Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

ASV kļuvis moderni ēst no miskastēm :D

 
Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
22.05.2013 13:16 |
 
Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Visu ko uzcept no rīta, vakarā izliek pie veikala. Lai tauta nem. Pie mums tirgos kamer sapūs. Un ja met ārā tad miskastes aiz atlegam lielveikalos.
22.05.2013 13:17 |
 
Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
http://www.diena.lv/dienas-zurnali/sestdiena/frigani-nevis-bomzi-13993881


Frīgani, nevis bomži

Eiropā un ASV arvien biežāk var sastapt pārtikušus cilvēkus, kuri piesaka boikotu patēriņam un tādēļ pārtiek no lielveikalu miskastēs atrasta ēdiena. Pienācīgas pārtikas iegāde šiem brīvdomātājiem ir pa kabatai, bet pusdienu sastāvdaļas viņi daudz labprātāk meklē, "ienirstot" lielveikalu atkritumu konteineros.

Šī dzīvesveida piekritēji nav dīvaini vienpaši, bet gan apjomīga starptautiska kustība ar nosaukumu frīganisms (freeganism). Sestdiena mēģināja saprast, vai šādi iespējams dzīvot arī Latvijā, bet pēc desmit lielveikalu atkritumu konteineru apsekošanas varam secināt, ka šeit frīganiem nāktos palikt badā, jo vienīgais guvums bija pāris kilogrami tomātu un viens ābols.

Iedomājoties rakņāšanos miskastēs, acu priekšā, visticamāk, parādās ar paunām nokāries bomzis. Šķiet, ka no domām vien degunā iecērtas arī šādai ainiņai raksturīgā smaka. Riebums, žēlums un reizē varbūt arī prieks, ka jums dzīvē ir paveicies vairāk. Bet, ieraugot frīganu, kurš iepazīstas ar miskastes saturu, jūs droši vien pārņemtu neizpratne. Ko tas "kārtīgais" cilvēks dara pie miskastes? Patiesībā tas ir nevienam nekaitīgs brīvdomātājs, kurš nodarbojas ar savu ikvakara "ieniršanu atkritumu konteinerā" (angļu val. — dumpster diving). Frīganu mērķis, rakņājoties miskastē, gluži tāpat kā bezpajumtniekiem, ir atrast kaut ko vēdera tiesai, bet apsvērumi, kādēļ katrs no viņiem ar to nodarbojas, ir atšķirīgi. Tāpat visai atšķirīgi būs arī abu dzīves apstākļi, jo vidusmēra frīganam ir gan pastāvīga dzīvesvieta, gan algots darbs. Citi frīganus uzskata par dīkdieņiem, bet viņi paši savu dzīvesveidu skaidro kā protestu pret arvien pieaugošo patēriņu. Viņuprāt, laiku, ko cilvēki tērē naudas pelnīšanai un pēcāk arī tās tērēšanai, lietderīgāk ir pavadīt kopā ar ģimeni un draugiem.
22.05.2013 13:19 |
 
Reitings 341
Reģ: 06.05.2009
Tās jau nav miskastes, ja tik tiešām nāk kā pārpalikums no ēstuvēm vai kur tur, tikai vieta, iela un kastes, šķebina.
Bet vispār, man pat žēl tās pārtikas, ko metu ārā savās mājās. Regulāri nedēļas beigās izmetu dažādas lietas, žēl, ka nav sunīša vai kaķa kam atdot . .
22.05.2013 13:21 |
 
Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Es neko nemetu, man rokas necelas. Iemacijos izkalkuletr ta ka viss apedas.
22.05.2013 13:24 |
 
10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Es nesauktu to par `moderni ēst no miskastēm`. Tāds pretīgs nosaukums, ja godīgi.
Manuprāt, tas ir normas robežās tiem, kuri to nespēj atļauties. Ne jau pa tiešo jāņem no miskastes laukā, viss tak ir tīrs un maisiņos. Es gan labāk to lieko aiznestu uz labdarības vietu vai zupas virtuvēm.
Un runājot par `palīdzēšanu tiem, kuri nevar`, ļoti priecātos, ja Latvijā tiktu piekopts kas šāds:
22.05.2013 13:26 |
 
Reitings 341
Reģ: 06.05.2009
Es tā vēlētos, bet laikam mainās arī `gribēšana` uz konkrētiem ēdieniem, ja, piemēram, pērku maizes jogurtu, ko vienmēr ēdu, pēkšņi negribās un tā arī viņš tur sabojājas.
22.05.2013 13:26 |
 
Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Dārgā,Kubiete.

Veikali LV tik tiešām šādi rīkojās(neļauj vecu paiku ēst cilvēkiem), jo 1.kārt, ja vecu pārtiku atdotu, cilvēki nepirktu svaigu un veikala peļņa mazinātos.(Ņemu vērā LV maksātpsēju, kas ir diezgan zema, vērojot pirktākos produktus. Noplnīt var ar lētu preci, ar kvalitāti LV nepelnīs. ;) )
2.kārt, ja kāds saindēsies, tad mediji visās malās kliegs, ka Rimi nogalina cilvēkus.
Tāpēc vecā pārtik par velti ir utopiska un neiespējama ideja, lai arī tā tiek piekotpa Rietumos, tas ir visai riskanti. Un viss grozās ap peļņu, neviens nezaudēs ne santīma, lētāk ir izmest. Uh.. cik klāt esmu bijusi, kad skaisti eko produkti lido uz Getliņiem. Aaa un par labdarību. Domājiet, ka labdarības iestādes gaida šo pārtiku ar atplestām rokām? Viņiem vajagot 30 dienas Best Before(lai gan jogurtam ir 20 in general.)
22.05.2013 13:30 |
 
Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Pienācīgas pārtikas iegāde šiem brīvdomātājiem ir pa kabatai, bet pusdienu sastāvdaļas viņi daudz labprātāk meklē, "ienirstot" lielveikalu atkritumu konteineros.

arī ASV video redzam ka civekiem ir darbs un nauda. Vini tiki neredz ejgu teret naudu uz to ko var dabut par brivu. Tas esot arī zaļai dzivesveids, lai mazak piesarnotu planetu un neatbalstitu iepirkšanās kultu.
22.05.2013 13:31 |
 
Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Tāpēc vecā pārtik par velti ir utopiska un


Tur jau nav veca pārtika, ja skatijies video tad zini ka bucina kas cepta no rita vakara tieik izlikta uz ielas. Ta ka partika tur ir mierigi lietojama uzturaa.
22.05.2013 13:34 |
 
Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Zinu, ka viens Rimi veikals produktus, kurus vairs nevar pārdot, bet, kuri nav sabojājušies, atdod dzīvnieku patversmei, lai nav jāmet ārā un būtu kāds labums. Varbūt ir arī vēl šādi gadījumi.

Cilvēkiem dot pārtiku, kurai beidzies derīguma termiņš? Un ja kāds saindēsies, kurš par to būs atbildīgs? Veikals protams! Vajag veikalam tādas problēmas.
22.05.2013 13:34 |
 
Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Kubiet - apskati manu minēto punktu par peļņu un atver acis, tas nenotiks.
22.05.2013 13:36 |
 
Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Mūsu veikalos vakardienas bulciņas pārdod par zemāku cenu. Kāpēc par brīvu atdot to, ko vēl var pārdot? No vienas puses, tāda labdarība nebūtu slikta, no otras - kāpēc veikalam atteikties no peļņas? Pārtikas bizness jau tā ir diezgan nežēlīgs.
22.05.2013 13:38 |
 
Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Cilvēkiem dot pārtiku, kurai beidzies derīguma termiņš?


Atkartoju ta nekur pasaule nedara. Bulcinu cep no rita, vakara iziliek uz ielas. Via ja termins iet uz beigam ari ta dara
22.05.2013 13:38 |
 
Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Tā dara gan - Vācijā, piemēram. Veco paiku atdot labdarībām, bet tur ir viens BET. Vācijā BEST BEFORE strādā citādi kā mums. Viņiem tas ir - līdz, kuram mirklim siers būs perfekts pēc garšas, saglabās savas īpašības. LV - kad sāks pūt.
22.05.2013 13:42 |
 
Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Zinu ka piemeram Mego kur strada kaiminiene vecas desas sagriez un liek salatos. Vai ari žāvbētas apstrada ar smidzinamo elļu.
22.05.2013 13:44 |
 
Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Kubiet, nē nu pārsteidzi :D Un Sky veco paiku atdod tur pat esošai kafē, sveramās preces VISOS veikalos tiek pārfasētas un pārdotas tik tālāk, vecas zivis kļūst par lasi ar ķiplokiem. Ja fresh produktam ir akcija, iesaku padomāt 2x.
22.05.2013 13:46 |
 
Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Daudzi jau šo nezin, un perk salātus veikalos un tur ceptu gaļu,,zivis. :D
22.05.2013 14:02 |
 
10 gadi
Reitings 1002
Reģ: 24.09.2010
Lēti, ērti, garšīgi! Why not?
22.05.2013 14:04 |
 
Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Nu jā, ko darīt?! Ja tu zinātu visu, ko var uzzināt pārtikas biznesā, tu nevienā restorānā kāju nespertu. Bet nu - tas posms pāriet. No sākuma biju šokā, tagad man ir vienalga, organisms ir stiprs.
22.05.2013 14:04 |
 
Reitings 314
Reģ: 29.01.2009
Vienu vasaru nostrādāju Maximā un tur mums lika ķimeņu sieru, kam termiņš beidzies pirms vairāk kā gada, atbrīvot no pelējuma to vnk nogriežot, pārfasēt un krāmēt plauktā.
22.05.2013 14:05 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits