Skolotāja - trauku mazgātaja

Reitings 98
Reģ: 13.02.2015
Manai paziņai apriebās strādāt skolā, liekas, ka viņa sevi izsmēlusi ar mūsdienu izlaistajiem bērniem. Ok, tas viss it kā saprotams, bet... viņai ir maģistra grāds izglītībā, taču tagad jau pus mēnesi aizgājusi uz kafejnīcu, kur nonstopā 12 stundas pārsvīdusi skrien un strādā par trauku mazgātāju. Ko par šo domājiet? Tas ir normāli?
09.03.2015 18:34 |

Reitings 264
Reģ: 10.12.2014
Alga nenosaka tas vai skolotājs ir labs vai slikts, bet slodze un pašvaldība.

Nevis slodze un pašvaldība, bet tas cik skolēns iegūst no mācībām! Man ir nācies saskarties ar skolotājiem, kas māca absolūta dumības ekonomikā un nespēj izprast kā tas vispār darbojas, kas rēķina priekšā uz tāfeles sarežģītus matemātikas uzdevumus tos pārrakstot no klades un nespēj paši paskaidrot kāpēc īsti ir tā, bet atbilde - jo tā tas ir!

Skolēnam ir jāiemācās domāt un meklēt risinājumu, nevis sekot formulai, jo tā ir dota. Jebkura formula no kaut kā rodas - ir jāiemāca kāpēc, nevis formula, jo tad skolēns spēs atrast savus risinājumus tur, kur nav jau kāds atrisinājis un pateicis ceļu priekšā. Tas attiecas uz visu, nevis lamāt skolēnu, ka viņš dzejolī - "Es uzkāpu kalnā visaugstākā" nesaskata to, ko skolotājs, ka tur notiek cīņa ar sevi, ar personības izaugsmi, ar cīņu par izdzīvošanu bla bla bla, bet kritizē un pārmet, ka skolēns varbūt iztēlē saskata kā vīrs Everestā kāpj un izkar karogu un lepns par dzīves mērķa sasniegšanu. Jā, es varu abas domas pamatot pietiekami spēcīgi, bet nolamāt skolēnu, ka viņš redz kaut ko citu un nepakļaujas klišejai ir turli un nepareizi.

Tā lūk ir milzīga atšķirība un nevis slodze un pašvaldība to nosaka, bet to cik spēcīgs ir skolotājs un elitārās skolās par to ļoti daudz piemaksā :)
09.03.2015 19:46 |

Reitings 112
Reģ: 23.09.2014
Un ne katrs var būt par skolotāju. Tas nav viegls darbs,tas ir dzīvesveids, ar to ir jārēķinās.
09.03.2015 19:48 |

10 gadi
Reitings 4942
Reģ: 18.10.2009
Alga daudz neatšķiras, toties atbildība nekāda un nervus neviens nečakarē un darbs uz mājām nav jāstiep. Neviens no nožēlojamās algas neprasa, lai labi ģērbjas, paspēj apmeklēt teātri, apmaksāt kvalifikācijas celšanas kursus no savas algas, vēl savā brīvajā laikā palīdzēt neapmācāmiem, strādāt ar talantīgiem, vēl neaizmirst par mājasdarbu labošanu, aizpildīt kaudzi papīru. Un, protams, katru mīļu dienu ar pārlaimīgu seju stāties klases priekšā.

++++

P.S. skolotāju trūkums mūsu valstī ir, bet nu sorry atbildība milzīga, papīru kalni vēl milzīgāki un alga smieklīga. Lielām bļāvējām iesaku kaut uz dažiem mēn aiziet uz skolu pastrādāt.
09.03.2015 19:49 |

Reitings 2336
Reģ: 29.01.2009
Pasaki, kas tās par skolām, man palika interesanti :)))))
09.03.2015 19:49 |

Reitings 264
Pasaki, kas tās par skolām, man palika interesanti ))))

Lielākajā daļā ģimnāziju, cik esmu saskāries, piemaksā par spēcīgiem skolotājiem ;)
09.03.2015 19:51 |

Reitings 2336
Nu, konkrētāk,ja jau esi saskāries! :)
09.03.2015 19:53 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Vienā no Rīgas privātskolām maksā sakarīgas algas skolotājiem, nesaukšu gan kurā
09.03.2015 19:56 |

Reitings 2258
Reģ: 21.02.2015
Pirmkārt, liekas mazliet dīvaini, kāpēc super duper veiksmīgs Puika palagu palagiem cenšas pierādīt rozā cosmo meitenītēm, cik viņš ir foršs, gudrs, veiksmīgs un cik lieli neveiksminieki ir pārējie. Faktus studijā gan par savu darbu, gan izglītību. :-) No offence, bet mūsdienās nevienam nevar ticēt. ;-)
Otrkārt,
...skolotāja, kas mācījusi maksimums vidusskolu...
eemmm? Wtf. Kur tad vēl augstāk viņām strādāt? Skolās strādā skolotājs, augstskolās nē. :D Cik daudz no akadēmiskās vides vispār ir zināms??
Treškārt, mācīt ir grūti. Ļoti. Ja nav mēģināts vismaz pirmklasniekam iemācīt reizrēķinu vai pieskatīt bērnu ilgāk par 10 minūtēm, tad to nesaprast. Plus skolās jāsaskaras arī ar deviantiem bērniem; bērniem, kuri ir uzmanības problēmas; bērniem, kuriem ir logopēdiskas un citas problēmas, utt. Tur vajag sevišķu pieeju. Ne pa velti bērnu psiholoģija ir speciāla zinātnes nozare.
Ceturtkārt, es ļoti labi saprotu to skolotāju, kura mazgā traukus. Tūlīt man mūs maģistrs samērā nopietnā profesijā, kurā arī ilgstoši strādāju, bet man, goda vārds, gribas mest tam mieru un strādāt par oficianti, citādi šķiet, ka tūlīt nojūgšos.
Pieckārt, piekrītu Becky komentāram pa visiem 1000.
Seškārt, diskusijās neielaižos un netaisos drukāt palagus kā atbildi Puikas palagiem.8-):-P
09.03.2015 19:59 |

Reitings 264
Neesmu tiesīgs šeit runāt publiski skolu vārdā tāpēc nosaukumus nesaukšu, bet zinu pat konkrēti divas Rīgas skolas gan Daugavas vienā krastā, gan otrā krastā, kas abas ir Valsts ģimnāzijas :) par pārējām esmu dzirdējis, iztirzājot izglītības jautājumus - skolotāji, kas māca ir minējuši, ka saņem labu piemaksu (oficiālu vai nē, neņemos komentēt).

Starp citu aizdomājos - kāpēc tā skolotāja neprofilējas uz pieaugušo izglītību? Lasot lekcijas pieaugušajiem var labi nopelnīt (esmu pats lasījis profesionālās lekcijas pēc uzaicinājuma).
09.03.2015 20:00 |

Reitings 2336
Tikko teici, ka "lielākajā daļā ģimnāziju". Nu beidz fleitēt. Es ar tevi vairs nerunāju.
09.03.2015 20:04 |

Reitings 969
Reģ: 10.02.2013
Becky komentāram daudz treknu plusu
Un vai maģistra diploms cilvēkam uzreiz automātiski atņem opciju paņemt pauzi un pārdomāt dzīvi? Acīmredzot, šai sievietei ir tas, kā pietrūst daudziem jo daudziem- darba tikums. Viņa iet un strādā, nevis sēž uz pabalstiem, ko droši vien varētu atļauties, jo iepriekš ir strādājusi.
09.03.2015 20:05 |

Reitings 2258
Reģ: 21.02.2015
O jā, tas gan būtu interesanti, ja pirmsskolas skolotāja vai pamatskolas bioloģijas skolotāja lasītu lekcijas augstskolā. Hi hi.
09.03.2015 20:05 |

Reitings 264
Bordo - vispār neesmu centies pierādīt cik esmu veiksmīgs, foršs vai kā, bet argumentēt, ka ar darbu var kaut ko sasniegt. Man te nav nepieciešamas neko pierādīt, bet diemžēl personīgi saskaros ar izglītības sistēmas problēmām, ka skolēns, kuru māca skolotājs un students, kuru māca pasniedzējs (jā zinu atšķirības) nav pienācīgi sagatavots. Ka ir iztērēti skolēna / studenta dzīvē padsmit gadi, bet galvā ir sastumtas vikrne nevajadzīgu lietu, kur šie cilvēki ir nomocījušies un notērējuši laiku mācoties to, kas nav derīgs un vajadzīgs.

Līdz ar to man ir viedoklis, kad cenšās glorificēt skolotājus un pievilkt klāt maģistra grādu, jo tas esot etalons.

Vēlies zināt manu izglītību, darbu, pieredzi un kvalifikāciju? Personīgi pazīšu, pastāstīšu, publiski mērīties man nav ne vēlmes, ne nepieciešamības. Kā arī paldies par ieteikumu bik paklusēt, aizrāvos :)
09.03.2015 20:07 |

Reitings 129
Reģ: 20.11.2014
Būsim reāli - visas profesijas ir vajadzīgas un ne visi var būt vadītāji un potenciālie biznesa celmlauži. Kā jau te minēja, cilvēkam vienkārši apnika un savā ziņā ļoti labi, ka vismaz kaut ko darba. Pašu neapmierinās, gan mainīs darbu, bet, kamēr pats cilvēks to šobrīd ir izvēlējies, neviens no malas nedrīkst pateikt, ka viņa darbs ir nevērtīgs un briesmīgs, jo vienkārši neatbilst jūsu vēlmēm dzīvē. Tā vienkārši ir cita cilvēka dzīve un viņa darīšana, kāpēc (ar grādu vai nē) to dara.
Mācīties profesiju tikai tāpēc, ka tur vairāk varētu maksāt - nezinu, vai baigi labi. Tur arī pamatā beigās iznāk, piemēram, ārsti, kuram pacienti nerūp, jo viņam savs darbs nepatīk, interesē tikai tas, ka var nopelnīt vairāk kā kaut vai tas pats skolotājs. Tā būtu pareizāk?
09.03.2015 20:07 |

Reitings 856
Reģ: 12.03.2011
Alga jau droši vien daudz neatšķiras

Mana mamma arī ir skolotāja Rīgas skolā ar maģistra grādu pedagoģijā. Teicu viņai, lai iet strādāt par trauku mazgātāju, jo tur alga ir tāda pati, tikai viņa nebūs izbesīta ar izlaistiem bērniem un viņu debīlajiem vecākiem ar absurdajām prasībām.
09.03.2015 20:13 |

Reitings 2336
Nu skolā strādāt vismaz nav garlaicīgi! :D
09.03.2015 20:18 |

Reitings 856
Reģ: 12.03.2011
Nu skolā strādāt vismaz nav garlaicīgi!

Bet neizsakāmi grūti, par ko aptaurētās māmiņas pat neaizdomājas...
09.03.2015 20:20 |

Reitings 75
Reģ: 18.03.2013
Atceros,ka pamatskolā man bija krievu valodas skolotāja, kurai bija nostāja "Ja man par to nemaksā, es to nedaru". Tad nu konsultācijas bija tik cik tās bija, darbus viņa laboja tikai reizi nedēļā (ai, īsti vairs neatceros, bet zinu,ka nācās gaidīt līdz pat 1,5-2 menešiem). Vispār tāda baigā karaliene. :D Lieki piebilst,ka arī uz viņas stundām visi gāja tikai ķeksīša pēc.
Ja nav kazai piena, tad nav. Ja cilvēks nesaprot,ka netiks ar darbu galā, tad kāpēc jāizvēlas tāda profesija.
Un par tām aptaurētajām māmiņam un viņu atvasēm,kuras arī tiek šeit pieminētas, paši skolotāji vainīgi, ja ļauj sev kāpt uz galvas. Protams, katram savs bērns tas labākais, tas gudrākais, bet,ja nemāk uzvesties utt, tad ir jārunā. Ja nevar sarunāt, lai mana skolu.
09.03.2015 20:32 |

Reitings 205
Reģ: 24.02.2015
Acīmredzot, šai sievietei ir tas, kā pietrūst daudziem jo daudziem- darba tikums. Viņa iet un strādā, nevis sēž uz pabalstiem, ko droši vien varētu atļauties, jo iepriekš ir strādājusi.

+++
09.03.2015 20:33 |

Reitings 2425
Reģ: 17.02.2015
Nav nekas traks :) Viņai vismaz ir kaut kas uz kā atkrist atpakaļ, ja nu sagribas atgriezties skolā.
09.03.2015 20:35 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits