Par skolas izvēli.

Reitings 159
Reģ: 31.10.2012
Sveikas, meitenes! Es zinu,ka ļoti daudzas piektdienā nu galīgi negrib domāt par skolu, bet...
Vai kāda no jums varētu man,lūdzu, pastāstīt par kādu no šīm skolām - Rīgas Valsts tehnikums, Rīgas Uzņēmējdarbības koledža, Rīgas Tehniskā koledža, Rīgas Tirdzniecības tehnikums??
Būtu ļoti patīkumi, ja es kaut ko vairāk uzinātu. Liels paldies. :)
11.01.2013 18:39 |

Reitings 1431
Reģ: 09.10.2012
Liepājas
11.01.2013 19:48 |

Reitings 803
Reģ: 23.05.2011
vispār es uzskatu, ka labāk, ka tu vidusskolu apgūsti kādā arodskolā, jo, pēc tam tu vari iet gan mācīties tālāk pa savu nozari, vai domāt ko citu, kā arī tev jau ir profesija. nez kāpēc, kad man bija jāiet vidusskolā, es galīgi negribēju iet uz arodskolu, aizgāju uz parasto vidusskolu un pēc skolas beigšanas attapos pie nekā. jo pieredze nebija, aroda nebija. tad tā mocījos, lai iegūtu darbu.
11.01.2013 19:49 |

Reitings 159
avene- patiesībā es tev piekrītu. Bet tehnikumā arī iegūst labas zināšanas. Personīgi, uzskatu, ka labāk pēc pamatskolas doties uz skolām, kur apgūst arī profesiju
11.01.2013 19:52 |

Reitings 9202
Reģ: 13.03.2011
Es esmu pret tenikumiem, koledžām un profesionālajām vidusskolām kā tādām, es ne pirms vairākiem gadiem, kad stājos vidusskolā, nedz tagad neizvēlētos mācīties kur citur, kā vien vidusskolā, bet izvēle, protams, ir jāizdara tev pašai. Ja skaidri zini, ka, piemēram, gribi apgūt tieši to profesiju, augstākā izglītība tevi neinteresēs, bet šis ir tavs lielākais aicinājums - uz priekšu, bet ja kaut mazliet tomēr šaubies, tad labāk pieturies pie tās pašas vidusskolas.

Es ar to necenšos pateikt, ka šī izglītība ir zemē metama un visas, kas reiz beigušas kādu no šīm skolām ir ar kaut ko sliktākas, arī vidusskolā mācās pietiekami daudz tādi, kuri atnāk tikai atsēdēt, tomēr mana pieredze liecina, ka arodskolas izvēlās tie, kuriem nav īpaši gudras galvas. Vienīgais gadījums, ko atbalstu - zinu meiteni, kura mācās stila un modes profesionālajā vidusskolā par frizieri/vizāžisti, viņai tiešām sanāk, padodas, patīk un interesē. Turkāt pēc tam ir pietiekami daudz dažādu kursu, kur attīstīt savas prasmes.
11.01.2013 20:01 |

Reitings 159
spotlight - paldies par viedokli. Ceru,ka pēc pasākuma Skola 2013 skaidrība vēl lielāka būs. :)
11.01.2013 20:05 |

Reitings 159
Meitenes, gadu no jums vēl kādus viedokļus. Kur jūs mācījāties. Kādu profesiju apguvāt. Liels paldies. :)
11.01.2013 20:13 |

Reitings 803
Reģ: 23.05.2011
spotlight pēc kā spried, ka izglītība ir sliktāka kā parastā vidusskolā? visi , kas mācījušies arodskolā, no man pazīstamiem ir ar ļoti labām izglītībām.
11.01.2013 20:21 |

Reitings 692
Reģ: 02.12.2012
Es ar to necenšos pateikt, ka šī izglītība ir zemē metama un visas, kas reiz beigušas kādu no šīm skolām ir ar kaut ko sliktākas, arī vidusskolā mācās pietiekami daudz tādi, kuri atnāk tikai atsēdēt, tomēr mana pieredze liecina, ka arodskolas izvēlās tie, kuriem nav īpaši gudras galvas. Vienīgais gadījums, ko atbalstu - zinu meiteni, kura mācās stila un modes profesionālajā vidusskolā par frizieri/vizāžisti, viņai tiešām sanāk, padodas, patīk un interesē. Turkāt pēc tam ir pietiekami daudz dažādu kursu, kur attīstīt savas prasmes.

patiesībā, visu šo lasot, gribas vien teikt Tev, spotlight, lai tu kādreiz aizej un izbaudi prieka pēc kaut pusgadu kādā profesionālajā vidusskolā/koledžā .. cilvēks tur mācoties, iegūst daudz vairāk, nevis vien vidusskola paralēli tavam arodam, bet arī pieredze un tas, ka tu visu to pats savām rociņām dari un beidzot šo skolu, tev iespējas, principā plašākas kā plikas vidusskolas beidzējam. tas ir tāds diezgan stūrgalvīgs stereotips, ka arodvidusskolās mācās bezmazvai tukšpauri, tici man, tas ir atkarīgs no skolas un aroda, bet viena liela daļa ir tādu skolu, kur visas mācības notiek nopietni. zinu, ko runāju, jo pati pa tādu ceļu eju ,man ir vienkārši fantastisks kurss, patiešām gudri cilvēki, kas zina, ko no dzīves grib sagaidīt, ko grib paši sasniegt, ar ko saistīt nākotni. nenopietnas man liekas visas tās modes, frizierīšu u.tml., skolas, bet tas ir mans subjektīvais viedoklis, kas izriet no tā, ka man vienkārši tādas profesijas nešķiet nopietnas, bet katram savs.
11.01.2013 20:42 |

Reitings 2569
Reģ: 16.07.2012
Spotlight +++
11.01.2013 20:50 |

Reitings 2569
Reģ: 16.07.2012
Pasionelle,

nenopietnas man liekas visas tās modes, frizierīšu u.tml., skolas, bet tas ir mans subjektīvais viedoklis, kas izriet no tā, ka man vienkārši tādas profesijas nešķiet nopietnas, bet katram savs.

Domāju, ka Spotlight komentārs arī ir tikai viņas subjektīvais novērojums.
11.01.2013 20:52 |

Reitings 918
Reģ: 06.09.2011
Arī nepiekrītu viedoklim,ka augstskolas ir kaut kas pārāks, nu, nu, dzīvē iziet dažādi un diploms nekādi neliecina par to,kas galvā darās! Ja meitene grib studēt teķī vai citur,kur uzsvars likts uz praktiskām zināšanām ( par kuru vajadzības nepieciešamību kaut kā vairums neaizdomājas!), tad lai tik droši to dara! Ja zini,kas patīk un velk, tad tik uz priekšu! Mācies priekš sevis!
Svarīgi ir iegūt prasmes ,lai spētu nodarboties ar savu izvēlēto amatu ne tik daudz akadēmiska atsēdēšana.
11.01.2013 20:54 |

Reitings 9202
Pārlasiett vēlreiz manu komentāru, pirms interpretējiet tekstu pa savam. Tas ir mans subjektīvais viedoklis un pieredze, mācījos vienā no Rīgas skolām, pēc pamatskolas tie, kuri bija gudri, centīgi un zinātgriboši (un to jau nu tomēr mācoties vienā skolā var ļoti labi redzēt) turpināja mācības vidusskolā, vienalga - tajā pašā vai kādā citā, bet pārējie - bara instinktā aizskrēja uz visām šitām profenēm, mācīties tūrismu un vēl visādas profesijas, neapjaušot, ka pat ar augstāku izgltību tūrismā mūsu valstī ir kā ir, diemžēl! Okei, tiem kuriem nekas cits nepadodas - lai mācās ņemties ar datoriem, lai mācās par galdniekiem, frizieriem un ko tik vēl ne, tas noteikti ir labāk kā pabeigt vidusskolu un tad neko vairs nedarīt, bet ja jāsalīdzina vidusskola + augstskola pret profesionālo vidusskolu, tad domāju - tas liekus komentārus neprasa! Jā, ir cilvēki, kuri arī pēc profesionālās mācās augstskolā, tad viss okey, bet ja es tā darītu - būtu vienkārši pazaudējusi gadu no savas dzīves, tieši mācību ziņā. Un pateikt ka profesionālajā vidusskolā mācību līmenis ir augstāks kā vidusskolā gan ir tā dikti nepārdomāti .. :)

Paldies, par pamudinājumu/aicinājumu/vēlējumu aiziet un izbaudīt profesionālo vidusskolu, es jau pāris semestrus studēju augstskolā un šeit praktisko nodarbību un pieredzes gūšanas iespēju ir gana daudz, lai man tas nebūtu jādara!
11.01.2013 20:54 |

Reitings 55
Reģ: 13.11.2012
Okei, tiem kuriem nekas cits nepadodas - lai mācās ņemties ar datoriem, lai mācās par galdniekiem,

Uzsita dusmas.
Mans brālis ir viens no tiem, kas mācās par galdnieku. Viņš to mācās nevis tāpēc, ka būtu tukšpauris, kas nevarētu pavilkt vidusskolu un kuram nekas cits nepadodas, bet tāpēc, ka viņam ir talants un zelta rokas šajās lietās. Kad viņš pabeigs, tad būs izcils sava amata meistars.
Besī tā spalvu spodrināšana, ka vidusskola ir nez kāds zelta kalns un tie, kas izvēlas ko citu, noteikti ir muļķi vai ''bara instinkta vadīti''.
11.01.2013 21:14 |

Reitings 171
Reģ: 29.01.2009
Es pati mācījos Rīgas Celtniecības koledžā pēc 9. klases, arhitektūras tehniķa specialitātē. Izvēle krita, jo labi padevās eksaktās zinātnes un māksla, apvienojot izvēlējos arhitektūra, tagad turpinu mācīties RTU būvniekos.

Nemaz nepiekritīšu izteiktajiem viedokļiem, ka uz profesinālajām izglītības iestādēm iet cilvēki, kam grūti iet ar mācībām, jo tad nemaz nespētu pavilkt visu.

Mācoties koledžā, tehnikumā, obligātie izglītības eksāmeni ir jākārto ātrāk, nekā mācoties vidusskolā. Piemēram matemātiku mums mācīja 2 gadus un vajadzēja likt to pašu eksāmenu, ko vidusskolās liek pēc 3 gadu apmācības. Un ja vēlies stāties augsskolā, tad jānoliek tik labi, lai spētu konkurēt ar vidusskolas beidzējiem, līdz ar to pat jābūt "gaišākai" galvai nekā parasti!

Kā arī latviešu valoda, vēsture, angļu valodas eksāmeni.

Un pieredze daudz, daudz lielāka. Mācoties 1. kursā, jau var sākt darba gaitas, kas atmaksājas vēlāk. Beidzot koledžu/tehnikumu ir jau pietiekama darba pieredze un profesija, nevis tikai vidusskolas diploms un varbūt pārdevējas (runāju vispārīgi) pieredze, jo vidusskolniekiem nav daudz iespēju, kur iet strādāt. :)

Kā arī mācoties koledžā un un aizejot uz veco klasesbiedru izlaidumu, jutīsies vecāka, vairāk pieaugusi, jo būs jau dzīves pieredze. Kā nekā tā jau ir augstāka izglītības iestāde, vairs tā neuzcinās, kā skolā. Prakses, darbs, tas dod savu.
Protams, ne visiem :)

Vienmēr ir izņēmumi! :D

Vēlu veiksmi izvēlēties īsto variantu un profesiju.
11.01.2013 21:22 |

Reitings 171
Un vēl nepieminēju, ja izvēlēsies īsto profesiju un turpināsi to arī augstskolā apgūt, tad pirmajos kursos ir ļoti viegli, daudz var "izbraukt" uz zināšanām, ko sniedza koledža, kamēr vidusskolas beidzēji, cītīgi mācās :)
11.01.2013 21:28 |

Reitings 9202
Elpo - atkal kaut kas no konteksta izvilkts! Citēšu šoreiz pati sevi!

Ja skaidri zini, ka, piemēram, gribi apgūt tieši to profesiju, augstākā izglītība tevi neinteresēs, bet šis ir tavs lielākais aicinājums - uz priekšu, bet ja kaut mazliet tomēr šaubies, tad labāk pieturies pie tās pašas vidusskolas.
11.01.2013 21:31 |

Reitings 171
Spotlight, tāpāt garām :D

Šī teikuma daļa - "augstākā izglītība tevi neinteresēs"!!!!!! C'mon :D

Tas nozīmē, ka pēc tam vairs tālāk nevar mācīties??
Lielākoties, man zināmie koledžas/teknikuma beidzēji mācās augstkolās!
Ja prātiņa par maz, tad varbūt.. nespried, ja nezini vai gadījies kāds slikts piemērs!
11.01.2013 21:39 |

Reitings 171
Ui, ātrumā sanāca daudz drukas kļūdu.. :D
11.01.2013 21:40 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Es ar to necenšos pateikt, ka šī izglītība ir zemē metama un visas, kas reiz beigušas kādu no šīm skolām ir ar kaut ko sliktākas, arī vidusskolā mācās pietiekami daudz tādi, kuri atnāk tikai atsēdēt, tomēr mana pieredze liecina, ka arodskolas izvēlās tie, kuriem nav īpaši gudras galvas.

no kurienes tu to njeemi? ne visiem ir bagaatas mamminjas un teetinji, taapeec arii cilveeks aiziet uz arodskolu, lai peec pabeigshanas buutu lielaaka iespeeja atrast darbu, par ko var nomaksaat studijas, vai arii gribeeja ieguut papildus izgliitiibu, kas veelaak noderees kopaa ar izveeleeto bakalauru. no manas klases ljoti daudzi, kuri aizgaaja uz tehnikumiem, tagad ir ar magistriem un tie nebija klases nesekmiigie.
un ja tu domaa, ka datori ir domaati cilveekiem ar gruutaam galvaam, luudzu tad uzprogrammee kaadu softu un nopaardod to par paaris miljoniem, ja jau tev ir taa vieglaa galva. visu cienju pedagogiem, bet datorista profesiju apguut ir daudz gruutaak kaa pedagogus, kur var izbraukt cauri ar runaashanu.
11.01.2013 21:45 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Pasionelle,
nenopietnas man liekas visas tās modes, frizierīšu u.tml., skolas, bet tas ir mans subjektīvais viedoklis, kas izriet no tā, ka man vienkārši tādas profesijas nešķiet nopietnas, bet katram savs.

Es nezinu, ko māca tajās arodskolās, bet pati friziera profesija nav viegla un prasa lielus līdzekļus. Tā kā tas ir tikpat liels stereotips, cik, tavuprāt, tas, ka vidusskola ir labāka par profesionālo skolu.
11.01.2013 21:46 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits