šopoholisms

Reitings 37
Reģ: 15.01.2015
sveikas.

vasaras sākumā ieguvu ļoti labi apmaksātu darbu. līdz tam laikam apģērbs interesēja maz, kad ko vajadzēja, tad aizgāju fiksi nopirkt un viss. taču kopš vasaras...

sākumā neko nepirku, tad nopirku pāris tiešām vajadzīgas lietas, tad atļāvu sev kādu mazu ekstru jo naudas taču gana, un tā pakāpeniski sāku pirkt vairāk un vairāk... kopš septembra esmu tērējusi 100-200 eiro stabili katru mēnesi uz apģērbu, somām, kurpēm. naudas pietiek un pāri paliek, bet sajūta ļoti pretīga. it kā mans pašvērtējums tagad atkarīgs no drēbēm. nopērku kaut ko un uzreiz sajūtos labāk. atsaku kaut ko sev un moka domas ''dzīvoju tikai vienreiz, naudas man gana, vecumdienās taču neinteresēs tas viss, kādēļ sev ko liegt, kādēļ sev liegt izskatīties labi''. ļoti motivē arī tas, ka pēdējā laikā saņemu daudz komplimentu par apģērbu. pēc katra pirkuma domāju ''tagad man ir viss, vairs neko nevajag'' bet nākamajā mēnesī vai pat nedēļā atrodas vēl kaut kas, ko ''vajag'' un tad atkal kaut kas, un atkal kaut kas.

šodien iztērēju 85 eiro par kleitu un jaku. šomēnes, cik atceros, jau nopirku jaunu somu (25 eiro), 2 maikas (kopā 15 eiro), jaku (15 eiro, un šo pirkumu tiešām nožēloju), divas bikses (2x pa 15 eiro), bet mēnesis tikai pusē vēl. no vienas puses mierinu sevi, ka tas viss ir pirkts uz atlaidēm un nākotnē tik daudz nepirkšu. bet no otras puses arī oktobrī, novembrī un decembrī esmu pirkusi daudz - 4 pārus kurpju, kādas 3 žaketes, 2 jakas, veļu, kleitu, maikas, jostu, džemperi vai divus, ļoti daudz vispār... kauns to rakstīt, bet tā ir. lielākā daļa drēbju stāv skapī, tāpat kā arī šodienas pirkumi ilgi vēl stāvēs, jo daļa nav gluži ziemas apģērbs, daļu ''tieši šodien negribas ģērbt, bet drīz noteikti uzģērbšu.''

kā ar to cīnīties?

jāpiebilst, ka tā īsti ar izskatu ''apsēsta'' neesmu - meikapu praktiski nelietoju, matus neveidoju, nagus neesmu lakojusi kopš tīnes vecuma, no rīta sataisos 10-15 minūtēs. drēbes, ko pērku, ir ļoti klasiskas, pat garlaicīgas, uz spīguļiem un jaunākajām tendencēm nepavelkos. izvēlos pirkumus ļoti rūpīgi, praktiski nekas nepatīk, bet tomēr vienreiz mēnesī katrā veikalā atrodu 1-2-3 lietas, kas obligāti jānopērk. varbūt tiešām ir tā, ka vajag atlaist bremzes, nomainīt visu garderobi, un tad nomierināšos? sapirkties lupatas līdz vēmienam? līdz viss ir, un neko vairs nav jēgas pirkt? nezinu kā sevi ierobežot vispār
15.01.2015 15:46 |

Reitings 533
Reģ: 02.08.2011
Winterra ++
Vismaz kāda jēga.
15.01.2015 17:19 |

Reitings 231
Reģ: 29.01.2009
Man tā arī bija. Savu "šopaholismu" pilnīgi varēju sasaistīt ar to, ka bērnībā neko tik smuku man neviens nepirka. Pārgāja ar laiku, kāpēc, nezinu. Kaut Tev tāpat pārietu, ja sāksi acis mest uz dārgākām mantām, nezinu. Psihologs? :-/
15.01.2015 17:19 |

Reitings 202
Reģ: 21.07.2014
darbs ļoti nogurdinošs mentāli, un bieži vakaros neko negribas darīt, tikai atslēgt prātu pastaigā pa veikaliem.

Prātu var atslēgt dažādi. piemēram, sports un sekss būs lētāk kā iepirkties, turklāt tiem vainas apziņas vietā līdzi nāk pozitīvas emocijas un noturīgs rezultāts.
15.01.2015 17:25 |

Reitings 37
Simts tur, simts šurp - nejūtu

Nav tā, ka nejūtu. Vienkārši uzrodas lieka nauda. Vai nu prēmija, vai tāds stress darbā, ka mēnesi pārtiku gandrīz nepērku, vai vīrietis komandējumā un maz sabiedrībā izejot ļoti daudz ietaupās. Šomēnes biju atlikusi 50eur sejas krēmam, jo gāja uz beigām, bet pēkšņi man līdzīgu uzdāvināja, atkal lieka nauda. Tad kā jau rakstīju no krājkonta izņēmu, tomēnes man tiešām nekā lieka nebija. Šur tur jau savācas. Bet nav tā, ka es katru mēnesi varētu mierīgi šķiesties ar simtniekiem, un pilnīgi nejust.

Pēdējā laikā aizdomīgi daudz vienkāršām rakstura izlaidībām,cenšas piemeklēt kādas novirzes psihologiski vai piedēvēt bez maz' slimības statusu.
Tu esi pieaudzis cilvēks nevis bērns,ja tu ar savu rakstura izlaidību nevari samierināties,tad kā pieaudzis cilvēks-cīnies ar sevi un viss.
Ja ne-tad samierinies un pieņem sevi kāda esi.

Es necenšos sev neko piedēvēt, vienkārši mēģinu atrast veidu, kā sevi ierobežot. Un tiešām - kā? Ja nauda atrodas, noziegums nav, veselībai nekaitē, kā atrast motivāciju sev šo lietu liegt?

atdod to naudu, kuru gribas tērēt, bet šopaholismam nevajag, labdarībā. palīdzi cilvēkiem ar kickstarteri, pabaro dzīvnieku patversmi.. un ievies sev hobiju!

nē, esmu pārāk egoistiska, lai pat apsvērtu savu naudu atdot citiem
15.01.2015 17:30 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
ja gribas sevi ierobežot, atdod visu naudu kādam citam. izņem no dzīvā bankomāta rēķinu naudu, ceļa naudu un paikas naudu. un viss. bankomātiņš tev viņu nedos tāpat. un visu skaidrā.
15.01.2015 17:34 |

Reitings 533
Tad vienkārši neliedz-līdz nevarēsi vairs kāju mājā spert,jo tā būs pilna ar jakām un biksēm par 15 e.
Kā jau rakstīju,tu esi pieaudzis cilvēks,nevis ņuņņīgs bērns,nevaj-nepērc.VISS! Nevis meklē attaisnojumus.
Vai pērc dārglietas reizi mēnesī,vismaz ieguldijums nākotnē.
15.01.2015 17:36 |

Reitings 533
Winterra-izlasi viņas pēdējo piebildi :D traki,traki..
15.01.2015 17:38 |

10 gadi
Reitings 8191
mnēmosine, viņa jau neatdod to naudu uz tērēšanu un neredzēšanu, viņa vienkārši to dod uzglabāšanai!
15.01.2015 17:40 |

Reitings 192
Reģ: 15.06.2013
Domāju, ka tas ir tikai laika jautājums. Drīz jau apniks, kads viss iespējamais būs nopirkts, tikai noteikti nožēlosi, ka tiešām nepirki uzreiz mazāk, bet kvalitatīvāk. Labāk pērc nevis 5, bet 2 lietas. Tad, kad būsi izdzīvojusi lētāko lietu trakumu līdz mielēm, sāksies jau atkarīa tikai no dargākām lietām, tāpēc labāk uzreiz sākt ar kvalitatīvākām lietām, kuras arī vairāk novērtēsi, ja pirksi tikai 1 lietu 5 lētu vietā.
15.01.2015 17:44 |

Reitings 533
Nu to jau es saprotu,bet maz kas..:D
vispār,ja man būtu šāda situācija es apdāvinātu savus mīļos,man viņu daudz,un tas sniegtu gandarijumu.
Šeit ir daudz labu padomu-krājkontā visu,ceļojumam krāt,ziedot,pirkt kvalitatīvākas preces=mazāk.Te ir kā pret sienu.
15.01.2015 17:44 |

Reitings 37
Kā jau rakstīju,tu esi pieaudzis cilvēks,nevis ņuņņīgs bērns,nevaj-nepērc.VISS! Nevis meklē attaisnojumus.

Skaidrs, tā ir ar visām lietām, darīt vajag tikai vajadzīgo un neko citu. Bet cilvēks nav perfekti racionāls robots, kurš var dzīvot pēc ieprogrammētā un ne soli nenovirzīties. Vismaz es tāda neesmu. Pēdējās 2 nedēļās es visu laiku domāju, ka man nekas nav vajadzīgs, nav jēgas pat iekšā veikalā iet, bet šodien sanāca ieiet, izrādījās ka krietni nocenotas ir kļuvušas arī ļoti kvalitatīvās lietas, ne tikai vidusmēra kā parasti atlaižu sākumā, un nespēju noturēties. Domāju - kādēļ nepirkt tagad, bet gaidīt entos mēnešus, lai nopirktu to pašu par 2-3 reizes lielāku summu? Ir jau tajā šopoholismā arī objektīvi derīgi un izdevīgi pirkumi, bet man arvien biežāk šķiet, ka jebkurš pirkums tāds ir. Vismaz pēdējos 2 atlaižu mēnešos.
15.01.2015 17:45 |

Reitings 3743
Reģ: 31.01.2009
un nespļauj Dievam acīs, ka nesanāk atkrist kaut kur,kur varēsi tikai pasapņot par iespēju autļauties vairāk

Kas šitais par ļaunu un briesmīgu joku? Pēc tavām domām visi cilvēki, kuri ir situēti un bieži sev kaut ko pērk, pēc laika kļūs par nabagiem?
Tā varētu teikt, ja meitene ar naudu slaucītu dibenu un šņauktu tajā degunu, bet ne jau šajā gadījumā.
15.01.2015 17:46 |

10 gadi
Reitings 8191
uh, noskaties šopaholiķes atdzīšanos :D šī arī kā sista uz atlaidēm bija.

izskatās, ka tu vienkārši neredzi, kur to naudu bāzt, ja saproti, ka drēbes tev ir pietiekami. sāc apmeklēt restorānus!
15.01.2015 17:48 |

Reitings 533
koshlene runa nav par to Kā nauda tiek tērēta. Es šajā situācijā vispār problēmu neredzu,kā jau rakstīju-tam nauda ir domāta,lai sevi arī iepriecinātu.Runa ir par čīkstēšanu-kā es tā-tērēju,tērēju.Jāpriecājas,ka ir iespēja tērēt SEV.
Izlasīt tekst nenozīmē to arī saprast :D
15.01.2015 17:51 |

Reitings 3743
Reģ: 31.01.2009
Neko tādu, kā tagad raksti, tavās rakstītajās rindkopās, kur iekļauts tas izcilais citāts, neredzu.
Uzrakstīt nenozīmē to izdarīt saprotami.
15.01.2015 17:58 |

Reitings 37
Runa ir par čīkstēšanu-kā es tā-tērēju,tērēju.Jāpriecājas,ka ir iespēja tērēt SEV.

Mani neuztrauc tas, ka nauda tērējas. Mani uztrauc tikai tā sava veida atkarība no drēbēm, no emocijām, ko iepirkšanās dod, no sajūtas ka labi izskaties, no komplimentiem ko saņem no citiem. Agrāk es bez tā visa mierīgi dzīvoju, bet tagad kā apsēstība.
Par tiem padomiem - krājkonts jau ir, esmu mēģinājusi arī metodi ka visus tēriņus ieplāno, izskaita no bankomāta tieši tik naudas, bet karti atstāj lauku mājās. Rezultāts - atklāju, ka lupatu dēļ varu ēst par 10 eur nedēļā, tad visam naudas pietiek. Nu nav tā, ka es vienkārši izlaidīgi dzīvoju un čīkstu. Esmu mēģinājusi cīnīties, bet bez rezultātiem.
15.01.2015 17:59 |

10 gadi
Reitings 8191
nu tad apmeklē stilistu! noskaidro, kas tev REĀLI piestāv un ko ir VĒRTS pirkt. drēbju loks sašaurināsies, arī veikalu klāsts, kurā iepirkties. pat, ja būs daudz drēbju, būs tādas, kuras tev lieliski atbilst.
15.01.2015 18:01 |

Reitings 6797
Reģ: 06.07.2009
Man šis viss izklausās pēc kompleksiem par sevi un pašapziņas trūkuma.
15.01.2015 18:08 |

Reitings 533
Kāda jēga no naudas,ja tu to netērē tam,kas sniedz prieku. Un visiem mums ir kas tāds,ko nopērkot par naudu, uzlabojas oma. Tā ir pareiza naudas plūsma Naudai ir jāļauj staigāt.
15.01.2015 18:10 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Izbaudi to - iztrakojies! Uztver to kā kompensāciju par laikiem, kad tā nevarēji :) Un, ja tas nepāriet gada laikā, tad sāc domāt par bremzēšanu.
15.01.2015 18:15 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits