Āgenskalna priedes

07.01.2008, erika_berzina

“Ir tāds īpašs rajons Pārdaugavā, kur baltas piecstāvu ēkas (t.s. hruščovkas) simetriski izkārtotas ap lielu iekšpagalmu, kas patiesībām vairāk līdzinās parkam vai lielam skvēram.

Tāda maza no ārpasaules noslēgta idilliska pasaulīte. Aiz loga koki, baloži, kaķi un bērni. Pagalmā uz veļas auklas žāvējās tikko mazgāta veļa. Jaunieši smēķē pie smilšukastes, bērni šūpojas čīkstošajās šūpolēs, kāds vecs vīriņš uz metāla līdztekām izpilda galvu reibinošus trikus, jaunās māmiņas izvedušas pastaigāties savus mazuļus, kādi desmit kaķi laiski gulšņā zālē, vietējie alkohola cienītāji gozējas saulītē pie vecā, nu jau gandrīz sabrukušā baseina un uzmana lielo atkritumu “centru”, kur var atrast it visu, sākot ar tukšām pudelēm, vecām mēbelēm, drēbēm un beidzot ar fotoaparātu ЛОМО (tas nu jau kādu laiku ir mans īpašums).

Mūsu mājas galā pagrabiņā kādam latviešu pārim pieder neliels veikaliņš un bārs, kurā pa lēto var iedzert, palasīt žurnālus (ir pat īpašs grāmatu plaukts un stāvlampa ar auduma abažūru) un parunāt ar vietējiem.

60. gados Āgenskalna priedēs tika uzbūvēts restorāns Baltija, kura sienas esot rotājis Latvijā pirmais abstraktais sienas gleznojums (mākslinieks A.Stankevičs), pie restorāna tika izveidots arī baseins. Savulaik šajā vietā pulcējās mākslinieki un radošās inteliģences pārstāvji, bohēma esot situsi augstu vilni, bet tagad šeit atrodas maizes ceptuve Saldais avots, kurā ik dienu var nopirkt svaigi ceptu maizi, gardas bulciņas un paštaisītu mīklu. Bet baseins gan ir pamests un tukšs. Vien baloži, kaķi un bērni...”

P.S. Un ko tu zini par vietu, kurā dzīvo?

Komentāri [6]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
paldies :)
09.01.2008 16:16 | saite | Atbildēt

+0
AAA,kaa man patika shis raksts..skaisti!!!
09.01.2008 15:58 | saite | Atbildēt

+0
Hmmm, zinu tikai to, ka tā māja ir celta priekš strādniekiem, kas padomju laikos taisīja betona kontrukcijas. Būtu interesanti uzzināt ko vairkāk :-)
08.01.2008 11:51 | saite | Atbildēt

+0
Vai, cik tev tur skaisti! :)
Nujā, es dzīvoju Imantā. Netālu no Sudrabkaniņa, uz kura pieminekļa rakstīts "Rīgas pulka karavīriem, Rīgas aizstāvjiem. 1917." Kalna nosaukums cēlies no tā, ka pēc kaujas viss kalns bijis nosēts ar lodēm kā ar sudrabu. Bērnībā vecvecāki man par to stāstīja, kā tur karavīri cīnījušies. Līdu kalniņa bedrēs un iedomājos, kā viņi tur slēpās un cīnījās... Tāda vēsturiskuma aura:)
07.01.2008 17:04 | saite | Atbildēt

+0
Tumšos vakaros un naktīs, protams, var būt (un bieži vien arī ir) bīstami... bet tā nav jau tik traki :) tajā visā ir arī savs šarms...
Kad dzīvoju Latgales priekšpilsētā, tur gan pat pa dienu bija bailīgi apkārt staigāt... :)
07.01.2008 17:02 | saite | Atbildēt

+0
Es pati dzīvoju āgenskalnā un Priedes man nav tālu. Teikšu godīgi tas ir krimināls rajons. Alkahola cienītāji,narkotiku cienītāji un pat puišeļi kuri nav sasnieguši 12 jau pīpē un dzerstās.
07.01.2008 16:45 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (3)