Naudas līdzekļu taupīšanai jauniem cilvēkiem

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Šodien Cosmo.lv lasīju diskusiju par līdzekļu taupīšanu. Diemžēl to atrast vairs neizdevās, tādēļ atļaušos izveidot jaunu tematu, kas veltīts tai pašai tēmai.

Ieskicēšu dažus, manuprāt, efektīvākos pasākumus, kas, lai arī katrs atsevišķi dod šķietami niecīgu rezultātu, tomēr summārais ietaupījums var būt ievērojams:
1) atteikties no jebkādu maltīšu ieturēšanas ārpus savām mājām, ja par tām jāmaksā papildus no personiskā budžeta. Šis punkts nozīmē arī atteikšanos no nakts (uz)dzīves, ballītēm u.tml., jo visi šie pasākumi saistīti ar papildu izdevumiem;
2) pārorientēt savus ēšanas paradumus vienīgi uz pašu gatavotiem ēdieniem. Šeit vēlos uzsvērt sen zināmu patiesību, ka ēdienu jācenšas gatavot tā, lai tie saturētu augstu paša darba pievienoto vērtību. Citiem vārdiem sakot, jāizvairās no pusfabrikātiem, gatavajiem salātiem utt., jo tie ir ekonomiski neizdevīgi. Tā vietā pašiem jāiepērk izejvielas un produkti, kas nepieciešami ēdienu pagatavošanai;
3) produkti un plaša patēriņa preces jāiegādājas tirgū un lētajos tirdzniecības tīklos: "Maxima", "Supernetto". Maksimāli jācenšas izmantot atlaides un akcijas. Pērkot produktu, izmanība jāpievērš ne tikai iepakojuma cenai, bet 1 kg vai 1 l produkta neto cenai, piemēram, 0,9 l piena paka parasti ir neizdevīgāka par 1 l iepakojumu, kaut arī mazā paciņa maksā mazāk;
4) jāatsakās no nevajadzīgi dārgiem produktiem, piemēram, foreles vai laša vietā var iztikt ar siļķi, biezpiena sieriņu vietā labāk pagatavot biezpienu ar cukuru un rozīnēm, jaunlopa gaļas vietā gatavot cūkas vai lētās vistas gaļu utt.;
5) savu garderobi maksimāli kopt un izmantot iespējami ilgi. Kādēļ tik bieži jāmaina, piemēram, apakšveļa? Domāju, ka vienu un to pašu krūšturi sieviete var valkāt vismaz 3 gadus ar nosacījumu, ka to saudzīgi mazgā un kopj. Ja tomēr apģērbā rodas kāds caurumiņš, tad nevis izsviest konkrētu apģērba gabalu, bet gan salāpīt;
6) jauna apģērba iegādes vietā ieteicams apsvērt lietotu apģērbu un apavu iegādi, jo tas ļauj ietaupīt ievērojamus līdzekļus;
7) no dekoratīvās kosmētikas varētu lietot tikai lūpu krāsu un skropstu tušu, bet tas nav liels zaudējums, jo dekoratīvā kosmētika parasti tikai kaitē sejas ādai. No ārstnieciskiem krēmiem gan neiesaku atteikties, jo seja mums katra tikai viena;
8) matu krāsošanu un manikīru, pedikīru iespējams veikt arī mājā, ja kāda draudzene piekrīt palīdzēt;
9) maksimāli lietot savas kājas un minimizēt sabiedriskā transporta izmantošanu. Pārsteidzoši, cik liela summa mēnesī sakrājas, ja katru dienu izmantojam kaut divus sabiedriskā transporta veidus;
10) pāriet no pastāvīgā pieslēguma uz priekšapmaksas karti, atteikties no datu plāniem, zvanīt iespējami mazāk - labāk uzpīkstināt, lai jums atzvana;
11) tabakas izstrādājumi un alkohols - izslēdzami;
12) maksimāli taupīt elektroenerģiju, ūdeni savā dzīvoklī.

Šo taupības pasākumu rezultātā mēnesī jūsu budžeta izdevumu daļa samazināsies vismaz par 150 latiem, protams, viss atkarīgs no jūsu iepriekšējā dzīvesveida un naudas tērēšanas paradumiem.

Tām, kas apgalvos, ka mani padomi šķiet pārāk drastiski, oponēšu, sakot, ka ekonomikā jebkurš lēmums jāpieņem, pirmkārt, ar prātu, nevis emocijām.

Sākoties krīzei, tiku iecelts par kāda maza uzņēmuma finanšu direktoru. Ātri sapratu, ka uzņēmums neglābjami tuvojas maksātspēja; ja netiks pieņemti radikāli lēmumi, tad līdzekļi saistību izpildei pietiks tikai nākamajam mēnesim. Nekavējoties uzsāku restrukturizācijas un taupības pasākumus. Pēc manas iniciatīvas no darba tika atbrīvota aptuveni ceturtdaļa no visiem strādājošajiem; atlikušajiem algas tika samazinātas par aptuveni 45%. Interesanti, ka gandrīz visi darbinieki draudēja pamest darbu, taču savus darbus realizēja vien divi, jo krīzes apstākļos arī 45% mazāka alga ir alga. Kopumā pēc manis veiktajiem glābšanas pasākumiem izdevumus bija izdevies samazināt par satriecošiem 60% un uzņēmums tika glābts no nenovēršamas maksātnespējas un tai sekojoša bankrota.
19.07.2013 17:00 |

10 gadi
Reitings 1136
Reģ: 30.04.2011
Ieteikumi tiešām labi, tikai, protams, tad, ja tiešām vajag ietaupīt kādu laiku! Gadu gadiem tas būtu grūti tā dzīvot..

Tikai es nesaprotu autoru, iepriekšējās diskusijās bijusi meitene, kura iemīlējusies savā privātskolotāja, bet tagad vīrietis- finanšu direktors.
19.07.2013 19:04 |

10 gadi
Reitings 1136
Reģ: 30.04.2011
ā, ok, atradu diskusiju, kur rakstīts kāpēc tā :D
19.07.2013 19:08 |

Reitings 383
Reģ: 27.10.2012
Līdzīgi dzīvoju aptuveni pirms gada, kad sēdēju vecākiem uz kakla un nestrādāju. Jāsaka, gan, ka uz baļļukiem un telefonu nekad neesmu sevi ierobežojusi. :D

Bet nu jā, maximas nocenotās preces koju laikos gāja uz urrā, tāpat arī iesākoties studentu dzīvei pirmo reizi spēru kāju humpalās, un es biju šokā cik daudz labu un lētu lietu tur var dabūt.
19.07.2013 19:18 |

Reitings 949
Reģ: 15.04.2013
man viss liekas diezgan loģiski. pīkstināt gan diezgan pretīgi un par tirgus un maximas lētumu var strīdēties, bet caurmērā loģiski padomi.
bet ne priekš cosmo foruma meitenēm, te visas ir jaunas, visas iespējas piestrādāt, piepelnīties, lai nav jādara tādas muļķības un jākrāj uz visu, ko var iekrāt.
19.07.2013 19:40 |

Reitings 949
Reģ: 15.04.2013
ā, vēl ietaupa, ja ir kāds, ar ko gatavot kopā. gatavot vienam galīgi nav izdevīgi, viss jāpērk mazākos iepakojumos (lai nesabojājas) un tā pat sanāk vairākas dienas vienu un to pašu ēst. bet piemēram uz 3 cilv jau tīri izdevīgi.
19.07.2013 19:42 |

Reitings 893
Atvainojiet, vai jūs vispār lasāt, ko esmu rakstījis?

Nevienā vietā neesmu norādījis, ka šāda galēja taupība būtu normāla dzīvesveida sastāvdaļa! Es aprakstīju bezizejas situāciju, nevis normālu dzīvi. Saprotams, ka ilgstoši tik ļoti taupīt nav iespējams.

Piekrītu, ka ir nepareizi izmantot citus cilvēkus - ja nevar atļauties restorānu, tad ēd mājās, nevis gaidi, lai citi izmaksā.

Par sevi runājot, ikdienā esmu saprātīgi taupīgs. Lietotus apģērbus nevalkāju principā, apģērbu iegādājos ārpus Latvijas, jo, manuprāt, šeit nepērkamas galvenokārt pārcenotas vidējas kvalitātes preces. Vismaz divas reizes gadā dodos ceļojumā aplūkot pasauli. Priekšapmaksas kartiņas neizmantoju, un man nav nekādas vajadzības kādam pīkstināt.

Jums būs grūti noticēt, bet esmu bijis precēts, lai gan nu jau kādu laiku atkal baudu brīvību.

Noslēgumā vēlējos piebilst, ka nevar sataupīt vairāk par nopelnīto, tādēļ jādomā par to, kā palielināt budžeta ieņēmumu daļu.

Paldies meitenēm, kuras izlasīja un vismaz pacentās saprast manis rakstīto!
19.07.2013 19:46 |

Reitings 2308
Reģ: 12.03.2011
Man gan liekas, ka uz dažām pārtikas prēcēm var ekonomēt. Piem., es dzeru darbā Mangali. U nman ir lētāk to pirkt atlaižu laikā. Ka arī vienmēr rūpīgi parskatu atlaižu avizes un lētāk iepērkos. Tāpēc man vienmēr ir kaut kāds cienasts mājās, pat tad, kad nav naudas :-)
19.07.2013 19:53 |

Reitings 893
julenok, mēs saprotamies. :)
19.07.2013 19:57 |

Reitings 3467
Reģ: 24.09.2012
bet zvana saņēmējam - pastāvīgais pieslēgums ar neierobežotu sarunu apjomu par fiksētu maksu, tad izdevīgums pīkstināt ir acīmredzams.

Zināšanai, tagad pastaaviigie piesleegumi ir daudz leetaaki un izdeviigaaki par kaut kaadaam kartinjaam. Gribeetos zinaat kaa tu kaa uznjeemuma finansu direktors reagee, kad klienti tev uzpiikstina? Manaa uznjeemumaa uz taadiem netiek atzvaniits.
19.07.2013 20:06 |

Reitings 1761
Reģ: 29.01.2009
Klusais smaids, tu labāk būtu ieteicis jauniem cilvēkiem kā naudu nopelnīt!
Diezgan briesmīgi lasīt šādu sarakstu.
No nekvalitatīvas pārtikas uz atlaidēm var kuņģa čūlā iedzīvoties.. kā arī: visbiežāk tas, ko liek mutē , atspoguļojas arī uz ādas.
19.07.2013 20:07 |

Reitings 3467
Emmanuelle, shut up. Tu ar saviem salkanajiem tekstiem un Hawaii pieminēšanu jau līdz brošai. Sāc beidzot dzīvot dzīvi!
19.07.2013 20:09 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Cataleya, šausmīgi, ne? :D Un tagad padomā, cik daudzi studenti tā dzīvo!
19.07.2013 20:09 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Aija -kapeec tu domaa ,ka dziivojot ,kur dziivoju arii nevareetu baudiit dziivi ,naudu teereejot ar apdomu.Tu tiesaam domaa,ka cilveeki ,kuri ir situeeti,visi dziivo loti izskeerdiigi?Tevi traucee tas,ka es nelamaajos-nu to tiesaam esmu aizmirsusi...laikam iipasi arii neesmu izceelusies ar to...!:D
19.07.2013 20:14 |

Reitings 3467
Sieviete, kura neko atrast, maybe butu ar tadu, bet ne es.

Sancho, tevi tak tikko izmeta no maajas. Un veel degunu cel debesiis. Nolaidies no saviem augstumiem :D Publicējot bildes Oho vai nu kur tur, neko diži labu neatradiisi :D
19.07.2013 20:15 |

Reitings 1761
Reģ: 29.01.2009
Winterra, dzīvo, dzīvo! Bet ar to nav jālepojas un tas nav jāsludina par normu!
Uz priekšu var tikt tikai tad, ja iedzen galvā, ka "you can always make money, just think!" Un pat , ja tajā brīdī tā neliekas un nav acīmredzamu iespēju. Tas ir domāšanas veids, kam ir vērts pievērsties.
Nevis no galvas iekalt to, kā skaitīt katru kapeiku un uz ko labāk ietaupīt!
19.07.2013 20:15 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Cataleya-tev liela taisniiba!Bet atziisos ,ka manaa dziivee ir bijis taads moments,ka taas kapeikas ietaupiisana tomeer ir nostraadaajusi loti labi!
Tas laikam ir atkariigs no pasa cilveeka,ko vins no dziives veelas?Kaa grib dziivot,teereet savus liidzeklus.
19.07.2013 20:20 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Cataleta, nu, acīmredzot, lasīt neproti! Nevienā vietā netika teikts, ka tā ir norma un ka tā vajadzētu dzīvot. ;)
Bet šokējoši ir tas, ka daudzi tā ir spiesti dzīvot. Ne visiem rokas pareizajā vietā un galvā ideju ražotne.
19.07.2013 20:31 |

Reitings 893
Zināšanai, tagad pastaaviigie piesleegumi ir daudz leetaaki un izdeviigaaki par kaut kaadaam kartinjaam.

Manuprāt, lētākais pieslēgums bezlimita zvaniem uz lielākajiem tīkliem mēnesī maksā Ls 3, bet Okarti, piemēram, var papildināt pa 3 Ls uz 60 dienām - diviem mēnešiem.

Gribeetos zinaat kaa tu kaa uznjeemuma finansu direktors reagee, kad klienti tev uzpiikstina?

Kopš kura laika finanšu direktors atbild uz klientu zvaniem? Turklāt jau sen tajā uzņēmumā vairs nestrādāju. Ja man kāds trūcīgāks paziņa uzpīkstinātu, noteikti atzvanītu, jo man tas nemaksā ne santīma.

Klusais smaids, tu labāk būtu ieteicis jauniem cilvēkiem kā naudu nopelnīt!

Par to esmu rakstījis neskaitāmas reizes. Jaunieši, mācieties vidusskolās rūpīgi, vēlāk apgūstiet ar visu atbildību eksaktās (akadēmiskās vai profesionālās) studiju programmas, labāk taupiet, esiet pieticīgi, bet izvairieties no nevajadzīgam kredītsaistībām! Iemācieties disciplinēt, sevi, pieņemt arī smagus, nepatīkamus lēmumus! Uzņemieties atbildību par savu dzīvi! Centieties iemācīties gūt sev labumu ikvienā situācijā. Un pavisam drīz jums vairs nevajadzēs taupīt.
19.07.2013 20:40 |

Reitings 420
Reģ: 09.07.2013
Īstenībā tie padomi ir ok, tikai es tur nesaskatu neko "tādu". Pati cenšos daudz staigāt ietaupot uz transportliidzekļa izdevumiem, un taupu elekriibu. Ūdeni gan nē.

Tomēr.. apakšveļas lāpīšana man šķiet absurds. Staigājot caurā veļā mēs automātiski piesaistām nabadziibu!
19.07.2013 21:37 |

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
man tev jautajums-kas tagad ir noticis ar si uznemuma darbiniekiem? viniem joprojam ir tas samazinatas algas?
19.07.2013 21:43 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits