esanas paradumi

Reitings 82
Reģ: 27.01.2014
Sveikas meitenes,
Ka jus tiekat gala uznemot viesus un nemot vera katra cilveka ediena paradumus.
Es esmu izmisuma, man planojas vakarinas apmeram 10 cilv.
Dazi no tiem ir vegani, citi need glutenu vel citu need ne juras veltes ne cukaglu.
Tad es domaju - ko man gatavot? katram cilvekam kaut ko savu vai ka?

Vel jautajums, kur atrast zelatinu, kas nav no cukas kauliem bet no kadas citas izejvielas?
16.10.2014 13:56 |

Reitings 5346
Reģ: 03.01.2012
Atbilde jums visām - modernizēties ar gaļa neēšanām, dārzeņu ēšanu ir vēl kaut cik ok, lai gan smieklīgi, bet ok, bet paziņot kā kungiem savu īpašo ēdienkarti ir tupi. Šādiem visiem sagrieztu dārzeņus un ēdiet, bet necūkojiet vakaru par viņu nepadomāšanu. Ir dārzeņi, ēd. Pārējie ēdīs kā normāli cilvēki un nekačās savas pravas. :D
16.10.2014 16:02 |

10 gadi
Reitings 13809
Reģ: 29.01.2009
Ai, te nav jēga neko skaidrotr, jo cilvēks, kurš drīkst ēst visu, nekad nesapratīs to, ka kādam kaut ko nedrīkst ēst. Nevis negrib, bet nedrīkst.

Bija mums viens grupas brauciens, kurā bija arī meitene, kas nedrīkst ēst glutēna produktus. Un, jā, visi tās 10 dienas kopīgās ēdienreizēs gatavoja tikai to, ko var ēst arī konkrētā meitene. Nevienam iebildumu nebija.
16.10.2014 16:06 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Bet slimība jau īsti nav pravas, respektīvi, man ir draudzene, kura nedrīkst lietot piena produktus, man šķiet, ka viegli saprast taču, ka viņa tikai priecātos par kādu desertu bez saldā krējuma un tā.
16.10.2014 16:07 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Arī, kad pie mums nāk kādi jauni viesi, tad es iztaujāju, vai ir kaut kas tāds, ko neēd. Uzskatu, ka tas ir normāli.
+++

Tas ir labāk nekā tas neveiklais moments, kad galdā liec visu dienu gatavoto cūkas šņukuru, bet izrādās.. neviens need gaļu :D Gan viesi, gan saimniece sajutīsies neomulīgi.. :D

Protams, var jau atrast 101 loģisku attaisnojumu, kāpēc nesajusties neerti, bet vislabākās zāles tomēr būtu savlaicīgi padomāt un izvairīties no šādām situācijām :D
16.10.2014 16:08 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Par ko vispār ir cepiens?! :D
Katra normāla nama māte sagatavo ēdienus tā, lai nebūtu problēmu. Arī bez informēšanas. Es tagad nevaru iedomāties, kur es esmu redzējusi vakariņu galdu uz kura nebūtu katrai šeit minētajai grupai kaut kas ko iekost. Protams, ja iet pierīties, tad savādāk. Bet vakariņu būtība ir labi pavadīts laiks bez atrautām bikšu pogām... :D
16.10.2014 16:11 |

Reitings 6037
Reģ: 30.10.2010
Nu, cik es esmu novērojusi, veģetārieši/celiakijas slimnieki/diabētiķi un citi "izlepušie" cilvēki bieži vien no viesībām sagaida tikai vienu - lai viņus liek mierā un neuzbāžas ne ar karbonādēm, ne jautājumiem, ne arī saceļ milzu diskusiju ap galdu par šo tēmu.

+++ Nu tieši tā.
16.10.2014 16:15 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Es tagad nevaru iedomāties, kur es esmu redzējusi vakariņu galdu uz kura nebūtu katrai šeit minētajai grupai kaut kas ko iekost.

stellaglmr, atnāc ciemos pie manis! Ja nebūs iepriekš brīdināts, tad ar celiakiju slims vegāns varēs ēst marinētos gruķīšus, neko citu :) (Man nav paraduma taisīt 101 ēdienu)
16.10.2014 16:15 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Protams, ja iet pierīties, tad savādāk. Bet vakariņu būtība ir labi pavadīts laiks bez atrautām bikšu pogām
Gribeeju rakstiit ko loti liidziigu:D
16.10.2014 16:18 |

10 gadi
Reitings 3922
57days
Tu tagad man mānies. Vēlies teikt, ka uz tava vakariņu galda nav, piemēram, salātu? Ir tikai cūkas gaļa apvārtīta normālos miltu kalnos? Kartupeļi krāsnī vai vārīti nav? Labi, tad varbūt ir kādi sautēti dārzeņi? Arī nav. Tad tikai cūka? :D viss - cūka un gurķi, lai būtu. Bet redzi, man garšo gurķi. Un tukšām rokām nākt ciemos ir slikts tonis. Otrkārt, man pateicoties tieši tevis minētajam ir maziņš kuņģis. Ar gurķiem būs gana. Nāku smieties, runāt nevis aizdambēt muti. :D

Labi, vēl simts lietas varētu uzrakstīt. Bet.
Jēgas no tādas centības tieši glutena nepanesības gadījumā ļoti maz. Jo arī mikro elementi nedrīkst saskarties ar pārtiku. Tas ir - jāgatavo pilnīgi no glutena brīvā vidē. Kas nozīmē - lai panāktu to efektu, kuru te tik izmisīgi apraksta būtu jāmaina arī visi virtuves dēļi un naži. :D
16.10.2014 16:33 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Noteikti piekriitu tam,ka ciemos neiet ,lai pieeestos...Tie laiki jau sen beigusies.
16.10.2014 16:38 |

Reitings 899
Reģ: 10.09.2014
autorei

nav pamata satraukumam. Viens no veidiem kā apmierināt visas puses un arī sevi pagatvot dažādus dārzeņus grillā vai krāsnī, arī sēnes. Sagatavot pāris interesantas siera mērces, sagatavot arī šo to no gaļas, lai gan varbūt labāk izvēlēties zivi... jo tomēr ir tādi , kas neēd gaļu, bet ēd zivis. Un piemēram, svaigēdāju kūkas ir daudz daudz gardākas par klasiskajām biskvītu kūkām!
16.10.2014 16:40 |

Reitings 17280
Salāti ir, bet ar fetas sieru - vegāns neēdīs :) Ja tusiņš ir pēc darba, es divu veidu salātiem esmu par slinku.

Kartupeļu uz mana viesību galda nav NEKAD (vīrs neēd). Ir rīsi, bet man ir aizdomas, ka rīsos ir glutēns.

Cūkas nav (vīrs neēd), ir vista.

Bet jā, par dārzeņu ēdieniem galīgi aizmirsu, parasti izņemot vistu un rīsus kaut kādi viens vai divi dārzeņu ēdieni arī ir.

Bet nu, principā, es arī uzskatu, ka pie manis nāk kontaktēties ar MANI, nevis "aizdambēt muti".
16.10.2014 16:40 |

10 gadi
Reitings 3922
Nu, re! Tad viss tas satraukums ir lieks. Jo vairāk streso, jo sliktāka atmosfēra. Visu tā viegli, viegli. Bet pārējais jau būs sīkumi. :D
16.10.2014 16:44 |

Reitings 7827
Reģ: 17.05.2012
Katrā gadījumā, ja es būtu bezglutēna ēdāja, vegāne vai tml. noteikti parūpētos par sevi pati - uzceptu kādu raw kūku līdzi vai paķertu pāris dārzeņus. Neliktu tādēļ savam draugam mocīties.

+++
16.10.2014 16:45 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Pateiktu, ka pie manis ir grozinjvakars un ka es sagaadaaju tikai dzeramos, teeju un shokolaadi ar riekstiem. Ja ir katram cilveekam pilniibaa savaadaaka eedienkarte, vai nu vinjus neaicina uz kopiigaam viesiibaam, jebshu lai pats stiepj savu eedamo.
16.10.2014 16:51 |

10 gadi
Reitings 9435
Reģ: 06.03.2009
Gatavotu lietas tā, lai katrs uz galda varētu sev kaut ko atrast. Piemēram, viena mana draudzene ievēro Dikāna diētu, es neēdu gaļu un mans draugs neēd piena produktus. Tad nu - uz galda būs lietas, kas man garšo, bet būs arī lietas, ko mana draudzene var ēst savas diētas ietvaros, būs ēdieni bez krējuma vai majonēzes(ok, tas nav piena produkts, bet draugs arī to neēd) manam draugam. Ja es uzņemu cilvēkus pie sevis, tad es arī rūpējos, lai viņiem būtu ko ēst(ja vien tas nav kopīgi izdomāts groziņu vakars, kur katrs nes kko savu ēdamu galdam). Ja cilvēkam(es nedomāju konkrēti autori, bet runāju kopumā) ir tik vājprātā grūti padomāt par saviem viesiem un to, lai uz galda būtu ēdieni, ko viņi ēd, tad nevajag aicināt ciemos. Vismaz man aicinot ciemos, maltīte ir viena no vakara sastāvdaļām un es, ka cilvēks, kas uzņem viesus, rūpējos ari par to, lai tā būtu laba visām gaumēm, tāpat kā atmosfēra un viss pārējais. Es neēdu gaļu un man liekas tizli, kad es aizeju ciemos un sastopos ar attieksmi - ai, tā ir tava problēma, ka tu neēd gaļu, nes pati savu ēdienu līdzi vai mirsti badā, jo pie manis ir tikai tas, ko es gribu un tas, ko es ēdu.

Autore, man šķiet, ka dārzeņi un augļi ir diezgan universāla lieta. Ja tev ir laiks līdz tām vakariņām, tad varbūt pačeko netā, ko vegāniem varētu dot vai tiem, kas glutēnu neēd un tā. Man liekas, ka ir jau visāda veida recepšu blogi, ne tikai klasiskie. Ja nācēji ir labi draugi, tad varbūt pajautā viņiem pašiem, kas viņiem kā vegāniem garšo utt. Vismaz es savai Dikāndiētas draudzenei tā arī paprasīju - ko tu vari ēst :D Bet nu jā - ja nācēji ir tikai paziņas vai vispār knapi zināmi, tad jau tā nevarēs.
16.10.2014 17:09 |

Reitings 17280
Ja ir katram cilveekam pilniibaa savaadaaka eedienkarte, (vai nu) vinjus neaicina uz kopiigaam viesiibaam.....

Pareizi, celiakijas slimniekus un diabētiķus vajag izolēt no sabiedrības! ;)

Da labi, tas taču ir TIKAI ēdiens! Man pasākumos, viesībās, tusiņos, ir svarīgi, nevis KO ēd un dzer, bet kopā AR KO to dara.
16.10.2014 17:23 |

Reitings 9917
Reģ: 24.05.2012
Paldies dievam, ka manā draugu lokā absolūti visi ir gaļēdāji! Man arī nebūtu ne jausmas, ko pasniegt vegāniem un, godīgi sakot, nebūtu arī baigās vēlmes iespringt uz nez cik atsevišķu ēdienu gatavošanu... Cik es ļauna!

+++

Nu tiem svaigēdājiem zāli un ūdeni ,pārējie gan jau kaut ko salasīs
16.10.2014 19:24 |

Reitings 340
Reģ: 22.05.2011
Man jau liekas, ka var uzlikt uz galda gan kādus dārzeņus, gan gaļu, gan salātus. Nu sanāks droši vien, ka visēdājam būs porcija daudzveidīgāka, bet arī visi pārējie jau var ēst gruķus, burkānus, puķkāpostus utt., tad jau paši neliks uz šķīvjiem to, ko neēd. Īpaši tagad rudenī labi, kad tik daudz vietējās ražas vēl pieejams.

Nepiederu nevienai no augstāk minētajām specgrupām, bet man vienkārši ļoti daudz kas negaršo. Nekad nav likusies problēma, piemēram, neēst viesībās karbonādi, bet kartupeļus ar mērci vai dārzeņiem.
16.10.2014 22:48 |

10 gadi
Reitings 4942
Reģ: 18.10.2009
Esmu vegetariete. Pazinas jau zina, bet reali neviena neko speciali negatavo,ta pat parasti ir salati, darzeni-tos ari edu.
16.10.2014 22:53 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits