Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Eksāmens Literatūrā.

Reitings 9
Reģ: 08.01.2013
Sveikas meitenes!

Varbūt kāda var palīdzēt? No dotajām 6 tēmām, kas šogad būs literatūras eksāmenā, man vistuvākās bija: Radoša personība literatūrā, Brāļi literatūrā un Duālais literatūrā. Ir kādi labi ieteikumi saistībā ar šīm tēmām?
08.01.2013 18:30 |

Reitings 1660
Reģ: 27.10.2010
Kas par eksāmenu? Vidusskolas?
08.01.2013 19:04 |

Reitings 9
Jā, vidusskolas.
08.01.2013 19:06 |

10 gadi
Reitings 2083
Reģ: 01.08.2012
Duālais noteikti būtu kaut kādi pretstati. Tur tiešam daudz var atrast - personību pretstati starp 2 cilvēkiem, domāju, ka Purva bridēju var iesaistīt. Pretrunas sevī - Regīnas Ezeras "Aka" galvenajā varonē. Mīlestība-naids, pienākums - mīlestība. Sāc ar to šajā tēmā, ka dualitāte visbiežāk ir pamats daudziem darbiem, lugām tas ir vispār 99% gadījumu, jo bez konflikta (divām pusēm, kas saduras) vispār lugas nepastāv. Der gan personu konflikts, gan lēmumu (kad galvenais varonis cīnās par kaut ko sevī un nespēj izlemt) Lieliski varētu noderēt Leldes Stumbres "Sarkanmatainā kalpa izlasīšana", sarežģīti analizējama, bet tur duālais un pretspēki ir galvenie. Ja vispār pareizi esmu izpratusi vārdu "duāls".
Brāļi - te uzreiz nāk pratā brāļi Kaudzītes, bet tas jau laikam īsti neder, vajag darbos, kur brāļu attiecības. Diemžēl uz sitienu neko nevaru ieteikt. nē - varu gan - lielisks darbs, ko izmantot - Raiņa " Jāzeps un viņa brāļi"
Radoša personība, manuprāt, visvienkāršākais un grūtākais reizē, jo atrast darbos nav grūti, bet ja jāsāk ar visizteiktāko darbu meklēšanu...
Konsultējies ar skolotāju:)
08.01.2013 19:08 |

10 gadi
Reitings 2083
"Sarkanmatainā kalpa" izlasīšana, atvainojos
08.01.2013 19:09 |

10 gadi
Reitings 2083
Kādas pašai idejas?
mana joma, prieks būtu palīdzēt, jautā, ja gribi zināt, ko sīkāk:)
08.01.2013 19:10 |

Reitings 3755
Reģ: 22.10.2012
Ja jau tev šķiet tuvāks, tad jau droši vien pašai ir jābūt kādām domām.
Ceru, ka pareizi sapratu - jautājums ir par eseju vai pārspriedumu?
08.01.2013 19:15 |

10 gadi
Reitings 2083
Ance, manšķiet, ka nē, tieši literatūras eksāmenā jāveido stāstījums
08.01.2013 19:18 |

Reitings 3755
Reģ: 22.10.2012
Nopietni? Man tas ir kaut kas pilnīgi jauns, jo, kad vēl es liku, bija pārspriedums, ja nemaldos.
08.01.2013 19:21 |

Reitings 9
Liels paldies par atbildēm!

Hm, pati iedomājos par H. Gulbja "Cīrulīšiem", jo tur arī bija savdabīgas brāļu attiecības, bet ne tik ļoti izceltas pašā lugā.
Par radošu personu literatūrā nevaru arī iedomāties. Nāk prātā vien biogrāfijas, bet tas laikam nebūs tas piemērotākais eksāmena pārspriedumam.

Šķiet, ka par duālo literatūrā arī pašai ir visvairāk ideju. Šodien un rīt kārtīgi pārdomāšu un nākšu ar idejām.
08.01.2013 19:23 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Tas laikam ļoti atkarīgs no skolotājas, bet vai jūs stundās nepārrunājat obligāti ieteicamo literatūru? Visas šīs Akas, Jāzepus utt.? Mums tiešām ļoti labi visu stāstīja un izrunāja, un tad jau nebija nekādu problēmu izdomāt, ko rakstīt šādās tēmās.
Es nezinu, vai tāpat ir literatūras eksāmenā, to neliku, bet latviešu valodas eksāmena rakstiskajā darbā mūs diezgan ļoti aicināja izmantot vismaz vienu mūsdienu autora darbu, nevis tikai tos klasiskos, ko arī pārrunājām mācību stundās (piem, I. Ābeles stāsti).
08.01.2013 19:25 |

Reitings 4258
Vispār - kā var zināt vidusskolas eksāmena tēmas pirms eksāmena? Saprotu, ka tas ir skolas eksāmens, bet liekas kaut kā īpatnēji, ka eksāmenam var sagatavoties jau pirms tam, izvēloties vienu konkrētu tēmu un jau iepriekš visu izdomājot, ko tur rakstīt.
08.01.2013 19:28 |

10 gadi
Reitings 2083
keisii - noteikti Cīrulīši der! Pašai piektdien augstskolas eksāmenā bija jāanalizē Cīrulīši:D nav obligāti jābūt brāļu attiecībām galvenajām. Tajā lugā vispār ģimenes attiecības, kas nozīmē, ka brāļu ir vienlīdz svarīgas! (:
Ance, pagājušajā gadā literatūras eksāmens vienkārsi atdalījās no latviešu valodas, respektīvi, mums bija gramatika, teksta analīze (viedokļi, teksta apkopojumi jāuzraksta, jāmak izprast, kas galvenais), jo daiļdarba analīze tika izņemta ārā, beigās vēl domraksts. Eksāmenā biju vīlusies, viss tas, ko mācījos pa 3 gadiem literatūrā bija neizmantojams. Vienkārši tik viegls eksāmens. Bez maz vai tā - ja maki latviešu valodu un saprast, par ko iet runa mazā teksta fragmentā - par B daļu 100%. Man presonīgi vairak likās, ka bez maz vai pārbauda latviešu valodas zināšanas sarunvalodas līmenī. Tas tādeļ, ka pirmo gadu krievu plūsma lika kopā ar latviešu skolām. Pārspriedumā arī superīgi vieglas tēmas, ne vajadzēja baigo pieredzi ar obligātās literatūras krājumu, pietika, ja zini, ka kultūras vertības LV ir paši rakstnieki, mūziķi, Dziesmu svētki utt. Literatūra atsevišķi, ko vērtē skolas skolotāji uz vietas, klausoties stāstījumu.
08.01.2013 19:31 |

Reitings 9
Nu, tas jau tikai loģiski, ka literatūras eksāmenā tēmas dod pirms paša eksāmena. Un tā ir tikai eksāmena pirmā daļa - ir jāstāsta par 3 izvēlētām grāmatām pec dotajām tēmām.
Otrajā daļā nekas nebūs dots iepriekš - pašam būs jaanalizē dotais literārais darbs.
08.01.2013 19:31 |

Reitings 4258
Keisii, skaidrs. :)

Eksāmenā biju vīlusies, viss tas, ko mācījos pa 3 gadiem literatūrā bija neizmantojams.

Man likās tieši pretēji - ka literatūras, savu domu izpaušanas, teksta interpretēšanas latviešu valodas eksāmenā bija gana, savukārt pašas zināšanas par latviešu valodu, par teikumu uzbūvi, par leksikas slāņiem utt. gandrīz nemaz, izņemot nožēlojamo testu eksāmena sākumā. Viss pārējais bija - darbs ar doto tekstu, kas principā atsita literatūru. Viedoklis, pārspriedums, galveno domu atrašana utt.

To pašu biju pamanījusi olimpiādēs - senāk, kad piedalījos tajās, tad bija gan literatūra, kultūra ietverta, kur varēja būt jautājumi, piemēram, par to, kurš dabūja balvu Spēlmaņu naktī vai kam iznāca jauns dzejoļu krājums, gan valoda, kur vajadzēja likt komatus, noteikt teikumu uzbūvi utt. Pēdējos gados principā darbs viss sastāvēja no tās literatūras/kultūras daļas, kur vajadzēja zināt, kādam rakstniekam kāds darbs atbilst u.tml. lietas, nevis konkrēti valodu (un, protams, vienmēr klāt pārspriedums).

Un tad vēl brīnās, ka jaunatne neprot rakstīt. :D
08.01.2013 19:42 |

Reitings 4258
Ui :D Sunshine laikam rakstīja par literatūras eksāmenu. Es nedaudz novirzījos no tēmas un padomāju, ka viņa runā par latviešu valodas. :D Atvainojos.
08.01.2013 19:44 |

10 gadi
Reitings 2083
Pievakare - es tieši runāju par latviešu valodu. Jā, Tev taisnība - aizmirsu piebilst, ka arī gramatikā vīlos, jo tie 25 jautājumi - nu sviests, tiešām bija šoks, iznākot ārā. Kādreiz bija 10 gari teikumi, kur jāliek komati, ieliec nepareizi un nule punkti. Šogad nebija. Varbūt izteicos nedaudz neprecīzi, bet man viss kopumā likās viegls, biju domājusi, ka B daļa prasīs ko sarežģītāku, par cik daiļdarba analīzes vieta tas viss bija ielikts. Arī pārsprieduma tēmas prasījās grūtākas. Es, protams, ieliku iekā arī savas zināšanas, bet bez tā varēja arī iztikt. Vismaz mani klasesbiedri, kas 3 gadu laikā neizlasīja nevienu obligātās literatūras gramatu, tika cauri sveikā.
Par olimpiādēm - pēdēja arī biju vīlusies;D es tur cerēju, ka būs jāanalizē literatūra un viss tas, nē, viņi prasa ntajos uzdevumos, kurš darbs pieder kuram autoram un kurš autors kura stilā rakstījis. Nez, varbūt VISC jauni darbinieki patrāpījās.
08.01.2013 19:53 |

Reitings 414
Reģ: 29.01.2009
nezinu vai eksāmenam der, bet pirmās grāmatas, kas nāca prātā par brāļu attiecībām ir
V. Kaijaka romānus "Enijas bize" (1999), "Zem Marsa debesīm" (1999), "Nārbuļu dēli" (2000), "Mantinieki" (2002).
Pēc šī grāmatām uzņemti "Likteņa līdumnieki", taču grāmatai un filmai ir atšķirības
08.01.2013 20:07 |

Reitings 4258
Sunshine, :)
Jā, secinājums viens - latviešu valodas darbu (gan eksāmenu, gan olimpiāžu) līmenis ir ļoti krities salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Atceros, kā 9. klasē, būdama liela fanātiķe, skatījos cauri vēl senākus olimpiādes darbus.. Tur tādas haļavas nebija. :D

Eksāmens gan ir veiksmes spēle - pati mistiskā veidā dabūju B līmeni un pietrūka pāris procenti līdz A. Tai pat laikā cilvēks, kura pārspriedumos gramatiskās un stila kļūdas pirms nodošanas skolotājai bieži laboju tieši es, arī dabūja B. Viņam latviešu valoda īsti neinteresēja un labot (vai vismaz aizdomīgi paskatīties) nācās uz katru otro rindiņu. :D
08.01.2013 20:22 |

Reitings 1
Reģ: 21.03.2013
Es arī kārtoju literatūras eksāmenu. Izvēlējos tēmu "brāļi literatūrā".
Sāku lasīt Likteņa līdumniekus, jo tur nu braļu attiecības ir pamatā.

Ko jūs vēl sakat par šo tēmu?
21.03.2013 09:37 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits