Runāt lielas, nepazīstamas auditorijas priekšā

Reitings 113
Reģ: 05.12.2012
Kā Jūs saņematies runāšanai?
Kas palīdz, kā noņemt stresu? Saprotams, ka lielais uztraukums būs tikai pirmajās reizēs, taču vienalga, kā to labāk pārvarēt?
Vispar esmu ļoti liela aktrise, patīk būt uzmanības centrā, arī universitātē vienmēr eju pirmā prezentēt, ir nācies kādas pāris prezentācijas rādīt 40 cilvēku grupām, svešiem, taču tas ir bijis tikai 10-15 min.
Tagad no nākošās nedēļas man būs jāsāk pašai vadīt apmācības un jānotur esošā pasniedzēja līmenis - viņa lekcijas ir 2h garas, bez pārtraukuma. Darbiniekiem ļoti patīk un ar prieku nāk, bet kā būs ar mani - nezinu. Grupā ir pat 50 cilvēki uz vienu apmācību.
Kā man labāk uzturēt šo līmeni??
Ir kādi labi ieteikumi?
05.05.2013 21:46 |

Reitings 5075
Reģ: 19.04.2013
Es esmu visu mēģinājusi, tai skaitā elošanu. Nekas labāks nav bijis. Manuprāt, man tā ir iedzimtība,.
10.05.2013 11:17 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Mi Amor - diez vai šādas lietas pārdzimst, vienkārī bailes - katram bail no kā cita. Kas cits tas var būt? Nostājoties auditorijas priekšā jau zemapziņā aiziet - ko par mani padomās, par ko viņi sačukstās, vai esmu gana laba, vai viss sanāks?! Jāstrādā ar savām bailēm ļoti cītīgi, kamēr atbrīvojies. ;)
10.05.2013 11:20 |

Reitings 5075
Reģ: 19.04.2013
Es esmu tik daudz reizes uzstājusies. Viena reize, kad sadzēros nervu zāle-bija okey. Pārējās tīrās šausmas.
10.05.2013 11:22 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
2 h garā lekcija jau nav jāvada tā, kā 10 min prezentācija, kur katrs teikums ir svarīgs. ja tev pašai aizrauj tēma, domāju, ka ar 2 h nebūs problēmu. normāli ir turēt priekšā pierakstus, jo no galvas lekcijas saturu var iemācīties tikai tad, ja gadiem vadi un runā vienu un to pašu. ja domā, ka nenoorientēsies pierakstu žūksnī, var sataisīt plānu ar pieturpunktiem (bez pieturpunktiem var aizmirst pastastīt kādu paragrāfu)
10.05.2013 11:43 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Man parasti viss ir baigi labi, ja esmu pārliecināta par to, ko stāstu. Tā ka sagatavo iepriekš labu materiālu.

+++

Vispar esmu ļoti liela aktrise, patīk būt uzmanības centrā, arī universitātē vienmēr eju pirmā prezentēt, ir nācies kādas pāris prezentācijas rādīt 40 cilvēku grupām, svešiem

Nu un tajās reizēs tu neuztraucies? Tad kāpēc tu domā, ka uztrauksies vairāk tikai tāpēc, ka runāšana garāka?

Man bija tieši otrādi. Bakalauru aizstāvot rokas drebēja, vidusskolā vispār klases priekšā runājot drebēdama spiedos pie sienas, bet tad, kad sanāca vēlāk dzīvē stāvēt klases priekšā, stāstot to, ko tiešām labi zinu un pārzinu, izrādījās, ka es jūtos baigi komfortabli.
10.05.2013 11:44 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
stāstot to, ko tiešām labi zinu un pārzinu, izrādījās, ka es jūtos baigi komfortabli.

++
10.05.2013 11:46 |

Reitings 17280
Piebilde. Tā komfortablā sajūta bija jau pirmajā reizē, nebija nekādas pierašanas un stresa pārvarēšanas fāzes. Kāpēc - nezinu. Laikam bija ar gadiem kaut kāda pašpārliecība parādījusies, zināju, ka to, kas man jāstāsta, es varu noprezentēt interesanti.

Jā un pluss par ieteikumu smuki saģērbties. Tas tiešām palīdz. Tā sajūta, ka, pat ja esmu dumja kā zābaks un garlaicīga, kā politiskā reklāma, tad es vismaz izskatos kā konfekte :D
10.05.2013 11:51 |

Reitings 251
Reģ: 29.01.2009
Love2drive...
man vairāk rādās, ka Tu esi no tām personām, kuras vnk mīl, ka viņas glauda un slavē...cik lieliska,ka Tev jau viss būs labi, jo Tu esi talantīga...nē, vnk persona, kas mēģina paspīdēt uz vājāko rēķina....un tā būs visu mūžu, diemžēl....
Ja jau Tu esi tik netalantīga un nepārliecināta savā profesijā, ko Tu vispār tur dari?
Tev tad papīri jākārto prieks saviem kolēgiem!:))

Bet pārējām meitenēm! Drosmi un neuztveriet uzstāšanos tik ārkārtīgi svarīgi!
JO vairāk sev iegalvosiet, ka tā ir tikai "viena no uzstāšanām" , jo vieglāk būs prezentēt savu darbu, pārliecināt citus un iegūt pozītīvas emocijas!:)
10.05.2013 11:59 |

Reitings 417
Reģ: 29.01.2009
Lietderīgi ir kādi teātra kursi, drāmas kursi, kas ļoti palīdz atvērties.

Uzstāties auditorijas priekšā problēmu man nav. Pirmās lielās bailes parādījās spēlējot lugā. Toreiz tāds satraukums, ka mukt gribējās - teksts jāzina, viss jāatceras. Bet es uzgāju uz skatuves un sāku dzīvot savu lomu. Tajā brīdī sapratu, ka Tev vienkārši ir jājūtas labi tajā tēlā un viss notiks.

Ir sanācis arī kā pasniedzējai nedaudz pastrādāt. Galvenais ir diskusijas, lai nesanāk, ka Tu tikai stāsti, bet uzdod jautājumus. Tad var iegūt to iekšējo mieru ieinteresēt visus. Tas nav tikai nobērt to, ko mēs zinām. Ir jārunā ar tiem, kam stāsti.
10.05.2013 13:05 |

Reitings 17280
Tas nav tikai nobērt to, ko mēs zinām. Ir jārunā ar tiem, kam stāsti.

+++

Tā ir. Ir vieglāk runāt tad, ja tevī ar interesi klausās, ja uzdod jautājumus, ja līdzdarbojas. Tāpēc tā arī jāstāsta, lai šo reakciju iegūtu.
10.05.2013 13:14 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits