Plastic Paradise: The Great Pacific Garbage Patch (2013)
Šī filma noteikti ir mani ietekmējusi un es mainīšu dažus savus paradumus. Kaut es cenšos dzīvot videi draudzīgi, tomēr ievēroju aspektus kuros ir viegli veicami uzlabojumi.
It kā nekas jauns, bet to visu redzēt bildēs, skaitļos, tie apmēri un probleēma tikai izplešas un dadzus ietemē pat nezinot. Plastikas piesārņojums, tiesši vairāk par ASV, Klusajā okeānā, sala no atkritumiem, ietekme uz dzīvniekiem, putniem un zivīm. Tiesši saisībā ar plastmasas maiņiem, kurus ir grūti pārstrādāt un plastmasa pilnīgi nepārstrādājas pati.
Amerikā, ik minūti tiek patērēti vairāk kā 1 miljons maisiņu.
Gadā saražoti vairāk par 100 biljoniem.
Un to ražošanai patērē vairāk kā 12 milj. barelus naftas pārstrādes. Skaitļi iespaidīgi, bet tā ir tikai daļiņa. Un vēl pārējie plastmasas atkritumi, sākot ar pet pudelēm, kosmētikas un pārtikas iepakojumiem. ASV tikai 7 % tiek izšķiroti.
Jau ilgāku laiku ir sanācis redzeēt raidījumus, stāstus, blogus par šo tēmu un ir prieks par arī pozitīviem jaunumim un aktualitātēm. Piemēram, ir atklaātas divu veidu bakreētijas, kas ēd plastmasu un pet. Redzēs kā to varēs pielietot.
Mēs esam viesu uz šīs pasaules uz kādu laika posmu un būtu labi pacensties to atstāt pēc iespējas mazāk piesārņotu, kā tā bija ierodoties ;)
Varbūt vērts pasekot līdzi saviem paradumiesm, un attiescībām ar plastmasas atkritumiem. Ja nemaldos ar šo gadu Eiropā būs izmaiņas nosacījumiem apģērbu veikalos, par plastmasas maisiņu aizstāšanu ar pārstrādāta kartona maisiņiem. ( toeši pārstrādāta, jo jaunu ražana arī nav labvēlīgākais veids dabai).
Es uz veikalu dodos ar savu iepirkumu somu un kokvilnas maisiņu :)