Nav jau tā, ka vīrietis atstāj sievieti ceļa malā vienu pašu ar dzemdību sāpēm :-/

Ja nepiedalīšanās dzemdībās vīrietim atņem vīrietību... tad jau problēma personā ir jāmeklē dziļāk. :)
15.05.2015 14:48 |

Reitings 1049
Reģ: 03.05.2015
wee, nu man piemeeram, dzemdiibas ilga 10 stundas, biju viena ar medikjiem, protams, nebija viegli, bet veel kaads klaat staavoshs cilveeks man buutu tikai trauceejis. katram savs.
15.05.2015 14:51 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Tiešām neviss vīrieši ir varguļi, bet princeses kuras pašas pat bērnu izspiest nevar.

Oj, nu, wee, kura nu būtu teikusi!... Pašai bija super vieglas dzemdības un pie visa tā vēl bļāvi kā nenormāla. :D Ko tad tā bļāvi, ja reiz viss tik easy?... :-P Citreiz tiešām smieklīgi lasīt tavus komentārus... Tāda varone... Tu pat pusi no "parastā" dzemdību laika nemocījies, ko nu tagad te stāsti, cik tas ir viegli?...
15.05.2015 14:55 |

Reitings 318
Vīrs piedalījās dzemdībās,nekādu traumu nav dabūjis,pārgrieza nabassaiti arī,ar to ļoti lepojās:-D Bez viņa tajā brīdī būtu bijis ļoti grūti.
15.05.2015 14:58 |

Reitings 1208
Reģ: 10.12.2013
wee, personīgi es nevienā brīdī neminēju, ka būtu bijusi negatīvi noskaņota.

Man māsai dzemdības noritēja kā pēc grāmatas- ātri un pēc vecmātes teiktā viegli. Viņai līdzi biju es, un arī viņa man vēl šodien saka paldies, ka biju viņai blakus un, vienai būtu bijis daudz grūtāk.
15.05.2015 15:00 |

Reitings 935
Reģ: 20.02.2015
tās kuras dzemdēja vienas un bija pozitivi noskaņotas, cik Jums bija ilgas dzemdības?

Pa nakti sāka sāpēt un 9 no rīta bija klāt bēbis. 8-)
Viss ritēja ātri.
15.05.2015 15:01 |

Reitings 11162
Kliegt tur ir obligāti un tas ir tikai normāli un būt neadekvatai arī, bet tas automātiski nenozīmē,ka dzemdību zālē ir vajadzīga delegācija. Jā, man bija bail , bet man ir arī bail no analīzēm , ginekologa u.c lietām kas ir absolūti normālas, so ?
Ja būtu vēlreiz jādzemdē 100% to darītu mājās , ar vienu vecmāti un tikai tā iemesla pēc ,ka tur slimnīcā nošauties aiz garlaicības gribējās ....
15.05.2015 15:01 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits