Kapu apmeklēšana

Reitings 6037
Reģ: 30.10.2010
Nesen biju dzimtajā pusē un aizdomājos par šo. Mamma uz mani apvainojās par to, ka nevēlējos iet apciemot tēta kapu. Šķiet, jau gandrīz gadu neesmu bijusi. Viņai šķiet, ka tādējādi es parādu, ka man viņš vairs nerūp un neliekas svarīgs. Tā gan nav. Ar kapu apmeklēšanu kā tādu man problēmu nav, tās nav bailes, tā nav nepatika. Tā noteikti arī nav necieņa pret tēti. Viņš ir miris nu jau pirms gandrīz četriem gadiem, bet es tiešām joprojām nevaru tā vienkārši iet pie viņa kapa. Iespējams, līdz šim vēl neesmu īsti pieņēmusi sev to, ka viņa vairs nav. Turklāt, manī ir pārliecība, ka ar nāvi viss nebeidzas, ka fiziskais ķermenis ir tikai kā automašīnas korpuss, ka dvēsele tāpat ir citur. Tieši tāpēc neasociēju tēti ar kapu kopiņu... Mamma nesaprot iemeslus, kāpēc nevaru doties apraudzīt tēta kapu, brīžiem pat pati nesaprotu. Iespējams, man šķiet, ka tad, ja es atzīšu sev, ka viņš ir tur, tas nozīmēs, ka viņš tiešām, pavisam noteikti vairs neeksistē.

Kā ir ar jums? Vai izjūtat nepieciešamību doties pie sev tuvo cilvēku kapu kopiņām? Vai nav šo iekšējo šķēršļu, kas neļauj to darīt? Cik bieži ejat uz kapiem?
29.08.2013 15:46 |

Reitings 195
Reģ: 02.02.2013
Es uz kapiem cenšos neiet, neatbalstu arī tādas lietas kā kapu svētki utt.. Manuprāt, attiecības ar cilvēkiem ir jāveido un tie ir jāmīl, kamēr tie ir dzīvi. Neuzskatu, ka tas, kas tur ir apglabāts ir cilvēks, tā ir tikai viņa miesa. "Es neesmu ķermenis, es esmu dvēsele un man ir ķermenis".

Protams, neuzskatu, ka tur jāļauj krūmiem augt un nezālēm, bet, manuprāt, to nevajag nevienam uzspiest un veidot kā tādu kulta pasākumu.
29.08.2013 16:13 |

Reitings 3774
Reģ: 12.02.2013
Es ļoti ilgi turēju sevī abus vecvecākus. Domāju, sapņoju.. bet pēdējā laikā domāju tikai par to kā bija ar viņiem, visu to labāko. Un ir vieglāk un labāk.
Visšausmīgākie murgi man ir bijuši, ka nākas vēlreiz būt bērēs un skatīties kā apglabā kādu no viņiem. Tie ir briesmīgi murgi no kuriem visu nakti nespēju aizbēgt.
29.08.2013 16:14 |

Reitings 459
Reģ: 02.11.2011
Es atkal uz pašām bērēm nekad negribu iet, ja eju, tad ar baigāko piespiešanos. Bet pēc tam uz kapiem, kapu svētkiem gan aizeju.
29.08.2013 16:15 |

Reitings 6037
Vienkārši šodien par to daudz jādomā, jo naktī sapnī atkal redzēju tēti - šoreiz viņš bija dzīvs, bet mamma - tikko nomirusi un viņš mani mierināja. Nedaudz ir uztraukums, jo nedēļu pirms tēta pēkšņās nāves toreiz, pirms 4 gadiem, nosapņoju, ka viņš mirst. Saprotu, ka šoreiz tā noteikti nebūs, jo nav jau nekāda iemesla, taču iemesla nebija arī toreiz. Nemiers ir.
29.08.2013 16:17 |

Reitings 66
Reģ: 14.08.2013
Kādas 5 reizes gadā sanāk :) Dodamies, lai visu sakoptu, satīrītu.
Grūtāk ir iet sakopt nesen mirušu cilvēku kapus. Tomēr kaut kā neomulīga sajūta, tas, ka nav vairs blakus un tā.
29.08.2013 16:20 |

Reitings 6037
Reģ: 10.08.2011
Sapnis domāju sekoja kā turpinājums visām emocijām pa dienu (nevēlēšanās iet uz kapiem utt.).
29.08.2013 16:22 |

Reitings 3774
Sallija, centies nomierināties un nedomā tās sliktās domas. Nevajag vienkārši domāt par to sapni.

Es neuzskatu, ka tāpēc ka cilvēks redz mirušo cilvēku dzīvu sapnī, tas nozīmē, ka tas cilvēks nav aizlaist prom. Sapņi jau ir mūsu zemapziņa, mūsu atmiņas. Es ļoti bieži sapņoju par to, ka biju maza un dzīvojos pie vecvecākiem.

Vēl gribēju pateikt to un pajautāt - Kāpēc bērēs tur vaļā zārku un visiem tuviniekiem liek skatīties uz mirušu cilvēku?
Man tas liekas briesmīgi, tas ka ir jāskatās uz bālu, aukstu ķermeni un jāatceras pēc tam visu mūžu tas. Daudz labāk ir atcerēties to cilvēku dzīvu, smaidīgu.
Biju bērēs, kur zārks bija ciet, tas bija daudz labāk..viss bija mierīgāk un arī pēc tam nebija jādomā un jāatceras tie skati no bērēm.
29.08.2013 16:22 |

Reitings 6037
Nu gluži nē, tās emocijas jau tikai šodien radās, pēc tā sapņa. Nevēlēšanās iet uz kapiem bija tad, kad biju savā mazpilsētā, tas ir, gandrīz pirms 2 nedēļām.
29.08.2013 16:23 |

Reitings 459
Reģ: 02.11.2011
Sallija, es protams, nepazīstu ne Tevi, ne Tavu mammu, bet domāju, ka viņa vienkārši ļoti skumt un viņai pietrūkst Tava tēva, tāpēc arī viņa iet pie viņa uz kapiem. Manuprāt, Tev gabals nenokristu, ja Tu vienreiz aizietu kaut vai kopā ar mammu pie tēva uz kapiem. Vismaz aiz cieņas pret vecākiem. Parādi, ka Tev viņš bija svarīgs. Un no otras puses, varbūt attiecības uzlabosi ar viņu arī. :)
29.08.2013 16:24 |

Reitings 5481
Reģ: 17.08.2010
Kapus apmeklēju, lai tos sakoptu, tā izrādu cieņu, bet uz kapiem neeju, lai atcerētos cilvēkus, jo tad man kapi saistās drīzāk ar bērēm un skumjām, tad labāk atceros mīļos kādi bija ikdienā caur citām atmiņām un notikumiem, bet ne kapiem.

Man tāpat
29.08.2013 16:25 |

10 gadi
Reitings 13809
Reģ: 29.01.2009
Vēl gribēju pateikt to un pajautāt - Kāpēc bērēs tur vaļā zārku un visiem tuviniekiem liek skatīties uz mirušu cilvēku?
Man tas liekas briesmīgi, tas ka ir jāskatās uz bālu, aukstu ķermeni un jāatceras pēc tam visu mūžu tas. Daudz labāk ir atcerēties to cilvēku dzīvu, smaidīgu.

Vecmammas bērēs arī bija vaļā zārks, bet es neatceros, kāda viņa izskatījās mirusi, kaut gan devu buču arī. Atmiņas par bērēm man ir minimālas. Viņu atceros tādu, kāda viņa bija pirms slimošanas -vēl žirgtu un aktīvu.
29.08.2013 16:25 |

Reitings 6037
Jā, Endy*, piekrītu par to atvērto zārku. Man no bērnības, šķiet, visu mūžu būs tā trauma no mirušiem cilvēkiem zārkos. Tā ir lieta, ko nespēju sevī pārkāpt. Kad mācījos kādā ceturtajā klasē, īsti neatceros, klasesbiedrenei pakārās tētis. Audzinātāja izdomāja ar visu klasi doties uz viņa bērēm. Nu, tas bija murgs - guļ zārkā ar nedabiski sagrieztām kājām, jo acīmredzot iztaisnot vairs nevarēja, acis puspavērtas un vēl mēle nedaudz no mutes ārā rēgojas. Vēl tagad to skatu atceros. Kur tai audzinātājai prāts bija, nezinu.
29.08.2013 16:27 |

Reitings 3774
Ārprāts, tā audzinātāja laikam tiešām nebija pie pilnas sajēgas, ka tikt maziem bērniem lika iet uz sveša cilvēka bērēm.
Es negāju nekad uz kāda cilvēka bērēm, kas man nebija tuvs. Tieši dēļ tā, ka man būtu jāuzņem tik daudz sliktās emocijas un pēc tam jāsadzīvo ar tām.
29.08.2013 16:31 |

Reitings 6037
Eh, droši vien man vienkārši ir bail no emocijām, beidzot tas ir jāatzīst. Pēc tēta nāves es pusgadu nevarēju tikt tam pāri, ļoti bieži raudāju. Pēc tam to visu kā ar nazi nogrieza, pārvarēju sevi un vairs tikpat kā neraudu ne par ko (dažreiz gan filmas mēdz saraudināt, bet vienatnē). Grūti izrādīt kādam emocijas, to, ka man sāp - šķiet, ka tas parādīs manu vājumu un to es nevēlos.
29.08.2013 16:32 |

Reitings 296
Reģ: 29.01.2009
Man vispār nepatīk latviešu kapu kultūra, labāk kā citviet ārzemēs - sakopts mauriņš ar kapu pieminekļiem un viss. Pēc iespējas izvairos no bēru un kapu apmeklēšanas. Lai gan vajadzētu, bet jau divus gadus nevaru saņemties aiziet apkopt kapus, bet nu tur visādi iemesli tam..
29.08.2013 16:34 |

10 gadi
Reitings 40
Reģ: 21.05.2012
Gandrīz katru reizi, kad esmu tuvumā kādiem ģimenes kapiem, es tos apmeklēju, bet jūtu to par tādu pienākumu nevis labprātīga izdarība. Es to daru vairāk tāpēc, lai vecmamma mani liktu mierā, jo savādāk visi slikti, visiem vienalga utt. Vecmamma vienmēr izsaka komentārus par to, ka neviens viņas kapu nekops, visi atstās arī pārējos kapiņus novārtā, un tas to vēlmi uzturēt visu sakoptu samazina. Es pat nezinu kā īsti to kapu apmeklēšanu uzskatīt, bet katrā gadījumā nevajag nevienam uzspiest iet un darīt to, ko viņi nevēlas.
29.08.2013 16:43 |

10 gadi
Reitings 485
Reģ: 18.03.2010
parasti ja mirusais nak sapni,vajag aiziet uz kapinu parunat,baznica aizdegt sveciiti..un mammai tiesi taa ari pastasti kaa tava pirmaja komentara.
29.08.2013 16:47 |

Reitings 1364
Reģ: 05.04.2013
Es sava tēva un vel 3 radu kapus, no kuriem 1 nekad neesmu redzējusi un 2us knapi atceros, apmeklēju katru reizi kad esmu laukos, tas ir apmēram 1reizi mēnesī, apgrābju visu, nomainu puķes, ziemā mazāk apmeklēju.
29.08.2013 16:49 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
Manuprāt, tava mamma ļoti pārdzīvo, ka neej, jo domā, ka esi aizmirsusi tēti, tev viņš vairs nešķiet svarīgs. Bet es to sapni tulkotu tā, ka tētis jūt mammas bēdas šajā sakarā, tāpēc atnācis pie tevis sapnī, lai ierosinātu aiziet uz kapiem.
29.08.2013 16:57 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Es biezi aizdomaajos par so visu,kaa bija agraak,ka ir tagad...!Man teetis nomira ,ka mums ar braali bija veel tikai 3 gadini.Atceros ,ka loti biezi ar mammu gaajaam uz kapiem.Mums arii beernudaarzs bija Mezparkaa-tuvu kapiem.Es vienmeer atceros ,ka mamma gaaja ar mums un vienmeer kaut ko staastiija par teeti taadu iipasu!
Es nevareetu teikt ,ka es gaaju ,jo pienaakums-man gribeejaas aiziet un savest kaartiibaa kapu vietu,jo tur gul arii teeta teetis un vecteevs!Es veel peedeejo reizi buudama Riigaa, runaaju par so teemu ar mammu,ka neesam kaut kaa ieaudzinaajusas muusu jaunajiem cilvekiem to ,ka vajadzeetu vairaak aiziet ,sakopt tos kapinus uttKaut kas ir noteikti izmainiijies ,ja saliidzina "manus laikus".Es pat nevaru pateikt preciizi,bet nav taa attieksme vairs taada...!
29.08.2013 17:05 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits