Vardarbība bērnībā.

Reitings 137
Reģ: 07.10.2014
Iedvesmojoties no bērnu sišanas tēmas, veidoju savu.

Smaga, bet vajadzīga saruna. Ļoti gribētu dzirdēt pieredzes stāstus no sievietēm, kuras bērnībā tikušas iekaustītas, emocionāli pazemotas, noniecinātas. Gaidīšu gan detalizētākus izklāstus, gan arī īso prozu - kā jūs dzīvojat tagad?

Pašai ir šāda tāda nelāga pieredze. Paradoksāli, ka vēlajā pubertātē un pirmajos pieauguša cilvēka gados šī tēma nešķita aktuāla, likās, ka viss aizmirsts un izsāpēts. Bet, ņipiga!, tagad uzpeld kā negribēti netīrumi.

Mammai bija grūti, mani audzināja viena, tēvs nozuda, kad biju maza. Agrīnā bērnība bija jauka, varbūt tāpēc, ka mamma pati vēl bija jauna un veselīga, varbūt vienkārši neatceros. Vēlāk sākās sava veida terors: prasība pēc pedantiskas kārtības, pārspīlēta reakcija uz parastām bērna blēņām. Reti varēju izdarīt mammai pa prātam. Ja, teiksim, cepām Ziemassvētkiem pīrādziņus, manējie allaž sanāca kroplīgi, tika mētāti pa galdu kā nevajadzīgi gruži, izjaukti, pārtaisīti. Parasti beidzās ar to, ka asarās devos no galda prom, lai jau mamma taisa savus perfektos mēnestiņus.

Pedantisms pamazām pārgāja. Tā vietā sākās mācīšana, kā ar mammu jārunā. Tonis 90% gadījumu nepareizais. Arī uzvedība joprojām nepareiza. Varēju saņemt spēcīgu pļauku par aizcirstām virtuves skapīša durvīm. Protams, pusaudzes spurainībā nebiju ideāla, bet līdz pat šodienai nerodu attaisnojuma viesiem "govs", "maita", "draņķe" u.tt., u.tjpr.

Tāpat tiku dzenāta pulciņā, ar laiku saprotot, ka tas ir viens no veidiem, kā mamma cenšas caur mani realizēt savas nepiepildītās ilgas. Bija jābrauc uz sacensībām otrā Latvijas galā, kaut jutos gauži slikti. Nu, neko, ar pelēku seju stāvēju vērtētāju priekšā.

Citās epizodēs neiedziļināšos, nav vēlmes izraisīt žēlošanu, vien ieskicēju notikušo.

Arī iemeslus šādām mammas izrcībām saprotu gluži labi: neizdevusies jaunība, dumja iedoma, ka, audzinot mani, viņai nedrīkst būt cita vīrieša bez tēva, smags darbs iztikas pelnīšanai utt,
Tāpat nebūt nepataisu mammu par briesmoni, žēloju viņu, izprotu. Un tomēr dažkārt uznāk tādi rūgtuma viļņi, ka gribas skrāpēt viegli padevīgus priekšmetus. Piedošanu kavē arī apziņa, ka šie bērnības notikumi sekmējuši noslēgtību, sevis nenovērtēšanu, negatīvu skatu uz dzīvi, nepastāvīgu domu gaitu...

Joporjām, pieaugušai esot, mamma mani ļoti atbalsta, tai skaitā materiāli (viņas situācija šajā ziņā ir krietni uzlabojusies), bet naudiņa un apziņa, ka vienmēr būs, kur atgriezties, nespēj kompensēt pāridarījumu. Vairākus gadus apsveru iespēju uzticēt šo bēdu psihologam, bet pagaidām cenšos to "absorbēt" (nevis mākslīgi uzskatīt par nebijušu) pati.

Kāda ir Jūsu pieredze?
15.10.2014 01:23 |

Reitings 1821
Reģ: 13.02.2010
Šobrīd sliecos domāt, ka ir divi šādu pārdzīvojumu pārvarēšanai. Pirmo no tiem pati neesmu izpētījusi, bet runā, ka, pievēršoties reliģijai (ne obligāti kristietībai), cilvēks rod sevī iepriekš neapjaustu spēku piedot.

Otrs ir sarunas. Ja paveiksies viena, bet visticamāk vairākas. Tajās uzzināsi, kā pāridarītāja puse attiecīgajos brīžos juta, ko domāja, kā šodien motivē savu rīcību. Man šīs sarunas notika, neatejot no kases, - turpat bērnībā. Šķiet, šodien man nepietiktu tām drosmes, jo vēl tagad, par to aizdomājoties, nereti iznāk saraudāties. Bet esmu pārliecināta, ka šie akmentiņi ir no kurpēm jāizber, ja gribas pa dzīvi iet brīvai un laimīgai. Un kuram gan negribas?
16.01.2016 20:39 |

Reitings 743
Reģ: 22.11.2015
Lasot diskusijas, joprojām saprotu, ka es esmu vienmēr bijusi vienkārši lutināts un izlutināts skuķis.
Toties mammas kontrole vēl šodien gan mani kaitina. :D
16.01.2016 20:47 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
hanna!, nu varu padalīties ar savu pieredzi - reliģija manā gadījumā situāciju neuzlaboja. Mamma palika ļoti reliģioza un visu savu "ačgārno domāšanu" sāka attaisnot ar reliģiju. Jā, es arī biju ticīga tajā brīdī - abas gājām uz baznīcu, abas ticējām, tikai katrai no mums tas skatījums un ticība bija tikpat atšķirīga kā jebkura cita lieta ikdienā. Un tas arī atsaucās uz mūsu nesaskanām. Piedot? Es pat nezinu vai tieši reliģija man palīdzēja piedot. Uzskatu, ka apriori jebkuram cilvēkam ir jāiemācās piedot, jo tas nāk tikai par labu nākotnei. Esi reliģiozs vai nē - nav nozīmes.

Sarunas?... Kā var runāt ar cilveku, kurš dzird to, ko grib dzirdēt, nevis ko reāli tam saka?... Ar manu māti es vnk nekad nevaru atrisināt konfliktus ar sarunu. Tas tikai saasina visu situāciju. Esmu neskaitāmas reizes mēģinājusi - bērnībā, pusaudžu gados, vēlāk un tagad - bezjēdzīgi. Vienīgais veids kā saglabāt labas attiecības - izvairīties no kutelīgām sarunām, vai arī izlikties, ka visam piekrīti un nemaz nemēģināt kaut ko iebilst.
16.01.2016 20:59 |

Reitings 1852
Reģ: 21.02.2010
Man abi vecaaki nebija ipashi labi. Tas iistaakais terorists jau bija teevs, nekad neesmu redzejusi,ka vins smaida vai pasaka kaadu labu vaardu kaadam. Kaa no riita pamodaas taa jau bljauj uz visiem, vinam nebija cienas pat pret maati, kur nu pret beerniem. Un taa bljausana par visu, karoti ne taa turu, staigaaju ne taa, skatos ne taa. Katru dienu apsaukaja par kropliem, debiilikiem muus ar braali. Veel tagad, kad ir kaadi gimenes saieti, vins visu priekshaa runaa visdas riebeklibas, kgan vispar nezin,kas notiek manaa dziivee. Mamma vispar muus ignoreeja. Ja veel teevs skaidri gaisi pateica,ka ieniist muus, tad maate vispar izlikas,ka mees neeksisteejam.
Agrak man viss tas bija vienalga kkaa, bet tagad loti skumji. Loti gribeetos,lai man butu gimene, kurai es ruupu. Un vispaar loti pietruukst mammas manaa dziive. Man gan ir viirs un sava gimene, esmu miileeta, bet taapat taads tuksums
16.01.2016 21:04 |

10 gadi
Reitings 4446
Reģ: 02.01.2011
Katru dienu apsaukaja par kropliem, debiilikiem

ko vecās paaudzes grib no mūsdienu jauniešiem, ja ir bijusi šāda audzināšana? :-(
lasu un reāli skumji paliek...
16.01.2016 21:15 |

Reitings 1852
patiesiibaa, man loti negaaja attieciibu veidoshanaa, un es domaaju,ka tas viss tiesi deel vecaakiem. Es vnk nespeju noticeet,ka kaadam es varu iepatikties, nesapratu par ko. pat shobriid dazbriid nespeeju aptvert ,ka man ir viirs :D
16.01.2016 21:19 |

Reitings 5261
Reģ: 27.03.2009
blakus fiziskajai vardarbíbai stáv tikpat sliktá emocionálá vardarbíba, pat ja tá nav vérsta pret konkréto bérnu, bet pret kádu citu gimenes locekli - tas ietekmé bérnu, kas visu redz, dzird un saprot...

péc biezhi dzirdétajiem várdiem - ja mana ''Lieníte'' nebútu tik maza, es jau bútu pakárusies, utml... visu laiku jutos vainíga tajá, ka mammai ir sabojáta dzíve jo manis délj vinja nevar aiziet prom, utt...

ai, es bez psihologa zinu, kas ir sakne manis dzívé sadarítajám muljkjíbám, manai neuzticéshanás mánijai un nespéjai atvérties pilníbá kádam... toties es zinu, no ká esmu mantojusi perfektas manipulatora spéjas....

sápíga téma, ká reiz aizvakar ljoti daudz kas uzpeldéja atminjás, kas likás sen aizmirsts...
16.01.2016 21:32 |

Reitings 731
Reģ: 07.11.2015
Arī man šī ir sāpīga tēma. Aizskarošus vārdus man nav nācies dzirdēt, taču esmu piedzīvojusi seksuālu izmantošanu, no attāla ģimenes locekļa. Šis cilvēks bija tikai pāris gadus vecāks par mani un var jau domāt, ka toreiz tā bija tikai tāda bērnišķīga interese un spēlēšana "dakteros", bet ar šodienas prātu loģiski padomājot, saprotu, ka tas viss tomēr notika pret manu gribu. Tas nav man traucējis izveidot attiecības un apprecēties un vispār lielākoties esmu par to aizmirsusi, tā vismaz gribu domāt, jo gandrīz nekad par to neatceros, bet pie šādas tēmas uzpeldēja atkal. Neviens to nezina, neesmu stāstījusi, arī šeit negribējās rakstīt, bet nu, ja jau visas, tad es ar.
16.01.2016 21:45 |

Reitings 1852
vispaar vienu dienu ar draudzeni aizrunaajaamies par skolas laikiem un skolotajiem, Tagad atskatoties atpakal liekas,ka dazus skolotajus vispaar tuvumaa beerniem nevar laist. Nerunaajot jau par to,ka man maajaas viss bija slikti un tiku pazemota visu laiku, skolaa bija tas pats. Ne reizi vien skolaa esmu izsmieta tiesi no skolotaju puses. Atceros,ka vestures skolotaja mani saukaja par merkakjieni.
16.01.2016 21:52 |

Reitings 5629
Reģ: 20.06.2010
Man ari negaja ipasi spozi. Vispar piekritu par skolotajiem, ari tiku izsmieta. Mums bija jauna sporta skolotaju, nupat kaa izmacijusies, vienmer visas klases prieksaa izsmeja par to,ka man nav normalu sporta apavu un vispar terpa kaa tada. Vel bija paris eksemplari, kas nekautrejas bernus par stulbiem auniem saukt. Pectam visi brinas ko berni izaug par tadiem naidigiem un agresiviem cilvekiem (t)
16.01.2016 21:56 |

Reitings 394
Reģ: 02.09.2014
Arī man bērnības notikumi tomēr ir atstājuši emocionālas, garīgas sekas.. Pagaidām šķiet, ka esmu piedevusi, priecājos, ka mums tagad ir labas attiecības, bet tonēr bērnības notikumus gribas aizmirst..

Piedošanu kavē arī apziņa, ka šie bērnības notikumi sekmējuši noslēgtību, sevis nenovērtēšanu, negatīvu skatu uz dzīvi, nepastāvīgu domu gaitu...
16.01.2016 22:02 |

Reitings 796
Reģ: 09.08.2015
Manā gadījumā atmiņas saistās ar laiku, kad dzīvoju ar vecmāmiņu. Bērnībā vecāmāte mēģināja mani piespiest iet dejošanā, kamēr es spurojos pretī, jo mani interesēja tikai zīmēšana. Tikai vēlāk sapratu, ka tādā veidā viņa centās piepildīt savus nerealizētos sapņus un jutās gauži vīlusies redzot, ka vienīgā mazmeita nebūs tā, kura tos piepildīs. Vēlāk, tīņu gados, kā jau visi tīņi, sāku eksperimentēt ar savu izskatu, mainījās mūzikas gaume, pievērsos rokmūzikai, turējos nostāk no citiem jauniešiem par ko tiku apsmieta un emocionāli terorizēta ik dienas. Klasesbiedru ņirgājāšanās noveda pie tā, ka izdomāju visdažādākos iemeslus lai neietu uz skolu, bastoju stundas, atzīmes kritās, bet es baidījos kaut ko kādam pateikt, jo mājās principā bija tā pati situācija - vecāmāte nemitīgi lielīja savu draudzeņu mazbērnus, liekot tos man priekšā kā piemērus. Kāds labi mācījās un bija teicamnieks, kāds cits gāja dejošanas vai dziedāšanas pulciņos, taču es biju tikai neveiksminiece ar sliktām sekmēm un vājprātīgu ārējo izskatu... (tagad, salīdzinot ar alternatīvajiem jauniešiem, es nebiju nekas - tikai parasts tīnis, kurš ģērbās melnās drēbēs un klausījās smagāku mūziku). Ar to bija gana, lai ik dienas mani novestu pie histērijas, katru, pilnīgi katru dienu vairāku gadu garumā izsakot šos pāris vārdus, kuri līdz šai dienai palikuši manā atmiņā: "Man ir kauns, ka man ir tāda mazmeita!" Mamma tolaik iepazinās ar citu vīrieti un īpaši neaizrāvās ar domām par mani, tēvs dzīvoja citā Latvijas malā, bija tikai vecāmāte un es - tīnis, kuru pazemoja gan mājās, gan skolā. Ja godīgi, es brīnos, kur radu sevī spēku sev kaut ko nenodarīt. 9.klasē mainīju skolu, pabeidzu vidusskolu, atradu darbu, taču tik un tā joprojām vecāsmātes acīs biju neveiksminiece - kamēr draudzeņu mazmeitām jau bija augstākās izglītības, bagatas dzīves pieredzes, tikmēr es biju nekas - prasts skuķis, kurš strādā kafejnīcā un no galdiņiem novāc netīros traukus. Tikai tagad saprotu, ka vecāmāte visu savu mūžu dzīvoja ar domu "ko teiks citi?" Viņai tik ļoti interesēja tas, ko domās citi, ka viņu teju vai traku darīja doma, ka viņai ir mazmeita ar kuru nevar palielīties citiem. Mazmeita, kuru gribās no citu acīm slēpt, ne palielīt vai izteikt kādu labu vārdu. Mazmeita, kura pievērsusies radošajai sfērai, ne nopietnam darbam, mazmeita ar notetovētām rokām, mazmeita, kura joprojām kājās velk armijas zābakus kurpīšu vietā - viņa no kauna bija gatava ielīst zemē, saprotot, ka nespēs no manis, kā no plastalīna bumbiņas, izmīcīt tādu figūriņu, kādu viņai labpatiktu redzēt.
Tagad, kad esmu izaugusi, ar vecomāti saprotos daudz maz normāli, taču vārdi, kurus viņa katru dienu atkārtoja, atstāja pēdas manā dzīvē, jo es ilgi dzīvoju ar domu, ka neesmu nekas - neveiksminiece, cilvēks no kura citiem jākaunas. Ja godīgi, tikai pavisam, pavisam nesen savos 25 gados beidzot esmu sākusi uz sevi skatīties kā uz spējīgu, radošu, stipru cilvēku, lai gan viss notiek lēni un pamazām - diemžēl tā sajūta, ka neesmu nekas, man ir šausmīgi traucējusi sasniegt savus mērķus, traucējusi attiecībās ar citiem cilvēkiem, attiecībās ar vīriešiem. Katastrofāls pašpārliecības trūkums ar kuru joprojām strādāju, cenšoties nepadoties. Joprojām cenšos iemīlēt sevi un gribu ticēt, ka reiz pienāks tā diena, kad man tas būs izdevies pa visiem 100 procentiem.
16.01.2016 22:18 |

Reitings 151
Reģ: 22.10.2015
"I came to the realization that I was walking into my parents’ house in a state of agitation and defensiveness; I was adding my anger and anxiety to the negative energy in the house. An amazing thing happened when I stopped walking in the door that way; it seemed to positively affect everyone’s energy. There is a sense of peace in our interactions that wasn’t there before. Now, when I walk into any situation at work or with family, I check my attitude when I walk in the door. Often, that makes a big difference. When you don’t add your fuel to the fire, sometimes the fire goes out." ~Melissa McCaughan

tā vai savādāk..
man palīdz ieturēt distanci, esmu gan arī ļoti jauna vēl. taču dzīvoju patstāvīgi, pelnu pati un studēju. citā valstī pietam.

pusaudžu gadi bija tāda elle (t) es tiešām cenšos ar visām iespējām šīs atmiņas norakt un nedomāt par to, ko man lika kā jaunam pusaudzim darīt un ko man nācās pārciest... plus vēl nenormāla nabadzība.

tagad jūtos tik simts reizes labāk, kad varu koncentrēties sev un būt es pati.

par tiem laikiem.. cenšos norakt, taču ņemt to labāko, tas viss mani ir padarījis par ļoti stipru cilvēku.
16.01.2016 22:32 |

Reitings 151
Reģ: 22.10.2015
bonusā arī gāju cauri aplamāšanai un tiranizēšanai, katru dienu. (t)

šī distancēšanās, patstāvīga dzīvošana ir noteikti nākusi par labu, tagad gan citiem radiem mani liela un kad atbraucu ciemos, vairāk nav tāda attieksme, tikai mazliet jauki parunājam un tad katra dara savu.
16.01.2016 22:42 |

Reitings 313
Reģ: 26.03.2015
Meitenes, vai esat piedevušas saviem bērnības pāridarītājiem?

Kad atceros dažādus nepatīkamus noptikumus, reizēm jūtu sevī aizvainojumu un dusmas pret šo cilvēku. Senāk pat likās, ka tas ir naids. Ir pagājuši daudzi gadi, un par notikušo iedomājos reti, tomēr kaut kāda sāpe vēl ir. Gribās dzirdēt, kā citām ir izdevies tiks galā ar dusmām, aizvainojumu, piedošanu.
16.01.2016 22:42 |

Reitings 939
Reģ: 14.09.2012
Neons
Man radi arī kristīgi un tiku audzināta tā. Viss bij spiesta lieta. Baznīca, bībeles lasīšana....
Atceros kā sapņoju ka gribu neticīgu vīru, kas dzers un pīpēs...cik man ļoti tas viss bij izbesijis :D
Es šodien ticu Dievam bet ne lai svētdienā ietu uz baznīcu, galvenais kas manā sirdī.

Man ar mammu ir tieši tā pat ja piekrīt vai arī maina tēmu aši viss kārtībā, ja nepiekrītu tad ilgs kašķis, cik ilgi vel pēctam kaudzēm sms.

Mani mamma arī viena audzināja, bij liela kontroli pār mani. Atcetos vel šodien:es istabā uz īsu brīdi viena biju, mamma jau no virtuves bļauj, ko Tu tur dari? :D
Manās mantās vislaik līda čekot. Man draugos profilu izdzēsa, lai ar puišiem nesarakstos :D
16gados pēc viena strīda aizgāju un tā arī vairs kopā neesam dzīvojušas. 17gados aprecējos.

Bērnība man bija traka, ar siksnu daudz dabuju, kautiņi arī bija, ir vel tagad rētas uz rokām kā knieba viņa. Pat nesaprotu kādā sakarā. Tagad atceros raudiens nāk.
Bet mīlu es ļoti savu mammu. Naida nav vispār.
Mums ir kontakts, bet tik cik es daudz ļaujos. Jo viņa vel šobalto dien ir gatava kontrolēt manu dzīvi. Un viss laik atrod par ko čakarēt smadzenes, maina tēmu, bet uz kaut ko ieciklējas. Tad veselība, tad ka man pie Dieva vaig atgriezties utt.

Man palīdzību apkārtējo nevaig, esmu jau sen pati tikusi galā.
17.01.2016 00:48 |

Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Philip Larkin - This Be The Verse

They fuck you up, your mum and dad.
They may not mean to, but they do.
They fill you with the faults they had
And add some extra, just for you.

But they were fucked up in their turn
By fools in old-style hats and coats,
Who half the time were soppy-stern
And half at one another's throats.

Man hands on misery to man.
It deepens like a coastal shelf.
Get out as early as you can,
And don't have any kids yourself.

Skumji, ka tik daudziem ir ko pastāstīt ja ne par fizisku, tad emocionālu vardarbību. Manā audzināšanā arī tika pieļautas kļūdas, kas atstājušas iespaidu uz manu pieaugušo dzīvi un ko es centīšos nepieļaut pati. Galvenokārt tā pati dzīvošana pakārtošana tam, "ko citi padomās", drošības sajūtas un atbalsta trūkums, strīdi, nostādīšana pa vidu vecāku kašķos, pesimisma ieaudzināšana pret attiecībām, jo pašu pieredze nav bijusi tā labākā... Es esmu pārliecināta, ka nekas netika darīts no ļauna prāta, bet tomēr tādām kļūdām ir tālejošas sekas. Taču pieaudzis cilvēks ir pats savas laimes kalējs, viņam sevis paša labā ir jāpiedod, jāsamierinās un jāmēģina pašam kļūt par labu cilvēku, kurš nepieļaus tās pašas kļūdas.
17.01.2016 19:00 |

Reitings 1821
Reģ: 13.02.2010
Neon,

piekrītu, ka ir ļaudis, kuriem ne reliģija, ne sarunas nelīdzēs. Par otro - ja arī nekas nemainīsies, autore (un citi līdzīgās situācijās nonākušie) vismaz būs mēģinājuši. Manis teiktais arī sākumā "atdūrās pret sienu", viss sacītais tika vērtēts kā milzu apvainojums un pirmais, kas sekoja - dzelžaina, brīžiem pārspīlēta un melīga aizsargreakcija. Bet ar laiku cilvēks atzina savas kļūdas. Un es arī, jo pusaudzības gados nebiju enģelītis. Jā, viss varēja beigties ar fiasko, t.i., palikt, kā bijis, bet es mēģināju, un man izdevās.

Būtībā toreiz, pirmās sarunas laikā, biju uz sabrukuma robežas - smalka, raudoša pusaudze sabradātu dvēselīti. Tā konkrētā pirmā saruna bija trepes uz izveseļošanos, uz apziņu, ka varu izmainīt vardarbīgo ainiņu sev apkārt. Nevajag pārprast, neesmu augusi sadisma atmosfērā, domāju, mans stāsts ir krietni vieglākas kategorijas par, piemēram, Tavējo. Bet viens noteikts posms bija ļoti grūts. Labi, ka tas ir beidzies, un labi, ka tas man bija.

Visu cieņu Jums abām ar Kristu. Ļoti saistīja Kristas izteikums par to, ka pieaudzis cilvēks pats vada un nosaka savu dzīvi. Lai mums visām spēka neitralizēt pagātnes bubuļus, būt laimīgām un darīt laimīgus apkārtējos!
18.01.2016 16:09 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
hanna!, jāpiekrīt, ka svarīgi ir mēģināt. Pat, ja tas neko nemainīs attiecībās un tas otrais neko nesapratīs, neatvainosies un varbūt par pasmiesies par šiem mēģinājumiem, tas tomēr ir nepieciešams pašam "upurim". Palīdz sakārtot domāšanu un pārvarēt bailes no varmākas.

Es pilnīgi piekrītu kristas teiktajam, ka tālāk jau mēs paši valdām pār savu dzîvi un lēmumiem. Mana dzīve noteikti neatspoguļo to, ko nācies piedzīvot, kamēr vēl dzīvoju ar māti. Tikai nez vai visiem pietiek spēka un ne visi ir tik elastīgi - citi salūzt pie krietni vien mazāka spiediena un tad jau tur ir milzīgs darbs jāiegulda, lai salāpītu to nabaga dvēseli.
18.01.2016 16:19 |

Reitings 22
Reģ: 18.01.2016
Principā, dzīve jau nevienu nesaudzē.

Par savu pagātni aizdomājos tagad. Jo sevi jau vislabāk iepazīsti caur citiem. Un tad sākās tās grimšanas dziļās pārdomās. Kad no tās rūdītās, patstāvīgās, visu-varu-pati biezādainās kareives sāk pa visādām spraudziņām līst ārā tā mazā, jutīgā meitene, kas pēkšņi var saraudāties par mazāko nieku un raudāt pārpārēm.. paliek sāpīgi.

Visu mūžu dzīvoju ar savu vecmāmiņu, kurai pašai dzīve ir bijusi elle. Bet raksturs auksts. Viņas meita, tā, kura mana māte, ārprātā gudra meitene, bet nogāja no ceļa jau vidusskolā. Vairākas reizes apzagusi mājas, un strādājusi visādas cūcības. Līdz ar to, vecmāmiņa savā audzināšanā bija drastiska. Biju viņai problēma, kas uzkrauta uz muguras. Tik daudz reižu, kad slēpos skapī no bailēm, ka mani sitīs, vai vedīs uz bērnu namu. Nekad nebiju gana laba. Vienmēr biju vazaņķe, pamuļķe, idiote un viss pārējais iespējamais.
Tad, 2011. gada 31. decembrī zvanīja no slimnīcas un ziņoja, ka tur ievietota mana māte. Ņemot vērā, ka mana omīte pat negrasījās tur doties, kas bija saprotams, nācās iet man. Neatceros, kad vēl būtu tā jutusies, jo nebiju ar viņu runājusi kādus 7 gadus. Un to nedēļu, ko gāju pie viņas, es nesapratu, kas man ar viņu ir kopīgs. Tik daudz apvainojumu no cilvēka, kurš tajā brīdī bija termināli slims un izskatījās pēc ģindeņa ar ādu, bet skaitījās taču mana māte. Pēc sešām dienām viņa nomira.

Un pats trakākais tajā visā, ka nevarēju saprast, kā var mani salīdzināt ar tādu cilvēku. Kā var teikt, ka es palikšu kā mana māte. Tas sāpēja visvairāk. To nevarēja izteikt.

Tagad jau vars nevar atrast atbildes uz to, kāpēc tā viss notika. Kāpēc negribēja. Kāpēc tā viss ir salikts. Bet es nesūdzos. Saprotu, ka mans gadījums vēl ir salīdzinoši ārprātīgi veiksmīgs un esmu pateicīga, ka viss ir tieši tā, kā tas ir.

Attiesības ar omīti nu jau ir nesalīdzināmi labākas. Jo daudz ir mainījies, tomēr patstāvīgi dzīvoju citā pilsētā, mācos, pati daru lietas, vienmēr esmu bijusi tāda, kas par sevi pastāv un cīnās. Līdz ar to, laikam beidzot ir parādījusies kaut kāda uzticība, kas ir tik ļoti būtiska sastāvdaļa.

Taču pašai veidojot attiecības tik ļoti trūkst tā faila, kas saistīts ar attiecību veidošanu..
19.01.2016 18:42 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits