Kartupeļu cepšana

Reitings 212
Reģ: 29.01.2009
Jā, saprotu - "tas taču ir tik elementāri", bet ..

Man jādodas pie drauga uz nedēļu. Viņš ēd tikai kartupeļus ar kaut ko (nekādus- makaronus, griķus u.c. ). Tad nu gribētos pagatavot viņam pusdienas.

Cepot kartupeļus, man viņi sanāk tādi - nekādi.

Lūdzu padalieties ar zināšanām, kad jāliek vāks pannai virsū / jāņem nost, kad "uguns" jāpalielina/jāsamazina.
Varbūt ieteiksiet arī kādu iemīļotu kartupeļu pagatavošanas recepti?

Paldies!
25.01.2013 19:47 |

Reitings 212
cloo, Ikdienā viņš pusdieno darbā. Jā, es arī par to baidos, bet kaut kad jau ir jāsāk praktizēties, nevar visu laiku raustīties. :D
25.01.2013 23:06 |

Reitings 43
Es sagriežu kartupeli 4ras daļās (ja ir lielāks, tad vairakās daļās) un uz ļoti uzkarsētas pannas ar taukvielām cepu. Uzlieku tā, lai nosegtu visu pannas dibenu (pa virsu vienam otru kramēt nebūtu ieteicams - būs negatavi un nekraukšķīgi). Kad viena puse apcepusies brūna, pārgriežu visus uz otriem sāniem u.t.t. līdz visi smuki brūni:) sāli lieku sākumā.Citas garšvielas nelietoju, jo pēc tam pievienoju pati visādas pašgatavotās mērcītes, kurām pievienoju garšvielas kādas vien vēlos. Kad jūti, ka kartupeļi sāk degt - nogriez mazāku temperatūru. Beigās pagaršo, ja ir vēl negatavi, bet brūni - uzliec vāku un turpini cept uz mazākas temperatūras. Beigās maisot vari pa vienam nepārcilāt - jauc visus kopā:) Esmu diezgan slinka, lai sagrieztu kartupeli sīkāk, tāpēc ļoti patīk šis variants:)
25.01.2013 23:13 |

Reitings 43
Kartupeļu pankūkas sanāk ideālas, ja kartupeli rīvē uz rupjās rīves un notecina kartupeļu sulu...man arī negaršo kartupeļu pankūkas, bet šādi ceptas ļoti garšo...vismaz var just, ka kartupelis klāt nevis pretīga kartupeļu sula:D
25.01.2013 23:17 |

Reitings 526
Reģ: 19.08.2010
Kartupeļi krāsnī - pavisam vienkārši.

Sagriež kartupeļus ripiņās.

Sarīvē ķiploku un sajauc ar eļļu.

Tur izvīļā kartupeļus.

Liek cepties apm. 40 min.

Un sanāk ņammmmma!
25.01.2013 23:43 |

Reitings 524
Reģ: 31.07.2012
mazliet sarežģītāk:

cepta vista ar kartupeļiem-
uz ietaukotas pannas liek cepties veselu vistu. ierīvē ar kādām nebūt garšvielām (es lietoju kariju+soju+medu+sāli+piparus+ķiplokus) un liek cepties. sasien kopā kājiņas,lai neapsvilst). vistai uzliek pāris pickiņas sviesta,lai smuki brūnējas

sāk mizot kartupeļus. es parasti mizju gana daudz,jo apēdas ātri un vairāk kā parasti. sagriezu kartupeli 4 daļās un lieku katliņā apvārīties,līdz vidus ciets,bet ārpuse jau mīkst. kādas 8 minūtes verdošā ūdenī varbūt.

pēc tam kartupeļus nokās, apkaisa ar sāli+pipariem. var kādas kaltētas dilles,rozmarīnu,kas nu patīk. pievieno piciņu sviesta vvai eļļas,lai kartupeļi nav sausi.
un liek pie vistas. no vistas būs patecējuši tauki,tajos apmaisa,lai kartupeļi nav sausi. var uzlikt papildus sviestu.
un tad nu cep līdz viss gatavs. parasti kopā aizņem ka'du 1-1,5 h, skaitot no vistas ielikšanas brīža. beigās palielina T uz max,lai kartupeļi apbrūnē.

vēl vīrietim pie sirds varētu iet kartupeļu sacepums
izvāra daudz kartupeļu,sataisa biezeni. pievieno sāli,var arī muskatriekstu,dilles,kas nu patīk
pannā apcep malto gaļu ar sablenderētiem-sīpoliem,ķiplokiem,burkāniem (sos var arī rīvēt) pievieno garšvielas pēc gaumes.
liek visu kārtas uz pannas un cep vēl minūtes 20-30.
pirmā karta ir kartupeļi,tad gaļa,lai sacepums saturīgs. no burkānu-sīpolu-maltās gaļas mikšļa gardas suliņas savilksies biezenī un būs primā paēdiens.
pa virsu var sakult olu ar skābu krējumu. var likt sieru,atkal,viss no gaumes atkarīgs.
26.01.2013 10:58 |

Reitings 12651
mmm, es būtu laimīgākais cilvēks pasaulē, ja kāds man tgd pienestu ceptus kartupelīšus :D (l) (l)

Bez šeit minētajiem, es cepu krāsnī sagrieztus šķēlītēs un aplietus ar saldo krējumu (l) ņammm

Ja uznāk iedvesma, te ir pildīto kartupeļu receptes:
http://silva.prieksgatavot.lv/krasni-cepts-kartupelis-ar-spinatiem/
http://silva.prieksgatavot.lv/krasni-cepts-kartupelis-ar-sampinjoniem/

Ja gatavo mīcītos, tad ļoooti garšīgi ir, ja bez sviesta un piena pievieno vēl angļu sinepes (l)

Viss..eju uz virtuvi :D
26.01.2013 11:20 |

Reitings 5478
Piemēram,es nekad nedaru tā kā citas - sākumā lielāka uguns un tad mazāka. Es visu laiku cepu kartupeļus uz vidējas uguns.
Uzkarsēju pannā eļļu, sagriežu kartupeļus salmiņos un cepu. Tad uz beigām,kad kartupeļi jau paliek mīkstāki, pielieku sāli VAI garšvielas. Ja ir vēlme, piesitu vēl olu un sanāk nu ļoti garšīgi :)
Bieži no kartupeļiem taisu arī sacepumus, pankūkas, krāsnī ceptus, vārītus utt.
26.01.2013 11:20 |

Reitings 391
Ja vienkārši uz pannas, tad daru kā citas - sagriežu ripiņās vai salmiņos un tik cep, sākumā uz lielākas uguns, tad vidējas, sāli pieliek beigās. Reizēm cepu kopā ar sīpoliem, citreiz beigās krējumu pārlej mazdrusciņ. Ļoti garšīgi ir cepeškrāsnī cepti - sagriež kartupeļus kubiņos, liek cepampannā ar cepampapīru, pārslaka ar olīveļļu un pārkaisa ar rozmarīnu un timiānu, un krāsnī iekšā.
26.01.2013 11:37 |

Reitings 81
Reģ: 18.12.2011
nomizo daudz kartupelus, sarive uz pasas smalkakas riives vai izmanto blenderi.ievieto formaa un cep. klat garsvielas, siers .
26.01.2013 11:42 |

Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
Ja man būtu jāpasniedz kartupeļi kā ēdiens, tad pasniegtu kartupeļu Gratin (sacepums ar pienu un sieru) taču ja man gribētos pārsteigt vīrieti es viņam sagatavotu liellopa gaļu sarkanvīna mērcē ar dārzeņiem.
26.01.2013 11:50 |

Reitings 212
Kalla, kāda temperatūra būtu piemērota Tavām receptēm?

Paldies, meitenes! Lieliski varēšu katru dienu ko nedaudz citu taisīt! :)
26.01.2013 12:07 |

Reitings 524
Reģ: 31.07.2012
vistai temperatūra svarīga. sākumā ap 180-200 grādiem,kad tikai vista, bet brīdī,kad kartupeļi likti klāt (es VIENMĒR apvāru,jo man patīk,ja ārpusē tāda maiga, pavārījusies garoziņa,kas pēc apcepšanas paliek tumša un kraukšķīga, ne kā ar "zaļiem" kartupeļiem,kad tie mēdz tā kā sarauties,sažūt), temperatūru var paaugstināt mazliet,līdz pēdējās 20 minūtēs es lieku max T,lai kartupeļi sabrūnē. vistai tajā brīdī var folliju uzklāt,lai neapsvilst.

sacepumam- vienalga. es lieku kādus 200. . visas sastāvdaļas jau ir gatavas (gan biezenis,gan maltā gaļa ar dārzeņiem),līdz ar to izmantoju augstu T lai izveidojas glīta garoziņa no olas+skābā krējuma ar garšvielām. nemīļoju gaļas un cepta siera savienojumu,bet gan jau kūstošs siers arī ietu tā neko.
26.01.2013 13:10 |

Reitings 64
Reģ: 28.07.2012
1. variants, sagriežu mazos kubikos un metu uz pannas, vāku virsū, cepu tad kad jau jūtu ka sāk kļū galīgi mīksti un lai nepiedeg stāvu pie pannas visu pusstundu jo mani satrauc cepšana, liekas ka deg klāt. :D
2. variants, sagriežu tādas ne pārāk biezas, ne pārāk plānas ripas un lieku pilnu pannu, kad jūtu ka būs gatavas, apgriežu katru ripu un lieku traukā, tad lieku nākošās šķēles, baigi ilgi sanāk cept.
3. variants, nu to noteikti tu tā kā pēc apraksta neteici, bet nu iemetīšu šo te arī, sagriez diezgan plānas šķēles tupeņu un tik eļļā iekšā, sanāk čipsi.
Paldies par uzmanību. :D
26.01.2013 13:15 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits