Es te palasīju jūsu saraksti par valodām un man ir šādas tādas domas. Man patiešām nav nekas nedz pret krieviem, nedz pret viņu valodu, bet otrās valodas valodas ieviešana Latvijai būtu dārga un absolūti lieka, jo divvalodība faktiski pastāv. Tajās valstīs, ko pieminēja cormereum, piemēram, Šveicē, šīm valodām ir senāka vēsture.
Varbūt vēl pēc 100 vai vairāk gadiem arī Latvijā tādu jautājumu neviens nemaz neapspriedīs un tas viss notiks mierīgā ceļā. Bet jāsaprot, ka latviešiem tomēr senatnē ar krievu valodu nemaz tik ciešas saiknes nav. Nē, Latvijas teritoriju cieši pārraudzīja vācieši/zviedri. Krievi dominēja Latgalē. Domāju, ja latgaliešiem būtu iespēja pievienoties Krievijai, viņi to ātri arī izdarītu. Bet Kurzemē, piemēram, spēcīgāka bija vācu ietekme un tur krieviski runāja tikai daļa augstākā slāņa un arī tad nelabprāt. Tauta šo valodu nepazina un neatzina. Vidzemē Zviedri atkal vairāk vaļas ļāva pašiem latviešiem (ar vairāk es domāju - minimālas tiesības). Kad pazuda zviedri un izmira/izbrauca baltvācu baronkungi, krievi ilgi nezināja, kā latviešus pārkrievot. Tas cepiens par to valodu ir radies tieši vēl ļoooti neseno padumjo laiku iespaidā, kad krievu valoda tika spiesta pa visām varītēm. Kaut gan jau Pēteris I pēc Baltijas iekarošanas lauzīja par to galvu, tajos laikos nebija ne tādu iespēju, ne vajadzības latviešus pārkrievot, jo lielākā daļa no viņiem tāpat nemaz lasīt nemācēja.
Nedomāju (vismaz ceru, ka tā nav), ka krievi tiešām baigi sapņo par padumjās kārtības atgriešanos Latvijā. Bet mēs te runājam par baigi nesenu sāpi. Pagājuši knapi 20 gadi un krievi grib, lai viņiem šajā valstī būtu tādas pašas tiesības, kā latviešiem. Protams, tas nav nekas nosodāms, JA VIEN kāds padomātu par vienu lietu... Un te man nav skaidrs, kā to var nesaprast - kāda vēl 2 valoda knapi 25 gadus pēc neatkarības atjaunošanas? Mums savas valsts nebija bijis 50 gadus, 50 gadus mums bija problēmas savā zemē kārtot savas lietas savā valodā. Es saprastu, ja šī prasība tiktu izvirzīta vēl pēc 50 gadiem, kad būtu redzams, ka krievi tiešām joprojām sastāda gandrīz pusi iedzīvotāju īpatsvara, bet tagad? Nu, absurds. Nemaz nerunājot par to, ka valsts to nevar atļauties, jo tās būtu milzīgas administratīvās izmaksas.
Bet principā, par to nav vērts nemaz cepties, jo tas referendums ir jau aizvadīts. Tagad ņemet un nobalsojiet, Rīdzinieki, tā, lai nav kauns. Ja varētu, es balsotu par Baibu Broku. Un, lūdzu, nekādā gadījumā nebalsojiet par sīkpartijām. Tās netiks domē un tā ir zemē izmesta balss.