Prom no mājām

07.08.2007, erika_berzina

Kāds mans paziņa savos trīsdesmit ar astīti gados vēl joprojām dzīvo kopā ar vecākiem. Nedēļas nogalē ar draudzenēm sākām diskutēt par tēmu - kā mēs sākām savu patstāvīgo dzīvi. Neapšaubāmi, dzīvošanai vecāku ligzdiņā ir daudz plusu - vienmēr siltas pusdienas, nav jāuztraucas par drēbju mazgāšanu vai rēķinu apmaksāšanu, tevi apčubina, par tevi rūpējas. Bet jautājums - cik ilgi? Un kad pienāk brīdis pamest silto vecāku ligzdiņu? 

Protams, ka katram tas notiek individuāli un ļoti personīgi. Un es varu vien dalīties ar savu pieredzi. Vecāku mājas pametu salīdzinoši vēlu - 27 gadu vecumā. Tajā laikā vairums manu draugu jau sen dzīvoja atsevišķi - kopā īrēja istabiņas komunālajos dzīvokļos, kādam bija arī pašam savs dzīvoklis. Godīgi sakot, es viņus apskaudu. Jau sen gribēju prom no siltās vecāku ligzdiņas, bet nevarēju īsti saņemties. Un man bija sajūta, ka vecāki tā īsti negrib laist mani prom. Par laimi viss notika viegli un bez lieka stresa - mana māsīca uz gadu brauca prom no Latvijas un man piedāvāja padzīvot savā dzīvoklī. 

Sākums patstāvīgajai dzīvei bija visai dramatisks. Lielās brīvības vietā bija vientulības sajūta. Lielā un siltā vecāku dzīvokļa vietā - mazs vienistabas dzīvoklītis. Bija jāiemācās pašai maksāt visus rēķinus, vienmēr atcerēties nopirkt pienu un maizi, saplānot izdevumus tā, lai mēneša beigās nepaliktu galīgi tukšā. Bet ar visu varēja tikt galā, nebija nemaz tik grūti. Brīvības sajūta un prieks ņēma virsroku. Un attiecības ar vecākiem arī kļuva pavisam citādākas - daudz labākas un saprotošakas. Un tagad es neparko nemainītu tagadējo patstāvīgo dzīvi pret atgriešanos vecāku siltajā ligzdiņā.  

P.S. Kā ir ar tevi? Vai tu dzīvo kopā ar vecākiem vai atsevišķi? Un cik gadu vecuma tu aizgāji no vecāku mājām?

Komentāri [10]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Atsevišķi no vecākiem dzīvoju jau pāris gadus, t.i. prom aizgāju 19 gados, jo sāku dzīvot kopā ar savu puisi :) Mantojumā ieguvu 1istabas dzīvoklīti, kurā tagad dzīvojam :) Vienīgi šis dzīvoklītis atrodas 300m attālumā no mammas mājas, tā kā pavisam pametusi viņu neesmu :) Katru dienu apciemoju viņu un māsu :) Viņa man vēljoprojām palīdz- mazgāju pie viņas, jo neesam vēl iegādājušies savu veļasmašīnu un ik pa laiciņam aizņemos naudiņu, kad nevaru sagaidīt mēneša sākumu ;)
01.09.2007 00:23 | saite | Atbildēt

+0
Šogad beigšu vidusskolu, un septembrī došos uz Rīgu izglītoties tālāk. Tad man būs 18. Bet tagad tā vien gribas izrauties no vecākiem un pierādīt, ka es taču varu, varu pati par sevi parūpēties!
Kaut gan jau tagad esmu pārleicināta, ka pati sevi varēšu nodrošināt tikai ar ikdienas sīkumiem, studiju nomaksāšanu noteikti būs jāuzņemas vecākiem.
Bet vecākiem būs grūti mani palaist prom... Un arī man būs grūti šķirties - bet gan jau!
09.08.2007 01:53 | saite | Atbildēt

+0
18 gados atnaacu uz Riigu,saaku studeet.Dziivoju kojaas un vareetu teikt,ka ar to arii saakaas manas patstaaviigaas dienas,jo pashai bija jaasaak domaat par to kaa izdziivot liidz meenesha beigaam,lai buutu ko eest.Tagad man ir 22.,dziivoju kopaa ar draugu.Savu ggimeni apciemoju reizi meenesii.Vairaak savaas dzimtajaas maajaas esmu kaa viesis kaut gan veel joprojaam tur atrodas daudzas manas mantas.Kopsh dziivoju atsevishkki no vecaakiem,muusu attieciibas ir uzlabojushaas,pirms tam ar maati meedzu diezgan biezzi striideeties ;-)
09.08.2007 00:18 | saite | Atbildēt

+0
man tūlīt jau 19.. bet sapnis par dzīvi neatkarīgi no vecakiem nepamet mani.. jau tagad pelnu pietiekami.. pat paliek pari.. bet vienai dzīvot man nesanāks.. jau tagad plānoju sākt dzīvot kopā ar puisi...
08.08.2007 15:22 | saite | Atbildēt

+0
Man ir 22 un dzīvoju kopā ar puisi jau 7 mēnešus. No vecākiem sanāca aiziet 21 gada vecumā, kad 3 mēnešus pamācījjos Francijā un, kad atbraucu, tūlīut sāku dzīvot kopā ar puisi. Diemžēl ar to naudiņu ir kā ir... neesmu finansiāli neatkarīga, jo vēl mācos pilna laika studijās un normālu darbu nevaru strādāt :-/
08.08.2007 14:53 | saite | Atbildēt

+0
Ar mani ir tā, ka no 18.gadu vecuma esmu sākusi pelnīti pietiekami, tomēr dzīvoju kopā ar mammu un māsu, jo mums ir māja jaukā vietā, un bija dzīvoklis centrā, tā kā diezgan vietas, ja gribējās pabūt vienai. 23 gadu 9 mēnešus atpakaļ satiku nu jau savu topošo vīru, sākumā domājām dzīvot mājā pie manējiem, bet nu nolēmām ka katram savs tomēr ir labāk, tāpēc tagad īrējam dzīvokli un intensīvi meklējam māju pirkšanai
08.08.2007 14:42 | saite | Atbildēt

Nezināms
+0
man ir paveicies,jo esmu atradusi normaalu puisi,kuram ir savs maajoklis un vietas arii pietiek man ;) tapeec mammu jau esmu pametusi savos 18gados... :-)
07.08.2007 23:45 | saite | Atbildēt

+0
Sāku atsevišķi dzīvot un pelnīt 19 gados. Tikai, kad palika 22, satiku "savu vīrieti" un sākām ar viņu dzīvot pie viņa omas... Katrā ziņā izdevīgāk! Paliek vairāk naudas citām vajadzībām ;)
07.08.2007 22:59 | saite | Atbildēt

+0
22 un tā īsti prom netieku - nav šobrīd tik daudz naudas, un tuvākajā laikā arī nebūs - studijās prakse būs, nevarēs savienot ar normālu darbu. Un, ja arī varētu, man datoru jebkurā gadījumā vajag studijām. Un līdz ar to kaut kā nesanāk vēl. Bet gaidu to brīdi! :)
07.08.2007 21:03 | saite | Atbildēt

+0
Jau 16 gadu vecumā aizgāju no vecāku mājām - sāku mācīties vidusskolā citā pilsētā, kur trijatā ar meitenēm īrējām dzīvokli un mācījāmies gan naudas taupīšanu, gan ēst gatavošanu :)
07.08.2007 17:34 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits