Dzīve bez tehnoloģijām

04.07.2007, erika_berzina

Pagājušajā nedēļā uz pāris dienām biju aizbraukusi uz laukiem. Vecām lauku mājām, no kurām paveras brīnumains skats uz visām debess pusēm.  Tālajā ceļā devāmies divatā ar draudzeni. No sākuma braucām ar diviem autobusiem, bet pēc tam trīs kilometrus gājām ar kājām. Jau ejot pa lauku ceļu, tā vien gribējās gavilēt – cik kluss ir visapkārt, tāds miers, ka grūti noticēt.

Lauku mājās nebija ne televizora (pat ne LTV1 vai LTV2, nemaz jau nerunājot par daudzajiem kabeļtelevīzijas kanāliem), ne telefona, ne datora un, protams, arī interneta ne. Virtuvē klona grīda, ūdens no akas, vannas istabas vietā emaljēta bļoda. Jutāmies ļoti labi, jo varēja vienkārši runāties un nevajadzēja sadalīt savu uzmanību starp jaunākajām ziņām TV, kādu labu filmu DVD, mūziku MP3 un e-mailiem iekš www.

Vienīgā ”laikmetīgā tehnoloģija” šajās mājās bija vecs radioaparāts. Nakts vidū klausījāmies Latvijas Radio1, dzērām tēju un runājām par dzīvi. Nākamajā dienā gan tiku izrauta no šī svētlaimīgā miera un klusuma – jo nemitīgi zvanīja mobilais telefons. Man pat bija žēl, ka šajā vietā ir tik laba zona. Izslēgt telefonu jau bija par vēlu, jo visi zināja, ka mani tomēr var sazvanīt (un ja nu kaut kas svarīgs noticis, un ja nu kādam kaut ko steidzami vajag no manis...). Bet tad es tīšām aizmirsu telefonu mājās, gulēju pļavā un lasīju grāmatu – ļāvos dabai, saulei un vējam.

Pēcpusdienā pie mums ieradās kāds draugs. Pirmais, ko viņš izdarīja, izvilka portatīvo datoru un ieslēdza skaļi čerkstošu mūziku. Par laimi, sajuzdams mūsu skaļo iekšējo protestu, viņš datoru pēc kāda laika izslēdza. Bija pat tā kā nedaudz apvainojies, bet vēlāk tomēr saprata, cik labi ir kaut vai pāris dienas dzīvot klusumā un mierā.

Komentāri [6]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
biju aizbraukusi uz laukiem uz 4 dienām. tur tādat, kā Tu noraksturoji savus laukus. tikai mēs braucām ar mašīnu. pēc 2 dienu klusuma, aizgājām uz mašīnu un ieslēdzām paklausīties radio :) pārāk pierasts pie skaļuma..
05.07.2007 21:57 | saite | Atbildēt

+0
Aha, ir labi padzīvoties ārpus civilizācijas. Un tikpat forši ir atgriezties un paskatīties, kas ta pasaulē noticis, kamēr manis nav bijis klāt:)
05.07.2007 02:22 | saite | Atbildēt

+0
Njā arī esmu padzīvojusi laukos, klusumā, ārpus pelēkās ikdienas rutīnas un piešarņotā gaisa. Ierodoties pilsētā, pārņem savādākas sajūtas, mēģinu arī ikdiena tik daudz neizmantot TV kasti, un datoru.
04.07.2007 22:37 | saite | Atbildēt

+0
kad nodevu bakalaura darbu un biju nolikusi eksāmenus, arī aizbraucu uz saviem laukiem, lai veselu nedēļu padzīvotos mierā un klusumā - vnk ideālas brīvdienas (kas vēl sakrita ar zemeņu laika sākšanos :-P paspēju tik daudz grāmatu izlasīt, kas parasti tika nopirktas un atliktas vēlākam laikam :-)
pilnīgi piekrītu, ka neprasās ne dators, ne internets, ne tv (nu vienīgi iknedēļas doktoru hausu neizlaidu, kaut arī miegs sāka nākt jau ap pus9iem :-) un telefonam es regulāri izslēdzu skaņu un atstāju istabā ;-)
04.07.2007 15:03 | saite | Atbildēt

+0
nu var, jau var pavisam mierīgi padzīvot pāris dienas bez datora, interneta utt. :)
bet, redz, ir diezgan grūti atslābt, kaut vai izslēgt to sasodīto mobilo telefonu :)
04.07.2007 14:12 | saite | Atbildēt

Nezināms
+0
kaut kā beigas aprautas :/ moraale nav skaidra :>
04.07.2007 13:14 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online

Šobrīd nav neviens reģistrēts profils portālā!