ExDellicious, es lasu un brīnos...
Kāds sakars ar bērna neskaidru runāšanu un vecāku nolaidību divu gadu vecumā?
Man, protams, negribas strīdēties ar māmiņām, jo tā brīžiem šķiet pārmērīgi emocionāla sabiedrības daļa, kurai jebkurš nedaudz citādāk izskanējis teikums šķiet akmenī cirsts pārmetums un smaga kritika personīgi viņām.
Šī tendence ļoti bieži novērojama arī te un re, kā šoreiz netīšām sanāca nokļūt grēkāža lomā.
Vai es būtu izteikusies, ka bērnam 2 gadu vecumā ir jārunā skaidri pilnos teikumos?
Nē.
Tad necepieties, lūdzu, par to, ko izdomājat pašas. ;-)
*
Ar "nerunā" es domāju neartikulētas skaņas, kādas izdveš bērni sākot no 3 mēnešu vecuma un nespēju skaidri pateikt nevienu vārdu, jo divu gadu vecumā būtībā veselam bērnam ir jāspēj ja ne salikt kopā divus vai vairākus vārdus, tad vismaz jābūt nepārprotamam pirmo vārdu komplektiņam ar ko skaidrai runai pilnos teikumos nav nekāda sakara.
*
Un, ja jums liekas, ka vecāka komunikācijai ar bērnu viņa runātprasmes attīstībā ir mazāks sakars nekā ar ģenētiku, tad palasiet, ko par šo tēmu saka zinātne, kas pēta runas centru darbību smadzenēs. Vai pētījumus, kas apstiprina, ka bērni, kuriem vecāki regulāri lasa priekšā jau teju no dzimšanas un ar kuriem daudz komunicē, nerunājot bēbīšu balsīs, vidēji iemācās runāt ātrāk, skaidrāk un, likumsakarīgi, tiem izveidojas lielāks vārdu krājums noteiktā laika periodā.
Nav, protams, no tā jāuztaisa sacensība, kuram ātrāk sāks runāt (kurš vecāks čaklāks, utt), jo ne visiem bērniem attīstība norit pēc vienas mērauklas, taču katrā gadījumā uzskatīt, ka bērns ir vēlais runātājs, jo tādi gēni, arī nevajadzētu.
Par akmeni vecāku dārziņā es biju domājusi tos vecākus, kuri grūž bērnam klēpī planšetes ar multenēm katru mīļu brīdi, kad vajag un nevajag, vai ļauj bērnam nenogurstoši tusēt pie TV, lai tikai bērns ir mierīgs, bet paši dzīvo svētā pārliecībā, ka tam nav nekāda sakara ar ietekmi uz bērna attīstību. Tādu vecāku nav maz. Dažreiz taču ir ērtāk, ka ar bērnu parunājas multenīte. Un redzot, ka bērnam patīk, to tak var uzlikt biežāk un biežāk...jo tā, galu galā, ir arī lēta auklīte līdz beidzot vecāks ar bērnu nemaz tā pa īstam nepaspēlējas un neparunājas, jo jādzīvo pašam sava pieaugušo dzīve. Tā neviens neliedz darīt, bet tad nevajag novelt visu uz to, ka "mans bērns visu vēlāk".
Salīdzinājumam - ja ēd katru dienu kūkas, tad nevajag teikt, ka resnumā vainojami gēni. Jā, gēniem un vielmaiņai ir ietekme, bet būtiskākais, tomēr, ir ēšanas/kustību līdzsvara paradumi.
*
Es nevienam neko nepārmetu, nevienu par sliktu māti nenosaucu, kā to uz sevi uztvēra Annie vai vēl kāda. Es jūs nepazīstu un neesmu neko tiesīga pārmest, es runāju par vispārēju mūsdienu tendenci un neretiem gadījumiem no personīgi pieredzētā. Lieliski saprotu, ka visi bērni nav vienā maisā bāžami, ko arī neteicu, bet ticu, ka lielā daļā gadījumu vecākiem, tomēr, vajadzētu būt kritiskākiem pret sevi tā vietā, lai saboztu spalvas, pirms vēl kāds kaut ko vispār ir pateicis.
Ne velti šajos jautājumos kompetenti cilvēki atzīst, ka mūsdienu bērni līdz ar gadžetu popularitāti ir vājāki savā komunikācijā.