Naudas līdzekļu taupīšanai jauniem cilvēkiem

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Šodien Cosmo.lv lasīju diskusiju par līdzekļu taupīšanu. Diemžēl to atrast vairs neizdevās, tādēļ atļaušos izveidot jaunu tematu, kas veltīts tai pašai tēmai.

Ieskicēšu dažus, manuprāt, efektīvākos pasākumus, kas, lai arī katrs atsevišķi dod šķietami niecīgu rezultātu, tomēr summārais ietaupījums var būt ievērojams:
1) atteikties no jebkādu maltīšu ieturēšanas ārpus savām mājām, ja par tām jāmaksā papildus no personiskā budžeta. Šis punkts nozīmē arī atteikšanos no nakts (uz)dzīves, ballītēm u.tml., jo visi šie pasākumi saistīti ar papildu izdevumiem;
2) pārorientēt savus ēšanas paradumus vienīgi uz pašu gatavotiem ēdieniem. Šeit vēlos uzsvērt sen zināmu patiesību, ka ēdienu jācenšas gatavot tā, lai tie saturētu augstu paša darba pievienoto vērtību. Citiem vārdiem sakot, jāizvairās no pusfabrikātiem, gatavajiem salātiem utt., jo tie ir ekonomiski neizdevīgi. Tā vietā pašiem jāiepērk izejvielas un produkti, kas nepieciešami ēdienu pagatavošanai;
3) produkti un plaša patēriņa preces jāiegādājas tirgū un lētajos tirdzniecības tīklos: "Maxima", "Supernetto". Maksimāli jācenšas izmantot atlaides un akcijas. Pērkot produktu, izmanība jāpievērš ne tikai iepakojuma cenai, bet 1 kg vai 1 l produkta neto cenai, piemēram, 0,9 l piena paka parasti ir neizdevīgāka par 1 l iepakojumu, kaut arī mazā paciņa maksā mazāk;
4) jāatsakās no nevajadzīgi dārgiem produktiem, piemēram, foreles vai laša vietā var iztikt ar siļķi, biezpiena sieriņu vietā labāk pagatavot biezpienu ar cukuru un rozīnēm, jaunlopa gaļas vietā gatavot cūkas vai lētās vistas gaļu utt.;
5) savu garderobi maksimāli kopt un izmantot iespējami ilgi. Kādēļ tik bieži jāmaina, piemēram, apakšveļa? Domāju, ka vienu un to pašu krūšturi sieviete var valkāt vismaz 3 gadus ar nosacījumu, ka to saudzīgi mazgā un kopj. Ja tomēr apģērbā rodas kāds caurumiņš, tad nevis izsviest konkrētu apģērba gabalu, bet gan salāpīt;
6) jauna apģērba iegādes vietā ieteicams apsvērt lietotu apģērbu un apavu iegādi, jo tas ļauj ietaupīt ievērojamus līdzekļus;
7) no dekoratīvās kosmētikas varētu lietot tikai lūpu krāsu un skropstu tušu, bet tas nav liels zaudējums, jo dekoratīvā kosmētika parasti tikai kaitē sejas ādai. No ārstnieciskiem krēmiem gan neiesaku atteikties, jo seja mums katra tikai viena;
8) matu krāsošanu un manikīru, pedikīru iespējams veikt arī mājā, ja kāda draudzene piekrīt palīdzēt;
9) maksimāli lietot savas kājas un minimizēt sabiedriskā transporta izmantošanu. Pārsteidzoši, cik liela summa mēnesī sakrājas, ja katru dienu izmantojam kaut divus sabiedriskā transporta veidus;
10) pāriet no pastāvīgā pieslēguma uz priekšapmaksas karti, atteikties no datu plāniem, zvanīt iespējami mazāk - labāk uzpīkstināt, lai jums atzvana;
11) tabakas izstrādājumi un alkohols - izslēdzami;
12) maksimāli taupīt elektroenerģiju, ūdeni savā dzīvoklī.

Šo taupības pasākumu rezultātā mēnesī jūsu budžeta izdevumu daļa samazināsies vismaz par 150 latiem, protams, viss atkarīgs no jūsu iepriekšējā dzīvesveida un naudas tērēšanas paradumiem.

Tām, kas apgalvos, ka mani padomi šķiet pārāk drastiski, oponēšu, sakot, ka ekonomikā jebkurš lēmums jāpieņem, pirmkārt, ar prātu, nevis emocijām.

Sākoties krīzei, tiku iecelts par kāda maza uzņēmuma finanšu direktoru. Ātri sapratu, ka uzņēmums neglābjami tuvojas maksātspēja; ja netiks pieņemti radikāli lēmumi, tad līdzekļi saistību izpildei pietiks tikai nākamajam mēnesim. Nekavējoties uzsāku restrukturizācijas un taupības pasākumus. Pēc manas iniciatīvas no darba tika atbrīvota aptuveni ceturtdaļa no visiem strādājošajiem; atlikušajiem algas tika samazinātas par aptuveni 45%. Interesanti, ka gandrīz visi darbinieki draudēja pamest darbu, taču savus darbus realizēja vien divi, jo krīzes apstākļos arī 45% mazāka alga ir alga. Kopumā pēc manis veiktajiem glābšanas pasākumiem izdevumus bija izdevies samazināt par satriecošiem 60% un uzņēmums tika glābts no nenovēršamas maksātnespējas un tai sekojoša bankrota.
19.07.2013 17:00 |

Reitings 893
Ja piemīt nepieciešamās iemaņas, tad jau droši vien, ka var. Nezinu, nekad neesmu lūdzis kādai draudzenei, lai apgriež man matus, nedz pats esmu kādai. :)
20.07.2013 18:03 |

10 gadi
Reitings 13520
Reģ: 29.01.2009
Es laikam no citas planētas nekā lielākā daļa komentētāju, bet Klusā smaida padomi man likās diezgan loģiski! :)
Par to krūšturi uz 3 gadiem - diezgan smieklīgi, bet manam mīļākajam push up krūšturim no New Yorkera ir 3 gadi!! :D Es viņu vnk dievinu, pēc visām mazgāšanām gadu garumā, viņš joprojām izskatās kā jauns! protams, es esmu pirkusi arī citu apakšveļu šo gadu laikā, nestaigāju katru dienu ar 1 krūšturi, bet nu viņš ir mīļākais apakšveļas gabals, velku diezgan bieži un nespēju iztēloties, ka es tgd vnk izmetu viņu ārā, jo viņam ir 3 gadi! :D Vispār mana apakšveļa nēsājas diezgan ilgi, neplīst un nav jālāpa... :)
Par lietotajiem apģērbiem - es labāk ieteiktu pirkt drēbes un apavus no ebay (arī no tās poļu apavu mājaslapas!), jo tur ir ļoti daudz jaunu drēbju ar visām birkām, kuras vnk kādam nenoderēja un pārdodas par smieklīgām cenām! :) Esmu nopirkusi vairākus jaunus kurpju pārus par 3-5 Ls, kleitas par piecīti un viskautko citu! Protams ir jāzin savs izmērs, bet man nav bijusi drēbe, kas nederētu! :) Neatceros, kad pēdējo reizi kko pirku LV veikalos....! ;)
Vispār tie padomi noderētu cilvēkam, kuram vajag maximāli ietaupīt, bet cik man zināms Cosmo lietotājām tas nav aktuāli, tāpēc jau tā reakcija ir kāda ir... :)
20.07.2013 18:07 |

Reitings 893
Brazil, piekrītu, ka Latvijā labus apģērbus nopirkt ir grūti, jo vairums tirgotāju importē šeit tikai zemas kvalitātes preces, kurām pēc tam piemēro fantastisku uzcenojumu, tādēļ pamatā iepērkos tikai ārzemēs. eBay apģērbu vai apavus neesmu nekad pircis, jo īsti nesaprotu, kā var zināt, vai konkrētā prece derēs? Veikalā es vienmēr visu pielaikoju.
20.07.2013 18:17 |

10 gadi
Reitings 5181
Primārais šajā aspektā, protams, ir ienākumu līmenis, nevis izdevumu samazināšana, tādēļ aicinu visus mācīties, strādāt un veidot savu dzīvi kvalitatīvu.

Ne vienmēr diploms kabatā garantē kvalitatīvaku dzīvi. Ir svarīgi arī kāds ir pats cilvēks un viņa domāšana un vērtību skala.
Pie tam, diemžēl, bet ne visi var atļauties iet mācīties augstskolā, pat budžeta vietas ir ierobežotas. Tāpēc "mācīties" (ar domu iet augstskolās) nebūs gabaliņš no zeltas atlsēdziņas priekš kavlitatīvas dzīves...
20.07.2013 18:47 |

Reitings 893
Ne vienmēr diploms kabatā garantē kvalitatīvaku dzīvi.

Drīzāk sacītu, ka tas ir veiksmīgas karjeras nepieciešamais, nevis pietiekamais nosacījums. Manuprāt, ir visai daudz tādu cilvēku, kuri nav ieguvuši labu izglītību un cīnās ar ikdienas trūkumu, taču ļoti maz izglītotu, bet slikti situētu ļaužu. Jā, zinu, ka katram likuma ir izņēmumi - par to nestrīdēšos.

Pie tam, diemžēl, bet ne visi var atļauties iet mācīties augstskolā, pat budžeta vietas ir ierobežotas.

Saprotams, ka jāatbilst zināmiem kritērijiem, lai varētu pretendēt uz budžeta finansējumu. Kas traucē mācīties rūpīgām, cītīgām, ilgāk un vairāk, lai sekmības ziņā pārspētu konkurentus un iegūtu vēlamo finansējumu? Dzīve taču ir cīņa par izdzīvošanu.

Tāpēc "mācīties" (ar domu iet augstskolās) nebūs gabaliņš no zeltas atlsēdziņas priekš kavlitatīvas dzīves...

Manuprāt, ļoti atkarīgs ne tikai no konkrētam indivīdam dabas dotajiem talantiem un spējām, bet arī no izvēlētās studiju programmas. Esmu ne reizi vien minējis, manuprāt, kliedzošo disproporciju starp studējošo skaitu humanitārajās (sociālajās) un eksaktajās studiju programmās.
09.08.2013 10:02 |

Reitings 954
Reģ: 08.11.2012
Tu vari iemācities rakstīt isi un kodolīgi?
09.08.2013 10:15 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011

Reitings 2542
Reģ: 07.06.2012
Klusais smaids, beidz savas diskusijas celt visu laiku augšā, tu mums vairs neesi interesants. Ej saceri jaunu profilu ar jaunu stāstu.
09.08.2013 10:17 |

10 gadi
Reitings 1002
Reģ: 24.09.2010
Labi- gāzes ir visiem, bet kā var par tādu otras puses delikātu problēmu uzrakstīt tik rupjos vārdos (ja tas nav joks)? Fui!
09.08.2013 10:19 |

Reitings 893
Tu vari iemācities rakstīt isi un kodolīgi?

Dodu priekšroku rakstīt plaši un izvērsti.

Klusais smaids, beidz savas diskusijas celt visu laiku augšā, tu mums vairs neesi interesants. Ej saceri jaunu profilu ar jaunu stāstu.

Tad kādēļ Tu komentē sev pilnīgi neinteresējošu tēmu?

Labi- gāzes ir visiem, bet kā var par tādu otras puses delikātu problēmu uzrakstīt tik rupjos vārdos (ja tas nav joks)? Fui!

Kāds tam sakars ar šo tematu?
09.08.2013 10:24 |

Reitings 2542
Komentēju ko gribu, ja vēl neesi sapratis! :D Nē, vienkārši, smieklīgi, ka centies savas aktiera un demagoga prasmes uzlabot. Tu pat varētu uztaisīt diskusiju par to, ka ar pinceti no padusēm sev spalvas rauj ārā, jo tas palīdz pret ieaugušiem matiņiem, un ar savām demagoga prasmēm to tā apspēlēt, ka tas citiem sāktu likties normāli un pašsaprotami. :D Un tas, ka tu te dirni caurām dienām, pateicoties tavām demagoga prasmēm, tagad skaitās - es strādāju.
09.08.2013 10:27 |

Reitings 2542
Diezgan nožēlajami, ja vien tev par visu šo ažiotāžu nemaksā.
09.08.2013 10:28 |

Reitings 8272
Tagad es saprotu, kādēļ no Klusā smaida ko kājas nes ir aizmukusi sieva!

++++

saprotu, ka taupības pasākumi ir taupības pasākumi, bet KS jau sarakstījis tā, it kā cilvēks dzīvotu uz ielas :D lai salāpītu biksiņas un krūšturi, diegs un adata arī jāpērk. tad jau es diegos vairāk iztērēšu :D
09.08.2013 10:54 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits