Naudas līdzekļu taupīšanai jauniem cilvēkiem

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Šodien Cosmo.lv lasīju diskusiju par līdzekļu taupīšanu. Diemžēl to atrast vairs neizdevās, tādēļ atļaušos izveidot jaunu tematu, kas veltīts tai pašai tēmai.

Ieskicēšu dažus, manuprāt, efektīvākos pasākumus, kas, lai arī katrs atsevišķi dod šķietami niecīgu rezultātu, tomēr summārais ietaupījums var būt ievērojams:
1) atteikties no jebkādu maltīšu ieturēšanas ārpus savām mājām, ja par tām jāmaksā papildus no personiskā budžeta. Šis punkts nozīmē arī atteikšanos no nakts (uz)dzīves, ballītēm u.tml., jo visi šie pasākumi saistīti ar papildu izdevumiem;
2) pārorientēt savus ēšanas paradumus vienīgi uz pašu gatavotiem ēdieniem. Šeit vēlos uzsvērt sen zināmu patiesību, ka ēdienu jācenšas gatavot tā, lai tie saturētu augstu paša darba pievienoto vērtību. Citiem vārdiem sakot, jāizvairās no pusfabrikātiem, gatavajiem salātiem utt., jo tie ir ekonomiski neizdevīgi. Tā vietā pašiem jāiepērk izejvielas un produkti, kas nepieciešami ēdienu pagatavošanai;
3) produkti un plaša patēriņa preces jāiegādājas tirgū un lētajos tirdzniecības tīklos: "Maxima", "Supernetto". Maksimāli jācenšas izmantot atlaides un akcijas. Pērkot produktu, izmanība jāpievērš ne tikai iepakojuma cenai, bet 1 kg vai 1 l produkta neto cenai, piemēram, 0,9 l piena paka parasti ir neizdevīgāka par 1 l iepakojumu, kaut arī mazā paciņa maksā mazāk;
4) jāatsakās no nevajadzīgi dārgiem produktiem, piemēram, foreles vai laša vietā var iztikt ar siļķi, biezpiena sieriņu vietā labāk pagatavot biezpienu ar cukuru un rozīnēm, jaunlopa gaļas vietā gatavot cūkas vai lētās vistas gaļu utt.;
5) savu garderobi maksimāli kopt un izmantot iespējami ilgi. Kādēļ tik bieži jāmaina, piemēram, apakšveļa? Domāju, ka vienu un to pašu krūšturi sieviete var valkāt vismaz 3 gadus ar nosacījumu, ka to saudzīgi mazgā un kopj. Ja tomēr apģērbā rodas kāds caurumiņš, tad nevis izsviest konkrētu apģērba gabalu, bet gan salāpīt;
6) jauna apģērba iegādes vietā ieteicams apsvērt lietotu apģērbu un apavu iegādi, jo tas ļauj ietaupīt ievērojamus līdzekļus;
7) no dekoratīvās kosmētikas varētu lietot tikai lūpu krāsu un skropstu tušu, bet tas nav liels zaudējums, jo dekoratīvā kosmētika parasti tikai kaitē sejas ādai. No ārstnieciskiem krēmiem gan neiesaku atteikties, jo seja mums katra tikai viena;
8) matu krāsošanu un manikīru, pedikīru iespējams veikt arī mājā, ja kāda draudzene piekrīt palīdzēt;
9) maksimāli lietot savas kājas un minimizēt sabiedriskā transporta izmantošanu. Pārsteidzoši, cik liela summa mēnesī sakrājas, ja katru dienu izmantojam kaut divus sabiedriskā transporta veidus;
10) pāriet no pastāvīgā pieslēguma uz priekšapmaksas karti, atteikties no datu plāniem, zvanīt iespējami mazāk - labāk uzpīkstināt, lai jums atzvana;
11) tabakas izstrādājumi un alkohols - izslēdzami;
12) maksimāli taupīt elektroenerģiju, ūdeni savā dzīvoklī.

Šo taupības pasākumu rezultātā mēnesī jūsu budžeta izdevumu daļa samazināsies vismaz par 150 latiem, protams, viss atkarīgs no jūsu iepriekšējā dzīvesveida un naudas tērēšanas paradumiem.

Tām, kas apgalvos, ka mani padomi šķiet pārāk drastiski, oponēšu, sakot, ka ekonomikā jebkurš lēmums jāpieņem, pirmkārt, ar prātu, nevis emocijām.

Sākoties krīzei, tiku iecelts par kāda maza uzņēmuma finanšu direktoru. Ātri sapratu, ka uzņēmums neglābjami tuvojas maksātspēja; ja netiks pieņemti radikāli lēmumi, tad līdzekļi saistību izpildei pietiks tikai nākamajam mēnesim. Nekavējoties uzsāku restrukturizācijas un taupības pasākumus. Pēc manas iniciatīvas no darba tika atbrīvota aptuveni ceturtdaļa no visiem strādājošajiem; atlikušajiem algas tika samazinātas par aptuveni 45%. Interesanti, ka gandrīz visi darbinieki draudēja pamest darbu, taču savus darbus realizēja vien divi, jo krīzes apstākļos arī 45% mazāka alga ir alga. Kopumā pēc manis veiktajiem glābšanas pasākumiem izdevumus bija izdevies samazināt par satriecošiem 60% un uzņēmums tika glābts no nenovēršamas maksātnespējas un tai sekojoša bankrota.
19.07.2013 17:00 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Man jau šķiet.. varbūt kļūdos.. bet.. jebkurš normāls ''krīzē'' nonācis cilvēks nemalkos vīnu restorānā, nepirks foreles un lasi, neorganizēs jaunu drēbju šopingu un neies uz SPA :D
19.07.2013 18:04 |

Reitings 1613
Reģ: 09.03.2010
Bet parlieku skopi un taupigi cilveki man nepatik. Man ir viens tads pazina, kurs ir loti taupigs un maksimali centsas visur ietaupit un "izbraukt uz citu rekina". Isteniba tas neko labu par cilveku neliecina. Cienit es vinu necienu Jo ir bijis ta, ka pie maksasanas paiet mala un parejie dabu ari par vinu samaksat. Tiesam fuj!
19.07.2013 18:09 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
cormeum, krīzes laikā, protams, bet te jau arī dažbrīd uzpeld diskusijas ar kliedzienu pēc palīdzības, kā lai savelk galus, bet turpina gan šiki iepirkties!
19.07.2013 18:13 |

Reitings 1613
Un vel bija tads gadijums, gajam ciemos, atkal ar to pasu pazinu un gribejam samesties alkohola pudelei. Es iedevu 20 eur. Vins ta ari panema un netaisijas zinat, ka vajag kaut ko ari atpakal atdot. Beigas sanaca, ka es sametos viena pati :D :D
19.07.2013 18:18 |

Reitings 1579
Reģ: 04.04.2013
1. Mājas apnik un dzive jabauda.
3. Ne viss kas ir lets ir labs.
4. Bac nav baudas bez kvalitativa ediena.
5. 3 gadus un vienu veļu, šausmas un sievietei jabut pucetai ne bomzigai un dzive viena tik mums.
6. Humpalbode reizem dargaka par jaunam drebem un drebes tragiskas humpalas lielakoties.
Pareijo apnik rakstit, bet ja man džeks ko tadu ieteiktu - pamestu uzreiz.
19.07.2013 18:20 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Chantelle-taupiigs un skops ir divas dazaadas lietas!Es noteikti esmu taupiiga un tiesi uz sevi,bet noteikti neesmu skopa.Es loti taupiigi dziivoju Latvijaa ,lai vairaak naudu vareetu iedot mammai.
Es varu taupiigi dziivot,lai iekraatu kaut kam lielaakam...!
19.07.2013 18:23 |

10 gadi
Reitings 8191
Sancho, te ir rakstīt, ko darīt, ja ir jātaupa, nevis, ka tas ir pareizi un tā jādzīvo visiem!
Tas, ka apnīk māja, nenozīmē, ka var nesamaksāt īri un komunālos, tā vietā aiziet to naudu nodzert un ēst ārpus mājas...
19.07.2013 18:23 |

Reitings 16208
Sancho-es dziivi baudiiju bez lielas naudas izdosanas Hawaii- biezi gaaju staigaat uz okeaanu,eedu auglus no koka uttDziivi baudiit ,nenoziimee triekt lielas naudas summas!
19.07.2013 18:26 |

Reitings 1677
Reģ: 19.04.2011
zvanīt iespējami mazāk - labāk uzpīkstināt, lai jums atzvana

Es ceru, ka šo ieteikumu, būdams firmas finanšu direktors, nedevi saviem darbiniekiem, kārtojot darba lietas un optimizējot izmaksas;)
19.07.2013 18:26 |

Reitings 1613
Emmanuelle :) isteniba taupigs un skops, ir gandriz tas pats. Gruti ir nolikt robezu, kur beidzas taupigums un sakas skopums.
19.07.2013 18:28 |

Reitings 1579
Telefonu sarunas sobrid tik letas, ka kauns pikstinat butu.
19.07.2013 18:29 |

Reitings 285
Reģ: 10.01.2013
Nu tad piedod, atvaino kāds prieks dzīvot un strādāt?
Maksimāls idiotisms! Un Tava sieviete (ja Tev tāda ir, bet stipri šaubos) uz to parakstās? Un, ja jā, gribētu redzēt, cik ļooti viņa ir laimīga ? Jo, ja jau, jāiepērkas lietotu apģērbu veikalā, tirgū, uz restorāniem Tu viņu neved un, naudas taupīšanas nolūkos nedrīkst.. dāvanu, pārsteigumu nav.. nu, vienvārdsakot, man nav ko teikt!

Un Tu tā dari ? - Ja tā, nu tad apsveicu, Tava dzīve noteikti ir neaprakstāmi ir aizraujoša.
19.07.2013 18:30 |

Reitings 1613
hahahahahhaha :D
19.07.2013 18:32 |

Reitings 65
Reģ: 28.06.2013
Kapeikpisēju saiets !
19.07.2013 18:44 |

Reitings 1579
Sieviete, kura neko atrast, maybe butu ar tadu, bet ne es.
19.07.2013 18:47 |

Reitings 91
Reģ: 09.07.2013
ja grib tiesam samazinat savus terinus, man sis skiet passaprotamas lietas, kas, protams, samazina terinus :D tas viss ir logiski

bet kurs tiesam ir gaavs tik drastiskam izmainam? :D tas jau ir cits stasts
19.07.2013 18:48 |

Reitings 340
Reģ: 29.01.2009
Būšu baltais zvirbulis, bet man Klusā Smaida ieteikumi liekas normāli. Protams ilgtermiņā tā neviens neizvilks, bet ja naudas līdzekļi ir sarukuši un izteikti trūkst, tad labāk taupīt nevis dzīvot uz parāda. Arī tad, ja ir kāds mērķis kam krāt ir vērts pārskatīt savus izdevumus.
19.07.2013 18:48 |

10 gadi
Reitings 8191
Tiešām kā vistas. Lasīt mākat? Te ir rakstīts par to, ka tā IR jādzīvo visu laiku? Ka autors tieši TĀ dzīvo?
Interesanti, ko Jūs iesāktu, ja dzīve piespiestu tā taupīt..
19.07.2013 18:52 |

Reitings 16208
Nopietni par so teemu-var saakt kaut ko iekraat ,taupiit tikai tad,ja to saak taa leenaa garaa...noteikti nemainot krasi dziives veidu,jo tad tas tiesaam var likties kaa teiciens-kaapeec es dziivoju?
Es esmu gaajusi tam cauri un zinu,ka ir lietas,uz kuraam varu ietaupiit ,ir lietas uz kuraam nevaru.Mums jaaizveelaas,kas mums ir tas svariigais,un kas nav.Katram tas buus kas cits.Tad vis buus labi!
19.07.2013 18:53 |

Reitings 918
Reģ: 06.09.2011
tieshi taa.. ja ir spiediigi materiaalie apstaaklji un/vai lielaaks meerkjis,kam kraat naudu, tad tas pashsaprotami,ka naaksies sevi ierobezhot un attureet sevi dziivot pari saviem liidzekljiem, kaut arii kaads buutu kaardinaajums. Te ir runa par praktiskumu un stipru gribasspeeku shos principus iistenot dziivee, bet kopumaa tas kapeikpiseeja gars,kas straavo no KS punktiem ir vienkaarshi smielkiigs, buutu veel jautraak, ja nebuutu taas apzinjas,ka kaut kur tieshaam reaali eksistee viirietis ar shaadiem uzstaadiijumiem. Goda vaards- zheel. Katrs juudzaas pa savam.
19.07.2013 19:02 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits