going vegan

Reitings 112
Reģ: 27.06.2012
vai no jums šeit ir kādas vegānes? kā to uztver apkārtējie? kāpēc pieņēmāt tādu lēmumu un kas ir izmainījies?
būtu interesanti dzirdēt jūsu pieredzi. :)
arī plusus un mīnusus
26.06.2014 21:50 |

Reitings 1196
Reģ: 28.01.2013
Vai Tev nešķiet, ka tolerējot izvēli pakļaut citus mokošai eksistencei un nāvei, tu atņem šīm būtnēm vispār jebkādas izvēles iespējas? Vai nav lielāks ļaunums būt vienaldzīgam pret to, ka cilvēki izdara izvēli, kuru rezultātā citi mokās un mirst, nekā likt ar savu "netoleranci" šiem cilvēkiem sajusties nedaudz neērti?

Spilgts piemērs uzbrūkošai veģetārišu/vegānu attieksmei pret cilvēkiem ar citādu izvēli. Pirms tam daudz dzirdēts, ka gaļēdāji ''māca dzīvot'', bet lūk labi redzams, ka visi veģetārieši un vegāni nebūt nav tik miermīlīgi kā varētu domāt :)
29.06.2014 16:41 |

Reitings 110
Reģ: 29.06.2013
Hone,
Es nezinu, kur Tu manos jautājumos saskati kaut kādu uzbrukumu, bet tas, ka Tu gribi apspiest veģetāriešus/vegānus tik lielā mērā, ka pat vēlies liegt izdarīt IZVĒLI uzdot jautājumu, nudien neliecina par miermīlību. Līdz šim biju tikai pamanījis, ka dzīvniekēdāji grib aizliegt paust viedokļus, kas nesaskan ar viņējiem, tagad jau arī jautājumus ir aizliegts uzdot... Pardoksāli, ka šie cilvēki vienlaikus nekautrējas lietot tādus jēdzienus kā "tolerance" un "miermīlība"...
29.06.2014 16:52 |

Reitings 1638
Reģ: 20.09.2010
Navigator - paldies, bet mana *meitene* ir veel burviigaaka.

well - veikalos pieejamas arii taa sakutaas *lauku vistu* olas, arii pilniigi free - range olas. Protams, maksaa vairaak, jo nesaspiezh 10 zveerus mazaa buurii, bet vai nu tad laizh ganiibaas, vai vismaz ir normaala izmeera iezhogojumaa ar pieeju dienasgaismai un dabai. Info par klasifikaaciju un kodiem uz *parastajaam* olaam ir daaaaudz. Alternatiivas ir, tikai ja ir veelme uzzinaat. Pirms atradu savu zveeru, jau kaadu laiku pirku olas no vieteejiem zemniekiem. Vistai, lai deetu, gailis nav nepiecieshams; tas ir tikai tad, ja grib caaliishus. Bet jaa, es galju needu primaari visas shiis drausmiigaas industrializaacijas rezultaataa. Man shii de - personilzeeshana, patieso eetisko resursu sleepshana .. liekas nepienjemama. Visa galja ir smuki sapakota kastiitees taa, ka cilveeks pat neaizdomaajas, ka tas ir reaals, dziivs radiijums .. ne pliks resurss. Tas pats ar vistaam. Man nav iebildumu pret mazaam saimnieciibaam, bet pret milzu industriju gan ir un daudz.

Es lieliski saprotu, ka less bad is not enough anymore, un tas attiecas uz visu muusu dziivesstilu kaa taadu, ne tikai uzturu. BET. Mees katrs esam savaadaaks, un riikojamies lai buutu daudzmaz harmoniski ar sevi. Moralizeeshana citiem, shobriid, mani neinteresee. Ja kaads ar reaalu interesi ko vaicaa, laipni dalos ar visu pieejamo info; bet virsuu maakties, moralizeet galiigi nav mans stils. Dabaa vispaar nav ljauns vai labs, taa ir tikai muusu subjektiiva lielumu, vienumu interpretaacija.

Pilniigs off - topic; piedodiet daamas :)
29.06.2014 16:53 |

Reitings 6040
Reģ: 09.03.2012
Ledusskapi bija nokljuvushas 1 lauku ola un 1 lielveikala ola- ka kura izskatijas un garshoja - laikam nav jastasta. Es esmu no tiem vegetarieshiem, kuri need galju, lai pasargatu kadu vistinju, bet tadelj, ka ja es nespeju izaudzet veseligu vistu uz sava balkona, pec tam vinju nokaut, apest un but drosha, ka vinja nav uzpusta ar drankiem, tad es labak needu galju vispaar, par desam vispar negribu domat - tas liekas tiiiik pretiigi :D
29.06.2014 16:57 |

Reitings 1638
well - es nepaziistu nevienu viseedaaju, kas buutu pieveersushies uztura mainjai *neerti* deelj. Tas, primaari, naak no pashu sajuutaam veseliibas vai eetisku apsveerumu deelj. Paziistu svaigeedaaju daamu, kas tam pieveersaas smaga diabeeta deelj. Un sheku reku - insuliinu skpricee ieveerojami mazaakos daudzumos ..
29.06.2014 16:59 |

Reitings 1638
Zii - uz balkona nesanaaks. Vinjaam patiik skraidiit, tev buus jaaved pastaigaas .. :D
29.06.2014 17:00 |

Reitings 1196
well nejūtu nemazāko vēlmi ar tevi diskutēt. Vienīgais ko gribēju parādīt ievietojot tavu citātu (īpaši ''Vai nav lielāks ļaunums būt vienaldzīgam pret to, ka cilvēki izdara izvēli, kuru rezultātā citi mokās un mirst, nekā likt ar savu "netoleranci" šiem cilvēkiem sajusties nedaudz neērti?'' šo daļu, kas, manuprāt, norāda uz vēlmi aizrādīt un komentēt to, ko gaļēdāji izvēlējušies) ir tas, ka ne tikai ''gaļēdāji'' ir uzbrūkoši un vēlas pierādīt savu taisnību, bet arī veģetārieši/vegāni. Un atvaino, vēlme likt cilvēkam sajusties neērti par to, ka viņš ēd gaļu, noteikti nenorāda uz miermīlību no veģetāriešu/vegānu puses.
29.06.2014 17:03 |

Reitings 1638
Hone - bet tas jautaajums ir uzdots ljoti pieklaajiigaa formaa. Vai tikai taadeelj, ka taa saturs ir nepatiikams, tas uzreiz ir agresiivs ?
Bet jaa, ir arii agresiivi vegjetaarieshi. Taapat kaa viseedaaji. Taa tas vnm ir bijis, ir un buus. Spilgti indiviidi ir abaas pusees.
29.06.2014 17:07 |

Reitings 1196
es ne par jautājuma formu un pieklājību, Es par to, ka komentārā ir vēlme gaļēdājiem likt justies neērti - kāda atšķirība, cik pieklājīgā formā tas tiek darīts? Tikpat muļķīga, protams, ir vēlme likt veģetāriešiem justies slikti par savu izvēli - absolūti nav nozīmes, kā tas tiek pasniegts. Vismaz šajā ziņā katram ir tiesības izvēlēties kaut ko savu un ''likt justies neērti'' tiem, kuri izvēlējušies kaut ko citu, jo ir tāda ''pārākuma sajūta'', ka, lūk, es esmu izdarījis pareizo izvēli, bet viņi nē, ir muļķīga. No abām pusēm.
29.06.2014 17:12 |

Reitings 110
frivolous
Vistai, lai deetu, gailis nav nepiecieshams; tas ir tikai tad, ja grib caaliishus.

Jā, nu par to arī es jautāju. Lai tava vista varētu rasties, tās māmiņa tika apaugļota, un dēšanai derīgi ir tikai 50% no mazuļiem (tie, kuri nav gaiļi). Parastā prakse ir gaiļus vardarbīgi noslaktēt un atstāt tikai dažus bara vadīšanai un nākošo paaudžu radīšanai.

Dabaa vispaar nav ljauns vai labs, taa ir tikai muusu subjektiiva lielumu, vienumu interpretaacija

Vai Tev nešķiet, ka ir pretrunīgi moralizēt par to, ka moralizēt nevajadzētu? Arī šie Tavi spriedumi ir moralizējoši spriedumi un saskaņā ar Tevi ir subjektīvi, tātad nesaistoši tiem, kas tiem nepiekrīt, piemēram, man.

Hone,
vēlme likt cilvēkam sajusties neērti par to, ka viņš ēd gaļu, noteikti nenorāda uz miermīlību no veģetāriešu/vegānu puses.

Vēlme ir mazināt kaitējumu dzīvniekiem, nevis likt cilvēkiem justies neērti. Es norādu uz to, ka likšana justies cilvēkiem neērti ir neizbēgama, lai mazinātu šo daudz lielāko ļaunumu. Cilvēks, manuprāt, šajā gadījumā rīkojas daudz sliktāk, ja ir vienaldzīgs un pilnībā tolerants, nekā, ja liek justies cilvēkiem neērti.

Par "netoleranto" jautājumu uzdošanas tēmu:
29.06.2014 17:13 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Man arii radies iespaids par vegetariesiem-taadi mieriigaaki cilveeki varbuut.Es tiesi sii iemesla deel ,meeginaaju kaadu dienu iztikt ar sakneem ,daarzeniem uttGribeeju just atskiriibu.Man bija mazaak energijas,nejutos pietiekami paeedusi ar pierasto porciju...likaas, ka visu laiku gribaas kaut ko uzeest.
Es tagad domaaju-kur nu veel vegaans-tad paliek pavisam maz ,ko eest!Varbuut cilveeks ,kurs dziivo loti mieriigu dziives veidu,justos labi,bet taadam loti energiskam noteikti nebuutu viegli.Man vajag noteikti taas olbaltumvielas,aminoskaabes.
29.06.2014 17:14 |

Reitings 2336
Reģ: 29.01.2009
Esmu redzējusi, kā meitenes, kļūstot par veģetārietēm, kļūst resnas, jo nespēj sabalansēt ēdienkarti un nejēgā daudz ēda maizi, makaronus, rīsus, kartupeļus, utt. Ja runa par tievēšanu - no gaļas neviens resns nepaliek.
29.06.2014 17:23 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Lindachka-gribas piekrist,jo man tiesi bija veelme eest vairaak ,un nespeeju atrast to eedienu,kas dotu to saata sajuutu.Es laikam nevareetu buut vegetariete,kur nu veel vegaans!
29.06.2014 17:30 |

Reitings 1638
Emmanuelle - Tas, ka vegaanu eedienkarte ir shaura .. ir traki izplatiits, nepatiess miits. Ir gana daudz aktiivu vegaanu, tostarp profesionaalu sportistu un body builder'u.

well - es jau mineeju, ka pret nelielaam saimnieciibaam, ar to izrietoshajaam sekaam - gailiishu pateereeshanu uzturaa - man, personiigi, iebildumu nav. Taapat arii pret zemnieku ar paaris goviim, cuukaam u.t.t. Tev varbuut ir,katram savs. Nekur tachu nesaku, ka mana pieeja ir taa vieniigaa pareizaa .. kaa arii nesaku, ka moralizeet un uzdot neertus jautaajumus nevajadzeetu. Saku, ka tas nav MANS stils. Ir cilveeki, kam buut par tutor'iem, skolotaajiem un iedvesmojoshiem ljaudiim sanaak daudz labaak par mani. The more I learn, the more I learn how little I know. Kur nu veel citus apgaismot ar savaam gudriibaam un maaciit dziivot. Pasauli laapu citos veidos. Forums ir forums, jo sheit diskutee un vnk pauzh viedokljus :) To, ka neesmu labs cilveeks Tavaas aciis, nojaushu. Peace, love and freedom.
29.06.2014 17:45 |

Reitings 6040
Reģ: 09.03.2012
Emmanuelle - jaa, pirmo laiku ir bezspeks, jo organisms shoka - kur mana galja. Bet pec laika- ahh, kads vieglums, svaigums:)

Un ir tik daudz lietas ko est- ipashi tagad vasara - ieej darza, dazas saujas ogas un smootijs gatavs. Uzgrauz darza gurki, vai sajauc kopa ar tomatu, dillitem, pilite citrona sulas un salati gatavi!!! Ahh, lauku garsha!!!
29.06.2014 18:18 |

Reitings 83
Reģ: 27.09.2012
prasās vai neprasās gaļu, arī tas ir individuāli. Pieļauju, ka ir cilvēki, kuriem gaļas neešana nāktu tikai par sliktu, jo uzspiest nedrīkst, tomēr organisms zin ko vajag!!
Kaut vai pēc tās pašas asinsgrupu diētas vadoties...
29.06.2014 18:24 |

Reitings 6037
Reģ: 30.10.2010
Neesmu vegāne, no gaļas un zivīm pavisam esmu atteikusies nesen. Arī iepriekš ilgu laiku ēdu tikai vistas gaļu un pa retam, tāpat ar zivīm. Taču tagad šajos Jāņos mani tiešām pārsteidza citu negatīvā attieksme pret to, ka, redz, vairs neēdu. Piebildīšu, ka es nestaigāju apkārt, citu šķīvjos skatīdamās, un moralizēdama par to, ka viņi ēd līķus. Vienkārši pieklājīgi atteicos, kad man tā tika piedāvāta. Pirmoreiz, otroreiz.. trešo reizi pateicu, ka gaļu vairs vispār neēdu. Un tad sākās. :) Katrs, kam nav slinkums, uzskatīja par savu pienākumu savus gaļas gabalus vicināt man gar degunu un tad uzkrītoši atcerēties, ka - pareizi, es jau vairs gaļu neēdot.

Beigās vispār sanāca par šo tēmu sastrīdēties tā, ka dusmas manī bija vēl vairākas dienas. Ja viens paziņo, ka "šī teļa gaļa ir tik garšīga, pats pirms pāris dienām pusgalvu viņam nocirtu, bija interesanti".. un tad, kad izteicu savu viedokli par šo, tiku padarīta par slikto. Vienkārši sviests.
29.06.2014 19:41 |

Reitings 6037
Reģ: 30.10.2010
Man ir 0tā asinsgrupa, bet, atmetot gaļu, tieši jūtos labāk. Ne jau tikai par šo īso laika posmu spriežu, bet arī iepriekš, atsakoties no visiem sarkanās gaļas, cūkgaļas produktiem, kā arī gaļas parodijām -desām,utt, jutos ideāli. Arī asinsanalīzes bija ļoti labas, neskatoties uz to, ka mēnesī tikai dažas reizes ēdu vistu (fileju).

Neticu asinsgrupu diētām.
29.06.2014 19:56 |

10 gadi
Reitings 3675
Reģ: 24.09.2012
Manuprāt, pievērsties vai nepievērsties veģetārismam/ vegānismam ir lielā mērā atkarīgs no dzīvesveida! Nu neticu, ka pieaudzis tēvainis, kas strādā smagu fizisku darbu (tiesa, tādu vairs nav daudz), var iztik ar augļu smūtijiem un dārzeņu salātiem. Lai kā to negribētos atzīm, gaļā dod enerģiju, izturību darbam (saku no savas pieredzes). Tāpēc priecājos, ka man ģimenē ir mednieks, pagalmā skraida vistas un ēdu gaļu, par kuru skaidri zinu, no kurienes tā nākusi :)
29.06.2014 20:20 |

Reitings 110
Nu neticu, ka pieaudzis tēvainis, kas strādā smagu fizisku darbu (tiesa, tādu vairs nav daudz), var iztik ar augļu smūtijiem un dārzeņu salātiem.

Jā, nav vairs neviena cita ēdiena veģetārā ēdienkartē kā vien augļi un dārzeņi! Visi graudaugi, pupiņas, rieksti, sēnes, sēklas - tie ir dzīvnieki. Tas ir cieti!

Iedomājies arī, cik smieklīgi to ir lasīt veģetāriešiem, kas patiešām strādā vai senāk ir strādājuši fiziski smagus darbus, piemēram, man.

Lai kā to negribētos atzīm, gaļā dod enerģiju, izturību darbam (saku no savas pieredzes).

Lai kā Tev to negribētos atzīt, bet gaļu cilvēka organisms enerģijas ieguvei izmanto tikai ekstrēmos gadījumos. Galvenais enerģijas avots cilvēkam ir ogļhidrāti, kurus gaļa absolūti nesatur.
29.06.2014 21:40 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits