Saruna … tveicīgā novakarē
Atkal augusts, kad pievakarē karstums kausēja asfaltu
Maira strādāja… darbs gan kaulus nelauza, kādā firmā menedžeres- referentes amatā tajā dienā bija jānoformē kāds steidzams pasūtījums. Daudz datu jāsavāc, mēbeļu noliktavā bija jāsakomplektē krava. Pašai jābūt klāt, jāraugās – lai strādnieki visu pareizi iesaiņo un iekrāmē treilerī. Uz ielas +32, arī noliktavā (kur kondicionieri rūca uz pilnu jaudu) gaiss bija smacīgs, turklāt ar lakas smardu piesūcies. “Man jau gandrīz slikti, kad te uz stundu ienāku, nez kā te strādnieki jūtas visas maiņas garumā”? Nogurdinoša diena.
Taču tad piezvanīja Santa – draudzene vēl no vidusskolas laikiem. “Vai negribi parunāties?” – “Čauuu mīļā, kā iet?”- “Satiekamies “Leldes” kafejnīcā!”- “Vai kas noticis? Vai visi dzīvi, veseli?”- Ir gan dzīvi, gan veseli, paldies Dievam. Bet parunāties gribas!”- “Labi, plkst. 18:00 apmierina?”- “Jā!”- “Sarunājuši”. Saruna bija steidzīga, pieklusināta. Mairai priekšnieks bija konservatīvs un dusmīgs, ja pieķēra darbā kādu privātās lietas risinām.
Kad Maira izgāja no darba kantora ārdurvīm, tad pēkšns karstuma vilnis apņēma sievieti. Teju ko elpot nebija. Saule gan slīga aiz vecā parka kokiem, tomēr versme necik vēl nerimās. Vien pie Daugavas, kad izkāpa no trolejbusa ārā- Mairs sajuta kādu vēsumu. Tomēr atslābināties nebija laika, Maskavas ielas “Leldē” gaidīja kāds, pēc visa spriežot nepacietīgs cilvēciņš.
Jā, Santa sēdēja un jau malkoja pirmo kafiju. “Labāk jau kādu gāzūdeni, nekā VĒL KARSTU kafija”, nodomāja Maira.
- Čau Santiņ! Kā sviežas, kas noticis…? Pag, es vispirms paņemšu kādu AUKSTU sulu!…
Divas sievietes kādas minūtes klusi sēdēja. Mairai ar salvetēm nācās regulāri slaucīt pieri, bet Santai ar salveti… kādu asariņu….
- Uii! Bēdas lielas!
- Nesauktu tās par bēdām, bet gan par bailēm…
Mairai drusku neomulīgi un AUKSTI kļuva.
- Nu, pastāsti!
Santa sašūmējās un sakautrējās, nometa vēl kādu asariņu… – Mans vīrs ir sajucis prātā, bet man nav naudas- par ko vest pie psihoterapeita! Kredīti jāmaksā, bērniem jaunas skolas drēbes japērk pirms mācību gada. Vai nevari man aizspiest kādus 100 eirikus?
- Droši vien, ka varēšu. Bet pastāsti vairāk!
- Mans Andris kopš vasaras sākuma tāds dīvains kļuvis. Vienā reizē Mežaparka Ķīšezera krastā, kur mēs staigājām roku rokā sadevušies- mani ar visām drēbēm iegāza ūdenī. Pie tam pats tāds uzvilcies izskatījās. Labi, ka mugurā bija t-krekliņš un minisvarciņi. Labi, ka cilveki neredzēja, kādu pusstundu krūmos tos žāvējām. Bet jūlijā Jūrmalā pie Dubultiem viņs mani ierāva jūrā ar visu kleitu. Visu acu priekšā. Nācās atri skriet uz krūmiem un stundu žāvet. Kā tad es vilcienā tāda slapja un piloša kāpšu iekšā. Bet pirms nedēļas- šo pieķēru
raujam kulakā, un uz kompja
KĀDA SAITE bija parauta vaļā. Kaut kas neizturams. Man tas slapjums apnicies, neesmu nekāda slapjā vista.
- Vai negribi atbildēt uz kādu jautājumu?- Maira nedaudz pirtvīktdama prasīja.
- Tu jau zini, man nav noslēpumi no Tevis!
- Vai pēc tiem izgājieniem vakarā Andris gultā ir labāks?
- Jā, jā! It kā tāda jaunība atgriezusies! Vai tad tam visam ir kāda saistība?
- Ir gan. Man šķiet, Andris ir atradis savu fetišu. Vai esi kādreiz parunājusies ar vīru par to, ko sauc par priekšspēli.
- Nē, esmu tomēr aizņemta, lai runātos stundām par kaut kādu netveramu romantiku. Pienākumi sauc, un daudzkas katru dienu jādara….
- Bet varbūt es Tev tomēr kaut ko ietekšu…
Abas sēdēja “Leldē” un turpināja runāties. Maira atcerējās – Santas laulārais draugs Andris, visumā kārtīgs un mīļš vīriņš, tomēr pa laikam norāvās un aizgāja kādos kaislību viļņos. Pirms gadiem pabraukājās pa jūrmalu ar motociklu, policija nogrāba un izspieda ls 40 sodu. Vēl pirms tam sēņojot savu Santiņu norāva gar zemi sūnās, kur kārtīgi izvārtījās. Un droši vien vēl kādi gadījumi bija, par Santa nestāsta…?
- Jā, zini – ko ieteikšu? 100 eirikus nevaru iedot patreiz, 20 gan. Neved Andri pie ārsta, bet- nopērc vairākus vieglus un piekļāvīgus apģērbus, teiksim, kleitiņu un pusgaros legingus. Uzvelcies, ar tiem ieej dušā un vakarā pirms gultas šāda atrādies Andrim. Naudu vari neatdot, toties vēlēšos “atskaiti” par šo vakariņu! Sarunāts?
- Sarunāts!
- Labi, man tomēr ir jāiet, gaidu atkal Tavu zvanu!- abas izgāja uz ielas. Saule jau griba aiz māju jumtiem, karstums mazinājās, bet svaigums nenāca…
————————–
Maira pēc pusstundas bija mājās, Zigurds (laulātais draugs taču) bija uzkombinējis vakariņas. Pats jau iegrimis pie TV kastes, skatījās atkal satelītos kaut kādu sporta raidījumu. No ekrāna skanēja pūļa rēcieni, abi bērni rātni sēdēja mājās un ņēmās pa kādām datorspēlēm…
“Viss kā parasti- klusi, mierīgi”-Mairai iešāvās galvā doma. Pagriezās uz dušas pusi. Kaut kāda uzbudinajuma vēsma uz brīdi radās. Pameta acis uz savu blūzi, mērena garuma svārciņiem un sandalēm uz nelieliem papēdīšiem plikās kājās. “Nē, tomēr, nē…nav laika mazgāt svārkus, rīt darbā vajadzīgi”. Izģērbās, iegāja dušā, noskaloja dienas sviedrus.
Diena bija beigusies.
Attēlu (c)
http://www.vintagewet.com/wfa/main.html