Naudas līdzekļu taupīšanai jauniem cilvēkiem

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Šodien Cosmo.lv lasīju diskusiju par līdzekļu taupīšanu. Diemžēl to atrast vairs neizdevās, tādēļ atļaušos izveidot jaunu tematu, kas veltīts tai pašai tēmai.

Ieskicēšu dažus, manuprāt, efektīvākos pasākumus, kas, lai arī katrs atsevišķi dod šķietami niecīgu rezultātu, tomēr summārais ietaupījums var būt ievērojams:
1) atteikties no jebkādu maltīšu ieturēšanas ārpus savām mājām, ja par tām jāmaksā papildus no personiskā budžeta. Šis punkts nozīmē arī atteikšanos no nakts (uz)dzīves, ballītēm u.tml., jo visi šie pasākumi saistīti ar papildu izdevumiem;
2) pārorientēt savus ēšanas paradumus vienīgi uz pašu gatavotiem ēdieniem. Šeit vēlos uzsvērt sen zināmu patiesību, ka ēdienu jācenšas gatavot tā, lai tie saturētu augstu paša darba pievienoto vērtību. Citiem vārdiem sakot, jāizvairās no pusfabrikātiem, gatavajiem salātiem utt., jo tie ir ekonomiski neizdevīgi. Tā vietā pašiem jāiepērk izejvielas un produkti, kas nepieciešami ēdienu pagatavošanai;
3) produkti un plaša patēriņa preces jāiegādājas tirgū un lētajos tirdzniecības tīklos: "Maxima", "Supernetto". Maksimāli jācenšas izmantot atlaides un akcijas. Pērkot produktu, izmanība jāpievērš ne tikai iepakojuma cenai, bet 1 kg vai 1 l produkta neto cenai, piemēram, 0,9 l piena paka parasti ir neizdevīgāka par 1 l iepakojumu, kaut arī mazā paciņa maksā mazāk;
4) jāatsakās no nevajadzīgi dārgiem produktiem, piemēram, foreles vai laša vietā var iztikt ar siļķi, biezpiena sieriņu vietā labāk pagatavot biezpienu ar cukuru un rozīnēm, jaunlopa gaļas vietā gatavot cūkas vai lētās vistas gaļu utt.;
5) savu garderobi maksimāli kopt un izmantot iespējami ilgi. Kādēļ tik bieži jāmaina, piemēram, apakšveļa? Domāju, ka vienu un to pašu krūšturi sieviete var valkāt vismaz 3 gadus ar nosacījumu, ka to saudzīgi mazgā un kopj. Ja tomēr apģērbā rodas kāds caurumiņš, tad nevis izsviest konkrētu apģērba gabalu, bet gan salāpīt;
6) jauna apģērba iegādes vietā ieteicams apsvērt lietotu apģērbu un apavu iegādi, jo tas ļauj ietaupīt ievērojamus līdzekļus;
7) no dekoratīvās kosmētikas varētu lietot tikai lūpu krāsu un skropstu tušu, bet tas nav liels zaudējums, jo dekoratīvā kosmētika parasti tikai kaitē sejas ādai. No ārstnieciskiem krēmiem gan neiesaku atteikties, jo seja mums katra tikai viena;
8) matu krāsošanu un manikīru, pedikīru iespējams veikt arī mājā, ja kāda draudzene piekrīt palīdzēt;
9) maksimāli lietot savas kājas un minimizēt sabiedriskā transporta izmantošanu. Pārsteidzoši, cik liela summa mēnesī sakrājas, ja katru dienu izmantojam kaut divus sabiedriskā transporta veidus;
10) pāriet no pastāvīgā pieslēguma uz priekšapmaksas karti, atteikties no datu plāniem, zvanīt iespējami mazāk - labāk uzpīkstināt, lai jums atzvana;
11) tabakas izstrādājumi un alkohols - izslēdzami;
12) maksimāli taupīt elektroenerģiju, ūdeni savā dzīvoklī.

Šo taupības pasākumu rezultātā mēnesī jūsu budžeta izdevumu daļa samazināsies vismaz par 150 latiem, protams, viss atkarīgs no jūsu iepriekšējā dzīvesveida un naudas tērēšanas paradumiem.

Tām, kas apgalvos, ka mani padomi šķiet pārāk drastiski, oponēšu, sakot, ka ekonomikā jebkurš lēmums jāpieņem, pirmkārt, ar prātu, nevis emocijām.

Sākoties krīzei, tiku iecelts par kāda maza uzņēmuma finanšu direktoru. Ātri sapratu, ka uzņēmums neglābjami tuvojas maksātspēja; ja netiks pieņemti radikāli lēmumi, tad līdzekļi saistību izpildei pietiks tikai nākamajam mēnesim. Nekavējoties uzsāku restrukturizācijas un taupības pasākumus. Pēc manas iniciatīvas no darba tika atbrīvota aptuveni ceturtdaļa no visiem strādājošajiem; atlikušajiem algas tika samazinātas par aptuveni 45%. Interesanti, ka gandrīz visi darbinieki draudēja pamest darbu, taču savus darbus realizēja vien divi, jo krīzes apstākļos arī 45% mazāka alga ir alga. Kopumā pēc manis veiktajiem glābšanas pasākumiem izdevumus bija izdevies samazināt par satriecošiem 60% un uzņēmums tika glābts no nenovēršamas maksātnespējas un tai sekojoša bankrota.
19.07.2013 17:00 |

10 gadi
Reitings 3713
Reģ: 29.01.2009
Kopumā normāli padomi. Protams, ilglaicīgi tā dzīvot nav forši, bet, gudrs un attapīgs cilvēks diezgan ātri atradīs veidu kā dzīvot labāk.
20.07.2013 03:08 |

Reitings 433
Reģ: 06.12.2012
Emmanuelle, ja nav noslēpums, kāpēc Tu devies uz Ameriku? Saprotu, vēlāk iepazinies ar savu tagadējo vīru, apprecējies un tur paliki. Bet primārais mērķis? Vai nebija mērķis braukt tur strādāt, lai finansiāli DZĪVOTU labāk nekā tobrīd Latvijā?:)
20.07.2013 15:06 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Antonello-Taa jau ir un laikam tiesi taapeec,ka taas naudas ir vairaak tagad ,saprotu,ka tas tomeer nav galvenais, lai cilveeks buutu laimiigs...!Naudas truukums loti iespaido-tas noteikti,bet tiesi vakar atcereejos,ka vislabaak ar pirmo viiru dziivojaam muusu mazaa dziivokliitii...Es vakar par to tik daudz domaaju-kaapeec tik biezi ir taa,ka cilveeki loti labi turas kopaa ,kad iet gruutaak,un tiesi tad ,kad gruutiibas paarvareetas-saak taas attieciibas skobiities!
20.07.2013 15:16 |

10 gadi
Reitings 4946
Reģ: 20.08.2010
labāk uzpīkstināt, lai jums atzvana;
man riebjas taadi. Nu labi, manam mazajam braalim bija maz krediits, to es saprotu. Bet kad pieaugushi cilveeki taa dara, taa vinekaarshi ir nekauniiba
20.07.2013 15:19 |

Reitings 269
Reģ: 28.10.2010
Kopumā ieteikumi ir labi, bet, ja man tā būtu jādzīvo kaut īsu laiku periodu, nevarētu, jo neliktos, ka dzīvoju, bet eksistēju...Vienmēr esmu tiekusies uz to, lai meklētu iespējas kur vairāk nopelnīt, nevis meklēt, kur ietaupīt un sevi ierobežot.
20.07.2013 15:33 |

10 gadi
Reitings 1554
Reģ: 29.01.2009
Man nav nepieciešams taupīšanas režīms, jo ir stabili ienākumi un neesmu izšķerdīga, šad tad gan atļaujos aiziet paēst ārpus mājas, kādu pasākumu un nopirkt ko jaunu. Lietoju maz, bet labu kosmētiku. Uzskatu, ka daudzi ieteikumi ir ļoti labi, kurus var ikdienā pielietot, pati arī veikalā pārlūkojot plauktus skatos, kas ir uz atlaidēm, bieži izvērtējot cenu nopērku vairāk lietas, kas pēc tam noder (makaroni, griķi, eļļa, higiēnas lietas u.t.t.).

Viena meitene minēja par "drēbju dīkšanu no draudzenēm, lai nav jāpērk savas", īstenībā tā ir laba lieta, es pati reizi sezonā pārskatu savu drēbju skapi, un ja lietu neesmu ilgu laiku vilkusi mugurā, tad šaubos vei vilkšu vēlāk un tā pamet manu garderobi. Patreiz šīs lietas parasti nonāk bērnu namā, bet labprāt atdotu arī kādam, kam patreiz tā varētu noderēt. Manuprāt ir jāizmanto taupīšanā tās lietas, ko dzīve piedāvā ikdienā, lai ir no kā apmaksāt savas ekskluzīvos tēriņus svētkos!:)
20.07.2013 16:00 |

Reitings 433
Reģ: 06.12.2012
Emmanuelle, tāpēc jau uzdevu šo jautājumu, jo saskatīju pretrunu. Tas, kurš pats ēd vai ēdis kūkas, nosodoši krata ar pirkstu uz to, kurš arī to gribētu:D Taisnība, protams, arī Tev par jauniešiem, kas grib labi dzīvot, veģetējot uz vecāku vai kāda cita kakla, īpaši nepiepūloties... bet tā ir pašu vecāku vaina, ja liels zirgs sēž mājās un negrib strādāt.
20.07.2013 16:02 |

Reitings 8
Reģ: 18.07.2013
Manuprāt, lētākais pieslēgums bezlimita zvaniem uz lielākajiem tīkliem mēnesī maksā Ls 3, bet Okarti, piemēram, var papildināt pa 3 Ls uz 60 dienām - diviem mēnešiem.

Esi paskatījies tarifus cik jāmaksā par minūti tai okartei. Okartei zvanot uz citiem tīkliem ir 0.07 0.12 sant. minūtē atkarīgs no tarifa plānu kādi izvēlas. kas tur var būt izdevīgs un lēts.

Amigo ir pieslēgums 2.84ls mēnesī un vari runāt 350 minūtes un sūtīt 100 sms un ja visiem kam zvani ir amigo tad var nemt pa1.24 pieslēgumu un savā starpa runāt neierobežotu laiku, un ja zvana citiem operatoriem tad 0.03 sant. minūtē.
20.07.2013 16:06 |

Reitings 67
Reģ: 14.07.2013
Vēl var ietaupīt dzīvojot komunālajā dz. Pati dzīvoju tādā un nekāda vaina. Priekš dzīvošanas centrā, lēti.
20.07.2013 16:12 |

Reitings 893
Ir patiesi interesanti lasīt jūsu visus viedokļus. Uzreiz pamanāms, kuras no dalībniecēm ir trulas cacas, bet kuras - saprātīgi domājuši cilvēki.
Vēlos uzsvērt vēlreiz, ka šeit minētie taupības pasākumi paredzēti ārkārtas situācijām, kurās katrs ietaupītais santīms ir vitāli svarīgs. Pašam personīgi ne reizi savā dzīvē nav nācies ieviest tik drastiskus taupības pasākumus, taču, ja apstākļi spiestu, noteikti spētu pieņemt arī nepatīkamus un sev pašam nepopulārus lēmumus.
Viennozīmīgi piekrītu, ka ar taupību vien nepietiks, lai nodrošinātu sev atbilstošus un cilvēka cienīgus dzīves apstākļus. Primārais šajā aspektā, protams, ir ienākumu līmenis, nevis izdevumu samazināšana, tādēļ aicinu visus mācīties, strādāt un veidot savu dzīvi kvalitatīvu.
20.07.2013 16:22 |

Reitings 151
Reģ: 11.06.2010
Un jau atkal aiziet kārtēja matu skaldīšana
20.07.2013 16:34 |

Reitings 16208
Klusais smaids-man liekas ,ka mana taupiiba uz sevi,vai pat skopums uz sevi nekad nebeigsies un kaadreiz tas ir tik zeel...Veel vakar nodomaaju-es varu nopirkt taas kraasas savai jaunai gleznai,cik uziet,bet nee-staavu veikalaa un domaaju,vai man to zilo vajag vai nee utt. Laikam 100reizes paardomaasu,vai man tiesaam vajag taas kurpes,jo maajas jau ir tie 3 paari,kuri uzvilkti tikai paaris reizes-paldies Dievam veel ir radi Latvijaa ,kuri vienmeer priecaajas par kaut ko ,ko piedaavaaju no savaam lietaam!
Es saaku domaat ,ka ir cilveeki,kaa es ,kuri nekad neizies no taa taupiibas reziima aaraa.Varbuut Chantelle tiesaam taisniiba-taupiigums un skopums ir tik tuvu viens otram-soreiz tikai tas man ir uz sevi...!
20.07.2013 16:36 |

Reitings 893
Emmanuelle, es domāju, ka taupība ir piemērojama līdz zināmai robežai - ja to pārsniedz, tad taupības pasākumi drīzāk kļūst bezjēdzīgi un pat kaitīgi. Ja sieviete strādā labā amatā, saņemt pieklājīgu atalgojumu, kādēļ gan viņai būtu jāvalkā salāpīta apakšveļa? Saprotams, ka viņa var atļauties iegādāties tādu, kas patīk pašai! Arī piemērs par mobilajiem sakariem ir līdzīgs - ja cilvēks mēnesī nopelna vairāk nekā tūkstoš latus, kādēļ gan viņam nevarētu atļauties, piemēram, LMT pieslēgumu "Brīvība" par Ls 6,99 mēnesī? Gadījumā, ja vari atļauties tās krāsas un gleznošana ir sirds lieta, kādēļ nepērc tās?
Pārmērīga taupība, manuprāt, var kļūt par patoloģisku skopumu, un tas jau ir kaitīgi. Uzskatu, ka gan izšķērdība, gan skopums ir galējības un abas norāda uz personības prāta vai brieduma trūkumu. Jāatrod līdzsvars starp ienākumiem, izdevumiem un līdzekļiem, kas tiek novirzīti uzkrājumu veidošanai. Domāju, ka veidot uzkrājumus nebaltām dienām ir ļoti būtiski, taču Latvijā diemžēl šāda nodarbe nudien nav populāra jauniešu vidū. Lai arī mani ikmēneša ienākumi ievērojami pārsniedz Latvijas vidējos, tas nenozīmē, ka tos visus izšķērēju par skaistu dzīvi. Tā vietā uzkrāju līdzekļus, cenšos tos novirzīt tādiem mērķiem, kas nākotnē nesīs labumu un peļņu.
20.07.2013 17:13 |

10 gadi
Reitings 4946
Nu ieteikumi jau labi, ja nepiecieshams taupiit, bet taa uzpiikstinaashana gan ir briesmas.
Kaa arii par taam atlaideem veikalos. Ljoti biezhi tie ir taadi kaa slazdi. LIekas - O!! Atlaide!!! un beigaas sanaak taapat daargaak nekaa ja njemtu leetaaku, nenocenotu preci
20.07.2013 17:29 |

Reitings 16208
Klusais smaids-man laikam tik traki nav-man loti patika tas piemeers par kruusturi...Atcereejos savu Vaacijas tanti atkal-esmu vinu piemineejusi vairaakas reizes-kaut kur loti spilgta personiiba manaa dziivee,jo esmu loti daudz maacijusies no vinas.Jaaatziist tomeer,ka vinu laikam tomeer bija sasniedzis patologisks skopums pasai pret sevi.Neskatoties uz to,ka bija millionaare-geerbaas tiesaam diivaini uttLaikam vina bija viens no tiem piemeeriem,kura kraaja nebaltaam dienaam...!
Esmu redzeejusi savaa darbaa vecos cilveekus,kuri maksaa meenesii nezeeliigu naudu,lai dziivotu tajaa miitnee,bet beigaas to nozeelo,jo ir sapratusi,ka dziivee daudz pazaudeejusi...nekur daudz nav celojusi uttTev taisniiba-no vienas galeejiibas otraa!
20.07.2013 17:29 |

10 gadi
Reitings 4946
Emmanuelle, man arii skopums uz sevi. Taa jau esmu daasna un neskopa, bet pret sevi gan kaut kaa stingri attiecos. Man ir zheel, piemeeram, atstaat 30 eiro (mazaakaa cena prieksh matu mazgaashanas+apgrieshanas sheit) frizeetavaa, ja man jaapliidzina tikai gali. Pat tad, kad es kaadu laicinju atpakalj pelniiju vairaak. Labaak aizeju pie draudzenes ar viina pudeli un vinja man apliidzina matus. Tas pats par dreebeem - taa gribaas, taa gribaas, bet kaut kaa nepeerkas :D Man arii zheel kraasaam prieksh gleznoshanas. Tachu pietiek ar 3 pamatkraasaam un miers :D
20.07.2013 17:32 |

Reitings 893
Piekrītu demoiselle, vienīgi gleznojot būs nepieciešamas vismaz četras pamatkrāsas, ja tās veido substraktīvo modeli, pretēji ekrānos redzamajam RGB aditīvajam, kuru veido trīs pamatkrāsas. :)
Arī es nekad lieki netērējos, cenšos ietaupīt saprāta robežās.
20.07.2013 17:43 |

Reitings 16208
Demoiselle-es vakar saneemos un nopirku kaadas 5 tuubinas vairaak-neticaas ,bet izdariiju-tik loti gribaas uzgleznot kaut ko ar citaam kraasaam ,kaa tikai tos oranzos,sarkanos,zalos...!
Tu jau redzi,ka mana smalkaa daama atkal oranziiga...!:D:D
Man tiesi tas pats ar maniem matiem!Atceros ,ka gaaju uz smalku frizeetavu saakumaa-nebija laikam tas gaidiitais efekts par to naudu un tad izdomaaju ,ka savus matus varu apgriezt pati...Tad saaku griezt arii viira matus-veel smeejos,ka man katru reizi iznaak cits griezums-vina ilggadeejais frizieris grieza vienu un to pasu frizuuru gadiem ilgi...:D
20.07.2013 17:46 |

Reitings 893
Es domāju, ka reti kura pratīs pareizi un glīti nogriezt matus, izveidot frizūru, taču piekrāsot tos gan var droši arī mājas apstākļos.
20.07.2013 17:50 |

10 gadi
Reitings 4946
Klusais smaids, apgriezt taisni mieriigi var. Ja pati nee, tad draudzene gan. Cita lieta, ja ir taadas frizuuras kaa karee un visaadas pakaapeniskaas.
20.07.2013 17:56 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits