Manam draugam ir liiieeeela itāļu ģimene, un tad uz Ziemassvētkiem vienmēr šie tiek gatavoti.
Puse uz pusi milti un kārtīgi izvārīti kartupeļi, neko citu nevajag. Visu sajauc lielā masā. Diezgan ilgi jāmīca tā mīkla, lai neliptu. Vislabāk tās "klimpiņas" veidot uz trauku dvieļiem apbērtiem ar daudz miltiem, nevis plika galda vai dēļa. Sarullē desiņās, desiņas sagriež mazos gabaliņos, katru mazo gabaliņu nobrauc gar dakšas zariem (?) uz leju, lai sanāktu tas raksts. Un nav jābaidās likt miltus, citādāk viss salips kopā. Daudz platību vajag visai tai padarīšanai, jo tos gnocchi nevar vienkārši sabērt čupā, viņiem jābūt tā izkārtotiem (un neaizmirstiet visur bērt tos miltus. tas ir ļoti svarīgi). Tad, kad visas klimpiņas smuki sataisītas, tad jāber (ne visas uzreiz, protams) katlā ar lielu (!!!) daudzumu ūdens un jāvāra, kamēr uzpeld. Izņem tos un ber nākamo porciju.
Mērci taisījām no tomātiem. Aptvaicē, noņem mizu, izlasa sēklas un to sulu, kas ap sēklām (ja slinkums, var izmantot konsevrvētos tomātus savā sulā, bet tas nebūs tas). To tomātu "gaļu", kas paliek, samīca un liek uz lēnas uguns katlā. āā un vispirms tajā mērces katlā mazliet jāapcep mazos gabaliņos sagriezti ķiploki. Mēs parasti taisām 5kg milti un 5kg kartupeļi tiem gnocchi un 5kg tomāti mērcei. Ar to ari var pabarot kādus 10 cilvēkus 2 ēdienreizēs :D
Tātad. Tie tomāti lai tur lēnām vārās uz tās lēnās uguns. Tad gaļai ņem ļoti plānās šķēlēs sagrieztu liellopa gaļu. Uzliek virsū sakapātus pētersīļus un sagrieztus ķiplokus, gaļu sarullē rullīšos un sasprauž ar zobu bakstāmajiem vai sasien ar striķīti. Liek ļoti īsu brīdi apcepties uz pannas (bet tiešām tikai kādu minūti no katras puses), un tad liek mērcē vārīties kādu stundu. Mērcē liek pētersīļus, rozmarīnu, baziliku un jebkādus garšaugus, kas garšo. Jo ilgāk tā mērce gatavojas, jo labāk. Parasti sataisām to mērci iepriekšējā vakarā un tad ir ļoti garšīgi.
Diezgan gari sanāca, bet nu sanāk ļoti garšīgi. Nav tik sarežģīti, vienīgais ir ļoti ļoti laikietilpīgi, bet ir tā vērts.