Veseligi....

20.02.2012, Lulubelle

Šis ieraksts vairāk vai mazāk tapa pateicoties vienam cilvēkam, kurš man visu laiku stāsta par savām likstām ar lieko svaru un smēķēšanu.

Šodien aizdomājos par veselīgo dzīvesveidu. Šķietami puse no cilvēkiem, ko pazīstu nedzīvo veselīgu dzīves veidu, proti, smēķē, maz kustas, lieto neveselīgu pārtiku, varbūt arī pārmērīgi lieto alkoholu ( kaut gan visi ko zinu daudz nelieto, šo apreibinošo vielu ). Liek aizdomāties par to cik ļoti cilvēki par sevi rūpējas, jo viss ko mēs darām, tagad atspoguļosies, kad paliksim vecāki. Tas pats ēšanas stils, visur, pilnīgi visur ir ātrās ēdināšanas ēstuves Kebabi, MCdonaldi un citas burgeru ieskrietuves, kas pārņem visas pilsētas un cilvēki, tā jau stresa pilnajā vidē skrien ieskrietuvēs paēst savas pusdienas, kas liek tiem justies vēl sliktāk, jo tas ēdiens tiek pagatavots mmm, no ''gardas'' eļļas. Protams arī, mazkustīgais dzīvesveids, jo pilsētās lielākoties visa darbība norisinās birojos, un ilgā astoņu stundu sēdēšana  pie datora ir nomokoša un neveselīga. Kad lietus nelīst uz darbu dodos ar kājām, jo vajag kustēties, bet mana darba kolēģīte dzīvo 20minūšu gājienā ar kājām no darba, bet viņa brauc ar mašīnu jo tas ir ērtāk un pēc tam pati brīnās, kādēļ atkal jau nevar bikses ielīst. Un tad vel tā smēķēšana - cilvēks dzīvo stresā, nopērk cigareti, uzpīpē un paliek šķietami labāk, cilvēks mēneša beigās paveras savā bankas kontā un paliek stresa pilns, jo nauda ir daudz iztērēta un atkal jau sniedzas pēc cigaretes. Cits smēķē aiz pieraduma vai garlaicības mākts. Vēl ir lieta, kurai liela daļa nepievērš uzmanību ir ūdens patēriņš dienā - cik daudz tīru ūdeni patērējat dienā ? ļoti daudzi cilvēki dienā izdzer neskaitāmas tasītes ar kafiju un tēju, bet ja iet uz ātrās ēdināšanas iestādēm, vēl izdzer kādu limonādes glāzi. Es dienā patērēju vismaz 1,5 l ūdens, ko agrāk nekad nedarīju, jo neuzskatīju pa nepieciešamu, bet kad sāku vairāk lietot ūdeni, sajutos labāk - mundrāk. 

Bet, kā allaž iespraucas - bet. Ja mēs atsakāmies no tā, kas patīk, veselības dēļ. Vai izjutīsim to pilnību, kas tiek dota tikai viena mūža garumā, kad atļaujamies kārdinājumiem un slinkumam mazāk kustēties, vai būs tikpat labi, ja sevi iegrožosim. Pie visa var pierast, bet vai būs labi. 

Pati nekad tā īpaši veselīgi nēesmu dzīvojusi - sportot slinkums, jo sevišķi ziemā, atmest smēķēšanu ari slinkums vai negribēšana, ja gribas colu un čipsus apēdu (kaut gan zinu, nav labi, bet bieži to šāvaitā nedaru), patīk pasēdēt pie datora un TV ( kaut gan vairāk kā pusgadu dzīvoju, bez TV),  ja vēlos kādu kebabu vai burgerīti arī notiesāju to (bet resna jau neesmu, varu šad tad atļauties, vienu brīdi ar draugiem bija ik nedēļas ieradums doties uz kādu no ātrās ēdināšanas vietām, par laimi tas ir pārgājis). Strādāju ofisā, līdz ar to  maz kustos pa dienu, mm un vēl cofee break ar cepumiņiem. Varētu izklausīties, kad es dzīvoju neveselīgi, bet tā nav, lietoju daudz augļus un dārzeņus, garšo man te Francijā sieri un bagetes, njamma, labi es jau noeju no tēmas. Bet mani moka tagad ziņkārība, kā būtu padzīvot veselīgi, piemēram veselu mēnesi (ja patiks var turpināt ilgāk, ja ne tad tas jau paliek manis pašas ziņā ). Jo pēdējā laikā visi sludina par  veselīgo dzīvesveidu, bet neviens neko īsti tā arī neuzsāk.

Varbūt vajadzētu vairāk kustēties un attiekties no dažiem kaitīgajiem ieradumiem. Kas no tā mainitos - nauda, izskats, domas vai emocijas, manuprāt - viss kopa !!!!

P.s. Protams par šo tēmu var rakstīt un  rakstīt, jo katram izpratne par veselīgu dzīvesveidu atšķirsies ! 

Komentāri [9]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
rakstu neizlasīju, pārāk garš ;)
bet par veselīgu dzīvesveidu esmu ar visām četrām :)) Man ir paveicies, jo darba vieta nodrošina sporta kluba apmeklējumu. Tātad vismaz 4x nedēļā eju uz aerobikām, ar stepa elementiem, hantelēm, vingrojumu kompleksu visam ķermenim.
ūdens patēriņš līdz ar to loģisks. Darbā arī vienmēr ir ūdens pudele uz galda, somā, pārvietojoties, arī. Siltajos gadalaikos :D 2x nedēļā cenšos ielīst mežā un noskriet kādus padsmit km, saelpoties un izvēdināt plaušu apakšējās daivas :)
Nesmēķēju. Alkohols -reizēm, pāris reizes mēnesī sanāk. Garšo pussausie baltvīni...
un jā- es cenšos taisīt ēst. Ja nav laika zupām, sautējumiem -bļoda ar visādiem dārzeņiem, siers, salātlapas un olīveļļa. Patīk putras ar žāvētiem augļiem, biezpiens...
Visus junkus ēdu dažas reizes mēnesī. Uij, kā garšo, uij :) saprotu, ka miesu tas dara ļumīgu. Man ir tradīcija, svētdienās ar kolēģi rītu iesākam ar body bike nodarbību, tad ir sauna un tad ejam uz franču kafejnīcu dzert kafiju, uzēst pa smalkmaizītei un paklačoties.
Zinu, ka ļoti veselīga mana ēdienkarte nav, bet kopš sportoju, ķermeņa formas ir....mmmmm :)))) bet es sev neko neliedzu. Jā, šodien ēdu putna pienu, mandarīnus un biezpienmaizīti. Bet fiziskā slodze man ir, tā ka...
un tas ir paziņu iespaidā. Iepriekš kustējos mazāk. Un pats feinākais, ka kolēģes arī nevar iedomāties savu ikdienu bez sporta -pakaļas ofisā atsēdētas plakanas :D
21.02.2012 19:48 | saite | 1 atbilde | Atbildēt

+1
Man loti patiik ,ka pie auzu paarslu putras lieku klaat kaadreiz visaadus briinumus,lai "atdziivinaatu"-man arii liekas ,ka taa viena bulcina neko daudz nemainiis...vienkaarsi visaa meeru!Es arii dzeru daudz uudeni...iznaak kaadreiz skriet taadus maratonus...ipasi ja uzreiz nogaazusies kaadi triis tantukini vienaa laikaa!Madonna-mums laikam taada profesija ,ka gruuti uzbaroties!
21.02.2012 20:14 | saite

+0
es nevarētu iedomāties savu dzīvi bez aktivitātēm un veselīga uztura!'jūtos daudz labāk,kad nepārēdos, un atļaujos šad un tad pagrēkot ar kādiem gardumiem bet viennozimigi tie ir veselīgi saldumi kas nekaitē organismam!
cilvēki jau palikuši slinki,vnk dzīvo ērtībās un pieraduši pie tā...Un ir tāda cilvēku daļa,kas nepievērš uzmanību savai veselībai,dzīvo šodienai un neaizdomājas kas notiks pēc vairākiem gadiem!
20.02.2012 23:47 | saite | Atbildēt

+0
paradums sāk veidot pieradumu, un pieradums, veido raksturu. raksturs veido likteni. :) pusgada laikā var izmainīt raksturu, līdz ar to - savu likteni, mainīt karmu. vienkārši aizdomājos, par to 1 mēnesi - ja ievērosi principus vēl dažus mēnešus, tas kļūs par pieradumu un drīz raksturu. un tad neradīsies ne šaubas par tā nepieciešamību, ne pretējas domas, ne nepārvarams kārdinājums :)
20.02.2012 19:58 | saite | 3 atbildes | Atbildēt

+0
Mans viirs vispar pareizi teica-mainiisies arii draugi!Taa jau ir- tie "domu biedri" arii eesana ir svariigi...!Taada rakstura stingriiba sajaa jomaa noteikti!
20.02.2012 20:02 | saite

+0
Emmanuelle - lielisks Tavs šedevrs profilā :)
20.02.2012 23:33 | saite

+0
Paldies-skatos ,ka visaam patiik pukes!Es domaaju ,ka varbuut skarbi skan-kaadreiz jaamaina draugi,bet taa gandriiz ir ,jo tie pareizaa uztura piekriteeji savu dziivi dziivo mazliet citaadi-vini ,liekas, ir taadi aktiivaaki...es nekad nebiju iedomaajusies ,ka uzturs tik traki var iespaidot garstaavokli,bet var-taads nemiers,nepatiikams uzbudinaajums biezi ir no taa ,ka nav kaartiigi paeestses domaaju saatiigi -ne daudz!Saldumi par daudz utt
21.02.2012 10:08 | saite

+0
Es esmu loti biezi dzirdeejusi no saviem darba koleegiem-dziive ir tik iisa ,jaadara viss ,ko veelies utt.Jaasaka ,ka man taa "pareizaa eesana" ir devusi loti daudz!
Visas saka-tu tik tieva,ka vari izskriet visus staavus ,koncentreeties tik daudz,visi papiira darbi,neskaitaamas zaalu pudeles utt.Taapec es arii laikam loti lielu uzsvaru lieku tam ,ko eedu,lai justos labi, un ne vienu minuuti ,bet visu dienu!Es tikai vienu reizi pameeginaaju darbaa apeest kuukas gabalu ar visu zilo un zalo dekoreeejumu virsuu-atceros ,ka peec tam acis nevareeju notureet valaa!Tas jau nav tikai izskats vien,taa ir uztvere,energija,garstaavoklis!Laikam loti daudz !Noteikti arii izskats!
Es loti pozitiivi skatos uz cilveekiem ,kuri sper to pirmo soli,kaut vai atteikties no saldumiem-tas jau ir liels solis!
20.02.2012 17:35 | saite | 1 atbilde | Atbildēt

+0
parasti pietiek ar banānu un dažām rozīnēm, jo tad nav jāliek cukurs putrai :)
eh, garie slimnīcu gaiteņi, jā :))
jā, esmu ievērojusi, ka mums abām patīk eksperimentēt ar garšvielām! Vispār, taisīt ēst. Man viens čoms uzprasīja -Tu doks, vai pavārs esi, ko? :D Jā, mīlestība uz ēdienu man ir :D bet kustēties man patīk divtik. Jo bez izkustēšanās man nav tā reakcijas ātruma...
21.02.2012 21:33 | saite

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits