Naudas līdzekļu taupīšanai jauniem cilvēkiem

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Šodien Cosmo.lv lasīju diskusiju par līdzekļu taupīšanu. Diemžēl to atrast vairs neizdevās, tādēļ atļaušos izveidot jaunu tematu, kas veltīts tai pašai tēmai.

Ieskicēšu dažus, manuprāt, efektīvākos pasākumus, kas, lai arī katrs atsevišķi dod šķietami niecīgu rezultātu, tomēr summārais ietaupījums var būt ievērojams:
1) atteikties no jebkādu maltīšu ieturēšanas ārpus savām mājām, ja par tām jāmaksā papildus no personiskā budžeta. Šis punkts nozīmē arī atteikšanos no nakts (uz)dzīves, ballītēm u.tml., jo visi šie pasākumi saistīti ar papildu izdevumiem;
2) pārorientēt savus ēšanas paradumus vienīgi uz pašu gatavotiem ēdieniem. Šeit vēlos uzsvērt sen zināmu patiesību, ka ēdienu jācenšas gatavot tā, lai tie saturētu augstu paša darba pievienoto vērtību. Citiem vārdiem sakot, jāizvairās no pusfabrikātiem, gatavajiem salātiem utt., jo tie ir ekonomiski neizdevīgi. Tā vietā pašiem jāiepērk izejvielas un produkti, kas nepieciešami ēdienu pagatavošanai;
3) produkti un plaša patēriņa preces jāiegādājas tirgū un lētajos tirdzniecības tīklos: "Maxima", "Supernetto". Maksimāli jācenšas izmantot atlaides un akcijas. Pērkot produktu, izmanība jāpievērš ne tikai iepakojuma cenai, bet 1 kg vai 1 l produkta neto cenai, piemēram, 0,9 l piena paka parasti ir neizdevīgāka par 1 l iepakojumu, kaut arī mazā paciņa maksā mazāk;
4) jāatsakās no nevajadzīgi dārgiem produktiem, piemēram, foreles vai laša vietā var iztikt ar siļķi, biezpiena sieriņu vietā labāk pagatavot biezpienu ar cukuru un rozīnēm, jaunlopa gaļas vietā gatavot cūkas vai lētās vistas gaļu utt.;
5) savu garderobi maksimāli kopt un izmantot iespējami ilgi. Kādēļ tik bieži jāmaina, piemēram, apakšveļa? Domāju, ka vienu un to pašu krūšturi sieviete var valkāt vismaz 3 gadus ar nosacījumu, ka to saudzīgi mazgā un kopj. Ja tomēr apģērbā rodas kāds caurumiņš, tad nevis izsviest konkrētu apģērba gabalu, bet gan salāpīt;
6) jauna apģērba iegādes vietā ieteicams apsvērt lietotu apģērbu un apavu iegādi, jo tas ļauj ietaupīt ievērojamus līdzekļus;
7) no dekoratīvās kosmētikas varētu lietot tikai lūpu krāsu un skropstu tušu, bet tas nav liels zaudējums, jo dekoratīvā kosmētika parasti tikai kaitē sejas ādai. No ārstnieciskiem krēmiem gan neiesaku atteikties, jo seja mums katra tikai viena;
8) matu krāsošanu un manikīru, pedikīru iespējams veikt arī mājā, ja kāda draudzene piekrīt palīdzēt;
9) maksimāli lietot savas kājas un minimizēt sabiedriskā transporta izmantošanu. Pārsteidzoši, cik liela summa mēnesī sakrājas, ja katru dienu izmantojam kaut divus sabiedriskā transporta veidus;
10) pāriet no pastāvīgā pieslēguma uz priekšapmaksas karti, atteikties no datu plāniem, zvanīt iespējami mazāk - labāk uzpīkstināt, lai jums atzvana;
11) tabakas izstrādājumi un alkohols - izslēdzami;
12) maksimāli taupīt elektroenerģiju, ūdeni savā dzīvoklī.

Šo taupības pasākumu rezultātā mēnesī jūsu budžeta izdevumu daļa samazināsies vismaz par 150 latiem, protams, viss atkarīgs no jūsu iepriekšējā dzīvesveida un naudas tērēšanas paradumiem.

Tām, kas apgalvos, ka mani padomi šķiet pārāk drastiski, oponēšu, sakot, ka ekonomikā jebkurš lēmums jāpieņem, pirmkārt, ar prātu, nevis emocijām.

Sākoties krīzei, tiku iecelts par kāda maza uzņēmuma finanšu direktoru. Ātri sapratu, ka uzņēmums neglābjami tuvojas maksātspēja; ja netiks pieņemti radikāli lēmumi, tad līdzekļi saistību izpildei pietiks tikai nākamajam mēnesim. Nekavējoties uzsāku restrukturizācijas un taupības pasākumus. Pēc manas iniciatīvas no darba tika atbrīvota aptuveni ceturtdaļa no visiem strādājošajiem; atlikušajiem algas tika samazinātas par aptuveni 45%. Interesanti, ka gandrīz visi darbinieki draudēja pamest darbu, taču savus darbus realizēja vien divi, jo krīzes apstākļos arī 45% mazāka alga ir alga. Kopumā pēc manis veiktajiem glābšanas pasākumiem izdevumus bija izdevies samazināt par satriecošiem 60% un uzņēmums tika glābts no nenovēršamas maksātnespējas un tai sekojoša bankrota.
19.07.2013 17:00 |

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
lai ari ka tas izklausitos-taisniba vien ir sajos padomos. tikai ta dzivot var kadu studenti vai cilveki, kas palikusi bez ienakumiem uz laiku. ilgtermina ta nav dzive., bet pastavigs stress un neapmierinatiba ar sevi un lidz ar to visu, kas ir apkart.
19.07.2013 21:44 |

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Tik tiešām nezinu, Marta, jo jau sen tur vairs nestrādāju. Pieņemu, ka atalgojums ir nedaudz pieaudzis pa šo laiku, taču noteikti nav sasniedzis pirmskrīzes līmeni.
19.07.2013 22:05 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
nevar ar šo visu ietaupīt 150ls.
šādi jādzīvo,ja var teikt pavisam ir maz naudas.
vēl vajadzēja punktu - visām draudzenēm dīkt,lai atdod drēbes, kurpes..vispār atkristu tēriņi par drēbēm, kurpēm:D un iet uz randiņiem bieži ,lai izmaksā puiši vakariņas:D
Tu tak neesi sieviete un nemaz nezini,cik krūšturis ilgi kalpo. sievietei ir nepieciešams vairāk par vienu krūšturi,jo lai kad vienu izmazgā, lai būtu otrs ,ko nēsāt. man krūšturi tik ilgi nekalpo..vismaz skats viņiem būs nekāds trešajā gadā. Tev pašam kāds iespaids rastos par sievieti,kurai 3 gadus vecs krūšturis un salāpīts? ļoti seksīgi?:D biksītes arī vajag vienas,lai ietaupītu līdzekļus?:D

Tu esi bijis lietoto apģērbu veikalos?esi redzējis kādas tur cenas? ja nav akcijas, atlaides, tad nekas lētāks neiznāk kā nopirkt jaunu veikalā. ja ir akcijas,tad ne vienmēr var atrast,ko labu. protams, gadās arī atrast "pērles". ne visus nepieciešamos apģērbus var nopirkt humpalās. skaistu kleitu tur nenopirksi.

Tev kāds iespaids rastos par cilvēku,kurš visu laiku pīkstinās? labs? tāpat jau rodas situācijas,kad pašam nāktos zvanīties un tērēties. var pīkstināšanu vien ne vienmēr izdosies,lai otrs pārzvana. Es vispār bieži vien nepamanu ,ja kāds man ir uzpīkstinājis. tādu 2 sekunžu pīkstināšana ir gandrīz nedzirdama.
19.07.2013 22:06 |

10 gadi
Reitings 350
Reģ: 29.01.2009
Karoč tu esi skopulis. Un vismaz man uz skopuļiem nestāv :D
19.07.2013 22:11 |

Reitings 2957
Reģ: 03.03.2013
man ar tā Hawaii pieminēšana visur ir līdz brošai, tas ir tāpat , kā es rakstītu- šodien ēdu brokastis Avotu ielā, ak Avotu iela, šodien gāju līdz veikalam, nu tas pats kas man te uz Avotu ielas.. ārā līst, vētra- te uz Avotu ielas :D
19.07.2013 22:19 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
Es līdzīgu taupīšanas principu biju izstrādājusi studiju laikā.
Izklaidēties var arī bez naudas. rīko šad tad bezmaksas izstādes, koncertus , pasākumus. ne vienmēr ir nepieciešama nauda ,lai izklaidētos. ir muzeja naktis, staro Rīga utt. nav obligāti jāsēž mājās un jāskatās tv,ja nav naudas.
19.07.2013 22:22 |

Reitings 901
Reģ: 25.03.2013
Tieši tapēc man ir lauki no kurienes es varu dabūt visu lielāko daļu pārtikas(gaļu, dārzeņus, piena produktus) tapēc esmu laimīga, ka man veikalā jāpērk tikai maize, tēja, kafija, ko pati nevaru dārzā atrast, kāds auglis varbūt. Par to ir prieks, vismas tam nauda nav jātērē.

Prātīga sieviete kosmētiku arī lieto prātīgi un var pat to iepirkt tikai 2 reizes gadā. Uz apakšveļu un pīkstināšanu nepiekritīšu, jo par sevi kā nekā jārūpējas un pīkstināt nav nekāds labais stils...

Kopumā jostu nesavelku un tāpat labi, alga arī jau nav nekāda lielā. Bet jautajums: tu apmaksā rēķinus, parādu nav, savelc jostu- kam tad tu taupi? Labākai dzīvei? Ja gribētu ceļot, tad meklētu citu risinajumu nevis sevi žņaugtu nost ar šādu taupīšanu
19.07.2013 22:35 |

Reitings 5261
Reģ: 27.03.2009
klusais smaids, un tá ir dzíve? tá ir eksistéshana - atteikties no restorániem, reizi 3 gados nopirkt jaunu krúshturi un biksítes un tos vélams lietotajos apgérbos... píkstinát, lai atzvana? - bérnudárzs. ehhh, es tomér dzívoju vienreiz, un izvélos dzívot nevis eksistét!
19.07.2013 22:54 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
10) pāriet no pastāvīgā pieslēguma uz priekšapmaksas karti, atteikties no datu plāniem, zvanīt iespējami mazāk - labāk uzpīkstināt, lai jums atzvana;

Man par Bites pieslegumu un zvaniem neierobezotiem 3 ls. Ta ka šis ir galīgi garām
20.07.2013 00:15 |

Reitings 181
Reģ: 02.11.2012
+ kubiete
C'oon! priekšapmaksas kartes, manuprāt, ir pagātne, TELE2 tagad arī ir tarifs Nr.3 (neierobežoti zvani un sms visos populārākajos tīklos)
Un kurš duraks mūsdienās vēl pīkstina?

PS. Kas tagad skaitās Klusais smaids, tā meitene vai privātskolotājs? Neko nesaprotu, kādam no life. :D
20.07.2013 00:19 |

Reitings 9596
Reģ: 06.03.2012
Pag, tu esi uzńēmuma finanśu direktors un ēd siłki laśa vietà? :D
20.07.2013 00:36 |

10 gadi
Reitings 5181
9) maksimāli lietot savas kājas un minimizēt sabiedriskā transporta izmantošanu. Pārsteidzoši, cik liela summa mēnesī sakrājas, ja katru dienu izmantojam kaut divus sabiedriskā transporta veidus;

Tu aizmirsi par automašīnas izmantošanu/ neizmantošanu / aizvietošanu... To varētu attiecināt arī uz šoferiem. Jo ir cilvēki, kas negrib atteikties no braukšanas ar mašīnu, tai vietā,lai ietu ar kājām.

Nu ieteikumi jau ir ok, ja vien jostu savelk arī pats vīrietis, ne tikai sieviete (piemēram, vīrietis arī var salāpīt savus saplīsušos bokser šortus vai ko viņš velkā).
Visi šie taupības ieteikumi var palīdzēt tikai tad, ja reāli pirms krīzes, jau neesi šos punktus ieviesis savā ikdienā.
20.07.2013 00:42 |

10 gadi
Reitings 5181
Sākoties krīzei, tiku iecelts par kāda maza uzņēmuma finanšu direktoru. Ātri sapratu, ka uzņēmums neglābjami tuvojas maksātspēja; ja netiks pieņemti radikāli lēmumi, tad līdzekļi saistību izpildei pietiks tikai nākamajam mēnesim. Nekavējoties uzsāku restrukturizācijas un taupības pasākumus. Pēc manas iniciatīvas no darba tika atbrīvota aptuveni ceturtdaļa no visiem strādājošajiem; atlikušajiem algas tika samazinātas par aptuveni 45%. Interesanti, ka gandrīz visi darbinieki draudēja pamest darbu, taču savus darbus realizēja vien divi, jo krīzes apstākļos arī 45% mazāka alga ir alga.

Tava alga arī tika samazināta par 45%?

Kopumā pēc manis veiktajiem glābšanas pasākumiem izdevumus bija izdevies samazināt par satriecošiem 60% un uzņēmums tika glābts no nenovēršamas maksātnespējas un tai sekojoša bankrota.

"Kurš tad sunim asti cels, ja ne pats".... Es vispār nesapratu, kādēļ vispār šo piekabināji klāt uzskaitītajiem taupīšanas ieteikumiem.
20.07.2013 00:52 |

10 gadi
Reitings 5181
PS. Kas tagad skaitās Klusais smaids, tā meitene vai privātskolotājs?

Tas ir privātskolotājs. Viņš "pārņēma" šo profilu no meitenes (jo meitene bija nejauši atsājusi atvērtu cosmo un laikam arī meilu), piesavinājās viņas e-pastu (ar paroles nomaiņu) un tagad sērfo pa cosmo ar šo niku. :D Nekas sarežģīts :D
20.07.2013 01:08 |

Reitings 8187
Reģ: 27.12.2009
Kādēļ tik bieži jāmaina, piemēram, apakšveļa? Domāju, ka vienu un to pašu krūšturi sieviete var valkāt vismaz 3 gadus

:D :D
Tiešām, kur jēga dzīvot? Kur dzīves prieks?
20.07.2013 01:18 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Zoyy-es saprotu ,ka tev tas pat vareetu krist uz nerviem-un es so rakstiiju Soncho ne tev...Taas ir mans otraas maajas un es tur tiesaam dziivoju biezi...Iisi sakot ,nav ko taisnoties:D,pateiksu tikai vienu,ka tas vaardu savienojums "baudiit dziivi" vienmeer man ir mazliet neskaidrs seit Cosmo-ko tas noziimee,teereet daudz naudas?
20.07.2013 02:29 |

Reitings 2957
Reģ: 03.03.2013
kā tas jāsaprot? ka man tas pat varētu krist uz nerviem?
zemteksts?

baudīt dzīvi? negarlaikoties! bet priekš tā, tomēr mazliet naudas vajag!

vismaz tik lai var ne eksistēt un knapināties dienu no dienas, bet arī dzīvot.
20.07.2013 02:32 |

Reitings 1221
Reģ: 15.02.2012
nevajadzēja pieminēt to 3 gadus veco krūšturi un pīkstināšanu. citādi jau viss pareizi..

ja man kāds pīkstinātu, es goda vārds pat nesaprastu, ka man ir jāatzvana.. neiedomātos..
20.07.2013 02:53 |

Reitings 16208
Zoyy!
Es runaaju parasti par sevi un dziivi seit-tas arii viss,jo dziivoju seit loti ilgi.Neskatoties uz visu to, varu teikt ,ka taupiigi dziivot vienmeer nenoziimee ciest!
Muusu dienaas laikam tas taa pienemts,ja iznaak kanapinaaties mazliet,tad uzreiz cieteejs ,un blakus visam veel noteikti tas , ja kaadam tagad iet labaak -automaatiski to cieteeju nesapratiis.
Interesanti,ko tev izsaka vaards "dziivot"?Nee ...nopietni!Vai tas buutu visu laiku iet uz veikalu,klubiem ,izpriecaam?
Man vaards "dziivot", noziimee pavisam ko citu.
20.07.2013 02:54 |

Reitings 16208
Maus5-sada veida diskusijaas jau vienmeer tiek paarspiileets!Tas saprotams,jo tad var laikam labaak sajust to cieteeju.Es arii paarspiileeju ...Es zinu loti labi ,kaa Latvijaa cilveeki dziivo-nedziivoju jau uz meeness,bet redzeeju to arii sovasar,ka loti daudzi dziivo uz vecaaku reekina-vareetu pat teikt -suuc tos vecaakus kaa citronus,lai tikai vareetu "dziivot',jo "dziivot", liekas vajag tikai tiem ,kuriem 20+!Tiem ,kuriem 40+leenaa garaa jaataisaas jau uz kapseetu-iipasi veel tad ,ja nav veel dabuuts tas lielais pikis,ar ko to jauno cilveeku uztureet!
Es laikam esmu mazliet dusmiiga ,jo domaaju ,ka jaadziivo ir visiem-tam jaunajam ,videeja vecuma cilveekam un arii veciem cilveekiem...!Man jaaatvainojas-uzrakstiiju laikam par serpu,bet man tik svaigas atminas veel...!
20.07.2013 03:04 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits