Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Par dzeramnaudu

 
Reitings 168
Reģ: 31.01.2014
Vai un cik jūs atstājat dzeramnaudu? Kā pieņemts 10% vai mazāk/vairāk?
Pati šobrīd strādāju jomā, kur darba pieredzes tā īsti nav.
Reizēm gadās tādas dīvainas situācijas, ka nesaprotu, varbūt es ko daru nepareizi. Nestrādāju jau tikai dzeramnaudas dēļ, pamatatlgojums ir pat ļoti apmierinošs, lai sūdzētos par finansiālo pusi. Jautāju tīri teorētiski.
06.03.2014 18:20 |
 
Reitings 335
Reģ: 26.01.2014
Neatstājam vienmēr. Ja apmierina serviss, ēdiens un viss pārējais, tad atstājam pieņemto summu. Dažreiz, ja tiešām esam sajūsmā par visu, atstājam vairāk. :)
23.03.2015 00:55 |
 
Reitings 69
Reģ: 18.11.2014
Neesmu vel tik bagāta un nepelnu daudz lai atstātu kādam dzeramnaudu, esmu zobārstei šokolādi nopirkusi. Zinu ka tētis pēc sirds operācijas ķirurgu sameklēja un viņam, ja to var saukt par dzeramnaudu, atstāja. :-)
23.03.2015 00:27 |
 
Reitings 616
Reģ: 01.12.2012
Persephon - "amiezierēties ar apkalpojošo personālu"...? Tavuprāt, viņi ir kaut kāda zemāka šķira? Lielai daļai ir augstākā izglītība un tiešs darbs ar cilvēkiem tik pastāvīgā kontaktā ir īstā sūtība. Un tici man, labu viesmīļu lielākais prieks ir sagādāt pilnīgu labsajūtu un apmierinātību ar to, ka Tev, jums abiem vai visiem desmit viss būs forši :) Ja vajadzēs - runās, ja nevajadzēs, klusēs. Vissir niansēs un faktā, kādas ir spējas nolasīt no pieres vēlmes.
08.03.2014 00:06 |
 
Reitings 616
Reģ: 01.12.2012
Tieši tas ir jānoskenē ieraugot viesi - ja es neesmu viena, pietiks ar dažām peiklājības frāzēm. Ja es eju ēst viena un apsēžos nomaļus, tad acīmredzot, ka negribu ne ar vienu runāt. Ja garlaikojos, gribu, lai mani kāds izklaidē, sēžu pie bāra. Protams, ja ir atnākuši divi balodīši, nevajag traucēt tur neko :)
08.03.2014 00:03 |
 
Reitings 9202
Reģ: 13.03.2011
Priekš manis svarīga ir personīga attieksme, kad priecājas redzēt, runājas ar mani, sper ārā jociņus


Jā .. man tas tiešām ir bijis nebijis, eju ieturēt maltīti/mierīgi papusdienot,pavakariņot, parunāties ar cilvēku, ar kuru esmu atnākusi (retāk izbaudīt vienatni un atpūsties no visa) nevis amzierēties ar apkalpojošo personālu :)
07.03.2014 23:59 |
 
Reitings 616
Reģ: 01.12.2012
Tā kā eju tikai uz labi zināmām un pārbaudītām vietām un zinu, ka ēdiens būs kvalitatīvs, silts, garšīgs un vienkārši perfekts, tad dzeramnaudu atstāju vienmēr - savās iecienītajās vietās pārsvarā arī pazīstu personālu, kas tur strādā. Priekš manis svarīga ir personīga attieksme, kad priecājas redzēt, runājas ar mani, sper ārā jociņus un jā, ir ļoti patīkami, kad saņemu 10% patstāvīgā klienta atlaidi, neskatoties, ka neesju pārāk bieži. Parasti atstāju dzeramnaudā 30-40% no rēķina summas.
Esmu pati diezgan ilgi strādājusi viesmīlībā. Principā ar laiku šis darbs dāvā lieliskas psiholoģiskās iemaņas. Jau ienākot, Tavs uzdevums ir noskenēt cilvēku 5 sekundēs, lai saprastu, kādā noskaņojumā viņš ir, kādās attiecībās ar to, ar ko atnāca, vai gribēs runāties, vai būs kašķīgs, utml.
Lielos vilcienos mēneša kopējai dzeramnaudas ir jābūt VISMAZ tikpat lielai kā algai. Ja tā ir, tad zini, ka ar vietu, kur strādā, viss ir kārtībā. Ja tā nav, pastāv vairākas iespējas: 1) ēdiens, dzēriens nav garšīgs; 2) slikta apkalpošana - ja ne no Tavas puses, tad ja Tev ar kolēģiem ir kopējās dzeramnaudas, viņu apkalpošanas ne/spēja to ļoti ietekmē; 3) vieta ir nesen atvērusies un nav vēl piesaistījusi pietiekamu klientu klāstu.
07.03.2014 23:48 |
 
Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
atstāju, ja pakalpojums bija augstākā līmenī, nekā pieprasītā maksa. parasti tas notiek ar pašnodarbinātajiem, kuru ceņņiks ir jūtami zemāks par vidējo, bet pakalpojuma kvalitāte gadījās arī ļoti augsta. ir gadījies samaksāt arī 2x vairāk, kā man prasīja.
viesmīļiem agrāk atstāju vienmēr 10%, bet tagad, kad sanāk biežāk ēst ārpus mājas, rīkojos otrādi - cenšos izmantot visādus atlaižu piedāvājumus (klienta kartes, dienas piedāvājumus utt.) un dzeramnaudu atstāju tikai tad, ja cilvēks tiešām centās, nevis vienkārši pildīja savus normālos pienākumus. ja pienes šķīvi no pareizās puses, man tas nav iemesls dzeramnaudai, bet normāla apkalpošana. uzskatu, ka dzeramnauda ir bonuss, nevis obligāta lieta. turklāt man pazīstamiem viesmīļiem algas nemaz tik zemas nav, lai no dzeramnaudām būtu atkarīga desas esamība uz viņu maizes.
piebildīšu, ka apkalpojošo personālu nekad netrenkāju turpu-šurpu ar visādām stulbām pretenzijām un necenšos nekā citādi apgrūtināt, nekādu īpašo prasību man arī nekad nav
07.03.2014 23:29 |
 
10 gadi
Reitings 2083
Reģ: 01.08.2012
Garderobistiem dalīšana uz pusēm man šķiet normāla, ja visu laiku ir noslogojums, jo viņi dod nevis par konkrētu cilvēku (smaidu vai ko tur, jo mēteļa pakarināšana nav lieta, kur vajag prasmes un izlocīšanos klienta priekšā, cenšanos), bet kā par pakalpojumu, ka noliek mēteli tuvāk, izpilda kādu vēlmi vai vienkārši viņi saprot, ka tas ir smags darbs, visa nakts uz kājām abiem vienā skraidīšanā un alga smieklīga. Abi strādā sāns pie sāna, ja nu iekrīt, ka vienam tajā vakarā ir 20 eiro, otram nekā? Ja nu pārinieks izgājis uzpīpēt un noveicies, tad vēl tā, bet arī veiksme.
07.03.2014 22:48 |
 
10 gadi
Reitings 1221
Reģ: 07.06.2009
neatstaju nelaipniem,tizliem viesmiliem. parejiem vienmer. Latvijaa. Citas valstis ka kuru reizi,jo te jau cheka ierakstits,ka 10% ir viesmiliem.
07.03.2014 13:40 |
 
Reitings 2308
Reģ: 12.03.2011
Gandrīz vienmēr atstāju. Ne baigi lielo, bet nu pašai cik tas naudas ir. Pagaidam nebija vēl tāda briesmīga apkalpošana, lai neatstātu.


Runājot par ex-padomju savienības respubliku viesiem: krievi at
07.03.2014 13:29 |
 
Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Domāju, ka ar audzināšanu te nav nekāda sakara! Ļoti daudzas to argumentu min, jo pašas strādā apkalpojošā sfērā un protams, ka par. Nesaku, ka tas ir slikti, bet piekrītu arī meitenei, kas teica, ka cits apkalpojošais personāls (pimēram, pārdevējas, medmāsiņas utt.) ne ar ko nav sliktāks, bet čaju bezmaz vai par obligātu uzskata viesmīļi.

Piekrītu arī Persephon, ka laba apkalpošana ir pienākums, nevis kaut kāda ekstra. Tad te var iepīt Jūsu mīļāko argumentu "Neatstāj dzeramnaudu, jo ex PSRS domāšana". Es šo tāpat uztveru "Laba apkalpošana ir normāla, nevis kaut kāda debesu dāvana no apkalpojoša personāla". Kas tā par ex PSRS valstu domāšanu?

Protams, ka cilvēki ir dažādi. Ir tie, kas atklāji ņirgājas par viesmīļiem utt., bet par tiem nav šoreiz runa.
07.03.2014 13:28 |
 
Reitings 1051
Reģ: 07.07.2009
Atstātu, ja būtu laba apkalpošana un nebūtu jādzīvo no "algas līdz algai". Pagaidām dzeramnaudu esmu atstājusi tikai vienu reizi un tikai tāpēc, ka viesmīlim bija vārda diena.
07.03.2014 13:23 |
 
Reitings 657
Reģ: 29.01.2009
Tā kā pati ilgi esmu strādājusi par viesmīli dažādos restorānos, tad zinu cik viesmīlim būtiski ir nopelnīt dzeramnaudu. Kad es strādaju, tad vē skaitījās "labie laiki" un es tikai pārtiku no dzeramnaudām, jo alga bija smieklīgi maza.
Tāpēc jā.. es 90% cenšos atstāt dzeramnaudu, neatstāju vienīgi tad, kad apkalpošana bijusi zem katras kritikas.
Dzramnaudas apmērs atkarīgs no apkalpošanas. Ja tā bijusi patiešām laba un redzu, ka viesmīlis ir profesionālis (redzu to, tapēc, ka pati zinu kādam jābūt profesionalam viesmīlim), tad atstāju lielu dzeramnaudu.
07.03.2014 11:34 |
 
Reitings 479
Reģ: 04.07.2013
Parasti vienmēr atstāju tos aptuveni 10% dzeramnaudai.
Ir bijis tikai viens gadījums, kad dzeramnaudu neatstāju vispār, jo nu bija tik nelaipna viesmīle - tiešām izcēlās ar ļoti pretīgu attieksmi.
Kad ļoti patīk apkalpošana varu atstāt arī vairāk, bet nu vidēji jau atstaju tiešām tos 10%.
07.03.2014 09:06 |
 
Reitings 1364
Reģ: 27.05.2013
Bet restoranu edienkarte medz but nemazums edienu kur klat raksta ka jagaida bus piem.20 vai 40min. Kur vakar biji?nosaukumu lai zinam kur neiet
07.03.2014 08:57 |
 
10 gadi
Reitings 10290
Reģ: 29.01.2009
Anda, nu, mēs bijām palielā kompānijā, bija jautri, bet nu ēst tā kā arī prasījās :D
07.03.2014 08:55 |
 
Reitings 1364
Reģ: 27.05.2013
Un tu ta mierigi stundu gaidiji nevis gaji prom?:-D
07.03.2014 08:53 |
 
Reitings 7827
Reģ: 17.05.2012
Ja nu sanāk atstāt kko, tad tās ir kapeikas. Norēķinos tā, lai summa ir apaļa. Apmēram tā - jāmaksā 12.10, es samaksāju 13.
kapēc? kapēc man tas būtu jādara. Viņi jau saņem algu par to, ka apkalpo.
07.03.2014 08:53 |
 
10 gadi
Reitings 10290
Reģ: 29.01.2009
Parasti atstāju aptuveni 10%, ja nu galīgi nav sīknaudas, tad jūtos nelāgi.

vakar gan neatstāju vai atstāju 10 centus, jo:
dzērienu gaidīju ļoti ilgi
ēdienu vispār ap stundu
viesmīlis nebija laipns un smaidīgs, drīzāk nelaipns
viņam ļoti trīcēja rokas
viņš aizmirsa atnest man ingveru un kad pajautāju, tad nelaipni atbildēja

:D
07.03.2014 08:44 |
 
Reitings 273
Reģ: 26.08.2013
es neatstju praktiski nekad. kapēc? kapēc man tas būtu jādara. Viņi jau saņem algu par to, ka apkalpo.


+++++
07.03.2014 08:31 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!