krievu valoda

10 gadi
Reitings 565
Reģ: 29.01.2009
Sveikas!
Nu man jau kā jaunai latvietei ir kā ir ar to krievu valodu. Mūsdienās principā lielākā daļa neprot vai tikai daļēji prot šo valodu (protams, ar izņēmumiem), to var secināt kaut vai papētot savas paziņas - vidēji no 20 cilvēkiem 1 saprot pieņemami, vēl 2 kaut ko rubī, pārējiem tā ir pilnīgi melna bilde. Mana problēma atkal ir savādāka - saprast jau saprotu visu, ko man krieviski saka vai kas ir rakstīts, atbildēt RAKSTISKI arī māku, taču, ja kaut kas jāsaka... Nu nevaru, mana runāšana krieviski izklausās pēc maza bērna šļupstiem. Arī vidusskolas laikos rakstiskajos, gramatikas, u.c. darbos atzīmes bija - 8,9, taču kā bija kāds mutiskais pārbaudes darbs - 2,3 nu maksimums kādreiz pagadījās kāds 4. Tāpēc izvairos no runāšanas krieviski, labāk klusēju, nekā apkaunoju sevi. Nu tāpēc arī šodien nedabūju darbu "Drogās". Prasa, lai es krieviski pastāstu par savu hobiju. Nu kāds vēl hobijs, man stress tāds, ka parunāt pat latviski vairs nevaru, kārtējo reizi klusēju. Jā, laikam darbu man Rīgā nedabūt, jo šaubos, vai kādreiz sākšu runāt krieviski. Domāju, ka ne man vienai ir šāda problēma ... :/
06.03.2012 20:18 |

Reitings 858
Reģ: 08.05.2011
Skolā biju krievu valodā divnieku karaliene ar vasaras darbiem vidusskolā šajā priekšmetā! Parādījās riņķī cilvēki, ar kuriem ikdienā sāku runāt krieviski, sākumā dzērumā prikola pēc, bet pēc tam kaut kā pusgada laikā tas aizgāja tik raiti! Viss ko varu teikt, ka skola un tās obligātās literatūras, ko man lika lasīt ir fufelis, ne vārda no tās daiļliteratūras nesapratu, toties spēju apkalpot cilvēkus, ieteikt, izpalīdzēt ;) Es nerunāju perfekti, bet es ļoti cenšos, cilvēki to novērtē un nepiesienas, ja nevaru kaut ko pateikt vai pasaku neprecīzi, vai nepareizā locījumā, viss atkarīgs no Tavas attieksmes ;)

Un vispār man zināmās vietās strādā cilvēki, kuri ne vārda nesaprot krieviski, bet ir pat amatos sakarīgos ;) bet nu pakaļā ir jāprot līst, man personīgi vieglāk ir valodu iemācīties nevis kādam ziepēties, to vienkārši neciešu!!!!

Paskaties filmas, seriālus, kur ir tīrākās ikdienas situācijas, paseko līdzi dziesmu tekstiem, par ko tajās dzied, palasi lirikas, kur redzi vārdus vizuāli, viss kopā attīstīs valodu, atliks tikai sākt pielietot un viss aizies ;)
06.03.2012 23:51 |

Reitings 821
Reģ: 23.04.2011
angry_jamesy- to kolektīva lietu sauc par motivāciju no gudra līdera puses. Biznesa fīčas pamācies un tad domā, ka tas nekam neder.
07.03.2012 00:02 |

Reitings 821
Reģ: 23.04.2011
Cits jautajums jau ir par to, vai tā motivacija ir par labu lv pusei.
07.03.2012 00:06 |

Reitings 380
Reģ: 16.02.2011
Eh, es arī pagājušogad vienā darba intervijā izkritu dēļ krievu valodas. Nu jā, bija arī citi iemelsi gan jau, ka es nederēju,bet man tā arī pateica: ka tas ir slikti, ka nezin, jo tur vajagot. Un es vēl pie tam biju norādījusi, ka it kā protu zemākajā līmenī, bet neko nesapratu, ko man saka :D Un jā,es neprotu ne lasīt, ne rakstīt, ne runāt, ne saprast krieviski :D varbūt zinu pāris vārdus pateikt, kā mani sauc, jā, nē, palīgā, un ka nesaprotu pa krieviski protu pateikt :D un dažreiz saprotu pāris vārdus, ko ka'ds aaka, nu tātad,neko neprotu :D

un jā ,man bija jau vēlme apgūt, grib vai negrib, pieteicos caur bezdarbnikeiem, bet dabūju darbu savā pilsētā un tad atkrita tie kursi.

Un tracina, ka daudz kur prasa, piemēram, Liepājā, jo tur redz daudz krievu dzīvo. Un par Rīgu nemaz nerunājot. Mani pat šokēja, ka manā pilsētā citos darba sludinājumos prasa.

Man nav nekas pret pašu valodu vai krieviem kā tautu (nu izņemot lecīgus, ka snez ko iedomājas no sevis), bet kaitina pats fakts, ka man savā dzimtenē grūti atrast darbu, jo, redz, te ir daudz krievu cilvēki un man jāprot tāpēc viņu valoda. Šī tēma jau ir izrunāta un izsmelta, protams, bet nu tas nav normāli, kāpēc tad nevar vienkārši saprast to,ka lai viss būtu latviski,tad visiem būs labi, jo tik daudz tak viņi sapratīs, ja veikalā viņiem pārdevēja tieks ko latviski vai kādā bankā vai kur citur.

Absurds,bet gribot negribot jāmācās,lai dabūtu darbu.
07.03.2012 00:14 |

Reitings 858
Jūs, kas neprotat valodu esat smieklīgas :)
Man 13 gados, kad sāku pirmajā darbā strādāt vasarā, ātri pieleca, ka jāsāk mācīties, ja gribi strādat apkalpojošā sfērā, bet līdz tam es runāju kā Jūs, tikai atšķirība, ka man toreiz bija 13!!!
Domājiet Skandināvijā cilvēki nemācās angļu valodu? Cik viņiem ir studentu, darbinieku, kas runā angliski, vai viņi kaut ko pīkst, ka viņu dzimtā ir skandināvu???!!!! Ak, nabaga patriotiskās latvietes!!! SMIEKLĪGI!
07.03.2012 07:39 |

Reitings 2805
Reģ: 25.07.2011
Nuu es gan nepiekritīšu, viņiem nepatīk, ka pat ja , piem., norvēģu kompānija viņus apkalpo angliski vai Dievs nedod nedaudz lauzītā norv valodā :D
07.03.2012 07:46 |

Reitings 2805
Valodu skandināvi zin, bet izmantos tikai tad, ja tu galīgi neko nesaproti :D
07.03.2012 07:49 |

Reitings 858
Esmu biju gan apmaiņas braucienā uz Norvēģiju, gan pabijusi Dānijā ciemojoties, abas vietas ir bijušas pavisam mazas mazpilsētiņas ;) Kurās patīkami apkalpo veikalos gan mazos kā supernetto, gan tādo kā H&M, nemaz nerunājot, ka apmaldoties uz ielas omītes vecuma sieviete mums izskaidroja ceļu, kur vajadzēja nokļūt, neviens neieklemējās uz savu valodu, nesūtīja mūs ratā vai kā citādāk ;)

Reitings 2805
Starp citu - kāda ar norv val zināšanām šeit ir varbūt? Mana firma piedāvā bezmaksas kursus un darbu pēc tam ;)

Reitings 858
Jā, es esmu ar novēgu valodas zināšanām! Bet, paldies, neinteresē!
07.03.2012 07:50 |

Reitings 2805
Protams,tūristiem jau vienmēr angliski atbildēs... Te jau ir runa par iekšējo viņu dzīvi.
07.03.2012 07:53 |

Reitings 858
Mana draudzene tur mācās, respektīvi, Dānijā. Dzīvo dienu dienā, neesmu dzirdēju, ka kursa biedri, lektori, kaimiņi vai kāds cits slikti izturētos. Nekad no viņas puses neesmu dzirdējusi, ka kursa biedri apspriestu kaut ko šitādu kā mums lv tiek nostadīta krievu valoda, diskutē viņi diezgan daudz par visādām ikdienišķām situācijām kā nekā dienu diena mācās kopā, atpūšās!

Es tiešām nesaprotu, cik var cepties par vienu valodu, kuru ir problēmas apgūt ;) Tikai tad, kad apkalpojošajā sfērā šīs valodas pārstāvji iepērkas, ceļo utt, visvairāk, respektīvi, investē visvairāk naudiņas, kas, savukārt, nodrošina labu atalgojumu, tad gan viss ir okey :) Kāpēc neviena necepjas par angļu valodu, kas jāzina? Skandināvu? Spāņu??? Ar ko tās ir tik īpašākas? :) Ka ir vēlme apgūt, mācīties? Tie stereotipi ir uzjautrinoši :) Un nabaga latvieši vēl jo vairāk :)
07.03.2012 08:03 |

Reitings 5115
Reģ: 03.06.2011
Man vēl smieklīgas liekas tās, kas nemāk, bet CV norāda, ka kaut ko māk. Nu ja māk 5 vārdus, to patiešām nav vērts norādīt CV kā zemāko līmeni ;) Pazīstu arī vienu meiteni, kura pat nevienu burtu krieviski nemāk, bet CV raksta, ka ir pamatzināšanas :D Ja norādāt, tad nav brīnums, ka darba intervijā jūs pieķer un darbs iet gar degunu.

Es pati māk vairāk kā 5 vārdus - saprotu vienkāršu sarunvalodu, bet nerunāju, tāpēc CV krievu valodu vispār neminu. Un atkrīt lieki jautājumi intervijās. Tiesa gan, es nekandidēju uz amatiem apkalpojošā sfērā.

Protams, ja neprot krievu valodu, nedrīkst arī citās jomās būt viduvējība. Jāzina tad cita valoda augstā līmenī un jāmeklē darbs tādos uzņēmumos, kur tā cita valoda svarīga.
07.03.2012 08:03 |

Reitings 2805
Es nesaku, ka es tā domāju, bet galvenā doma ir, ka ja dzīvo LV, tad jāprot valsts valoda un kāda valoda kurā apkalpot tūristus. Tajā pašā Vācijā vācieši nemācās turku valodu, lai būtu vieglāk apkalpot turkus.
07.03.2012 08:06 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Man loti patiik krievu valoda-tiesi veco krievu autoru darbi!Par politiku -tas ir cits jautaajums ,bet valoda ir loti speeciiga!Es domaaju, ka krievi pasi arii ir loti speeciigi ar lielu gariigu baazi-maakslinieki ,rakstnieki!Tas ,ka latviesi nevar satureet tautu kopaa nav krievu vaina,vaina noteikti sleepjas pasos latviesos!
Man darbaa ir viena koleege-afganistaaniete,kura jau no 12 gadiem dziivojusi Krievijaa!Biezi paarunaajam krieviski,secinaajaam abas- mums tomeer patika taas lielaas pilseetas,kaa Sanktpeeterburga ,Maskava!
Es nekad nedomaaju ,ka valodaa vaina...!
07.03.2012 08:06 |

Reitings 858
+ Emmanuelle ;)
07.03.2012 08:33 |

Reitings 32
Reģ: 06.03.2012
Sveikas!

Esmu viena no tām kreivu valodas nezinātājām. Neesmu gan pilnīga valodas noliedzēja. Lai arī cik ļoti man tā valoda it kā nepatiktu, saprotu, ka jāiemācās viņa ir. Skolā krievu valodu neesmu mācījusies nekad. Bet šo to saprotu, vairāk gan tieši kaut kādas sarunvalodas frāzes, kaut ko vienkāršu. Kolīdz kaut kur uz ielas dzirdu cilvēkus apspriežam kaut ko sarežģītāku, neko nesaprotu. Veikalā noteikti nespētu izskaidrot kādam krievvalodīgajam, piemēram, kaut ko par apģērba kvalitāti vai vēl nezin ko.

Bet, man nav gluži draugi-krievi, neuzskatu, ka no filmām varu iemācīties, jo esmu šad tad skatījusies, diezgan bieži pat, bet vairāk par filmas jēgu gan neuztveru. Tāpēc gribu jautāt tām, kuras ir kaut kur oficiāli vai ne tik oficiāli gājušas mācīties.

Cik ilgi kursi būtu nepieciešami, lai no tādām necilām zemākā līmeņa zināšanām varētu iemācīties vismaz tik daudz, lai pietiktu darbā? Kur to izdarīt vislētāk un efektīvāk? Un, ja ir iespējams, miniet konkrētas vietas. Paldies!!!
07.03.2012 08:50 |

Reitings 3743
Reģ: 31.01.2009
Tas, man šķiet, ir atkarīgs no paaudzes. Es varu uz vienas rokas pirkstiem saskaitīt draugus/paziņas, kuri nerunā krieviski. Pārsvarā visi runā normāli. Varbūt vienīgi ar lasīšanu/rakstīšanu ir problēmas.
Man pašai ar krievu valodu problēmu nav vispār, runāju ļoti tekoši, tāpat arī normālā ātrumā rakstu ar klaviatūru un varu lasīt mierīgi. Visvieglāk iemācīties, ja esi vidē, kur apkārt ir krievi. Labāk ej uz kursiem, esi vēl jauna, valodas dzīvē noderēs jebkurā gadījumā.
07.03.2012 09:08 |

Reitings 3743
Reģ: 31.01.2009
Un tām, kuras uzskata, ka nav jāzina krievu valoda, strādājot par pārdevēju, un klienti nav jāapkalpo valodā, ko viņi saprot- vai tad ar ārzemniekiem arī runāsiet latviski, jo te ir Latvija un tā ir vienīgā valsts valoda?! Smieklīgi!
07.03.2012 09:12 |

Reitings 1402
Reģ: 17.10.2010
ļoti skaista valoda pati par sevi, taču politiskais konteksts to mazliet pabojā.
Manā darbā tā nezināšana traucē, taču ar klientiem runāju latviski, iepriekš atvainojoties, ka tā, tacu viņi ar mani var runāt savā valodā. Saprotu to diezgan labi, taču mans vārdu krājums nav tik bagāts, lai pati spētu. Ja kaut kur būtu kādi bezmaksas kursi, noteikti ietu un mācītos, taču maksāt ir slinkums par to, ko var panākt skatoties latvijas tv kanālus, bet skatīšanās ar nekāda nesanāk, jo ir jādara citas lietas
07.03.2012 09:18 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits