Nenoturējos, kaut gan vajadzētu. Daudzām (ar to es nedomāju visas, bet daļu un konkrētas personas neminu) te domāšana ir tādā līmenī kā trešās klases skolēnam - pēc šīs diskusijas man top skaidrs kādēļ vīrieši nelabprāt redz sievietes tādos amatos, kas no sevis prasa racionālu domāšanu - piemēram, policija; armija; ugunsdzēsēji utml.
Šī ir traģēdija. Mēs drīkstam sērot un būtu savādi to nedarīt. Ar mums solidarizējas citas valstis un arī kaimiņvalstīs šī ir sēru diena. Tomēr.
Pirms pļūtīt par kaut kādu nolaidību ir jānoliek emocijas malā. Jūs sakiet - ētika, morāle? Skaļi bļauri pāri pār veselo saprātu.
Cik vēl glābējusi (tas ir papildus cilvēkus uz jau esošā fona) mēs zaudētu, ja attiecīgās operācijas koordinatori nedomātu racionāli? Un racionalitāte liek un pieprasa likt pie malas emocionalo un cilvēcisko faktoru - ir jāpieņem pamatoti un loģiski lēmumi balstoties uz pieejamo informāciju un situācijas vispārējo analīzi. Kur šeit var iestarpināt kaut kādu morāli??? Loģika nesakņojas emocijās. Emocijās pieņem pārgalvīgus lēmumus, kuri visbiežāk noved pie kraha.
Tās, kuras saka vajadzēja to šito un vēl kaut ko pieaicināt. Jo mums neesot suņi, neesot pieredzes utml. Ja par pieredzi vēl es varētu piekrist, tad es nesaprotu pārējos absurdos apgalvojumus - kur tu tur novietotu vēl vienu glābēju komandu? Par kādu tehniku tiek runāts, ja pirmie glābšanas darbi ir jāveic neizraisot papildus svārstības? Kādi helikopteri? Par ko vispār tiek runāts??? Ja visu pilsētu nones tornado, tad ar helikopteriem glābšanas darbi ir tikai loģiski - bet ja nonests ir viens veikals - šajā gadījumā sākotnējā daļa - ir jāpieiet ar īpašu rūpību, jo katrs gabals un pat vissīkākais dēlis tur lielaku vai mazaku citu gruvešu kalnu. Pielīdziniet to savā galvā spēlai kur kociņus izvelk no kopējas čupas - neuzmanīgi izvelkot sabruks viss. Lieka elpa ir tikpat no svara, cik viens lieks kilograms. Un papildus eksperti neko nerisinātu.
Otrs, pie šī paša punkta ir par padomu pieredzes trūkuma dēļ - to var sniegt arī tik daudz cik telefoniski, jo tam pašam krievu inžinierim būs jāburas cauri visam notikušajam - ja mēs gaidītu viņus, tad ierēķiniet laiku - 2 stundas ceļā + vispārējo rasējumu analīzi + situācijas novērtēšanu un apzināšanu + stratēģijas izveidi. Tas viss prasītu ne mazāk kā diennakti. Kāda jēga no tādas laika vilkšanas?
Nemaz nerunājot par to "speciālistu grupu", kura šeit pat apgalvo, ka vajadzēja izgāzt draudīgās sienas, brukt iekšā desmitiem glābēju un vēl nezin ko.
Ar visu šo es vēlos teikt - ir netaisnīgi noniecināt kāda darbu, ja pašām nav ne poņas, ne ņuhas par to kā šādas situācijas tiek risinātas un uz kā balstītas visas glābšanas operācijas. Šajā gadījumā ar skumjam jāatzīst, glābjamo jau kādu laiku vairs nav - ir jādomā par to kā šo situāciju atrisināt, lai neviens vairs neciestu, nevis par ētiku un morāli, kuru piesaukt ir normāli, ja esi parasts ierindas pilsonis.
Diemžēl, šādas situācijas nekad nav taisnīgas - sākot ar notikumu un beidzot ar moralo pusi. Bet tādēļ pie glābšanas ķeras cilvēki, kuri tam ir paredzēti nevis parastas ierindas cosmo meitenes, kuras visu balsta uz savām idejām par ētiku un morali gaudojot kā aizkautas.
P.S. Es negribu nevienu aizvainot, vienkārši kaitina stulbums un visvarenība, kas te ir manāms lielā daļā komentētāju izteikumos.