Vardarbība bērnībā.

Reitings 137
Reģ: 07.10.2014
Iedvesmojoties no bērnu sišanas tēmas, veidoju savu.

Smaga, bet vajadzīga saruna. Ļoti gribētu dzirdēt pieredzes stāstus no sievietēm, kuras bērnībā tikušas iekaustītas, emocionāli pazemotas, noniecinātas. Gaidīšu gan detalizētākus izklāstus, gan arī īso prozu - kā jūs dzīvojat tagad?

Pašai ir šāda tāda nelāga pieredze. Paradoksāli, ka vēlajā pubertātē un pirmajos pieauguša cilvēka gados šī tēma nešķita aktuāla, likās, ka viss aizmirsts un izsāpēts. Bet, ņipiga!, tagad uzpeld kā negribēti netīrumi.

Mammai bija grūti, mani audzināja viena, tēvs nozuda, kad biju maza. Agrīnā bērnība bija jauka, varbūt tāpēc, ka mamma pati vēl bija jauna un veselīga, varbūt vienkārši neatceros. Vēlāk sākās sava veida terors: prasība pēc pedantiskas kārtības, pārspīlēta reakcija uz parastām bērna blēņām. Reti varēju izdarīt mammai pa prātam. Ja, teiksim, cepām Ziemassvētkiem pīrādziņus, manējie allaž sanāca kroplīgi, tika mētāti pa galdu kā nevajadzīgi gruži, izjaukti, pārtaisīti. Parasti beidzās ar to, ka asarās devos no galda prom, lai jau mamma taisa savus perfektos mēnestiņus.

Pedantisms pamazām pārgāja. Tā vietā sākās mācīšana, kā ar mammu jārunā. Tonis 90% gadījumu nepareizais. Arī uzvedība joprojām nepareiza. Varēju saņemt spēcīgu pļauku par aizcirstām virtuves skapīša durvīm. Protams, pusaudzes spurainībā nebiju ideāla, bet līdz pat šodienai nerodu attaisnojuma viesiem "govs", "maita", "draņķe" u.tt., u.tjpr.

Tāpat tiku dzenāta pulciņā, ar laiku saprotot, ka tas ir viens no veidiem, kā mamma cenšas caur mani realizēt savas nepiepildītās ilgas. Bija jābrauc uz sacensībām otrā Latvijas galā, kaut jutos gauži slikti. Nu, neko, ar pelēku seju stāvēju vērtētāju priekšā.

Citās epizodēs neiedziļināšos, nav vēlmes izraisīt žēlošanu, vien ieskicēju notikušo.

Arī iemeslus šādām mammas izrcībām saprotu gluži labi: neizdevusies jaunība, dumja iedoma, ka, audzinot mani, viņai nedrīkst būt cita vīrieša bez tēva, smags darbs iztikas pelnīšanai utt,
Tāpat nebūt nepataisu mammu par briesmoni, žēloju viņu, izprotu. Un tomēr dažkārt uznāk tādi rūgtuma viļņi, ka gribas skrāpēt viegli padevīgus priekšmetus. Piedošanu kavē arī apziņa, ka šie bērnības notikumi sekmējuši noslēgtību, sevis nenovērtēšanu, negatīvu skatu uz dzīvi, nepastāvīgu domu gaitu...

Joporjām, pieaugušai esot, mamma mani ļoti atbalsta, tai skaitā materiāli (viņas situācija šajā ziņā ir krietni uzlabojusies), bet naudiņa un apziņa, ka vienmēr būs, kur atgriezties, nespēj kompensēt pāridarījumu. Vairākus gadus apsveru iespēju uzticēt šo bēdu psihologam, bet pagaidām cenšos to "absorbēt" (nevis mākslīgi uzskatīt par nebijušu) pati.

Kāda ir Jūsu pieredze?
15.10.2014 01:23 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Godīgi sakot, nezinu, vai ļoti gribu izplūst.
Mammas alkoholisms, zaudēja pat darbu, mani mīl neprātīgi, lai gan ir gājis visādi, bet zinu, ka manis dēļ gatava uz visu. Tagad jau pāris gadus labojas, ir darbs, cenšas, redzu, ka cenšas.
Bija tēvs, kas bija alkoholiķis, dīkdienis, sita mammu, nomira, kad man bija 4 gadi, pēc pāris gadiem iepazinās ar citu vīrieti, kurš nu ir mans patēvs līdz šim. Neuzskatu, ka viņš ciena mammu, arī agrāk daudz sita, arī ļoti labi patīk iedzert, arī mani ir sitis, tagad jau vairākus gadus ir nomierinājies, bet es tāpat nesapratīšu, kāpēc mamma ar viņu palika (ņemot vērā, ka tas ir mammas dzīvoklis). Tagad esmu prom, esmu iemācījusies piedot, bet nekad neaizmirsīšu, lai gan redzu, kā viņš cenšas - vienmēŗ mani gaida mājās, vienmēr prasa, kā man iet utt, bet nav pieņēmis manu draugu, viņam vienkārši ir putni galvā. Viņam pašam bija smaga bērnība, bet vai tas ir attaisnojums? Nē. Laikam muļķīgi teikt, ka kaut kādā ziņā viņu arī mīlu, bet aizmirsusi tās visas šausmas neesmu. Nācās ziemā ar mammu plikām skriet ārā no mājas, kad viņš atkal dzēra un trakoja. Mammu pazemoja, vēl tagad izskan dažādi aizvainojumi no viņa puses.
Ko man tas iemācīja? To, kādu ģimenes modeli nekad negribētu sev. NEKAD.
19.01.2016 18:55 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Jā.. un kā tas ir mani vēl ietekmējis?
Bieži vien esmu nepārliecināta par sevi, lai gan principā mana dzīve ir tikko sākusies, pagaidām viss ir labi, tāpat vienmēr sevi pārāk kritizēju, klusībā šaustu, uztraucos, ko citi padomās.. vai būšu pietiekami laba, vai neizskatos pārāk resna, vai nebūšu kaut ko pateikusi tādu, lai citiem sāktu nepatikt. Cenšos mainīties, būt harmonijā ar sevi, bet ir ļoti grūti, ļoti. Kā arī pretēji citām meitenēm, kuras palikušas aukstas un emocionāli atturīgas, esmu ļoti emocionāla. Varu raudāt par katru sīkumu, par suni filmā, par priecīgiem ģimenes svētkiem, laikam tāpēc, ka tā visa man ir trūcis. Bieži domāju, ka varbūt vajadzētu meklē palīdzību no malas, lai tiktu no pagātnes rēgiem vaļā, bet kaut kas attur, laikam šķiet, ka esmu pati pietiekami spēcīga, tikai tas spēks ir jāatrod...
19.01.2016 23:55 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits